למי קראת אבא? 11 עצות חכמות לאבות טריים
היא זו שסבלה מבחילות, שרדה את הבדיקות, סחבה את הבטן הגדולה וחוותה באופן פיזי את הלידה. אבל היי, מי אמר שלא עברת טלטלה רגשית שצריך לעבד. 10 עצות חשובות לאב הטרי
אבל היי, מי אמר שאין לך חלק בכל זה? אתה זה שרץ לקנות לה קרטיב בטעם לימון בשיא החום, אתה זה שהחזיק לה את היד ברגעים הקשים, סחב את שקיות המצרכים, הרגיע, ניחם ועודד. והנה עכשיו אתה אבא. וגם לך יש שאלות, תהיות ותחושות לא מוסברות בנוגע למצב החדש בבית. אל תהיה גיבור, גם לך מותר להזיל דמעה, גם לך מותר להרגיש מבולבל, ויש לך רישיון להיות עייף. הרווחת אותו ביושר.
גילה רונאל, המנהלת המקצועית של דיאדה, מעניקה עשרה טיפים חיוניים לאב הטרי והמבולבל.
1. להתחבר
נכון, הוא נראה שברירי ולא פשוט ל"תפעול", אבל מגע קרוב ומבט בעיניו, כבר בחדר הלידה, יגרמו
לך בדרך כלל להתחבר אליו. אבל לא תמיד. אם זה לא קורה במהירות שציפית לה, וכשהחברים מתעניינים בסטטוס החדש אתה מרגיש כאילו דבר לא השתנה - אל דאגה. זה יקרה. שתף בתחושות את בת זוגך ונסה לקחת חלק בטיפול השוטף בפעוט - זה בהחלט יכניס אותך לעניינים.
2. לנוח
מיד אחרי הלידה מתחיל מירוץ מטורף של טלפונים, עדכונים, קניות ומטלות מתישות, שטרם הספקת
לבצע לכבוד בואו של היצור הקטנטן. עצור לרגע, שים את רשימת הקניות בצד, עזוב את רשימת הטלפונים ולך לנוח. חוויית הלידה משמעותית מאוד, וגם אם לא סבלת 20 שעות מצירים בחדר לידה, הרי שהנפש סוערת ונרגשת. אתה בהחלט עלול למצוא את עצמך מותש - הנה קיבלת אישור לישון.
3. לשתף
דבר עם בני המשפחה והחברים על חוויית הלידה מהזווית שלך ולא רק על מה שקרה (המים ירדו
בשתיים בלילה וצירי הלחץ הופיעו רק עשר שעות לאחר מכן) לפי סדר כרונולוגי של האירועים. ספר מה הרגשת, אם היה לך טוב, מספק, מפחיד. האם דמיינת משהו אחר, האם התרגשת עד דמעות? שיתוף של תחושות שעברו בך ברגעי אמת יאפשר לך לפרוק ולעכל את החוויה.

3. לקחת חופשה
אם הדבר מתאפשר, אל תמהר לחזור לעבודה. דאג מראש לשמור לעצמך את הזכות לכמה ימי חופשה ונצל אותם בדיוק בזמן הזה. לא זו בלבד שבת זוגך תזדקק לך - גם אתה תזדקק לזמן כדי להיות איתה ועם התינוק. להיות חלק מהשגרה החדשה המתפתחת בבית, לראות את השינוי מקרוב ולבנות אותו כתף אל כתף.
4. להיעזר
נכון, בת זוגך אחרי לידה, אבל זה לא אומר שהכל צריך ליפול עליך ושאתה צריך למצוא את עצמך רץ
לקניות, יוצא לרכוש חיתולים, מכין ארוחת ערב ותולה כביסה כשאתה חוזר מותש מיום עבודה. תאמו ציפיות בכל הנוגע לעזרה בתקופה הראשונה, כי שניכם בהחלט תזדקקו לה. סנכרנו את המטלות ביניכם ובקשו עזרה מההורים שלה, ההורים שלך, שכנה או דולה לאחר לידה. חשוב שמישהו יהיה שם אתכם ברגעים שאתם זקוקים ליד חמישית.
5. להיות שם
נדמה לך שהתינוק הקטן והרך צריך רק את הציצי של אמא שלו. אז זהו, שלא. אף שאתה לא יכול
להיניק אותו, יש לא מעט דברים אחרים שאתה יכול לעשות כדי להיות שותף. אתה יכול להחזיק, לחתל, לרחוץ, להתנועע, לעסות, להביט בעיניו ואפילו "סתם" להיות לידו. ואם אמא שלו אינה מיניקה, קל וחומר - אתה יכול לקחת את המושכות והבקבוק ולהיות שותף שווה בהאכלה.
6. לנסות ולטעות
אמהות רבות, בתחילת דרכן, מרגישות שרק הן יודעות לטפל בתינוקן הרך ולא מסכימות לשחרר
ולהאציל סמכויות. אבות רבים, בתחילת דרכם, נוטים לקבל את האקסיומה הזו מבלי לנסות לערער עליה. זה הרגע לומר שממש כמו שאם טרייה עושה, טועה ולומדת, כך גם נחוץ לאבא החדש ללמוד תוך
גם אתה יכול ללמוד "להוציא גרעפס" מהינוקא, לאחוז אותו בתנוחה "מרגיעת גזים" וגם "להסניף" אותו מדי פעם. מומלץ בחום. אז אם חשוב לך להיות שותף בטיפול, דבר איתה על זה. תסביר לה שאומנם אתה יכול לטעות, אבל גם היא - וזה בסדר, ככה לומדים להיות הורים.
7. לשאת
מנשא הוא פריט נפלא שכדאי לכל אב טרי לאמץ. כך תוכל לקחת את הפיצי קרוב-קרוב לגופך ולצאת
לטיולים קצרים כבר מההתחלה. גם תינוקות יונקים, שלכאורה זקוקים לאמם כל הזמן, נרגעים במנשא ונהנים מהטיולים הללו בשל הקירבה, התנועה והאוויר החופשי.
8. לדרוש
ברוב מקומות העבודה, רק נשים שהפכו לאמהות טריות זוכות להכרה, ליחס סלחני ולהקלה בשעות
העבודה (וגם זה לא תמיד, למרבה הצער). אצל הגברים נדמה כאילו "עסקים כרגיל" ואין מקום להתחשבות. ובכל זאת, נסה לשנות בהתאם את שעות העבודה שלך ושנה את סדרי העדיפויות שלך בהתאם לסטטוס החדש. כך למשל, אולי כדאי שתתחיל מוקדם יותר בבוקר את יום העבודה ותגיע מוקדם יותר הביתה.
9. להעניק
בשנה הראשונה של ההורות מרבית הזוגות נוטים להיסחף ללופ של שגרה ומטלות סביב טיפול בתינוק
ותחזוק הבית. עצה חשובה: כשהקטנצ'יק ישן, הצע לבת זוגך לפנות את הזמן הזה לעצמכם. בבית, זה מול זה, גם בלי הפקות מיוחדות של בייביסיטר. הכלים יחכו, הכביסה תשרוד ואתם תיזכרו מדוע בחרתם להביא יחד ילד לעולם.
10. להרגיש
"בייבי בלוז", אותו דכדוך מפורסם, שנובע בין היתר בגלל שינויים הורמונליים, אופייני כצפוי
לאמהות טריות, אבל גם לאבא מותר להיות קצת לחוץ, טרוד או עגמומי לנוכח השינוי שחל במשפחה. יש אבות שחשים נטושים (כי בת הזוג צמודה 24 שעות ביממה ליצור קטן ומתוק במיוחד), אחרים חוששים שאולי לא יעמדו בעול הפרנסה, ויש כאלה שרוצים מאוד להרגיש נחוצים ומועילים אבל לא יודעים איך לעשות את זה.
זה הזמן לקחת נשימה עמוקה, להבין שמדובר בתחושות טבעיות ולהאמין שלאט לאט, כשהשגרה תתפוס את מקומה בבית - הדברים יתבהרו וייראו הרבה פחות מורכבים ומאיימים.