מדבר בזכות עצמו: טיול בחבל אילות
ההרפתקה המדברית בדרום הנגב אינה מסתיימת עם סגירתו לתנועה של כביש 12. בחבל אילות תמצאו נווה מדבר קסום, גבינות ויין טוב, טיפול מרגיע במים, מרכז אמנותי ומסע לילי בין חיות טורפות. דווקא עכשיו, חופשה בערבה. ויש גם וידאו
שני כבישים מוליכים לאילת. האחד במזרח, כביש הערבה (90), שמהלך במישורים הענקיים של הערבה ונושק לישובים הפזורים לאורך הכביש. הכביש המערבי משרטט את דרכו בהר הנגב (40) ממצפה רמון לצומת שיזפון, עד החיבור לכביש הערבה בצומת קטורה.
בצומת שיזפון מתחיל כביש 12. מבקעת נעצוץ חודר אל מרחבי המדבר כביש שחור, הדרך עולה ומטפסת לגובה של למעלה מ-800 מטר מעל פני הים, חוצה נופים נהדרים, נושקת לגבול המערבי עם מצרים, ובתלילות גולשת בהרי אילת, משם פרוש המראה המשכר של מפרץ אילת.
בשבוע שעבר הפך כביש 12 לכביש דמים, והדרך הנחשבת לאחת היפות בארץ נסגרה לכלי רכב. עתה הנוסעים לאילת נאלצים להידחק לכביש הערבה, שהוא, מה לעשות, די משעמם. אבל מי שחוקר מעט את הסביבה מגלה את היופי ביישובים הקטנים שלצד כביש הערבה.
מדורנו, שחרד לתיירות באזור, יצא הפעם לתור וללגום מחבל אילות, המשולש הדרומי שתוחם את מדינת ישראל. חבל אילות משתרע על שטח של 2.2 מיליון דונם וכולל עשרה קיבוצים, ישוב קהילתי אחד ועוד ישוב שנמצא בשלבי הקמה. כלכלת האזור מבוססת על חקלאות (גידולי ירקות, תמרים ומנגו, רפתות, לולים, דגי מאכל ודגי נוי) וגם תעשייה ותיירות.

רגע לפני שכביש 12 נחסם דרומה בצומת שיזפון, נח בשלווה עטופה בירוק קיבוץ נאות סמדר. לפני 22 שנים נגלה למייסדיו מראה מדברי שומם ועוין בלב השממה. כוונתם הייתה להקים קיבוץ שתושביו ילמדו את החיים בטבע מבלי להפריע לטבע, מה שהוביל לגילוי וחקר של גידולים חקלאיים. כאן למדו את סוד הענב במדבר וגידלו כרמים ליין וענבי מאכל. מכרם הזיתים מפיקים שמן זית וזיתים כבושים. יש גם מחלבה שמטפחת דיר פורה של כבשים ומייצרת גבינות רכות, יוגורטים וגלידה טעימה.
משלל הפירות הגדלים במטעים ובכרמים יצרו מיצים טבעיים, לדר וממתקים אורגניים. עם השנים, מי שחלף סמוך לקיבוץ גילה שהחגורה הירוקה שמקיפה אותו הולכת וגדלה והמקום דומה לנווה מדבר גדול.
בשנים האחרונות גילה הנוסע הסקרן שמתוך נווה המדבר הירוק מזדקר עמוד מסוגנן וצבעוני. דרך הארובה הענקית, שמזכירה טוטם בצבע המדבר, נושבת רוח ומצננת את חללי המבנה. הקירות
על הקמת המבנה עמלו כל תושבי המקום, הקדישו שעות אחרי כל יום עבודה לטובת הבית הענק. הוא מכונה "בית האמנויות", ובאולם המרכזי שלו מוצגת תערוכת תצלומים המספרת על התפיסה האמנותית שבמבנה. מדרגות ומערכת גשרים מרהיבה מביאים את המטייל אל הגג, משם אפשר להגיע גם למרפסת התצפית שמסביב לארובה.
הסיור במקום וההרצאה על תפיסת הבנייה לוקחים כשעה וחצי. בקומה התחתונה נמצאת חנות האמנויות שבה מוצגים שלל עבודות ומטעמים פרי עבודתם של האמנים המקומיים, ובהמשך ניתן גם לטעום מסוגי היינות השונים ולשמוע הסבר על גידול כרם במדבר.
איך מגיעים: ממצפה רמון בכביש 40 חולפים על פני צומת שיזפון ומשמאל הכניסה לישוב, כביש הערבה )90 (, פונים מערבה בצומת קטורה. נאות סמדר, 08-6358111 (בתשלום).
מוקדם בבוקר מלטפת רוח חמה את עצי השיזף הצפופים והמפותלים, כשמתחם חדרי האירוח של קיבוץ לוטן עטופים בצל כהה ומוגנים מפני השמש. החדרים פשוטים ונוחים, מוקפים ביצירות פיסול מקומי.
קיבוץ לוטן עלה על קרקע המדבר בשנת 1983, כשהוקם על ידי גרעיני נחל ונוער רפורמי. גם קיבוץ זה בעל תפיסה אקלוגית יהודית רפורמית. במשך השנים עלתה כאן הצמחיה, ומקורות המים הפכו את המקום לתחנה שוקקת לעופות נודדים, ש"מתדלקים" וממשיכים הלאה במסעם הארוך.
תחומי החקלאות האקולוגית והבנייה המאוד מיוחדים הביאו לכאן אמנים, וכך אפשר ללמוד על בניית בתי בוץ, הכנת קשת מענפי נצרים ועל הפיכת פסולת עירונית לגן משחקים לילדים. במקביל לומדים כאן את סודות הטיפול במים - בתוך בריכה מחוממת מקבלים טיפול אישי 'וואטסו ושיאצו במים' שכולל נשימה ומגע במים, וביבשה. הטיפול יחידני או קבוצתי, מתבצע בבריכה שנמצאת בשולי הקיבוץ ומעניק שלווה המשתלבת עם חיי המדבר.
עוד מקום חביב במיוחד הוא "בית התה". ארוחת הבוקר מוגשת עם חיוך רחב, תה מתובל, משקאות יוגורט וגבינות מהמחלבה המקומית, טוסטים ופשטידות מעולות. את המבנה העגול המיוחד הכינו תושבי המקום לבד, חלקו מפסולת עירונית. במקום הזה אפשר לעצור בדרך הארוכה לאילת כדי לספוג אווירה קצת אחרת, וגם כדי לעשות הפסקת אכילה ושתייה לפני שנוחתים במלון סואן בעיר הקיט.
איך מגיעים: על כביש הערבה מול צומת קטורה או מכביש 40 בקצה כביש יש פניה מזרחה ללוטן, 054-9799021.

גווני הזהב של שקיעת השמש בתום כל יום עושים את ההפרדה בין היום והלילה. בלילה חשיכה עבה וסמיכה נחה על הערבה, כאילו הניחו שמיכה כהה על היישובים, דרכה זוהרים אורות בודדים. קרוב לכביש הערבה, מדרום לקיבוץ יוטבתה, נמצאת שמורת טבע חי-בר יוטבתה.
בשעות הלילה מתכנסים במקום מטיילים אמיצים ויוצאים למסע האכלה של חיות הבר הטורפות. חלון זכוכית ענק מפריד אומנם בין החיות והקהל, אך עדיין רואים אותן מטווח של הושטת יד.
שי קבסה, מנהל החי-בר, מהלך עם המטיילים בין החלונות הענקיים, מצרף הסבר על כל חיה, התנהגותה והמנהיגים בקבוצה. כך מגלים איך מתנהג בחברותא הצבוע המפוספס וכיצד מהלך בשקט חתול המדבר (הקרקל), שמגיח לפתע מהצמחייה לתפוס את הטרף. שומעים גם על סיפורי ההוללות ולילות האהבה הארוכים של הדורבנים ועל הנמר הענק שקופץ כארבעה מטר כדי ללכוד את האוכל מצמרת העץ. בסיום עורכים סיור במכונית בספארי בין דישונים וראמים, בין צבי הנגב ושאר החיות, שחלקן עירניות מאוד בלילה.
איך מגיעים: על כביש 90 (כביש הערבה) מדרום לקיבוץ יוטבתה. סיור האכלת לילה מיוחד בתיאום מראש. שמורת חי-בר יוטבתה, 08-6373057.
סרט הוידאו צולם במצלמת ווידאו סמסונג, S10, באדיבות קבוצת חברות שמעוני.
