שצף קצף: האם עדיף להימנע משימוש בסבון מקציף?
החומר שאחראי לייצר קצף בשמפו, סבון ומשחת שיניים הוא כימיקל שנוי במחלוקת שנחשד בגרימת נזקים לעור, לעיניים ואפילו למערכת החיסון. כל הטיעונים, הנימוקים וההשמצות נגד SLS

קצף הוא אחד האלמנטים שמסייעים להביא את פולחני הרחצה וההתנקות לידי פינוק מושלם, אלא שמה שמעניק את הסיפוק האוורירי הזה הוא מקציף כימי שנוי במחלוקת בשם SLS (סודיום לואוריל סולפט). SLS משמש לניקוי עור הפנים והגוף, ונמצא גם בקצף אמבט, קצף גילוח, שמפו, מרכך ופילינג גוף ופנים. לעתים ניתן למצוא אותו גם בקרמים לפנים ובמסקרות.
- רוצים להימנע מקרצוף ב-SLS? יש אלטרנטיבות טבעיות
SLS, חומר גלם זול שיוצר הרבה קצף, מופק בדרך כלל מתעשיית הנפט לאחר הזיקוק. לפני שנים אחדות הופצו בארצות הברית מיילים מעוררי היסטריה, שטענו כי זהו חומר רעיל העלול לגרום מחלות קשות, ביניהן סרטן.
מאמרים שפורסמו בהמשך בכתבי עת מקצועיים העלו את החשש כי SLS עלול לגרום נזק גם לכבד, לכליות, למערכת החיסון וללב. העובדה כי החומר נמצא גם במשחות שיניים, בנוזל שטיפות פה ובחלק מתוספי המזון גרמה לכמה גופי מחקר רציניים ובלתי תלויים להתייחס ברצינות רבה לעניין.
יצרניות הטואלטיקה יצאו מגדרן כדי לסתור את הטענות, בטענה שמדובר במוצרי רחצה שאינם חודרים לעור, לכן אין ביכולתם לגרום כל נזק.
במסגרת תחקיר מקיף בדק כתב "טיים", דיוויד שטיינמן, מעל מאה מותגים מובילים של שמפו בארצות-הברית, ומצא כי רובם מכילים SLS, שעלול לגרום נזק לעור הפנים והקרקפת. שמפו, למשל, נמצא בין המוצרים המדווחים ביותר ל-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) כמחוללי אלרגיות, והדיווחים כוללים גירוי בעיניים, גירוי הקרקפת, שיער סבוך, התנפחות של הידיים, הפנים והזרועות ושיער מפוצל ופלומתי. כל אלה, טוען שטיינמן, קשורים ישירות כמעט בוודאות לשימוש ב-SLS.
דו"ח
"מדובר בדטרגנט אגרסיבי", מבהיר ד"ר זיאד דבור, רוקח, מרצה לפרמקולוגיה, לכימיה תרופתית
ולביוכימיה קלינית ומפתח מוצרים בחברת איה נטורל, "אותו חומר המשמש את גופנו לרחצה משמש גם להסרת שמן ממנועים במוסכים, ונמצא בחומרי ניקוי לבתים. הוא עלול לגרום אלרגיות על העור, זיהום ודלקות שעלולות להתפתח למחלות כמו דרמטיטיס של העור. אני ממליץ לכולם להימנע ממנו. הוא אומנם מנקה ביסודיות את העור, אבל גם מוריד ממנו לחלוטין את שכבת השומן הטבעית, ולכן עלול לגרום ליובש, סדקים ולהזדקנות מואצת של העור".
עם זאת, דבור מוסיף כי "העליהום נגד ה-SLS מוגזם. לא הוכח כי החומר מסרטן או עלול לגרום מחלות חמורות. הוא מותר לשימוש על ידי ה-FDA ועל ידי ה-CTFA (גוף בלתי תלוי המפרסם כל שנה את רשימת החומרים המותרים לשימוש בתעשייה, ח.ד)".
על אף ששטיינמן מקבל את טענת היצרניות כי הסבונים נשטפים מהעור, מסקנתו היא ש"בהתחשב במחסור במחקר מקיף ובראיות חותכות לכאן או לכאן, עדיף לצרכנים בעלי מודעות בריאותית לחפש מוצרים ללא SLS, ולנקוט זהירות יתרה כאשר מדובר בילדים".
סיבה נוספת להעדיף מוצרים נטולי SLS היא שמירה על איכות הסביבה, שכן מדובר בחומר כימי שאינו מתפרק במאה אחוז. כצפוי, חסרונם של מוצרים ללא SLS, המבוססים על תחליפי הקצפה טבעיים, הוא שרובם מותירים שכבה שומנית על הגוף, ויש תחושה שהגוף פחות נקי. מצד שני, זה אומר שתצאו מהמקלחת בהרגשה שכבר מרחתם קרם גוף.