עצום ורומנטי: טיול ביער בן שמן

מסלולי הליכה ואופניים, קברי המכבים, פינות רומנטיות או תצפיות נוף וגן חיות תנ"כי. מני נחמן עם הצעה לטיול באחד היערות הגדולים בישראל – יער בן שמן

מני נחמן | 29/6/2009 12:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מסלולי הליכה ואופניים, עתיקות ותצפיות נוף, פינות רומנטיות ומערות, קברי המכבים וגם גן חיות תנ"כי. זהו יער בן שמן, אחד משטחי היערות הגדולים במדינה. אנשי קק"ל נטעו בו לא פחות מ-1.8 מליון עצים.
 
פינות רומנטיות ומערות. יער בן שמן
פינות רומנטיות ומערות. יער בן שמן צילום: יח"צ

תחילה היו אלה עצי זית שנטעה קק"ל על מנת להפיק מהם שמן, אך בהמשך התברר כי גידולם באיזור אינו מוצלח, ולכן עברה קק"ל לנטוע עצי אורנים וברושים. מניסוי זה קיבל היער את שמו "בן שמן".

היער היפהפה עצום בגודלו, ובכל פינה ועונה תוכלו למצוא בו משהו שונה: החל מעדר צבאים וגן קופים, פגודה תאילנדית ואמפיתיאטרון בסגנון רומי, גן מוזיקלי וגן לעיוורים, חווה אורגנית ועד לפסלים אמנותיים.
דרך החשמל

קק"ל הקדישה שטח ביער לפיסול סביבתי המוצב לאורך דרך החשמל. דרך זו זכתה לכינויה בשל קו החשמל העובר לאורכה. לצד הדרך

ניצבים פסלי אבן מעניינים, סלעים שבהם חרוטים דמויות אדם וחיות וכן מתקני משחק המעוצבים משילובים של אבן ומתכת.

האמפיתיאטרון ומגדל התצפית

המצפה ביער בן שמן
המצפה ביער בן שמן צילום: ארכיון קק''ל
מי שמעוניין לראות את האמפיתיאטרון שביער מוזמן להגיע אל המקום עם מכונית פרטית ולחנות ברחבה שליד האמפיתיאטרון. משם ניתן לראות את מגדל התצפית במצפה מודיעין. המגדל מסמל את נס מרד החשמונאים, ועל כן עוצב בדמות לפיד. הוא נבנה בשנת 1963 ולמרגלותיו הוקם אמפיתיאטרון המשמש לכנסים והופעות שונות. ממרומי המגדל נשקף נוף מרהיב של גוש דן ומישור החוף.

הפגודה התאילנדית

מרהיבה ביופיה. הפקודה התאילנדית
מרהיבה ביופיה. הפקודה התאילנדית צילום: ארכיון קק''ל

מלך תאילנד, בומביל אדולייד, העניק לנו את ביתן הידידות ישראל-תאילנד לכבוד יום הולדת 50 למדינת ישראל. זוהי פגודה מרהיבה ביופיה העשויה מעץ ומשיש וצבועה בזהב, באדום ובלבן. הפגודה היא מקום קדוש לתאילנדים ומסמלת שמחה ואחווה בין איש לרעהו. היא נמצאת בלב היער, למרגלות רכס ההרים שמסביב, ומשרה אצילות ומלכותיות, רוגע ושלווה. זוהי פינת חמד אמיתית למי שרוצה לעסוק במדיטציה או סתם לנוח ולהירגע.

חניון העיוורים

חוויה ייחודית. גן העוורים
חוויה ייחודית. גן העוורים צילום: ארכיון קק''ל

אם אתם מעוניינים בחוויה ייחודית, אתם מוזמנים להגיע לגן העיוורים. בעיניים עצומות תוכלו לצאת לסיור מעגלי בין צמחי התבלין, הפסלים והסלעים אשר בגן. תוכלו לנסות לפענח הסברים בכתב ברייל בעברית ובאנגלית; למשש תבליטים של מיני עצים המתארים את הצמחייה ואת הממצאים הארכיאולוגיים שבמקום כגון גת, בור מים ומערות אחסון; להקשיב לתיפוף כפות הרגליים על החצץ  ולמשש את העצים הנטועים על שפת השביל.

קברי המכבים

ביער בן שמן נמצאת מערה ובה ארונות קבורה עשויים מאבן ועליהן חקוקים השמות חשמן, שמעון, מרים, שרה ומנילאוס. הגילוי חולל התרגשות רבה בקרב החוקרים, וחלקם מיהרו להודיע שאלו הם קברי המכבים. לעומתם, חוקרים רבים אחרים טענו שאין קשר בין המכבים לאיזור זה. ובכל זאת, כדאי להגיע למקום כדי שהשמות היהודים החקוקים בסלע מאז התקופה הרומית יחברו אתכם להיסטוריה.

הגן המוזיקלי

חניון קולות וצלילים. הגן המוזיקלי
חניון קולות וצלילים. הגן המוזיקלי צילום: ארכיון קק''ל

הגן המוזיקלי ביער בן שמן המסומן במפה כ"חניון קולות וצלילים" הוא אוסף של צינורות, מתקנים ופסלים סביבתיים שמהם ניתן להפיק צלילים שונים ומשונים. הילדים אוהבים את הגן ונהנים ממנו, אך המבוגרים בעיקר הם אלה שמגלים יצירתיות רבה בשימוש בשפע הצינורות והפטנטים שבגן.

בקעת הנזירים

בעמק הנזירים תוכלו למצוא מערות, מצודות ודרכים עתיקות. כאן גדלו המכבים וכאן עברו  עולי הרגל בדרכם לירושלים. בבקעה הגדולה שתי מערות שנוצרו על ידי הטבע, אולם נחפרו והועמקו על ידי האדם. האחת היא מערת קבורה רומית והשנייה מערה ששימשה את הרומים לאחסון תוצרת חקלאית וללינה, ואת הנזירים בתקופה הביזנטית לאירוח עולי הרגל.

בתקופה העות'מנית המערה קיבלה את הכינוי מערת האסירים. המערה גדולה ופתוחה ויש בה אור ואוויר. לכן גם אין צורך באמצעי תאורה, ובמאמץ קל אפשר לטפס ולהיכנס אליה דרך חור בקיר. בתוך המערה נראים כוכי שינה ששימשו כנראה את עולי הרגל לירושלים ועל הקירות חרוטים צלבים.

אגדת המערה

המערה הגדולה בבקעת הנזירים נקשרת לתנא נחום גמזו, שהיה ידוע בכינויו זה משום שהיה נוהג לברך על כל דבר ואפילו על צרה: "גם זו לטובה". כאשר הקיסר הרומי אדריאנוס הכריז על עצמו כעל אל וציווה את מדינות האימפריה להציב בתוך בית מקדשם פסל בדמותו ולהשתחוות לו, היה נחום גמזו ותלמידו, רבי עקיבא, בין ראשי מתסיסי המרד נגד חילול הקודש.

מערה גדולה. בקעת הנזירים
מערה גדולה. בקעת הנזירים צילום: ארכיון קק''ל

שלחו הרומאים חיילים לאסור את מנהיגי המרד, וביניהם את רבי גמזו. שמע זאת גמזו ומיהר לברוח. מיהרו גם החיילים ורדפו אחריו. נמשך המרדף שעות ארוכות - בשמש היוקדת רץ גמזו והחיילים מאחוריו. לפתע הבחין גמזו במערה מרחוק. מיהר ונחבא בתוכה, התיישב באחת הפינות והתפלל לאלוהי ישראל שיצילו.

עוד הוא מתפלל, והנה עלו עכבישים וטיפסו מכל עבר, אורגים במהירות ובקדחתנות קורים צפופים בכל פינה ופינה במערה. כה רבים היו הקורים וכה דחוסים, עד כי לא הצליחה ולו קרן אור אחת זעירה לחדור פנימה. עלטה ירדה על המערה והאוויר נעשה דחוס וחשוך. נשימתו של גמזו הלכה וכבדה, אך הוא אמר: "גם זו לטובה".

בינתיים עלו החיילים על עקבותיו, הגיעו למערה, ראו את הקורים ואמרו: "אין הוא נמצא כאן, שכן אחרת היו הקורים קרועים" - ועזבו. כך ניצלו חייו של נחום, גם זו לטובה.

מני נחמן הוא מדריך טיולים. בהכנת הכתבה השתתפה חווה בראון מקק"ל

למידע נוסף על טיולים ואטרקציות בחינם בישראל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים