חקוק ביין: ביקור משכר ביקב דלתון
בלב הגליל העליון מפיק יקב דלתון כבר למעלה מעשור יינות איכותיים וכשרים תוך שמירה על צביונו האקולוגי. תומר נויהאוזר טעם, טייל באיזור וחזר מבושם ומרוצה

יקב דלתון נוסד כרעיון ציוני-חברתי שנועד ליצור זיקה בין התושבים למקום כדי לפתור את בעיית האבטלה. כיום, לא רק שהיקב מייצר יין משובח, הוא גם מהווה אבן שואבת לתיירות. עובדה זו יוצרת מקורות הכנסה רבים לתושבי המקום, והוכחה חיה לכך היא 38 אלף המבקרים שעברו באיזור בשנה שעברה.
אחד מהעקרונות המנחים של היקב הוא שאנשיו לא קונים את הענבים אלא מגדלים אותם בעצמם. מנכ"ל היקב, משה חביב, שמח לספר לנו כי את רוב העבודה לא מבצע היינן כי אם הכרם עצמו. אם מטפלים נכון בכרם ודואגים לתת לו את מה שהוא צריך, אז הכרם כבר יעשה את השאר והבציר יצא משובח, הוא סיפר.
עובדה מעניינת נוספת היא שיקב דלתון מתגאה בכך שהוא יקב ירוק. כרמיו, המשתרעים החל מהר רימון ועד רמות נפתלי, מטופלים בהדברה ביולוגית בלבד (ללא שימוש בזרחן) וכל החשמל הדרוש לתהליך הייצור הוא סולארי. היין המופק ביקב שייך ליינות העולם הישן (יינות ארה"ב ואוסטרליה נחשבים יינות בסגנון עולם חדש), והם מתפתחים בחביות עץ אלון צרפתי מסורתיות ולא במיכלי נירוסטה עם שביבי עץ כנהוג בחלק מהיקבים.
אחרי סקירה קצרה על היקב וטעימה מיין קינוח מוסקט נהדר, הצטרפנו אל חיים אברג'יל, משגיח הכשרות של היקב, לסיור במתחם. לאחר הסבר קצר על תהליך הייצור, מצאנו את עצמנו בחדר החביות. ריח חזק של יין אדום המתיישן בשקט בחביות הלם באפינו.
במהלך הסיור אברג'יל הנמיך את קולו, כאילו ביקש לא להעיר את היין המנמנם בחבית עץ אלון בת 60 שנה בזמן שהוא סופג את הטעמים שמתערבבים יחד עם המינרלים שכבר קיבל מאדמת הבזלת. למעשה, אותן חביות העץ נעשות בעבודת יד ללא מסמור או הדבקה, והן מוסיפות ליין את הערך המוסף היוקרתי שלו. לכן, מספר אברג'יל, הן שוות את ההשקעה הכספית הגדולה (600-800 יורו לחבית חדשה).
אחרי הסיור, שארך כשעה וחצי-שעתיים במתחם חזרנו למרכז המבקרים שם החל החלק "הקשה" של הסיור
בסופו של דבר מצאנו את עצמנו מנסים להריח את הטעמים הייחודיים, מסובבים את הכוס כמקצוענים, בוחנים את הצבע וחשים את העפיצות. במרכז המבקרים גם שמחנו לשמוע שבנוסף ליינות, ניתן לטעום מספר סוגי ליקרים וזנים של שמן זית.
כמו כן, במקום יש חנות בה ניתן לרכוש את היינות או מוצרים נוספים כגון כוסות, דקאנטים ועוד. מי שממש רוצה יכול לרכוש חבית משומשת במחיר של 350 שקלים או חצי חבית שמקושטת מבפנים בצבעו האדום והעז של היין, שיכולה להיות קישוט גינה נהדר במחיר של 150 שקלים.
◄ אם אתם מגיעים ליקב דלתון, מומלץ לבקר באותה הזדמנות בראש פינה, לשוטט במרכז העתיק של המושבה, לאכול שוקולד במסעדת שוקולדה המצוינת או סתם לטעום ארטיק ביום חם בצל עצי התאנה בוואדי. איך מגיעים: נוסעים לכיוון צפת (כביש 89) ומשם פונים לכביש 90 עד הפניה שמאלה לראש פינה.

◄ אפשר גם להגיע אל הר יבנית ביער ביריה – נקודת תצפית מרהיבה השוכנת במרחק כמה דקות נסיעה מיקב דלתון (נוסעים מדלתון דרומה בכביש 886). כאן, במקום שבו נמצאים קברי חכמי התלמוד הנודעים – אביי ורבא – נמצאת נקודת התצפית היפה ביותר על עמק החולה והגולן, הרי נפתלי והחרמון. ניתן להגיע למקום בכלי רכב פרטי ממצודת ביריה. ממשיכים מהמצודה בכביש מזרחה עד לשערי בסיס צבאי ולפני שער הבסיס פונים שמאלה בדרך עפר קצרצרה המובילה לתצפית. ההר נקרא על שם היישוב הקדום אבנית או איבנית ששכן במקום.
◄ עין מרגנית – חניון חמוד ומבודד ביער ביריה, לא רחוק מהיישוב עמוקה. ניתן להגיע לאתר בדרך עפר המסתעפת מקטע הכביש בת יער-עמוקה לפי השילוט "יער ליאורה אלכסנדרה נטלסון". לאחר כשני קילומטרים מגיעים לחניון. המיוחד בחניון הוא ששולחנות הפיקניק נמצאים במרחקים ניכרים אלה מאלה, והם שוכנים בצל עצי תאנה גדולים. יופי של מקום לבלות בו עם בקבוק יין וגבינות. בחודש נובמבר אפשר לצאת מכאן למסלול רגלי שמוביל אל ריכוז פריחה יפה של חלמוניות.
◄ קצת אחרת בחוויה הצ'רקסית – בישראל נותרו שני כפרים צ'רקסים. סמוך לדלתון נמצא הכפר ריחניה, שבו אפשר להתוודע אל תרבותה של העדה יוצאת הדופן הזו ואל מאכליה המיוחדים. טלפון: 04-6980349, 050-5203146. פרטים באתר האינטרנט.
◄ עין עלווה בנחל גוש חלב – כביש מקצר מוביל בין דלתון לגוש חלב. מכאן אפשר לרדת לסיור רגלי בנחל גוש חלב ולבקר בבית הכנסת הקדום, בין הבוסתנים הישנים עד עין עלווה, מעיין שופע הנובע בצל עצי צפצפה גדולים. עוד פינת חמד שבה אפשר לבלות בכיף על בקבוק יין וגבינות.







נא להמתין לטעינת התגובות