אמא אובדת: 10 דברים לקחת בחשבון לפני שאת מחליטה לעבוד מהבית
אם גם אתן שוקלות להתחיל לעבוד מהבית לאחר הלידה, כדי להיות זמינות יותר לילדים, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה. זה לא כזה ורוד כמו שזה נראה מבחוץ. ביתי הוא משרדי, גרסת 2010
לימור רוסו, מאמנת עסקית ואישית לאמהות הרוצות להקים עסק ומייסדת "סוהום“ (ראו בהמשך,( בעצמה אם העובדת מהבית, מונה תחילה את היתרונות, שהם לכאורה ברורים ובוודאי גרמו להרבה אמהות לאחר לידה להשתעשע במחשבה לא לחזור לשעות המטורפות בעבודה ולהתחיל לעבוד מהבית: אין פקקים בבוקר וגם לא אחר הצהריים, את לא צריכה לבלות שעות על הכביש בפקקים, וחוסכת לא רק בדלק אלא גם בתחושת הלחץ - תספיקי/לא תספיקי להגיע בזמן לעבודה/לצהרון/למטפלת; שעות העבודה גמישות ואת אדון לעצמך ולזמנך; את יותר זמינה לילדים, אין צורך למצוא להם סידור כשהם חולים או כשהם בחופשה, את יכולה לקחת אותם מהגן בצהריים ולשמוע "חדשות טריות,“ את גם יכולה להגיש להם אוכל מזין, שבושל באותו יום, ואת כמובן יכולה להמשיך להיניק מבלי להיות מחוברת למשאבות.
גם החיסכון בעלויות של צהרון או מטפלת (ולעצמאיות גם דמי שכירות משרד) משחק כאן תפקיד וכן חיסכון בזמן שלא מתבזבז על שיחות בטלות במשרד. העבודה בבית מזמנת גם יותר אפשרויות להגשים חלומות ולהיפתח לשינויים מקצועיים, בעיקר לאור העובדה ששוק העבודה באופן כללי אינו מפרגן לאמהות עובדות. אבל מעל הכל את לא חוזרת לילדים אחר הצהריים עם הלשון בחוץ, חסרת אנרגיות ומיד מתחילה את המשרה השנייה שלך, אלא חשה נינוחה וטעונה לקראתם. נשמע טוב? אז זהו, שלא בהכרח, כפי שיוסבר בהמשך.

התיאור האידיאלי מתגלה עם הזמן כסיטואציה די מורכבת, וחלק מהיתרונות מתבררים לפתע כחסרונות לא קטנים, כפי שמסבירה לימור רוסו:
.1 בדידות. כמעט שלא פוגשים אנשים, החברים לעבודה חסרים, אין עם מי לצאת להפסקת קפה, ואין עם מי לקשקש.
פתרון אפשרי: השתתפות בפורומים ורשתות חברתיות באינטרנט היא דרך טובה להפיג את הבדידות. במידה שחברויות וירטואליות לא מספקות אותך, את יכולה למצוא חברה שגם היא עובדת מהבית ולקבוע איתה ישיבה אחת לשבוע שבה תשתפו זו את זו בהתקדמות שלכן, בדילמות וכך תרוויחי גם חברה וגם מחויבות משותפת לעשייה.
.2 אין הפרדת משימות. נשים שעובדות מהבית מתקשות להפריד בין משק הבית לבין משימות הקריירה - הכלים בכיור מתמזגים בעבודה, הררי הכביסה מרימים ראשם בגאווה, מטלות הבית מסיחות את הדעת וקשה להתעלם מהן, ובסופו של דבר, על אף שבחרת להיות אשה עובדת ולא עקרת בית, כל האחריות על הבית נופלת עלייך.
פתרון אפשרי: תכנני את הזמן שלך, השתמשי ביומן בצורה יעילה והקצי שעות מוגדרות לעבודה ושעות מוגדרות למטלות הבית. עדיף שמטלות הבית תתבצענה לפני יום העבודה או בסופו ולא במהלכו כדי לא לקטוע את הרצף. רצוי לערוך רשימה של כל המטלות ולבדוק היכן אפשר לייעל, מהם "זוללי הזמן“ העיקריים, ואיך אפשר למזער אותם (למשל, במקום קניות בסופר, הזמנה דרך האינטרנט.(
.3 שעות אחר הצהריים אינן פנויות ללקוחות.
בשעות הצהריים ואחר הצהריים הילדים מפריעים לעבודה והעבודה מפריעה לילדים. קשה לנווט בין הילדים לבין לקוחות, קולגות ומנהלים. פתרון אפשרי: הגדירי שעות עבודה ברורות כדי שבשעות הצהריים ואחר הצהריים תוכלי להיות
.4 הפיתויים נמצאים בכל פינה. מצד אחד העבודה אף פעם לא נגמרת, גם לא בלילה, ומצד שני יש כל כך הרבה פיתויים וכל כך קל לדחות מטלות ליום המחרת.
פתרון אפשרי: גם כאן מילת הקסם היא תכנון שעות מוגדרות והגדרת סדרי עדיפויות. חשוב לקבוע שעות מדויקות לתחילת יום העבודה ולסיומו; לארגן סדר יום קבוע עם רשימת מטלות חודשית, שבועית ויומית; לקבוע יעדים ומועדים אחרונים לביצוע. לתכנן מטרות לעוד שבוע, חודש או שנה. מומלץ לרכז משימות דומות ובסוף כל יום לבדוק באילו משימות עמדת, ובמה את יכולה להשתפר. עם זאת כדאי לנצל את היתרון של גמישות בשעות העבודה - לעתים להאריך את העבודה לשעות הערב ולקבל עזרה מהבעל, ולפעמים לקצר את שעות העבודה ולפרגן זמן איכות לעצמך.
.5 לא משקיעים בלבוש ובמראה. בבית נשארים בטרנינג, לא טורחים להתאפר, להתאבזר ולהיראות טוב.
פתרון אפשרי: החליטי על יום בשבוע שבו תתלבשי במיטב מחלצותייך ותעבדי עם לפטופ (או פנקס רשימות) מבית קפה. המפגש האקראי עם אנשים בבית קפה יטעין אותך באנרגיות חדשות שישפיעו גם על העבודה שלך. אם יש לך פגישות עם לקוחות או קולגות, קבעי אותן מחוץ לבית על מנת לשנות אווירה.
.6 המקרר קרוב מדי. המטבח קורץ לך, האוכל לארוחת הצהריים מתבשל, והעלייה במשקל לא מאחרת לבוא.
פתרון אפשרי: לקבוע שעות קבועות לארוחות מסודרות. להניח ליד סביבת העבודה ירקות חתוכים ופירות. שתיית מים מצמצמת את תחושת הרעב, ולכן מומלץ שתניחי לידך בקבוק ותקפידי ללגום ממנו. לנהל רישום מדויק של מה שאכלת במשך היום - כל זה יעזור לשמירה על המשקל גם כשעובדים בבית. כדאי להכניס לתוך הלו“ז גם הפסקות מתוכננות לפעילות פיזית קלה.
.7 אין פידבקים, אין סיעור מוחות. מבחינת ההיבט המקצועי, קשה לעבוד לבד ולקבל החלטות לבד ללא התייעצות עם אחרים.
פתרון אפשרי: קבוצות נטוורקינג ומעגלים עסקיים עונים על הצורך בחברותא מקצועית. במפגשים אלו מעלים רעיונות, מפרים זה את זה ולומדים מאחרים כיצד להתמודד עם הקשיים בעבודה מהבית.
8. תגובות הסביבה. לעתים קרובות את לא נתפסת בעיני הסביבה כאשה עובדת. אם הילד חולה או בחופש, האנשים בסביבה (בעל, סבתא) לא מציעים לך עזרה, כי "את בבית,“ ומנגד חברות מתקשרות וקופצות לבקר באמצע היום כי את הלא בבית.
פתרון אפשרי: ברגע שאת מחליטה לעבור לעבודה מהבית, יש להבהיר לסביבה כי הסטטוס שלך הוא של אשה עובדת. לפיכך מומלץ לא לנהל שיחות חולין עם חברות או בני משפחה במהלך העבודה, ובנוסף אל תתביישי לבקש עזרה - גייסי את סביבתך לתמיכה בשירותי שמרטפות במידת הצורך, או השקיעי בשירותי שמרטפות בתשלום "על חשבון העסק.“
.9 אין לך חדר משלך. הבית ופינת העבודה אחד הם, בני הבית מרשים לעצמם לפלוש לתחומך, ואת חשה שהמשרד שלך פרוץ.
פתרון אפשרי: צרי פינת עבודה שתוקדש אך ורק לעסק שלך. אם יש באפשרותך להקדיש חדר נפרד - את יכולה לסגור את הדלת כשנדרש. אם לאו - גם פינת מחשב שתוגדר כטריטוריית העבודה שלך, תעניק את התחושה של סביבת העבודה הנדרשת להתרכזות בעבודה. ככל שסביבת העבודה תהיה מסודרת ונטולת גירויים מהעולם הביתי, כך תצליחי לעבוד גם בצורה מאורגנת וממוקדת.
.10 הילדים מתישים. לאחר שנמצאים עם הילדים בשעות הצהריים הקשות, כבר אין סבלנות לבלות איתם בשעות אחר הצהריים (הקשות לא פחות,( שלא לדבר על הערב.
פתרון אפשרי: לקחת פסק זמן לעצמך (לשתיית קפה רגועה, למשל) במעבר משעות העבודה בבוקר לשעות הצהריים, כשהילדים מגיעים, ופסק זמן נוסף במעבר משעות הצהריים לפעילות האינטנסיבית של שעות אחר הצהריים. גם בסעיף זה, לא להתבייש, מפעם לפעם, או על בסיס קבוע, לבקש מהבעל או מהסבתא שיבלו בשעות אחר הצהריים עם הילדים.
שלושה מיזמים עשויים לסייע לך
מטבע הדברים, לא לכל אחת מתאים לעבוד מהבית, וכמובן שאמא עובדת מהבית היא לא בהכרח אמא יותר טובה מזו שנמצאת שעות ארוכות במשרד, מדגישה לימור רוסו. "לכן אם עבודה מהבית לא מתאימה לאישיותך עדיף שלא תעשי את הבחירה הזו רק "לטובת הילדים.“ הביאי בחשבון שהמעבר לעבודה מהבית ידרוש ממך ללמוד ולהגדיר את עצמך מחדש. מאידך - זו יכולה להיות הזדמנות לנקוט צעד משמעותי בהתפתחות האישית שלך כאדם.“ הנה שלושה מיזמים המספקים תמיכה באמהות העובדות מהבית.
סוהום - ( SoHome ) המיזם מספק מרחב עבודה אישי, כלי העשרה מקצועי בצורת סדנאות וייעוץ, קבוצות דיון, אימון משותף ועוד. המפגשים מתקיימים הן בבתי קפה הפועלים בשיתוף פעולה עם הפרויקט והן במרכזים שהוקמו במיוחד עבור מטרות המיזם. אמהות מוזמנות להגיע על בסיס יומי ולקבל מענה לצורך בסביבה תומכת וממריצה, להיפגש עם אנשים דומים המתמודדים עם אותן דילמות, וללמוד ליצור איזון בין הבית לעסקים וכו.' טל,054-4332117 :' לימור רוסו.
תנועת "אמהות העובדות מהבית“ (אימ"ה) - את התנועה יסדה בלהה הראל-גורן במטרה לקדם ולעודד אמהות לעבוד מהבית. התנועה מארגנת ירידים נודדים המציגים את המוצרים והשירותים של אמהות שעובדות מהבית, ומתפעלת "מרכז“ לעידוד ותמיכה של אמהות שעובדות מהבית, המעניק שירותי ייעוץ, חיבור בין עסקים שונים, מיזמים משותפים ועוד. פרטים נוספים בwww.babyteva.co.il אתר
"מעגל עסקי“ מבית קישורי אמהות - קבוצת אמהות עצמאיות הנפגשות באופן קבוע לפי המיקום הגיאוגרפי שלהן. מטרת הקבוצה היא לטוות רשת של קשרים עסקיים משמעותיים. חברות הקבוצה מקבלות הדרכה והכוונה מאנשי מקצוע ויוצרות לעצמן מעגל תמיכה והעצמה אישי ומקצועי. פרטים ב אתר