פשוט מעדן: המעדניות השוות ביותר בארץ
ארצנו התברכה בעושר של מעדניות - טורקית או יוונית, שרקוטרי בסגנון צרפתי, ערבית שמביאה איתה את קסם המזרח או רוסית שכמותה צצו יותר מ1,000- ברחבי הארץ. הנה עשר מעדניות שאסור לפספס. כתבה מתוך מגזין "גורמה"
"מה ההבדל בין ריבה למרקחת,“? מתעניינת מטיילת שנכנסה לחנות המעדנים באתר השחזור בראש פינה העתיקה. היא זוכה לתשובה מקצועית וגם לטעימות הדגמה, כי זו גישתה של סיגל שפט, היצרנית שמספקת גם מתכונים וטיפים לשדרוג מאכלים בעזרת הרטבים המיוחדים. על המדפים המעוצבים בנישות האבן המקושתות מסודרים בשורות בקבוקי רטבים, ליקרים וריבות היוצרים פסיפס צבעוני ועליז בצבעיהם ובאריזותיהם המעוצבות. בין הליקרים גם הלימונצ‘לו המפורסם
באחרונה איחדו בני הזוג כוחות וקראו למפעל חייהם בשם "הבאר מעדנים.“ כל המוצרים מיוצרים מחומרי גלם גליליים ועשויים בעבודת יד בשיטות מסורתיות, ללא חומרים משמרים. "את הפירות אנו קונים ישירות מהמגדלים, משתמשים במינימום סוכר ומבשלים בשיטת בישול מהירה. הכיף האמיתי הוא שאנחנו מצליחים להחזיר אנשים לטעמים המקוריים של פעם,“ אומרת סיגל.
הבאר מעדנים, א“ת צ.ח.ר, ראש פינה, טל‘:04-6930340

"אני מאוהב במקצוע עד היום ונהנה מכל רגע,“ מעיד על עצמו אבי בן דוד, בעליה של איוו, מעדנייה משולבת באטליז שנחשבת למוסד ירושלמי ותיק. "הייתי ילדון בן 22 כשפתחתי את המעדנייה. בהתחלה מכרתי רק נקניקים וגבינות.“ בן דוד נסע לגרמניה להשתלמויות מקצועיות רבות, בעיקר בתחום עיבוד הבשר, ובמרוצת השנים התרחב המקום מכוך קטן למעדנייה ענקית מגוונת שמציעה מכל טוב
העולם. וכשבעל הבית כל כך אוהב את עיסוקו, הדבר ניכר בפרטים הקטנים. במעדנייה 50 סוגי גבינות מכל העולם ו100- סוגי נקניקים משובחים מצרפת, מאיטליה ומהונגריה, ועל המדפים מבחר יינות, שמנים ובקבוקי חומץ בלסמי ממודנה בדרגות יישון שונות, שמחירם מתחיל ב30- שקל ומגיע ל1,000- שקל.
ביום שישי בבוקר צובאים הקונים על הוויטרינות המלאות בכל טוב וצופים להנאתם במופע הסטנד אפ של השף אלרן גולדשטיין התמיר והחייכן, שמוביל את העוגות המהבילות היישר מתבניות התנור אל מדפי התצוגה. אין פלא שהד התשואות האמיתיות מצלצל מיד בקופה.
לאחר שעבד, בין השאר, לצד חיים כהן במסעדת קרן, הוזמן לכהן כשף ראשי ברשת מסעדות ים תיכוניות במונטריאול ונחשף לעולם המעדניות. "מדי יום, בדרך לעבודה, הייתי עוצר בשרקוטרי אחר ומוקסם בכל פעם מחדש. לא הבנתי כיצד ייתכן שלא חונכנו להיות שפים של מעדניות.“
הוא חזר ארצה ובאמתחתו תוכניות להגשמת החלום: "כשקיבלתי תגובות כמו ’התגעגענו לזנב השור שלך,‘ הבנתי שאם אצליח להביא אליי את הקונים למקום משלי אוכל להציע ללקוחות קשת רחבה של פתרונות לאירוח.“
"אינגליש קייק חציל" הוא חציל שלם קלוי בבצק גבינות פריך כמו עוגה. הכרוב השלם הממולא בבשר עגל, עוגת הכרובית האפויה ועוגיות בשר הם מהלהיטים המובילים, ולא נשכח את מרק הצ‘ורבה שעליו גאוותו, סלטים אורגניים טריים ומנות קינוח נפלאות שהשאירו אותי פעורת פה. המקום משמש גם בית קפהומסעדה שאת מנותיה בוחרים מהוויטרינה.
המעדנייה של גולדשטיין, דרך לוי אשכול ,201 קריית אונו, טל‘ ,03 - 5330304

במעדנייה של יוז‘י בכפר שמריהו מסתובב סיפור על ילדה בת 5 שסעדה בחברת סבה במסעדת בשרים נחשבת והחזירה אנטרקוט כשהיא מלווה את האקט בהסברים מנומקים. ככה זה כשבני הדור השלישי, המלווים את
המעדנייה מראשית ימיה, לומדים מינקות להתענג על טעמים משובחים. "מאז ומתמיד שרתה כאן אווירה משפחתית,“ מצהיר ספי, הנכד של יוז‘י, "אנחנו שמים דגש על מקצועיות ומשפחתיות ומכבדים את כל השיגעונות והבקשות של הלקוח.“
בשנת 1966 פתח יוז‘י, סב המשפחה, את המעדנייה הראשונה במרכז המסחרי רימון בקריית אונו שסיפקה מוצרי בשר לא כשרים. כשבוע לאחר הפתיחה נשרף המקום בידי גורמים חרדים. כבר למחרת החליט לפתוח את המקום מחדש והתור שהשתרך ובא לתמוך הביא ליחסי הציבור היעילים ביותר והעיד על הצורך בנישה זו.
היו ימים שרק כאן נמכרו חומרי גלם ופרודוקטים מהמזרח הרחוק. היום, במטבח השף של המקום מכינים אוכל מוכן לקחת הביתה, ובמקרר השקוף אפשר, כמו אז, להצביע על המנות המבושלות ואז לעבור לאגף הגבינות והבשרים המעובדים.
יוז‘י, מרכז מסחרי כפר שמריהו, טל‘ ;09 - 9564455 מרכז מסחרי רימון, המעגל 58 קריית אונו, 03-6358594.
מדי יום זורמת אספקה טרייה מהחווה שבעמק האלה לחנות בשכונה החדשה. "אנחנו מביאים את הטבע לעיר, וכיף לראות שאנשים מעריכים את התוצרת הטרייה ונחשפים למוצרים חדשים,“ אומרת הדר חקלאי, שותפתו של תומר צוק, מבעלי חוות צוק בעמק האלה. היא מנהלת דיאלוג עם קהל הלקוחות העירוני, והוא, איש עבודה

הבוקר הגיע שמן זית סמיך מ“ראשון המסיק“ וכבר נחטף בתוספת עצות מ“יד ראשונה.“ מישהו הזמין חמישה בקבוקי חלב עזים מחליבת הבוקר.
ביום רביעי המעדנייה מתמלאת בכל טוב של יצרנים נוספים ונערכת לביקור המסיבי של לקוחות סוף השבוע. במטבח מכינים בצלצלים ממולאים באורז מתובל, סלטים ביתיים וגם עופות ממולאים. הפסטות
הטריות עם המתוקים של האחיות רונה ואפרת מבאר טוביה, שגם דואגות לפיצות אישיות לילדים, מעניקים נופך נוסף למעדנייה הקסומה. בעלי לב חזק מוזמנים להשתתף בסדנאות טלה שבמהלכן מפרקים, מכינים ואוכלים עד שמתפקעים.
חוות צוק, זריצקי ,4 רמת אביב החדשה, תל אביב, 077-5155905.
נודה על האמת: לא תמיד מתאים לנו לצאת ולתזז את עצמנו לסיבוב קניות מעייף, להרחיק לדרום העיר כדי לשים את היד על הגבינה האהובה ולהגיע חסרי נשימה לקיש במאפייה הצפונית. לפעמים אנחנו מתפנים רק באישון לילה לערוך את רשימת המעדנים לאירוח הבא, או שסתם מתעורר בנו צורך להתפנק בלי להתאמץ.
המעדנייה המקוונת הראשונה פותחת את שעריה הודות לשלושה יזמים צעירים, האחים עידו ואורי מרמורשטיין ואורן קליצ‘בסקי, שהגיעו מתחום ההיי-טק והמסעדנות ומילאו את מדפי המעדנייה במוצרים של יצרני בוטיק מתחומי הגורמה השונים.
מעתה תוכלו לצאת לסיבוב קניות וירטואלי במעדנייה המקוונת הראשונה, עמוסה במדפים וירטואליים של טובי היצרנים שנבחרו בקפידה, ולמלא את הסל בקליק קליל.
רוצים להכין ארוחה מקסיקנית מהמוצרים האותנטיים בלי לצאת מהבית? הקליקו על המוצרים של טרס פזוז ובחרו בטורטיות מקמח מלא או מתירס וסלסה מקסיקנה משובחת. לקינוח בחרו ממוצריו של השוקולטייר אלי טראב או במגש גבינות היישר ממעדניית הגבינות המפורסמת של אלי בשאר משוק מחנה יהודה.
השירות מוצע בתשלום של 15 שקל בלבד מעל קנייה של 50 שקל והם משווקים, בשלב זה, לתושבי תל אביב רבתי, רמת גן, גבעתיים והסביבה.
שדרות האוכל, מעדנייה מקוונת, טל‘ 03-5718787.

למעדנייה הקטנה הסמוכה למפגש הרחובות אלנבי, שינקין ושוק הכרמל נכנס גבר במיטב שנותיו ומבקש במבטא צרפתי לארוז לו סוסיסון סק ובודן נואר (נקניקיות דם בסגנון צרפתי,( כאילו הוא נמצא בשרקוטרי השכונתית שלו בפריז. לצד השם הצרפתי המובהק ")הבית,“ בתרגום חופשי,( קוראים בן תדהר ואילן דובשני למקום שלהם "מסעדנייה.“ ביום מעדניית בשרים, לעת ערב מסעדה אינטימית המגישה מתוצרת המקום.

השניים, בוגרי המטבח של יועזר בר יין, נסעו ללמוד בצרפת את רזי השרקוטרי. במטבח בגלריה שמעל החנות הם מפליאים לכבוש ולעבד נתחי בשר בסגנון צרפתי וגרמני. קופה, חזה אווז ופרושוטו הם בין הלהיטים המובילים של המקום. בצהריים אפשר להתיישב לאתנחתה עם כריך עשיר וכוס בירה בלגית צוננת או בירה מהחבית.
בשבע בערב משנה המקום את פניו ונערך לקבל את בלייני העיר. על הוויטרינה מתקינים קורת עץ רחבה שהופכת לדלפק בר, ועליו נערמות כוסות בירה בלגית לצד תבשיל טלה או נקניקיות דם, מלווים בפירה או בתפוחי עץ מוקפצים בחמאה.
,La Maison טשרניחובסקי ,1 תל אביב, טל‘ 03-620622.
"המוטו שלנו הוא שירות ונאמנות ללקוח. אנחנו מאמינים בלקוחות חוזרים,“ מצהיר מישל סוידאן, דור שמיני למייסד המעדנייה המשפחתית השוכנת סמוך לוואדי ניסנאס בחיפה. "בשנות הארבעים-חמישים של המאה הקודמת עדיין לא נסעו לחו“ל כמו היום, וכל החנות היתה מלאה מוצרים מתוצרת חוץ, אבל לקראת שנות השמונים השתנתה המפה והוספנו גם אוכל ביתי ערבי ממש כמו זה שאנו מכינים בבית, ובראשו עלי הגפן המפורסמים. התבלינים השמורים בארון המגירות הענקי הנשען אל הקיר משמרים את אווירת המאה ה,19- עת נוסד המקום, והקפה שטוחנים כאן מוסיף לבליל הריחות המשכר.“
מבחר הגבינות הוא מכל אגן הים התיכון, אך לא מקפחים כאן את הגבנים המקומיים הקטנים, וגם מחלקת האלכוהול מכובדת ביותר. בסופי השבוע מספקים כיכרות לחם מחמצת אורגני. "אנחנו מאוד גאים בחלבה שלנו, בטעמה הפשוט, הטבעי והנימוח בפה, המיוצרת בשכם, וכבר שלושה דורות משפחתנו עובדת עם משפחת היצרן,“ מפליג סוידאן.
סוידאן, דרך אלנבי ,39 חיפה, טל‘ 04-8524306.
חנות המשק היא מעדנייה ברוח המוטו לחיים בריאים, המבוססת על חומרי גלם אורגניים מהבוסתנים, מגינות התבלינים ומהמשק החי של מצפה הימים. מדי בוקר אופף את חלל החנות ריח הלחם הטרי שאופה סיון צפריר במאפייה הצמודה וגם עוגיות בריאות טעימות. במקרר תמצאו גבינות עזים רכות וקשות וגם לבנה ויוגורט מתוצרתו של הגבן יואב בלחסן מרמות נפתלי, שלא מפסיק לחדש ולהמציא מוצרי חלב אנינים.
"את פירות העונה - מנגו, תפוחי עץ או אגסים הגדלים בבוסתני החווה - מייבשים על הגג בשיטה הטבעית המסורתית כמו שסמי בעל המקום אוהב,“ אומרת מנהלת החנות מירי דרורי, ומוסיפה, "מוצרי החנות משקפים את הגישה של חוות הבריאות וכולם על טהרת המוצרים האורגניים הגדלים ללא ריסוס.“
על המדפים שמן זית מבית הבד של "סבא חביב“ בקיבוץ פרוד וטחינה אורגנית משומשום מלא. "אין אחד שלא יוצא עם חלבה מתוצרת הקיבוץ המכילה 70 אחוז טחינה,“! מתגאה דרורי וממליצה גם על דבש חרובים שמייצרים בחווה ומשמש תרופה טבעית נגד שיעול ופצעים בפה.
באגף האלכוהול תוכלו למצוא ליקרים מפירות העונה ומבחר יינות מיקבי הגליל, ואת השוקולד מכינה אורה מ“כפית של כסף.“
חנות המשק של מלון מצפה הימים, טל‘ 04-6994548.

מעדניית יום טוב שומרת בקנאות על צביונה המשפחתי ועל המטבח הטורקי גם לאחר 40 שנות פעילות. יום טוב, הסב המייסד, ממשיך לגלגל את עלי הגפן הנפלאים שלו, כובש את נתחי הטונה הלבנה ומתקין מהם סלט בדיוק כפי שעשה במעדנייה שלו באיסטנבול, טרם עלייתו ארצה. הסבתא אסתריה אמונה על המרציפן, ובתם, שמחה, שוקדת על ריבת פקעות השושנים.
בשנת ,1969 כשהעתיק את המעדנייה מטורקיה לשוק לוינסקי בתל אביב, נכתב על יום טוב בעיתון לקוראי לדינו "לה ורדאד,“ כי הוא מומחה לפתיחת שולחן באירועים משפחתיים ומטעמיו נחשבים לגורמה בקרב הקהילה. "אפילו מכונת פריסה לנקניקים לא היתה לו, והוא פרס בסכין פרוסות מדויקות,“ מספר הנכד איתן שהצטרף לעסק לצד אחיו הבכור יומי (יום טוב.(
שניהם מנתבים את דרכם הקולינרית בין הדורות, שומרים על הקיים וקשובים לבקשות הלקוחות. כך הרחיבו את היצע האוכל לכלל אגן הים התיכון. היצע הגבינות הורחב, הם כובשים בעצמם את דגי המטיאס, הלקרדה, הסלמון והאנשובי בסגנון טורקי ומכינים סלטים ביתיים.
על גג דירתם התל אביבית הם מייבשים עגבניות ורוקחים מהן ממרח. נאמנים למסורת הכפרים הטורקיים. מומלץ.
יום טוב, לוינסקי ,43 תל אביב, טל‘03 - 6813730 .