מדמיינים רעש בשינה? אולי זה "הראש המתפוצץ"
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת וושינגטון חשף: חמישית מהאוכלוסייה סובלת מתסמונת שגורמת לאנשים להתעורר מקולות חזקים אך דמיוניים. עורך המחקר: "אנשים חושבים שהם משתגעים"
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת וושינגטון חשף ממצאים מפתיעים: לפי המחקר, סובלים כ-20% מהאוכלוסייה מ"תסמונת הראש המתפוצץ", במהלכה נשמעים קולות דמיוניים חזקים בראשו של אדם שעומד להירדם.עוד כותרות ב-nrg:
- אוקראינה: הניאו-נאצים מצטרפים לצבא המדינה
- רימון, סלק ודג: רשימת המכולת שתסייע לפוריות שלכם
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המחקר, שפורסם במגזין לרפואת שינה, גילה גם ששליש מהאנשים שסובלים מתסמונת הראש המתפוצץ - סובלים גם משיתוק שינה, מצב שבו אדם לא מצליח לדבר או לזוז זמן קצר לאחר היקיצה.
פסיכולוגים מעריכים כי בין 10%-20% מהאנשים חוו את המצב המוזר של "הראש המתפוצץ", במהלכו הם התעוררו מרעש חזק ופתאומי שנמשך כמה שניות - ושהתברר במהירות כדמיוני. התופעה מתרחשת כשהאדם עומד להירדם, וסוג הרעש הנשמע יכול להשתנות - החל מפיצוצים וזיקוקים ועד לדלתות נטרקות, יריות אקדח, שאגות חזקות, צעקות או רעמים. בנוסף חווים חלק מהאנשים גם הפרעות ויזואליות כמו ראיית ברקים או הבזקים.

ד"ר בריאן שארפלס מאוניברסיטת וושינגטון, שערך את המחקר, אומר כי בעבר אמנם נהוג היה להאמין שהתסמונת מתרחשת רק אצל אנשים מעל גיל חמישים - אבל המחקר מוכיח שהיא קיימת באותה תדירות גם אצל צעירים. לראיה, סיפר שארפלס כי מתוך 211 הסטודנטים לתואר ראשון שראיין במהלך המחקר - נמצא כי חמישית מהם חוו את התסמונת לפחות פעם אחת.
מחקרים קודמים גילו שאחד מעשרה אנשים ילקו בתסמונת לפחות פעם אחת בחיים - כשהסיכון של נשים לחוות אותה גדול פי שניים משל גברים.
מומחים מסבירים שמקורה של התופעה בקשיים של המוח "לכבות" כראוי. ד"ר שארפלס מסביר כי כשאדם הולך לישון, נכבה המוח בהדרגה, כמו מחשב. אלא שאצל הסובלים מהתסמונת - נכבים כל תאי המוח שאחראים לקול - בבת אחת, כך שנוצר ריכוז של אנרגיה שהמוח מפרש כרעש חזק. "זו הסיבה שחווים את הקולות החזקים והבלתי מוסברים, שאינם קולות אמיתיים שנשמעים בסביבה", אומר ד"ר שארפלס.
למרות שתסמונת הראש המתפוצץ עשויה להישמע משעשעת, מזהיר ד"ר שארפלס שמדובר בתופעה מפחידה, שעשויה להשפיע באופן משמעותי על חייהם של הלוקים בה ולהביא לבעיות שינה ואף לטכיקרדיה זמנית – מצב בו הלב פועם בקצב מהיר יותר מהרגיל. בנוסף עשויה התסמונת לגרום לבעיות פסיכולוגיות: חלק מהאנשים לא מצליחים להירדם, ואילו אחרים מאמינים שהם מותקפים או עוברים התקף לב. בטווח הארוך, עשויה התסמונת להוביל להפרעות חרדה וייאוש.
"חלק מהאנשים עיבדו את החוויות המפחידות האלו לתאוריות קונספירציה שונות, ואילו אחרים כל כך נבוכים מהחוויה שהם אפילו לא מספרים לבני הזוג שלהם: הם עשויים לחשוב שהם משתגעים, והם לא יודעים שחלק נכבד מהאוכלוסיה עובר בדיוק את אותו דבר", אומר ד"ר שארפלס.
יחד עם זאת אומר ד"ר שארפלס שהאפשרות לזהות את התופעה ולא לפחד ממנה - יכולה כשלעצמה לשפר את המצב עבור הלוקים בתסמונת: "הרבה אנשים פשוט חשים הקלה לקבל את האבחון ולגלות שהם לא לבד".
ד"ר שארפלס מודאג מחוסר הטיפול הן בתסמונת הראש המתפוצץ והן בשיתוק השינה - אך מציין שמומחים מנסים לפתח תרופות שעשויות להיות מבטיחות: "אחת התרופות שהם נתנו לתסמונת הראש המתפוצץ לא גרמה לרעשים להיעלם". הוא אומר, "אבל היא גרמה להם להיות בעוצמה נמוכה יותר".