נגד עין רעה: מה לעשות עם דלקות עפעף

עיניים אדומות ויבשות עלולות להעיד על בלפריטיס, דלקת כרונית בעפעף. לא קל להיפטר ממנה, אבל אפשרי. למרבה הצער, בשביל זה צריך להיפרד זמנית מעדשות המגע וגם מהאיפור

אורית לב, מגזין 'נשים' | 26/2/2013 13:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם אתם מתעוררים בבוקר, ובמקום להישיר אל העולם מבט צלול ורענן, אתם פוקחים בקושי עיניים אדומות ומגרדות, ייתכן שאתם סובלים מדלקת כרונית בעפעף. "לכ-70 אחוז מהסובלים מיובש בעיניים, יש רמה כלשהי של בלפריטיס אחורית", אומר ד"ר דוד צדוק, סגן מנהל מחלקת עיניים באסף הרופא, ויו"ר האיגוד לרופאי עיניים.

 
כשאת בוכה אין לך דלקות עפעף
כשאת בוכה אין לך דלקות עפעף שאטרסטוק

"הבלפריטיס היא דלקת כרונית בדרגות שונות של חומרה בעפעף, העלולה להופיע באזור הריסים בחלק הקדמי של העפעף, וכן בבלוטות המיבומיאן, בלוטות החלב הנמצאות בחלק האחורי של העפעף", אומרת ד"ר ויקי דאי, מנהלת השירות לגידולי עיניים ולמחלות עיניים דלקתיות במכון גולדשלגר לעיניים במרכז הרפואי 'שיבא' תל השומר. "בבלפריטיס הקדמית מדובר בדלקת של זקיקי הריסים בבלוטות החלב, העלולה לגרום להפרשה מוגברת מהן, לקשקשים בריסים, לשבירתם ובדרגה חמורה אף יותר לסתימה של אחת מבלוטות החלב, הידועה בציבור כ'שעורה', אבצס, שעלולה לגרום לכאב, לאודם ולהצטברות מוגלה בשלב החריף. בהמשך, בשלב הכרוני, עלולה להתפתח 'ג'ולה' קטנה במקומות שונים בעפעף, שלא מכאיבה או מזדהמת בהכרח".

ד"ר דאי מוסיפה כי "תחושת היובש הנלווית לא אחת לבלפריטיס נובעת מפגיעה בהרכב הדמעות הנורמליות שתפקידן ללחח את העין. לא מדובר כאן בדמעות שמזילים בגלל סערת רגשות או כאב לב, אלא בדמעות השוטפות את העין כתחזוקה שוטפת, למניעת יובש. לנוזל דמעות תקין יש הרכב מיוחד של שלוש שכבות: השכבה הקרובה לשטח פני העין בנויה מ'מוצין', חומר סוכרי, מעליו שכבת מים המגנה עליו, ובצד החיצוני, הרחוק משטח העין, נוזל הדמעות הוא שומני ותפקידו להגן על המים שתחתיו מפני התאדות. האיזון הנכון של מרכיבי הדמעות חשוב לאיכות דמעות טובה שתפקידן, כאמור, הוא מניעת יובש העין".

מקלחת לעיניים

"אם חשים אי נוחות בעין או סובלים מאחת התופעות שצוינו כאן, רצוי לפנות לרופא עיניים גם אם מדובר בדלקת קלה", מדגישה ד"ר דאי. "הרופא יערוך בדיקת עיניים מלאה ובין השאר גם יתבונן בריסים, יבחן את שני צדי העפעפיים ויבדוק אם יש יובש".
"בבלפריטיס הקדמית המטופל יכול להקל על עצמו במו ידיו על ידי הסרה של הקשקשת שנגרמת על ידי הדלקת. חימום המקום מרכך ואולי גם ממס קצת את החומר הביולוגי הסותם את זקיקי הריסים ומקל על ההסרה. אפשר להשתמש במגבונים מיוחדים לעיניים, בסבון אל-דמע, או בשמפו של תינוקות. את המגבונים אפשר להשרות בעטיפתם לשתי דקות במים רותחים, לפתוח, להניח על עפעף סגור באזור הריסים ולעסות בעדינות את האזור. יש הסוברים שקומפרסים חמים של צמר גפן לח ספוג במעט שמן עץ התה עשויים גם הם לעזור, וכן שמפו או סבון המכילים שמן זה. בנוסף, מומלץ להתיז במקלחת מים פושרים על הריסים. העיקרון הוא להגביר ולייעל את ניקוז ההפרשות מהבלוטות וזקיקי הריסים בעזרת חימום ועיסוי. קיים גם מתקן דמוי משקפיים מבד המכילים כיסים שלתוכם מוכנס חלק שמתחמם ומחמם. את המתקן מרכיבים על עיניים עצומות"



לדבריה של ד"ר דאי, "הואיל ושכיחות המקרים זהה לרוב בין גברים לנשים, כנראה אין קשר לאיפור עיניים. אלא שלנשים סובלות הנמצאות בהתקף חריף של התופעה מומלץ להימנע מאיפור על מנת לאפשר החלמה. לנערות הסובלות מהתופעה ונוהגות להעביר איפור עיניים ביניהן, מומלץ להימנע מכך. בנוסף, מומלץ להימנע מהרכבה של עדשות מגע בזמן בלפריטיס קשה או כשיש שעורה".

מה חדש

עד כה לא היה ביד הטיפולים המסורתיים לרפא את הבלפריטיס, אלא רק בחלקו, להקל על התופעות המציקות. "יעילות הטיפול בדיקור, למשל, לצורך פתיחת בלוטות החלב הסתומות התבררה כלא ממש אפקטיבית, למרות שמספר קטן של רופאים בארץ עדיין עושים אותו", אומר ד"ר צדוק.

כעת, מוצעים כמה טיפולים חדשים, כמו נטילה דרך הפה של כדורי אומגה 3, העשויים לסייע בפתיחת הבלוטות הסתומות, אלא שטרם התברר מה המינון הנדרש. "במקביל, אנחנו מתחילים עכשיו מחקר חדש על טיפות עיניים שיכילו רק אומגה 3 כטיפול לבלפריטיס, בנוסף על טיפול ביובש ובדלקות עיניים באופן כללי, ללא סטרואידים. המחקר הוא בתחילת דרכו ונעשה בשלב זה על ארנבות".

ד"ר צדוק מוסיף כי "בימים אלו הסתיים בבית החולים אסף הרופא ניסוי ב'ליפיפלואו' Lipiflow – מכשיר שהטיפול בו מבוסס על יתרונות חימום העפעפיים ועיסוים. הניסוי נערך בכ-20 מטופלים שסבלו מבלפריטיס אחורית קלה. הואיל ואפקט הטיפול נוצר רק זמן מה לאחריו, נדע רק בעוד כחודש אם הוא הצליח. מדובר בטכנולוגיה בראשית דרכה, שיעילותה טרם הוכחה בוודאות, אף על פי שניתן לה כבר אישור מה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית. הטיפול אינו מיועד לבלפריטיס אחורית חמורה, אלא קלה בלבד, והוא ככל הנראה אפקטיבי לחצי שנה", הוא מבשר.

מעיבה על השמחה גם העובדה, כי הטיפול החדש הזה אינו נמצא בסל התרופות, ועולה למטופל 7,000 שקל. "המכשיר מצלם תוך כדי טיפול ומפני שיש פטנטים על הטכנולוגיות שלו, הטיפול בו מאוד יקר", מסביר ד"ר צדוק.

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'. את המגזין ניתן לרכוש בחנויות ובמרכולים

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים