פתיחת

זה לא גן ילדים: כך תתחילו בשלום את כיתה א'

הורים וילדים הנכנסים לראשונה לבית הספר מגלים לעיתים שמדובר בצעד המעורר בצד ההתרגשות הגדולה, גם חששות לא מעטים. שיחה, הכנה מתאימה ואפילו משחק קטן יכולים לעשות את המעבר קל ופשוט יותר. 10 טיפים לפתוח את השנה

שירית אביטן כהן | 30/8/2015 23:33
אחד בספטמבר כבר כמעט כאן, ולצד ההתרגשות הגדולה, הורים וילדיהם העולים לכיתה א' חוששים מהמעבר מהגן לבית הספר, בשל חוסר הוודאות לקראת הבאות. כדי להפוך את הימים הבאים לקלים יותר, ניתן להפיג את החששות בין היתר באמצעות הכנה נכונה, סימולציה, הסברה, חיזוקים, הגברת תחושת הביטחון ואפילו סידור מדויק של ציוד בית הספר והקפדה על הפרטים הקטנים. קרן מנור, יועצת חינוכית במכללה האקדמית גליל מערבי, משתפת את ההורים בעשרה טיפים שיקלו על המעבר.

• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

1. שבו עם הילד לשיחה: דו-שיח עם ההורה יאפשר לילד להביע את רגשותיו בחופשיות, ויאפשר לו להעלות רגשות, גם שליליים, הנוגעים למעבר לבית הספר. רצוי לעודד את הילד ולומר לו שטבעי לחוש התרגשות ולחשוש לפני התחלה חדשה. לעיתים הילד עשוי להתלונן על כאבים פיזיים (כמו כאבי בטן, ראש וכדומה). חשוב שלא לבטל את התחושות הללו, אלא לציין כי אלו תחושות טבעיות של התרגשות, וסביר להניח שיחלפו במהרה. מומלץ להרגיע את הילד ולהזכיר כי תהיו זמינים עבורו בעת הצורך.
 
צילום: אדי ישראל
עולים לכיתה א' בבית ספר ''יחזקאל'' באשקלון בשנה שעברה צילום: אדי ישראל

בנוסף כדאי לשתף אותו בחוויה של התחלה חדשה שההורה בעצמו עבר וגרמה לו להתרגשות, כמו למשל מקום עבודה חדש (ספרו לילד כיצד התמודדתם ומה עזר לכם להתגבר).  לצד זאת, חשוב לחזק את הילד ולחשוב יחד עמו על הכוחות והיכולות  שיש בו שיעזרו לו להתמודד ("אתה יודע להיות חבר טוב ובמהרה תכיר חברים חדשים").

2. הכינו יחד עם הילד את הקלמר לבית הספר: דרך הכנת הציוד, ילדכם לומד להכיר מה שייך לו ולהיות אחראי על חפציו. שוחחו עם הילד לגבי השאלת ציוד, הסבירו לו כי במידה והשאיל ציוד לחבר, עליו לוודא כי הוא שב אליו בחזרה, וכן באיזה אופן כדאי לבקש זאת. סמנו את חפציו של הילד במדבקות צבעוניות. עדיף לרכוש קלמר בעל מספר תאים, ולהקצות כל תא לסוג מסוים של ציוד: דבק, מספריים, סרגל ומחדד בתא נפרד, טושים וצבעים בתא אחר, ועפרונות מחודדים בתא נוסף, זאת על מנת להקל על הילד כאשר הוא מתבקש לשלוף דבק או עיפרון.

3. סייעו לילד בהכנת התיק ומערכת השעות בשבועות הראשונים: גם אם הילד עצמאי ומעוניין לסדר את התיק בכוחות עצמו, רצוי לסייע או לפקח על כך, כדי למנוע סיטואציה לא נעימה בה יחסר לו ציוד והוא יוותר חסר אונים. ניתן לרכוש תיקיות פלסטיק בצבעים אחידים כמו כחול או אדום ולהכניס לתוכן את כל הציוד השייך למקצוע מסוים. לדוגמא: אם נתבקשתם לעטוף את מחברת חשבון בצבע כחול, קנו גם תיקייה כחולה והכניסו לתוכה את המחברת והספר, כך כאשר המורה תבקש להוציא חשבון - ילדכם לא יצטרך לחפש את הציוד בתיק ומיד יוכל לשלוף את התיקייה הרלוונטית. 
 
nrg ניוזלטר דיוור יומי

4. עזרו לילד להכיר את מתחם בית הספר והעובדים: בדרך כלל מזמינים את הילדים ליום היכרות בבית הספר, במהלכו נפגשים עם מחנכת הכיתה. בררו עם המחנכת מתי בסדר לשוחח עמה כדי לעדכן אותה בדברים חשובים. אם יש לילדכם קושי מסוים כמו בעיית ראייה המצריכה ישיבה בשולחן קדמי, ציינו זאת בפני המורה. בנוסף, נצלו יום זה לסיור בשטח בית הספר, לבירור היכן נמצאת הברזייה, היכן תאי השירותים, חדר המורים והמזכירות. ככל שהילד יחוש שליטה טובה יותר במתחם כך ביטחונו יתחזק.

5. איסוף הילד בסוף יום הלימודים: השתדלו לא להשאיר "קצוות פתוחים" בנושא. חשוב שלגבי ימי הלימודים הראשונים הילד ידע מי אוסף אותו ומהיכן. אם הוא אמור להיפגש עם אח גדול הלומד בבית הספר, יש לוודא שהאח יאסוף אותו מכיתתו. כאשר קובעים נקודת מפגש, ודאו עם הילד שהוא אכן יודע היכן עליו להמתין.
צילום: ג'ופיטר אימג'ס
לתת מקום לחששות של הילד צילום: ג'ופיטר אימג'ס

6. תרגלו עמידה בדף מטלות בשבוע הראשון: בערב היום הראשון ללימודים שוחחו עם ילדכם ווודאו כי הוא מכיר ומבין את ההבדלים בין בית ספר לגן, כך שידע למה לצפות. למשל: צלצול הפעמון הקורא להיכנס לכתה, נושא זמני השעורים ואורך יום הלימודים, השונה מהגן. רצוי להשכים קום בשבוע הראשון ולתת לילד להתארגן בכוחות עצמו. בנוסף ניתן להכין דף ובו ציורים של המטלות שעליו לבצע בבוקר כמו: לבוש, צחצוח שיניים, נעילת נעליים ועוד. ניתן לניילן את הדף ולהוסיף טוש מחיק כדי שהילד יסמן וי ליד כל מטלה שבוצעה. זוהי פעילות המסייעת לילד להתארגן ובד בבד מאפשרת לו לחוש הצלחה. גם אם במהלך שנת הלימודים לא תהיו אלה שייקחו את הילד לבית הספר באופן קבוע, נסו בשבוע הראשון להתפנות לכך.

7. נסו לקבוע עם חבר מהגן: עדיף להקדים ולהגיע לכיתה כאשר היא אינה עמוסה בילדים. ישנם ילדים שכיתה עמוסה בהורים וילדים עלולה ליצור אצלם תחושת עומס ולחץ. בתי הספר בדרך כלל מאפשרים לילדים ביום הראשון לבחור את מקום הישיבה, וכך הגעה מוקדמת תאפשר בחירה רגועה. הגעה ברגע האחרון תצמצם את יכולת הבחירה למקומות שנותרו ותיצור תחושה של ברירת מחדל.

8. אפשרו לילד לקחת משחק קלפים: אם ילדכם מעוניין במשחק כדי להקל עבורו את המעבר מסביבת הגן המשופעת במשחקים וגירויים לחצר בית הספר - אפשרו לו להביא עמו משחק קטן. משחק קלפים יאפשר לו להעסיק את עצמו ולהזמין חברים לשחק עמו בהפסקה.

9. הכינו לו מזון שהוא אוהב: אפשר לצרף לכריך שאתם שולחים לבית הספר צ'ופר קטן כמו סוכריה או עוגייה, וכן פתק עם ציור של לב שייקל עליו בימים הראשונים ובכלל.

10. האמינו בילדכם והעבירו לו את המסר הזה: סמכו על הצוות בבית הספר והימנעו מהעברת ביקורת על התנהלות בית הספר בפניו. בנוסף, שדרו לו אמון ביכולתו להצליח בלימודיו ועזרו לו לבנות את הביטחון העצמי בסביבה החדשה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק