לכבוד הקיץ שהגיע: הצעות לטיול עם הילדים
ברגל, על אופניים, בקארטינג או אפילו סתם במכונית. מיכל בן ארי בדקה עבורכם חמישה נתיבים שיאפשרו לקטנטנים שיצאו לחופשת הקיץ להכיר טוב יותר את שבילי הארץ
מה המשותף לפרה ולפרפר מלבד הפ'? את התשובה תקבלו "ברפת שביל החלב" שבה מגדלים, זה לצד זה, פרות ופרפרים. רפת שביל החלב הוקמה לפני כארבע שנים על ידי שש רפתות מכפר ויתקין שהתאחדו לרפת אחת גדולה, מודרנית, נקייה ואקולוגית (אשר שומרת על איכות החיים של הפרה, הרפתן והסביבה כולה).

סככות הרביצה והאכילה גבוהות, מוארות ומאווררות היטב. בקיץ דואגים לצנן את הפרות ובחורף הגשם לא חודר למתחם. ואם לא די בכך, החליבה מתבצעת על ידי רפתנים המצוידים בציוד חליבה מתקדם ביותר ולא על ידי רובוט חליבה. ביקור בשעת חליבה נראה כמעט כמו ביקור בבית מרקחת – מחוטא, מסודר ומבהיק.
בזמן החליבה של הפרות מכשיר המכונה "שואב זבל" שומר על ניקיון הרפת. הזבל, במקום לזהם את הקרקע ומי התהום, נאסף לבור גדול הנשאב במכליות לאתר המטב"ח (מכון לטיפול ברפש רפת) על מנת ליצור חשמל מגז המתן שנפלט מהזבל.
במהלך ביקור באתר מסיירים תחילה בחממת הפרפרים הקטנה והיפה, שבה ניתן לראות את תהליך חייו של הפרפר מביצה, דרך זחל וגולם ועד פרפר. לאחר מכן מצטרפים לסיור בטרקטור רתום לעגלה וצופים בחיי היומיום של הפרה – מכון חליבת החלב, הרפת, מתחם הפרות העומדות להמליט ומתחם "היונקייה". כל זאת תוך קבלת הסברים מרתקים. ברי המזל יוכלו אולי לראות המלטה בשידור חי.
לאחר הסיור אפשר להתרווח בחורשת הפקאן המוצלת שסמוכה לרפת, הכוללת גם פינת יצירה, פינת פיקניק ומספר מתקני משחק. איך מגיעים: מכביש 4 פונים בצומת חפר מערבה לכביש 5720 ולפי השילוט פונים ימינה לדרך עפר המובילה לרפת. טל': 050-5655738, מחיר כניסה: 30 שקל לאדם.
המסלול הירוק: צוללת במוזיאון אשדוד
הצוללת הירוקה הוא מיזם משותף של מוזיאון אשדוד לאמנות, מרכז מונארט ונמל אשדוד, שמטרתו להעמיק את המחויבות לסביבה באמצעות עולם האמנות. זהו אגף ייחודי וחדש המציג אמנות שעושה שימוש חוזר בחומרים.
הביקור בצוללת הירוקה מאפשר חוויה אמנותית, שונה ומאתגרת – היכרות עם האמנות הירוקה על כל היבטיה, התנסות וחשיפה לאפשרויות הגלומות ביצירת אמנות מחומרים ממוחזרים, ביקור והתבוננות ביצירות של אמנים העוסקים
הפעילות כוללת סיור, שתחילתו בחוף הים ובמהלכו אוספים המבקרים פסולת אשר עם הגעתה למרכז מונארט ומתחם הנמל, תהפוך ליצירת אמנות. בימים אלו מוצגת התערוכה "פרטי פרטים", הראשונה בסדרת תערוכות בנושאי סביבה, והמכנה המשותף לכולן הוא נושא המיחזור. כל אחד מהאמנים עשה שימוש חריג בחומרים יומיומיים כמו כפתורים, עיתונים, מקלדת מחשב וחלקי מכוניות.
המסלול הרטוב: שביל ישראל
כל מי שמחשיב את עצמו לחובב טיולים כבר עשה לפחות מסלול אחד של שביל ישראל. עבור אלה שלא, מדובר בשביל סימון מיוחד (בצבעי כתום-כחול-לבן) של 940 קילומטרים המשתרע לאורכה של המדינה ועובר בין יערות, הרים, עמקים, חופים ומדבריות. חלק מהקטעים קשים להליכה וחלקם מתאים למשפחות עם ילדים קטנים.

כזה הוא השביל שמתחיל ברחבה שליד בית אוסישקין בקיבוץ דן ועובר ליד שמורת תל דן, אבל לא נכנס לתוכה אלא מתפתל במקביל לנחל (ודרך עדר פרות), ומוביל לעבר שמורת נחל שניר – הוא החצבני. הצעידה בנחל שניר, הארוך והרחב ביובלי נהר הירדן, מהנה במיוחד. רוב המסלול משופע בצל ובמים זורמים, ואף ניתן לצעוד חלקים ממנו בתוכם.
מתחילים את המסלול על גבי גשרון עץ קצר, ומיד פונים ימינה לשביל אספלט שמוביל אל בריכות השכשוך הרדודות. מכאן פונים ימינה לפי השילוט "אל הנחל" וסימון שביל ישראל, ויורדים במדרגות עץ אל הגדה המזרחית של הנחל. שם פוסעים בשביל צר ומוצל, בין ערוץ הנחל לבין קיר הגדה, בצמוד לזרימת המים השוצפת ולעתים גם בתוך פלגי מים רדודים.
בדרך פוגשים צמחיית נחלים כמו עצי דולב, ערבות, פיקוס התאנה, שיחי פטל ועוד, וגם עופות מים הבאים ליהנות משפע הדגה המצוי במים הקרירים. לאחר עשר דקות פונים עם השביל שמאלה, עולים במדרגות אבן ושוב פונים ימינה אל ערוץ הנחל הזורם. ממשיכים בירידה מתונה לאורך הנחל, חולפים על פני מסעדת "דג על הדן" ואז מתחיל המסלול הרטוב – הליכה בתוך מים שמגיעים עד לברכיו של אדם מבוגר. רשות הטבע והגנים התקינה בחלק מהמסלול יתדות מתכת לאורך השביל שמקלים על ההליכה ומסייעים לא להחליק.
לאחר הצעידה במים מגיעים אל "האשד" – אחת הפינות היפות ביותר במסלול, המזמנת חניית מנוחה מתחת לעצי הדולב והערבה ששורשיהם בולטים מעל פני המים. במקום משטח של סלע לבן שעליו ניתן לשבת ולראות כיצד ממול, 15 מטרים במעלה הנחל, מתנפצים המים בשצף קצף לבן אל סלעי בזלת שחורים במורד האשד שגובהו כשני מטרים. מכאן ממשיכים עם השביל בינות שיחי פטל וגפן בר עד חורשת איקליפטוס הסמוכה לנחל, חוצים את הנחל על גשר שניר וממשיכים עד חניון מעיין ברוך.

המלצות: 1. להשאיר כלי רכב אחד בחניון מעיין ברוך. אם זה לא אפשרי, ניתן ללכת מחניון מעיין ברוך צפונה בדרך עפר נוחה, לאורך הגדה המערבית של הנחל עד חניון השמורה. 2. להצמיד מבוגר לכל ילד כיוון שבתוך המים ניתן להיסחף ומחוץ למים להחליק. 3. להצטייד בנעלי הליכה במים ולהשאיר במכונית בגדים ונעליים להחלפה.
תחילת המסלול: נוסעים בכביש 99 (קריית שמונה-בניאס), מול קיבוץ הגושרים פונים שמאלה (מתחת לכביש) על פי השילוט לכיוון שמורת נחל שניר המצויה מצפון לכביש, וחונים בחניון השמורה. סוף המסלול: חניון מעיין ברוך – מכביש מספר 99 פונים לכיוון מעיין ברוך. כ-200 מטרים מהצומת נמצא חניון המעין. אורך המסלול: כשניים וחצי קילומטרים, מחיר כניסה לשמורה: 25 שקל למבוגר, 13 שקל לילד מגיל 5 עד 13.
הזירה המוטורית: "אקטיביפארק" בראשון לציון
כל מי שהמילה "מסלול" מעוררת אצלו אסוציאציות של מרוצי מכוניות, מוזמן להגיע לפארק "אקטיביפארק" – פארק מוטורי חדש ומהנה לכל המשפחה שנפתח לאחרונה בראשון לציון, במתחם פארק "נאות שקמה" המשתרע על 80 דונם של מדשאות ירוקות.

יש כאן מסלול קארטינג אטרקטיבי באורך של 500 מטרים ובו 15 מכוניות קרטינג ייחודיות ואקולוגיות, פרי פיתוח של בעלי הפארק, המופעלות על חשמל וטעינה סולרית. המכוניות ידידותיות גם לילדים בזכות היכולת להניע אותן רק באמצעות סיבוב של ידית ההגה, ללא צורך בהפעלת פדלים (מתאים לילדים מגיל שש או להורה וילד צעיר יותר).
כמו כן, מוצעים למבקרים מגוון דגמים של אופניים מיוחדים בעלי שניים עד ארבעה מושבים לנסיעה משפחתית וכן רכבת שלוקחת את נוסעיה לטיולים ברחבי הפארק. בנוסף מציע המתחם חדר כושר בטבע הכולל אומגה, מתקני שעשועים ומתנפחים לילדים, שולחנות פיקניק, מגרשי כדורסל וכדורגל, מגרש להחלקה בסקייטבורד וברולר בליידס, איזורי פיקניק ועוד.
כתובת: שדרות משה דיין פינת בר לב, מערב ראשון לציון (מול מתחם G), טל': 1-700-500-338, מחיר כניסה: 49 שקל לילד עבור כרטיס לשלוש אטרקציות – קארטינג, רכבת ומתנפחים, השכרת אופניים: 40 שקל לחצי שעה.
נתיב דו גלגלי: מסלולי אופניים בנגב
אם פעם רק משוגעים לדבר היו מתעוררים בבוקר ומתחילים לדווש, היום כל משפחה שנייה יוצאת לרכיבה משותפת. ואם כבר, אז למה שלא תדרימו לנגב שהוא איזור אידיאלי לרכיבה, המציע אינספור מסלולים. בקיבוץ שדה בוקר, למשל, תמצאו את "גיאופן" – המרכז לרכיבה מדברית שהוקם במטרה לתת מענה לקהל רוכבי האופניים: לשמש בסיס יציאה לרכיבה במרחב הנגב ולגשר על הריחוק הפיזי והיעדר היכרות עם תנאי המדבר המיוחדים ומסלולי הרכיבה באיזור.

המרכז מציע שירותי הכוונה וייעוץ לרכיבת אופניים באיזור שדה בוקר והנגב המרכזי, השכרת אופניים לשימוש יומי, חנות להצטיידות, תיקוני אופניים, ארגון טיולי אופניים בנגב ועוד. בקיץ מציעים כאן סופי שבוע מיוחדים למשפחות הכוללים רכיבה קצרה בשישי בערב, לפני השקיעה ורכיבה של כשעתיים בשבת השכם בבוקר לפני שמתחמם.
אחד המסלולים המומלצים למשפחות הוא מסלול מעגלי ומישורי שאורכו כחמישה קילומטרים במישור שדה צין. תחילת המסלול בתחנת הדלק שבכניסה לצריף בן גוריון בסמוך לקיבוץ שדה בוקר. מתחילים לדווש בשביל כורכר כבוש מדרום לתחנה, המוביל אל תחנת שאיבה של מקורות, ומיד לאחריה מתעקל שמאלה (מזרחה) אל דרך עפר העוברת בין מטעי הזיתים והפיסטוקים של שדה בוקר.
לאחר כקילומטר פונים ימינה (דרומה) בדרך העפר הראשונה הפונה לכיוון זה, ולאחר כ-300 מטרים מתחברים לשביל המסומן בשחור המוביל לשדה צין ולמנחת המטוסים. מקצה המנחת ממשיכים בשביל מסומן אדום אל שדה צין ואל האנדרטה לזכר איתן מינץ – חבר גרעין שדה בוקר שנהרג בדרכו לפטרה בשנת 1953. מהמקום נשקפת תצפית מרשימה על בקעת צין. ממשיכים עם הסימון האדום עד לגן הפסלים של הפסל עזרא אוריון. בשלב זה צבעו של השביל הופך ירוק עד נקודת חיבור נוספת עם השביל האדום, איתו ממשיכים לעבר דרכי עפר לא מסומנות העוברות בשטחי החקלאות של הקיבוץ.
איך מגיעים: מבאר שבע נוסעים דרומה על כביש 40 למצפה רמון. שלושה קילומטרים דרומה, לאחר הפנייה לקיבוץ שדה בוקר, על כביש 40 ובסמוך למדרשת בן גוריון, נמצאת תחנת הדלק שבכניסה לצריף בן גוריון. מרכז "גיאופן", טל': 08-6560749.