עיניים שלו: מתי מתגבש הצבע הסופי של העיניים?

רוב התינוקות נולדים עם צבע עיניים כחול-אפור, כיוון שטרם החל ייצור המלנין בקשתית. לקראת גיל שנה העיניים מקבלות את צבען הקבוע בכ-50% מהמקרים, אך רק בגיל שלוש צבע העיניים מתייצב באופן סופי. הצבע שקובע

הורים
ליטל רוזנשטיין | 10/3/2009 17:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תינוק חדש נולד. כולם נאספים סביבו, מביטים. לכל איבר ותו בפנים יש כתובת שולח. האף הסולד, זה שהסבתא בטוחה שהגיע היישר ממנה, וכך גם השפתיים המצוירות. אבל הכי הרבה טוענים לכתר יש בקטגוריית העיניים, ועד לרגע שבו הפעוט מואיל בטובו לפקוח את עיניו, מסע ההימורים בשיאו. לאמא יש עיניים חומות, לאבא שחורות.

גם לסבים ולסבתות יש עיניים כהות, אבל לאח של הדוד של הסבא מצד האמא היו עיניים כחולות. הו, יש תקווה. עכשיו רק צריך לחכות ולראות. למרות הציפייה הגדולה, דווקא צבע העיניים הוא החלק הפחות משמעותי בהתפתחות עיני הפעוט, ובוודאי לא חשוב כמו התפתחות הראייה - אחד החושים החשובים ביותר, התורמים באופן ניכר לתפיסת עולמו.

יש הסבורים כי תינוקות רואים תחילה תמונת ראי או שעולמם צבוע בצבעים אפורים, אבל לטענתו של ד"ר אורי מלר, רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי "עיניים" ובמרכז הרפואי "קפלן", מדובר במיתוס. קצת סדר בעיניים: עיני העובר מתחילות להתפתח כשבועיים לאחר ההתעברות. במשך ארבעה שבועות נוצר מבנה העין, ובתקופה זו העיניים רגישות מאוד.

במצב שבו, לדוגמה, נוטלת האם ההרה תרופות או נדבקת במחלת האדמת, ישנה סכנה ממשית לכך שעיני התינוק יינזקו. במהלך שמונה וחצי החודשים הנותרים להריון, העיניים ממשיכות לגדול ולהתפתח ובמקביל נוצר העצב האופטי המחבר את העין למוח. בלידה, גודל עין התינוק הוא כ-75% מגודל עינו של אדם מבוגר. במהלך השנתיים הראשונות לחיי התינוק ממשיכים העצב האופטי, המבנה הפנימי של העין ותפקוד הראייה להתפתח.
מה רואה התינוק?

הימים הראשונים - תינוקות בני יומם אינם מתייחסים לעולם הוויזואלי, אולם בבדיקה ראשונית, ניתן להיווכח בראייתם כשהם ממצמצים בזמן שמאירים את עיניהם בפנס. בדומה לכיוון עדשת מצלמה, גם בראייה, שרירים מיוחדים - המכונים השרירים הריסניים - מכווצים או משחררים באופן אוטומטי את עדשת העין עד שמוקרנת על רשתית

העין תמונה ברורה. לתינוק אין שליטה טובה על השרירים הריסניים, כך שלעתים, כמו במצלמה, הפוקוס קרוב מדי (לפני האובייקט) או רחוק מדי (אחרי האובייקט).

עם לידתו, מעדיף התינוק לראות צורות של פנים אנושיות. תינוק בן ימים בודדים ישהה מבטו על פניה של אמו זמן רב יותר מאשר על פני זרים.

גיל חודש וחצי-חודשיים - בטווח הזמן הזה עיני הפעוט כבר מסוגלות לשלוט בשרירים ולקבל תמונה ברורה ברשתית, אולם הראייה עדיין אינה חדה. הסיבה לכך היא שחלקים מסוימים במוח של התינוק טרם הבשילו.

התינוק רואה צבעים מיום לידתו, אולם תהליך שיפור הראייה מתרחש עד הגיעו לגיל שנתיים. ישנה העדפה לצבעים עם ניגודיות גבוהה כגון שחור, לבן ואדום ברזולוציה נמוכה (צורות גדולות וברורות), זאת כיוון שמוחו של התינוק טרם מיפה את העולם, ורק עם הזמן הוא לומד להבחין בצורות ואף בתווי פנים.

גיל ארבעה חודשים - בגיל זה אמורות עיניו של התינוק לתפקד בתיאום מלא ובשלב זה אף מתפתחת ראייה תלת-מימדית.

איך נוצר הצבע בעיניים?

צבע העיניים נקבע בעיקר על פי כמות ופיזור פיגמנט המלנין החום בסיבי הקשתית בעין. הקשתית ממוקמת בין הקרנית, המצויה בחזית העין, ובין העדשה הפנימית. לאישון הממוקם במרכז הקשתית יש חלק בוויסות כמות האור החודרת לעין. קשתית העין מכילה פיגמנט בצדה הפנימי ובצדה החיצוני. החלק הפנימי מכיל פיגמנט חום, והחלק החיצוני פיגמנט בגוונים משתנים, בהתאם לריכוז המלנין.

צבע העין נקבע בדומה לקביעת צבע העור או השיער, ותלוי במוצא האתני והקידוד הגנטי. אצל רוב האוכלוסייה, הכמות והצפיפות של הפיגמנט בחלק האחורי של הקשתית דומות. אולם ישנם מקרים של כמות פיגמנט מועטה, ולכן יש השתקפות של כלי הדם בקשתית.

במקרים אלה, החזר האור מהרשתית, העשירה בכלי-דם, יוצר גוון אדמדם. זו, אגב, הסיבה לרפלקס האדום באישון, בצילומים שבהם נעשה שימוש בפלאש.במקרים שבהם אין פיגמנט כלל, מדובר בלבקנות, שהינה מחלה על רקע גנטי. במקרים אלה, צבע העיניים המשתקף הוא ורוד-אדום.

איך הגנטיקה משפיעה על צבע העיניים?

מבחינה גנטית אין חלוקה דיכוטומית של צבעי העיניים על פי שיוך אתני. עם זאת, צבע עיניים חום, למשל, שכיח יותר בקרב יוצאי אסיה ואפריקה מאשר בקרב יוצאי אירופה. תורת האבולוציה משחקת תפקיד משמעותי בקביעת הגנים האנושיים - ידוע כי בארצות חמות המבורכות בשמש, לרוב האנשים צבע עיניים כהה יותר, וכאמור, צבע קשתית כהה משמש כווסת לקרני האור המגיעות לעין. לעומת זאת בארצות קרות יותר, בהן אין קרינת שמש ישירה, לרוב האנשים יש עיניים בצבע בהיר.

פיגמנט המלנין, אשר קובע את צבע העין, נקבע על ידי מספר סוגים ידועים של גנים, ביניהם גן חום-כחול  וגן כחול-ירוק. בנוסף, קיימים גנים נוספים כגון גן של גוון חום נוסף וגן חום-צהוב. בניגוד להשערות רבות המתרפקות על שכלולי העתיד, לא קיימת שום טכנולוגיה שיכולה להתערב בקביעת צבע העיניים של העובר.

כאמור, צבע העיניים נקבע על פי הגנים. העין מקבלת את צבעה מפיגמנט חום המכונה מלנין, אשר נמצא בקשתית. הגנים של העיניים קובעים את כמות המלנין בקשתית - ככל שיש יותר מלנין כך העין כהה יותר.

בדרך כלל תינוקות נולדים כשעיניהם בצבע כחול-אפור, וזאת משום שטרם החל ייצור של מלנין בקשתית. לקראת גיל שנה, העיניים מקבלות את צבען הקבוע ב- 50%- מהמקרים, אך רק בגיל שלוש העין מקבלת את צבעה הסופי. עם זאת, ייתכנו השפעות סביבתיות שגורמות לשינוי בצבע הקשתית כגון תרופות, או מחלות שונות.

ישנם שלושה צבעים בסיסיים של עיניים (חום, כחול וירוק) ושבעה גוני ביניים. צבעי הירוק המלא והכחול המלא הם הנדירים ביותר.

המלנין משמש במידה מסוימת כ"משקפי שמש". ככל שהעין בהירה יותר, כן יש חדירה גדולה יותר של קרני השמש לעין ולכן עיניים בהירות רגישות יותר לשמש, ואילו עיניים כהות - פחות. ממחקר שפורסם באחרונה בכתב העת "Science" עולה כי נמצאו עד כה שמונה גנים הקשורים לקידוד החלבון שאחראי על יצירת המלנין וקביעת הצבע בקשתית. לפיכך, ישנן לא מעט קומבינציות לצבעים שונים. כמובן שגם הגנים של סבא וסבתא משפיעים על צבע העיניים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים