סוף ל"משעמם לי": פעילויות מקוריות לחופש הגדול

במקום להשתגע משיעמום הילדים בחופש הגדול, נצלו את הקיץ לחגיגה של קירבה משפחתית. בניית לוח פעילות שבועי, יום בישול, "יום מלוכלך" ועוד שלל הצעות מקוריות שעושות כיף

רותי קדוש | 15/8/2010 12:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"איך מעבירים חודשיים עם שתי בנות קטנות בבית? הלא אפשר להשתגע" שואלת בהתרסה אם אחת. דבריה הם הד לזעקתם של הורים רבים נוספים, וגם אתם הקוראים, מן הסתם, מזדהים. אמת ונכון, שני חודשי החופשה של מוסדות החינוך הם  יותר מדי שעות וימים לילדים רכים, ובוודאי להוריהם המותשים שרבים מהם מנהלים קריירות תובעניות, ונאלצים ללכת לעבודה גם כשהגננת בחופשה. 

אמנם בחודש הראשון (יולי) קל יותר לצלוח את החופשה, כשהילדים מסודרים בקייטנות, ובמסגרות חינוכיות אחרות שממשיכות לפעול. לא כך בחודש אוגוסט, שאז כל גנון, פעוטון או משפחתון שביום רגיל מהווה מסגרת לילדי הגיל הרך,  סגור ונעול. והורי הפעוטות? גם השנה הם  חסרי אונים, מתזזים בעצבנות בין פעילות אחת לשניה. מתאמים, מטליאים סידורים לילדים מהבוקר לאחרה"צ, ובמקרה הטוב מהיום למחר,  וחולמים בלילות על ה-1 בספטמבר.

"מרבית ההורים היו מוותרים בשמחה על החופש הגדול. אבל, מה לעשות שהחופש הגדול הוא עובדה קיימת.  בכל שנה הוא מגיע  בדיוק בזמן, ועדיין בכל פעם מחדש ההורים מופתעים מבואו, כשהם  מוכי חרדה ודאגה, בעוד שאפשר היה לצפות שיהיו מצויידים במנגנוני הגנה, ערוכים ומוכנים לקראתו" אומרת צאלה מיינרט, ראש תחום הורות ומשפחה במכללת סמינר הקיבוצים. לדברי מיינרט, יש להיערך מראש לקראת בואם של השבועות המהבילים של אוגוסט כשהקטנים זקוקים להשגחה כל העת, והיא מבססת את המלצותיה על העיקרים הבאים:

> לתכנן את הפעילות בהתאם לגיל הילדים, רצונותיהם ויכולותיהם.
> לקבוע מראש את התקציב המשפחתי המוקצה לבילויים בזמן החופש.
> להתייחס לימי החופש כאל הזדמנות  לבילוי משותף, לפעילויות אהובות ויצירתיות עם המשפחה הקרובה, והמורחבת, כאלה שבמשך השנה לא מתאפשר לעשותם.
> להיעזר בהורים מהמשפחתון או חברים שלהם ילדים בגיל ילדיכם לפעילות משותפת של הילדים,  כשבכל פעם הורה אחר אחראי על הילדים כשההורים האחרים בעבודה.
צילום: SXC
החופשה היא הזדמנות לבילוי משפחתי משותף צילום: SXC
המשעמם הזה

דומה שאין מאיים יותר על ההורים, מאותו צמד מלים:"משעמם לי" העולה, בכל כמה דקות, על דל שפתותיהם של ילדינו הנופשים. צמד מלים שמתנחל על מצפון ההורה ודוחף אותו לפעולה. "זאת אחת הסיבות שהורים רבים תופסים את תפקידם כקציני תרבות או מפיקי אירועים הפועלים מסביב לשעון עבור ילדיהם ובלבד שלא ישעמם להם. אבל הורים אלה שוכחים שדווקא מתוך השעמום אפשר לגרום לילד  לעשות דברים מעניינים", אומרת מנחת ההורים קרן יטיב, מומחית לגיל הרך מרצה ואחראית על גיל הרך במרכז הטיפולי "אביב" בתל אביב.

כלומר?

"כשזאטוט בן שנתים וחצי אומר 'אמא, משעמם לי', מוטל על האם  להעסיקו, וכשמדובר בזאטוט בגילו, נראה כי כל דבר עשוי לגרות ולעניין אותו. אבל כשמדובר ב'משועממים' בני 3-5  מומלץ להורים,  במקום לאוורר את ארסנל הפעולות/בילויים, דווקא  לפתוח עם הילד בשיחה שבה יבררו  מהם הדברים שמעניינים אותו, מה היה רוצה לעשות, וביחד להעלות רעיונות לפעילות. ('בוא נשמע איזה רעיונות יש לך כדי שלא תשתעמם')".

יטיב, שהיא אם

לארבעה ילדים (11, 8.5, 6, 2) מזדהה  אישית עם הנטל שמונח על כתפי ההורים,  כמו גם על חשבון הבנק בימי החופשה. "במקום למשכן את הבית כדי שיהיה כסף לממן בילויים עם הילדים בחופשה,  אני מייעצת להורים שבמקום ללכת נגד החופש הגדול, לזרום איתו כדי להפיק ממנו את המיטב".

אז איך עושים את זה?  יטיב מציעה מקבץ המלצות בבית ובחוץ תוך הוצאה סבירה, איך לעבור את החופש בשלום ואפילו להנות. "תאמינו, זה אפשרי". 

ההצעות המנצחות

לוח פעילות שבועי: ביום שבת מכינים לוח פעילות ומשבצים בו את הפעילויות (לא רק אטרקציות) לכל יום מימות השבוע. ניתן לשלב  את הילדים בהכנות, לשאול ולהקשיב לרצונותיהם. הקטנים יכולים לצייר או להדביק מדבקות במשבצות המתאימות בהתאם לפעילות המתוכננת. בכל שבוע  טוב לקבוע 2-3 עוגנים כמו, מפגש עם חברים, סרט, בריכה, יציאה לפארק, הצגה, קונצרט. לתלות את התוכנית במקום בולט בבית. כשיש תוכנית מסודרת המוצגת בגלוי בבית,  נוצרת מחוייבות  של ההורים להתכונן לקראתה, ואילו הילדים יודעים מה צפוי להם.

קייטנה נודדת: מתארגנים מראש לקבוצה של 4-5 ילדים מהגן/פעוטון שיש ביניהם אינטראקציה טובה והוריהם אחראים.  מדי יום הקייטנה מתקיימת בבית אחר. זה אמנם דורש מאמץ מהמשפחה המארחת,  אבל ביום המחרת הורה אחר מארח וההורים יכולים ללכת לעבודה.

חופשה בכפר: לבקר 'דודים אבודים' בקיבוץ ובמושב או בעיר רחוקה, לביקור ולהידוק הקשרים המשפחתיים.

רחיצת המכונית המשפחתית: הילדים ביחד עם אחד ההורים מנקים את המכונית המשפחתית. הילד הגדול שואב את השטיחים במכונית. הקטנה מנקה עם מטלית רטובה והשלישי מסיים עם חומר הברקה. ועל הדרך מלמדים אותם  איך לחסוך במים.

יום בישול ואפיה:  להכין יחדיו פיצה משפחתית או לאפות עוגיות, איזה תענוג לבשל ולהתלכלך מחומרי הבישול. תוך כדי אפשר ללמד את הילדים כמויות, מחירים, הוראות בישול,  עזרה בסידור השולחן, ניקיון ועוד.

קוראים ביחד: להקדיש זמן לקריאת סיפור לפני השינה, אבל גם במשך היום. אפשר להמחיז אותו להצגה, להוציא את התחפושות להכין מסכות ועוד.

סידור צעצועים:  לקראת השנה החדשה מסדרים את חדר הילדים. ממיינים את הצעצועים, ספרים, והבגדים  ומוציאים את אלה שאין בהם עוד צורך. על ההורה  לקבוע מראש עם עמותה/ארגון, מתנ"ס או גן ילדים יום בו תבואו עם הילדים לתרום את החפצים.

יום משחק: משחקי קופסה עם הילדים. לדוגמא - הכנת משחק טריוויה משפחתי. בכרטיסים יש לשבץ שאלות אודות בני המשפחה, כמו 'מה הצבע האהוב על דני', השיר, תוכנית טלוויזיה אהובה, מה שם החבר הטוב, איך קוראים לאמא שלו, מהו הצעצוע האהוב עליו, איך קוראים לגננת, מתי אבא ואמא התחתנו? ועוד. לאחר הכנת קלפי השאלות מתיישבים לשחק: הילד הקטן מסובב את הבקבוק, ומי מבני המשפחה שפיית הבקבוק פונה אליו שואל את מי שתחתית הבקבוק מופנית אליו את השאלה שעל הכרטיס. המשחק מצחיק ומבדר. כי אין כמו שעה של צחוק להתקרבות משפחתית.

יום חברים: מזמינים חברים או מתארחים אצל חבר. לפעילות ביתית לא גרנדיוזית. למשל: מסיבת פיז'מות.

בניית אוהל בתוך הבית: פורסים שמיכה גדולה מעל ארבעה כסאות וממלאים את האוהל בכריות ובובות פרוה ומשחקים בפנים.

צילום: SXC
הצעה לפעילות: ''יום אבא'' בלתי נשכח צילום: SXC

יום אבא: החופשה היא הזדמנות ליום מיוחד בו אבא לוקח חופשה, ומבלה עם הילדים במקום לא שגרתי.

משחק החפצים:  מניחים חפצים וצעצועים שונים במרכז הסלון ועל פי הוראה הילדים רצים מחפץ לחפץ.

יום יצירה:  להקדיש את היום ליצירה, ציור, פיסול ועוד, ולהציג את המוצגים בתערוכה.  להזמין את המשפחה והחברים לבקר בתערוכה כשהילדה הקטנה תמכור כרטיסים שהוכנו מראש על ידי הילדים למבקרים.

פתיחת חנות כל בו בבית:  לפעילות הזאת יש לשמור מראש קופסאות ריקות של קורנפלקס, קוטג', בקבוקים, ועוד. לצייר ולגזור עם הילדים פירות וירקות ושאר מצרכים.  להכין קופה מקרטון ושטרות כסף מנייר. פעולה משלבת של הילדים הגדולים והקטנים, שאהובה מאד על הילדים.

יום סבתא: לקבוע מראש יום בשבוע שבו מגייסים את סבא או סבתא לעזרה, כמובן בהתאם לבריאותם וזמנם הפנוי. החופש הגדול הוא זמן מצויין לחיזוק הקשר עם הנכדים, בין אם סבתא באה אל בית הנכדים ובין אם שולחים את הנכדים לבית הסבים.

יום סופר משפחתי: לערוך קניות  בסופר ביחד  עם הילדים. הפעילות עשויה להתאים לאחים בגילאים השונים. בטרם יציאה מהבית מקדישים את  הזמן להכנת הרשימה. הילד הגדול מקריא את הרשימה, ואילו הקטן מצייר את המצרכים או משרבט על הנייר. במהלך הקניות אפשר להושיב את הילד הקטן בתוך העגלה בעוד הגדולים מסייעים לאמא/אבא באיסוף מצרכים מהמדפים.  פעילות כזאת דורשת הכנה נפשית של ההורה לעמוד בלחצים  בנוסח 'אמא תקני לי'. לכן מומלץ לקבוע מראש  ולהוסיף לרשימת הקניות, מה קונים לכל ילד בסופר.

בילוי בפארק: ברחבי הארץ פארקים יפים שהכניסה אליהם בחינם, ובהם פארק רעננה, הרצליה, גני הסיפורים בחולון ועוד. אלה מציעים מרחבים של ירוק, צל, מתקני שעשועים, אפשרות לערוך פיקניק משפחתי, לרכוב על אופנים בשבילי הפארק, לשחק בכדור, להשתעשע עם חיית המחמד ועוד.

יום קניון: בילוי בקניון במהלכו אפשר לשלב השתתפות בעבודת יצירה, צפיה בהצגה או הקשבה לשעת סיפור. לפני יציאה כדאי לעשות הסכם  עם הילד, מה קונים לו, היכן אוכלים ועוד. יציאה מחוץ לבית, כמו בשאר ימות השנה,  דורשת נחישות והצבת גבולות של ההורים לילדיהם, כדי לא להיגרר אחר כל גחמה של הילד.

יום מלוכלך:  תנו  לילדים להתלכלך. הם מאד אוהבים את זה. זה כיף לשבור את הכלים והמסגרת והרי החופש הגדול הוא הזמן הכי מתאים. הלבישו את הילדים בבגדים  (או בגד ים)  שאפשר ללכלך בלי חשבון.
אפשרו להם להתפלש בבוץ. לבנות עוגות בוץ בחוף הים. לצייר בצבעי ידיים על נייר גדול, או על הגוף.  לצייר ציור גדול ומשותף של  כל המשפחה.

בילויים בחינם: במקומות שונים ברחבי הארץ יש מגוון פעילויות והופעות חינם: בקניונים, בחנויות גדולות, בפארקים ועוד. לדוגמא: רשת "איקאה" מקיימת פעילויות חינם לילדים במתחמים שלה בנתניה ובראשל"צ. מומלץ  לעקוב אחר הפרסומים בכלי התקשורת.

קייטנות סוף הקיץ:  גם לאחר שכולם יצאו לחופשה, במקומות שונים ממשיכים לעבוד כרגיל, ולקבל את הילדים גם בחצי השני של אוגוסט.  ברשת דיאדא מפעילים קייטנות, בגני הקיבוצים או בגני הורים
הגן ממשיך לפעול. הורים מגייסים את הסייעת של הפעוטון/גן לעשות קייטנה פרטית למספר ילדים מהגן.

פעילות ביתית:  לקבוע בבית תחנות הפעלה מוכנות וליצור שגרת פעילות יומיומית כמעט כמו בגן: במטבח - עבודה עם בצק/ נגינה על סירים. באמבטיה צעצועים והפרחת בלונים וכו'.  חופשה נעימה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים