הכתובת על הקיר: גן לאומי בית שערים

בית העלמין המרכזי של העולם היהודי בתקופת המשנה והתלמוד

nrg מעריב | 26/3/2012 18:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ביקור בבית שערים הוא חוויה מרתקת של עיירה יהודית עתיקה זו שכנה על גבעה נמוכה בגליל התחתון המערבי, והגיעה לשיא פריחתה במאות ה-2 עד ה-4 לספירה.

היישוב בית שערים נודע כמרכז הרוחני של העם היהודי באותה תקופה בזכות רבי יהודה הנשיא ("רבי"), הדמות המובילה בעולם היהודי במאה השלישית לספה"נ. רבי נחשב לסמכות הרוחנית של עם ישראל באותה תקופה. הוא קשר קשרים אמיצים עם השלטונות הרומיים, שחיזקו את מנהיגותו. הרומאים העניקו לו רכוש רב, ובין השאר אחוזה בבית שערים. רבי העביר את בית המדרש שלו ואת הסנהדרין, אותו הנהיג, משפרעם לבית שערים, ובאחרית ימיו לציפורי.

כשנפטר, בשנת 220 לספירה לערך, הובל לקבורה בבית שערים ומאז נעשה בית העלמין של העיירה למקום מקודש ונהפך לבית קברות מרכזי של העולם היהודי בתקופת המשנה והתלמוד. אחת המערות בבית שערים נחשבת כמקום הקבורה שלו. באגדה כתוב "רבי מת, ומקום לו בבית שערים".
באדיבות רשות הטבע והגנים
בית שערים באדיבות רשות הטבע והגנים

בבטן האדמה, עמוק במדרון הגבעה, חצבו תושבי בית שערים עיר קברים מפוארת. המבקר עובר דרך חצרות קדומות, מסדרונות ומדרגות לתוך אולמות גדולים, שבהם חצובים תאי קבורה ולצדם ארונות קבורה מאבן. החדרים וארונות המתים משופעים בתבליטים, בכתובות ובציורי קיר. דלתות חצובות באבן, המחקות בצורתן דלתות עץ, סוגרות על חלק מפתחי המערות.

התבליטים והצירים מייצגים את האמנות העממית היהודית בתקופה הרומית. בכל המערות מוצאים סימנים יהודיים: מנורת שבעת הקנים, ארון הקודש, השופר, הלולב והאתרוג. בנוסף ישנן גם יצירות בנושאים חילוניים - ספינות, בעלי חיים, דמויות אדם ודגמים גיאומטריים.

רוב הכתובות שנמצאו

במקום כתובות בשפה היוונית שרווחה אז בארץ ישראל, אך ישנן גם כתובות בעברית, בארמית ובתדמורית. מן הכתובות אפשר לדעת לעתים את שמו של הנפטר, משלח ידו ולפעמים גם את מקום מוצאו.

לפני הביקור במערות, או אחריו, כדאי לגשת לראש הגבעה שבה שוכנת בית שערים. ליד שרידי הבזיליקה, שהוקמה ככל הנראה בימיו של רבי יהודה הנשיא, נמצא "פסל זייד" - פסל ברונזה בדמותו של אלכסנדר זייד, ממקימי ארגון "השומר", כשהוא רוכב על סוסה. זייד התיישב במקום בשנת 1926 וגילה מערת קבורה.

מראש הגבעה תמצאו תצפית נפלאה על עמק יזרעאל והכרמל. סמוך לכאן נמצא קבר שיח' אבריק - מבנה קבר של שיח' מוסלמי, בעל שתי כיפות.

איך מגיעים: מתל אביב נוסעים בכביש מספר 4 עד צומת פורידיס, שם פונים ימינה (לכיוון מזרח) לכביש 70. נוסעים עד צומת יוקנעם וממשיכים על כביש 722 עד צומת השומרים, שם פונים בפנייה הראשונה שמאלה עד לגן הלאומי בית שערים, כ-10 דקות ממרכז קריית טבעון.

רויטל ויס
מנורה עתיקה בבית שערים רויטל ויס
מיוחד לפסח

"לילות במערות" – אירוע באווירה קצת אחרת

בית שערים בלילה הינה חוויה מרתקת וקסומה: נבקר במערות התת-קרקעיות החשוכות והמסתוריות הפותחות לנו צוהר לעולם המשנה והתלמוד. נסייר במערות ונפגוש דמויות מהעבר הרחוק והקדום תוך שילוב שירי מסורת יהודית מפי הזמר מומי בן-שושן. את פנינו יקבל אמן הקלרינט חנן בר סלע בליווי מולה סייביץ בניגוני נשמה יהודית-ישראלית.

היכן: גן לאומי בית שערים.
מתי: רביעי 11.4 בשעות 18:00, 20:00.

ללא תשלום, למעט דמי כניסה לאתר/חינם למנויים.
עוד באתר: פעילות "פקחים צעירים" – מסע משפחתי של שאלות ותשובות.

מידע על פעילויות 'כוכבית בטבע' 3639* www.parks.org.il.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''מסלולים לחג''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים