טיול באי השמש: ביקור בסיציליה
לשתות קפה בעיירה של דון קורליאונה, לבקר במקום שבו על פי המיתולוגיה נקבעו עונות השנה ולבקר במקדש הרה, אלת הנשים. טיול באיטליה אינו שלם בלי ביקור בסיציליה. שבוע איטליה
- דיסקברי טיול עולמי: נופש בסיציליה

מיקומו של האי המשולש במרכז אגן הים התיכון הפך אותו למקום התארגנות מחדש לשלל צבאות האיזור בדרכם לכיבושיהם השונים. היוונים, הרומים, הביזנטים, הערבים, העותומאנים, השוואבים, הספרדים והצרפתים – כולם השאירו באי את חותמם התרבותי, האמנותי והגסטרונומי.
הסיציליאנים הכפריים לא מוותרים בקלות על עובדת היותם מומחי הגסטרונומיה האיטלקית, ובעיקר בתחום הפסטה. למרות מספר עדויות לא מבוססות על הגעתה של הפסטה מהמזרח על ידי מרקו פולו, לא מוכנים המקומיים לשמוע על כך – הפסטה נולדה כאן, בסיציליה.
חיטת הדורום המשמשת להכנת הפסטה הגיעה לאי על ידי הערבים במאה התשיעית. קמח הדורום יחד עם מים משמש להכנת הפסטה באיזור הדרום. זאת בניגוד לצפון איטליה, בה משתמשים בקמח לבן נקי וביצים כבסיס להכנת הפסטה.
התחנה הראשונה שאפשר להגיע אליה דרך אוטוסטרדה A19 לכיוון מערב היא העיירה אנה (ENNA), הנמצאת בגובה של 942 מטרים, ובה תצפית מרהיבה על סיציליה כולה. העיירה שימשה מבצר לרבים בשל מיקומה האסטרטגי במרכז האי ויכולתה לשלוט על דרכי מעבר הכרחיים. אפשר לבקר בטירת לומברדיה שבנו השוואבים בימי הביניים, ואשר ממנה נותרו שישה צריחים בלבד.
לאחר מכן אפשר להמשיך דרומה על כביש 561S המתעקל לעבר אגם פרגוזה (PERGUSA). כאן, על פי המיתולוגיה היוונית, נקבעו עונות השנה. על גדות האגם חטף פלוטו, אל השאול, את פרוזרפינה, בתו של דמטר, והביא אותה להיות מלכת השאול. כיום מתקיימות באיזור
דרומה משם, דרך נסיעה בכביש B117S, אפשר להגיע אל העיירה פיאצה ארמרינה (PIAZZA ARMERINA). במרחק חמישה קילומטרים ממנה ממוקם אחד האוצרות הגדולים באי – הווילה הרומית המכונה רומאנה דל קאסלה (VILA ROMANA DEL CASALE).
וילה זו, שנבנתה בין סוף המאה השלישית למאה הרביעית לספירה, אוצרת בתוכה את אוסף פסיפסי הרצפה העשיר בעולם. הגוונים הרבים, הצורות הגיאומטריות המרשימות, סצנות המיתולוגיה, תיאור מסעות הציד והתיאורים הארוטיים – כל אלה הופכים את האתר לאחד המופלאים והמעניינים בסיציליה.
בתום הסיור בווילה מומלץ להמשיך דרומה על אותו כביש B117S לעבר עיר הנמל ג'לה, ומשם מערבה על כביש S115 אל העיירה אגריג'נטו (AGRIGENTO). בדרך אל אגריג'נטו לא תוכלו להתעלם משרידי הביצורים ממלחמת העולם השנייה הפזורים בפאתי העיירה ליקאטה (LICATA).

במלחמת העולם השנייה שימשו חופי הים כאתר הנחיתה של בנות הברית בדרכם לשחרור איטליה מעול הגרמנים. בתרגיל מבריק הצליחו בנות הברית, בעזרת מבצע "האי שלא היה", לשבש לנאצים את תוכנית ההגנה ולהביא אותם לתבוסה מוחצת.
באג'ריג'נטו מומלץ לסייר בעמק המקדשים המפואר. אפשר להתחיל את הסיור בחלקו העליון של שביל המקדשים, במקדש הרה. במקום זה בדיוק נולדו רבים ממנהגי החתונה היהודית שאנו מכירים. הרה, אלת הנשים, הטביעה חותמה במושג "הריון" על בסיס טקסי החתונה היוניים המעניינים שהביאו את האישה להשתחרר ביום חתונתה מהחגורה (CINTA באיטלקית) שעטפה את גלימתה, ומכאן המושג באיטלקית DONNA IN CINTA שפירושו אישה בהריון.
במורד השביל נמצא מקדש הקונקורד, שנבנה במאה החמישית לפני הספירה. זהו המבנה השמור מבין שלל המקדשים הדוריים בסיציליה. שלמותו מאפשרת ללמוד היטב על צורת הבנייה היוונית העתיקה המרשימה. מי שמעוניין להרחיב את ידיעתו מוזמן לבקר במוזיאון הארכיאולוגי המקומי, האוצר בתוכו אוסף מעניין של כדים יווניים וחפצי אמנות אחרים מאותן תקופות.
לאחר סיור המקדשים, אפשר להמשיך צפונה על כביש 189S, ובצומת העיירה לרקארה פרידי (LERCARA FRIDDI) לפנות מערבה ולטפס במעלה הדרכים העקלקלות ליעד הבא – העיירה ציורית פריצי (PRIZZI). בתיה הצבעוניים, גגותיה האחידים בצורתם ואווירת ימי הביניים משווים לעיירה השקטה תחושת עבר מיוחדת.

כדאי לשתות קפה חם בבית הקפה בכניסה לכפר ולאחר מכן לצאת לסיור רגלי בסמטאותיה התלולות. במהלך הסיור מרגישים באווירה של פעם ולא אחת נתקלים בירקן מקומי החולף עם תלת אופן ומשדל את המקומיים לקנות ממרכולתו ובכפריים חמורי סבר היושבים על מפתן דלתם – סיציליה הכפרית במיטבה.
מערבה משם, מגיעים בכביש המתעקל אל העיירה הקטנה פלאצו אדריאנו (PLAZZO ADRIANO). במקום שקט זה בחרו במאי הסרט "סינמה פרדיסו" לצלם חלק ניכר מסצנות העלילה. בין שתי הכנסיות המקומיות העוינות אחת לשנייה (אחת קתולית ואחת יוונית) הוקמה התפאורה של בית הקולנוע המפורסם בו חווה הנער הצעיר את ילדותו.
תושבי העיירה, שהיו חלק בלתי נפרד מתפאורת הסרט ולמעשה היוו את נציביו, גאים להנציח את זכר התקופה בצילומים רבים התלויים בגאווה בלשכת התיירות בחלקה הצפוני של הכיכר.
בתום הביקור הנוסטלגי אפשר להמשיך מערבה בכביש 118S ומשם צפונה בכביש C188S לעבר מעוז סרטי המאפיה סיציליאנית – העיירה קורליאונה (CORLEONE). במקום זה בדיוק, יחד עם העיירה פיקוצה (FICUZA) השוכנת מצפון, החלו בשנות ה-60 של המאה הקודמת מלחמות המאפיה האכזריות.

ללא דין וללא דיין נלחמו זה בזו משפחות מקומיות רבות על שליטה וכבוד, כאשר רצח והרג לקחו חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של אותם כפריים.
מומלץ לטייל במרכז העיירה ולשוטט בין סמטאותיה. אין בה אתרי אמנות או ארכיאולוגיה ראויים וחשובים, אבל האווירה, השקט שניתן לחותכו בסכין, הנשים המקומיות הלבושות שחור (שרובן איבדו את יקיריהן באחת ממלחמות הארגון) – כל אלה הופכים את קורליאונה למסקרנת ושווה ביקור. אפשר ללגום קפוצ'ינו באחד מבתי הקפה בכיכר המרכזית ולהמשיך ליעד הבא.
נסיעה בכביש C188S המוביל צפונה תוביל אל העיר עד לעיר פאלרמו (Palermo). העיר יושבת בלב CONCA D'ORO – אגן הזהב, מוקפת פרדסים ולימונים לרוב. מומלץ לטייל בעיר ובאיזורים הכפריים בסביבותיה.
בימים קדומים תפקדה העיר כאמירות ערבית מפוארת והייתה בירתה של הממלכה הנורמנית שקבעה את משכנה בסיציליה. בימים ההם נחשבה העיר לאחת היפות באירופה, בעיקר בשל העובדה כי כל כובשי האי השונים השאירו בה את חותמם.

מומלץ להתחיל את הסיור בעיר דווקא באיזור בו ניכרים היטב השפעתם של הכובשים הערבים מחד, וקרבתה לצפון אפריקה מאידך – השוק הציורי והססגוני ביותר ווצ'יריה (VUCCIRIA). כאן ניתן לחוש את אווירת המקום בצורה האותנטית ביותר.
בשוק אפשר לראות את תושבי העיר הבאים להצטייד בעגבניות הטריות לרוטב הפסטה של ארוחת הצהריים היומית, את רוכלי הדגים המציגים לראווה את מרכולתם הצבעונית והמגוונת (שלל דגים, שרימפסים, תמנונים וכל דגה אפשרית), את דוכני הזיתים הרבים ואת הצעירים המקומיים המחפשים כל דרך לפרנסה כלשהי.
עוד על דרום איטליה באתר דיסקברי