
הכי קל שיש: 3 מתכוני אגסים שיעשו לכם את החג
הוא אולי לא פופולרי כמו התפוח מלך הכיתה, אבל משתלב לא פחות טוב במאפים ותבשילים. הגיע הזמן לתת כבוד לאגס
בשלב כלשהו בהיסטוריה התפוח הפך להיות מלך הכיתה של הפירות, ודחק הצדה חברים קרובים וטעימים ממנו כמו האגס. ובאמת, יש לו כמה חסרונות, לאגס. מצד אחד הוא טיפוס מעט רכרוכי, הוא מבשיל מהר וצריך לאכול אותו מיד לפני שהוא משחיר. מצד שני הוא מגיע לחנויות כשהוא קשה מדי, ואם נועצים בו שיניים לפני הזמן נשארים עם טעם מר ואכזבה.אבל לא באתי לדבר סרה באגס, להפך. רציתי לספר כמה הוא נפלא וטעים, לומר שאנחנו צריכים לאכול ממנו יותר ולשלב אותו במאפים ובקינוחים וגם סתם ככה לנשנש אותו בין הארוחות. לאגס יש ערכים תזונתיים נהדרים וברפואה הסינית הוא משמש גם כתרופה יעילה להורדת חום.

עשר דקות עבודה. עוגת שוקולד ואגסים ללא גלוטן
אפרת ליכטנשטט
הוא דל בקלוריות ועשיר בוויטמין סי, אשלגן, חומצה פולית ופקטין. הוא מומלץ לתינוקות כיוון שאינו אלרגני, הוא מסדיר את פעילות המעיים, משמש כתרופה טבעית לעצירות, עשיר בסיבים תזונתיים (במיוחד בקליפה) ובנוגדי חמצון. ממש פצצת בריאות.
ועוד לא דיברנו על כמה שטעמיו עשירים ועדינים, ושהוא אדיר במאפים, בבישול, בריבות ועוד. אז בפעם הבאה שאתם עוברים ליד האגסים בשוק, האירו להם פנים ושימו אותם בסל.
אגסים ביין ושוקולד
כשפגשתי את המתכון של גל מהבלוג "פתיתים", חשבתי לעצמי שזה כנראה הקינוח היפה ביותר בעולם, ומאז אני מכינה אותו שוב ושוב כשיש צורך להרשים. בניגוד גמור לרושם, קל מאוד להכין אותו ואפשר גם לוותר על השוקולד (אבל למה?) או על האגוזים.

הקינוח היפה ביותר בעולם. אגסים ביין ושוקולד
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים (ל-12 מנות):
12 אגסים
1 בקבוק יין אדום (אפשר גם יין לבן, שטעמו עדין יותר)
½ כוס סוכר
3 כפות דבש או סילאן
2 מקלות קינמון
4־5 מסמרי ציפורן
אצבע ג׳ינג׳ר חתוכה לפרוסות
מעט הל טחון
1 שקית תה פירות אדומים (לא חובה)
אפשר להוסיף או להשמיט תבלינים לפי טעמכם
לציפוי
200 גרם שוקולד מריר
1 כפית שמן קוקוס (לא חובה)
200 גרם פיסטוקים, קלופים
אופן ההכנה:
1. שמים יין, סוכר, דבש ואת כל שאר התבלינים בסיר גדול. מביאים לרתיחה, מערבבים ומנמיכים לאש קטנה.
2. מקלפים את האגסים ומשאירים את הצ׳ופצ׳יק למעלה. חותכים פרוסה קטנה מהבסיס כדי שהאגס יוכל לעמוד ומוציאים את הליבה והגרעינים בעזרת סכין.
3. שמים את האגסים בסיר ומבשלים כ־20 דקות עד שהאגסים מתרככים מעט.
4. מכבים את האש ומוציאים את האגסים מהסיר כדי שיפסיקו להתבשל. מקררים לטמפרטורת החדר ומעבירים את האגסים והיין לכלי סגור (משכיבים את האגסים כך שיהיו מכוסים ביין) ומקררים לכמה שעות ועד לילה שלם.
5. מכינים את ציפוי השוקולד: קולים את הפיסטוקים במחבת חמה ללא שמן, עד שהם מפיצים ניחוח עדין. מקררים וטוחנים לפירורים במעבד מזון (או בשקית ניילון, מערוך ונחישות)ומעבירים לקערה קטנה.
6. מוציאים את האגסים מהיין ומייבשים אותם היטב עם מגבת נייר, כדי שהשוקולד יידבק אליהם.
7. מכינים מגש או צלחת גדולה עם נייר אפייה.
8. בכלי המתאים למיקרוגל ממיסים את השוקולד בפולסים קצרים תוך ערבוב בין פעם לפעם.
9. כשהשוקולד נמס לגמרי ונוזלי מאוד מוסיפים את השמן ומערבבים היטב. מעבירים את השוקולד לקערה קטנה שמתאימה לטבילה.
10. טובלים כל אגס בשוקולד עד לחצי ומעבירים לטבילה בקערת הפיסטוקים לציפוי. מניחים על הצלחת וחוזרים על הפעולה עם כל האגסים.
11. מעבירים את הצלחת למקפיא לעשר דקות לקירור מהיר, ומעבירים למקרר.

למרות הרושם, קל להכין. אגסים ביין ושוקולד
אפרת ליכטנשטט
שומרים את האגסים בקירור עד להגשה, אך מוציאים את האגסים כחצי שעה לפני ההגשה כי הם הכי טעימים בטמפרטורת החדר. המהדרין יוסיפו כדור גלידת וניל.
צ׳יפס אגסים
הילדים חוזרים מבית ספר ומנשנשים בייגלה? (לא הילדים שלכם, ילדים אחרים) הפתיעו אותם עם חטיף בריא ומזין שלא נופל בטעמו מאף חטיף קנוי. אפשר להשתמש באגסים המיובשים גם לעיטור גלידת וניל וקינוחים אחרים.

לא נופל בטעם מאף חטיף קנוי. צ'יפס אגסים
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
3־4 אגסים, בשלים אבל לא רכים, שטופים
מיץ מחצי לימון
1 כף דבש מדוללת בכף מים חמים
קינמון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־130 מעלות טורבו, ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
2. ממלאים קערה גדולה במים ומוסיפים את
מיץ הלימון.
3. פורסים את האגסים בעזרת מנדולינה (מכשיר מיוחד שפורס ירקות לפרוסות דקיקות, או בעזרת סכין חדה והרבה סבלנות) לפרוסות דקיקות
בעובי 2 מ״מ ומניחים אותן בקערה עם המים.
4. מעבירים את האגסים לתבנית ומסדרים אותם בצפיפות, אפשר גם בחפיפה זה על זה, כי הם מתכווצים מאוד. מנגבים מהם מעט את המים ומורחים עם מברשת את הדבש המדולל. מפזרים קינמון (אפשר לוותר על הדבש והקינמון ולהכין צ׳יפס "נטורל").
5. אופים כשעה וחצי עד שהאגסים שחומים ופריכים. אם אופים שתי תבניות בו זמנית, יש להחליף את מיקום התבניות כל חצי שעה. אחרי שעה מומלץ להתחיל לבדוק את האגסים, כיוון שלכל תנור יש עוצמה אחרת.
6. שומרים בשקית אטומה את מה שלא מחסלים מיד.
עוגת שוקולד ואגסים ללא גלוטן
עוגה חגיגית, מרשימה וטעימה בטירוף, והשילוב של שוקולד ואגסים פשוט נהדר. מכינים אותה בעשר דקות בדיוק, והיא גונבת את ההצגה לכל הקינוחים.

שילוב נהדר. עוגת שוקולד ואגסים ללא גלוטן
אפרת ליעטנשטט
מרכיבים:
4 אגסים
1 כף מיץ לימון טרי
100 גרם חמאה/ ½ כוס שמן קוקוס/ שמן רגיל
100 גרם שוקולד מריר 60% מוצקי קקאו
1 כף ויסקי/ ברנדי
100 גרם אבקת סוכר
4 ביצים M, או 3 ביצים L
100 גרם קמח שקדים
½ כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים תבנית בקוטר 24־25 ס״מ.
2. שמים את החמאה והשוקולד בקערה גדולה המתאימה למיקרוגל וממיסים בפולסים קצרים תוך ערבוב בין חימום לחימום.
3. מוסיפים את הוויסקי, מערבבים היטב ומניחים בצד להתקרר. אם אתם משתמשים בשמן רגיל, מוסיפים אותו עם הוויסקי לאחר שהשוקולד נמס.
4. מקלפים את האגסים ומשפריצים עליהם מעט מיץ לימון. חוצים אותם לשניים ומוציאים את הליבה בעזרת כפית פריזיאן.
5. מפרידים בין החלמונים לחלבונים. את החלמונים שמים בקערה בינונית וטורפים יחד עם אבקת הסוכר למרקם אוורירי וחלק. מוסיפים את החלמונים והסוכר לתערובת השוקולד, וגם את קמח השקדים. מערבבים היטב לתערובת אחידה.
6. מקציפים את החלבונים כדקה בקערת מיקסר נקייה, עד שמתקבל קצף בהיר, אין צורך להקציף יותר מדי.
7. מוסיפים את הקצף לתערובת השוקולד בהדרגה: בהתחלה מוסיפים כף ומערבבים היטב, מוסיפים כל פעם עוד שליש מהקצף ומקפלים בעזרת מרית בתנועות עדינות.
8. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת ומסדרים את האגסים מסביב כך שהחלק החיצוני כלפי מעלה.
9. אופים 27־32 דקות עד שהתערובת נראית יציבה וקיסם יוצא יבש. מומלץ לסובב את התבנית במהלך האפייה כדי ליצור אפייה אחידה, וחשוב לשמור על העוגה מאפיית יתר.
10. מפזרים אבקת סוכר ומגישים בטמפרטורת החדר. לשמור בקירור.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg