"מדינה צריכה לדאוג לאזרחיה"
גם לנוער נמאס משביתת המורים. אחד מהכוחות העולים באחרונה הוא תלמיד י"א מליאו באק בחיפה, אסף זגריזק, שסחף אחריו אלפי תלמידים שהביעו תמיכה במורים. בשבוע שעבר הוא כתב מכתב נוקב לראש הממשלה ואף עלה לנאום בעצרת מיוחדת בירושלים. הוא הודף את הטענות בדבר קידומו האישי ("אני לא צריך את המנוף של הכנסת אלא רואה את עצמי כמוביל חברתי"), ומבטיח שהמאבק רק החל ("נשתק את כל הארץ"). סיפור מעודד
אורנה נירנפלד
,
18.12.07,
12:32
קשה היה להתעלם מהנער הצנום שעמד על בימת הנואמים, ביום שני שעבר, במלון רנסנס בירושלים. מי שטרם פגש בו עד למעמד זה, לא יכול היה שלא להתרשם מהפער האדיר בין הגוף הנערי, העדין, לרעם המילים שבקע מגרונו. מסיבת עיתונאים זו, שאירחה נציגי ארגונים חברתיים שיצאו בקריאה למימוש מדינת רווחה התומכת גם בשביתת המורים, חשפה את אסף זגריזק, תלמיד כיתה י"א מליאו באק בחיפה, יו"ר מועצת התלמידים ופעיל במועצת הנוער העירונית, לאור הזרקורים הארצי.
בשבוע בו שורר ערפל כבד בנוגע לעתיד מערכת החינוך, בשבוע בו החליטה הממשלה להוציא צווי מניעה למורים ולאלצם לחזור לבתי הספר וללמד תחת צווי בית משפט, קם נער בן 17 מחיפה, שסחף אחריו אלפי בני נוער ברחבי הארץ וקורא למורים להפר את הצו. "לא נלמד וגם לא נאפשר ללמד, כל עוד המורים מובלים בכוח לכיתות הלימוד", אומר אסף זגריזק.
זה מספר שנים נרתם זגריזק לפעילות חברתית וכבר בהיותו בכתה ט', לפני שנתיים, הוא למד באוניברסיטה הפתוחה קורסים במדעי המדינה, שם נחשף למושגי יסוד במדע המדינה כגון דמוקרטיה, דיקטטורה, צורות הממשל בישראל, ועוד, שהותירו בו רושם עמוק. עד כדי כך עמוק, שחתימת שמו על פתקים, מכתבים ומסמכים, נושאת שלושת מונחי היסוד שעמדו בבסיס המהפכה הצרפתית שהתרחשה במאה ה-17: חירות, אחווה ושוויון, כמובן בשפה המקורית - צרפתית.
לפני כשבועיים יזם המהפכן הצעיר צעדת מחאה למען מאבק המורים. הצעדה, שיצאה מהאודיטוריום שבמרכז הכרמל חצתה את ציר מוריה, חסמה את כבישי הכרמל הפקוקים בין כה עד לעייפה, וקראה לציבור לצאת מאדישותו. גם בהפגנת המורים הגדולה שהייתה בכיכר רבין, השתתף זגריזק כנציג הנוער בארץ וקרא לחינוך שוויוני. השבוע, רגע לפני חזרת המורים לכיתות, הסכים בראיון ל"זמן חיפה" לדבר על משנתו: "אני מאמין, כמי שרוצה לקבל חינוך טוב, גם ללא כסף, שישראל צריכה להיות מדינת רווחה".
אז אתה סוציאליסט? זה לא מושג שנעלם מהעולם?
"אני סוציאל דמוקרטי. כי בלי זה לא ניתן לחוות תהליכים היסטוריים. ראינו כבר בעולם שסוציאליזם אינו מספיק. היעדר דמוקרטיה מביא לתוצאות הרסניות. אני מאמין שבאופן בסיסי, מדינה צריכה לדאוג לאזרחיה, להעניק להם רשת ביטחון, כך שגם שמי שהפרוטה אינה מצויה בידו, לא ייפול אל מתחת לקו העוני. המדינה אמורה לדאוג לחינוך, לבריאות, מגורים על סמך שאתה משרת אותה היא אמורה להשיב לך תנאים בסיסיים".
הדברים שמשמיע אסף זגריזק מזכירים סיסמאות שלקוחות מקמפיין בחירות. ואולם, לא קופירייטר מבריק במטה בחירות או במשרד פרסום הגה אותן, אלא, כאמור, נער בן 17, שכל רגע פנוי, ואין לו רבים כאלה בלו"ז העמוס של חייו, מקדיש למען מאבקים חברתיים והשביתה האחרונה של המורים. פעילות זו העלתה אותו לתודעת הציבור ובעיקר של בני הנוער בארץ בכלל ובחיפה בפרט. "הוצאת צווי מניעה למורים מיד לאחר חופשת החנוכה, היא בגדר דריסה של הדמוקרטיה ושלי כאדם וכאזרח שזכותו לשבות על עוולות, של מערכת החינוך שמנציחה את מעגל העוני", הוא אומר.
זגריזק מבטיח שהוא וחבריו יחסמו כבישים, כדי שהתלמידים והמורים לא יוכלו להגיע לבית הספר, כל עוד הם נדרשים ללמד תחת צווים שהוציא עבורם בית הדין לעבודה. "נשתק את כל הארץ, נחסום צירים מרכזיים, ובימים אלה אנו מכינים עוד הפתעות, אותן אני לא יכול לחשוף. טרם גיבשנו בתוך מועצת התלמידים החלטות, אך ברור שלא נאפשר לימודים סדירים כל עוד המורים מובאים בכוח לבתי הספר".

אסף זגריזק צילום: עצמי
אדוני ראש הממשלה
זגריזק מתנגד בתוקף לטענה שנשמעה מכיוונים שונים בנוגע לכך שדבריו נראים כמי שמתכנן לעצמו עתיד פוליטי. הוא מסכים עם העובדה שמאז החל ללמוד במוסדות החינוך השונים, נושא החינוך היה קרוב לליבו. "נושא החינוך נוגע לי. אני בהחלט רוצה לפעול למען קידום החינוך וכל מה שאעשה בחיי אני בטוח שאשלב בו גם חינוך. אני לא מאמין שעל מנת לקדם את ענייני החברה ובעיקר חינוך, אזדקק למנוף של הכנסת. אני בהחלט רואה עצמי כמוביל חברתי".
מה הנושאים עליהם אתה חושב כתחומי עיסוק בעתיד?
"אני רואה עצמי משתלב בכל מקרה במערכת החינוך. היסטוריה, ספרות, מתמטיקה ואפילו תיאטרון הם תחומים שמעניינים אותי מאוד. ובכל אחד מאלה אני בטוח שאשלב את החינוך".
מדוע הוספת לחתימת שמך את סיסמת המהפכה הצרפתית?
"אני מאמין שבכוחו של כל אדם לשנות דברים. אני גם מאמין שבני אדם מתלכדים ויחד הם יכולים לשנות עולם. מה שחשוב לי הוא ליצור אמונה בקרב האזרחים, שעדיין בכוחנו לשנות דברים. זה אחד הדברים החשובים שלמדתי מהקורסים באוניברסיטה הפתוחה".
אתה מאמין שאנחנו עוד יכולים להיות מדינת רווחה?
"לדעתי כן. כבר היינו בדרך הנכונה הרבה שנים, אנחנו יכולים לחזור לזה. הבעיה היא שאנחנו מתאמצים להיות אמריקנים וזה בהחלט לא מודל טוב. בארצות הברית הדמוקרטיה לא במצב טוב, או שאתה עשיר מאוד או שאתה עני מאוד. הפערים עצומים. אני מביט על מה שקורה בבריטניה, שהיא עדיין מדינת רווחה ותדאג לכל תושביה".
כפי שכבר פורסם לפני כשבוע ב"זמן חיפה", שיגר זגריזק מכתב בוטה ואמיץ, שאינו עושה הנחות, לראש הממשלה, אהוד אולמרט, שאך נחת מוועידת אנאפוליס, עם העתקים לשרת החינוך ולשר האוצר, וקרא לו לחזור אל שולחן המשא ומתן עם המורים. השרים הנדונים ואולמרט לא טרחו להגיב למכתבו, ולעומתם, כמחצית מחברי הכנסת, משלל גווני הקשת הפוליטית, לא נותרו אדישים וכתבו לו תשובות מחממות לב ואגו.
במכתבו כתב זגריזק: "מערכת החינוך שובתת זה היום ה-48 ואני ו- 600,000 חבריי התלמידים הלומדים בחטיבות הביניים והחטיבות העליונות יושבים בבית מחוסרי חינוך והשכלה. אני מביע פליאה ואכזבה מכך שמצאת את הזמן להיפגש עם מאמן הכדורגל, אברהם גרנט, ועם הבדרן ג'רי סיינפלד, אך להיפגש עם המורים על מנת להגיע לסיום הסכסוך בהקדם האפשרי - לא מצאת נכונות וזמן". זגריזק מזכיר לאולמרט דברים שכולנו משננים כמעט חודשיים: שמערכת החינוך מופקרת ומוזנחת שנים רבות, שהוא לומד בכיתה של ארבעים תלמידים בצפיפות ולמורה אין זמן להתייחס לכלל התלמידים, שהאלימות בבתי הספר גואה וכך גם בחברה הישראלית כולה.
עוד מתריע זגריזק כי החינוך בשנים האחרונות הוא חינוך לבינוניות, להסתפקות במעט, ולא חינוך להישגיות, ובעיקר, הוא מדגיש, לערכים. "שיטת החינוך ומדיניות החינוך פוגעת בערכים אותם אנו רוצים לסגל לאזרחי המדינה. ערכים לבני אדם הומאניים, עוזרים לזולת, מתקנים עולם וחינוך לבני אדם. החינוך היום הוא חינוך לציונים, לבינוניות. שלא נדבר על אזורי הפריפריה שם 'זוכים' התלמידים לחינוך לתבוסתנות, להנצחת מעגל העוני ולסיום 12 שנות לימוד".
זגריזק מספר במכתבו לאולמרט כי הוא עומד מאחורי מוריו במאבקם הנחוש להצלת החינוך במדינה. "למאבק הצטרפו ארגוני הנכים, הברית החברתית, הסטודנטים, ההורים, המילואימניקים והתלמידים. זה כבר לא מאבק על שכר של מורים בלבד. זהו מאבק של רוב בני עמך, אותו רוב אשר בחר אותך להנהיגו. אותו רוב שדורש התערבותך, עכשיו. זהו מאבק הקורא למדינת ישראל להפוך עצמה למדינת רווחה, שוויונית ומפותחת באמת. מדינה בה החינוך הוא איכותי ושוויוני, חינוך אותו כולם יכולים לקבל מהגן ועד לאוניברסיטה".

לפגישה עם סיינפלד אולמרט מצא את הזמן צילום: משה מילנר
יש לי חלום
זגריזק מתוודה בפני ראש הממשלה כי דווקא כעת, בשיא המאבק הזה, הוא אינו מתבייש להודות שהוא רוצה להיות מורה, ובתנאי אחד, להיות מורה שמשתכר בכבוד ומורה שמוערך על ידי החברה, מורה שסיים את לימודיו לתואר ולתעודת הוראה צריך לקבל יותר מ- 3,000 שקל. "כי הממשל הוא בשביל האזרחים ולא האזרחים בשביל הממשל, ומי כמוך, איש ציבור ותיק, יודע זאת", הוא מזכיר לאולמרט. את מכתבו חותם זגריזק בווידוי: "ליבי כואב על שתיקתך, לא רק זו שמונעת את חזרתי וחזרתם של חבריי לבתי הספר, אלא שתיקה על מדיניותם הדורסנית והכוחנית שלוחת הרסן של חבריך לשולחן הממשלה שר האוצר ושרת החינוך המבקשים בימים אלו לחסל את מחאתנו הלגיטימית מאין כמוה על ידי צווי מניעה. צווי המניעה פוגעים בזכותנו הדמוקרטית לשבות על עוולות של שנים. לכן, אעריך, אכבד ואקח דוגמה אישית ממורה שיפר את צווי המניעה על ידי חופשת מחלה. כי אני לא רוצה להיות תלמיד שמתחנך להיות צייתן, אלא תלמיד שמתחנך להיות בעל השקפה אישית מפותחת שחושב שעוד אפשר לשנות משהו בביתי - מדינת ישראל, אותה אני אוהב".
כאמור, הגיבו למכתבו של אסף חברי כנסת מכל גווני הקשת הפוליטית, ביניהם יוסי ביילין, רוחמה אברהם, אביגדור ליברמן, משה שרוני, אורית נוקד, אורי אריאל, חנא סוויד, אבשלום וילן, בני אלון, זהבה גלאון ואחרים. מרביתם ברכו את היוזמה של נער צעיר וכתבו לו כי הם שמחים לגלות שישנם צעירים אקטיביים במדינת ישראל, שעושים מעשה ומנסים להשפיע. החכים הוותיקים גם ציינו במכתבם כי הם שמחים על הפגנת המעורבות והעניין במתרחש במדינה עם דגש על גילו הצעיר. מה שמזכיר לנו, כי מרבית בני הנוער עסוקים בימי השביתה במעשי וונדליזם ולאו דווקא בפעילות המעידה על מעורבות חברתית.
לדברי זגריזק, עתה הוא הזמן בו הנוער צריך להוכיח מעורבות. "בגיל הזה", הוא אומר, "יש ערפול אידיאולוגי למציאות. זה הזמן לשינוי, כי לצערי, עם הזמן, האידיאולוגיה נשחקת ואולי גם האמונה. דווקא עכשיו אני מנצל את הזמן ואולי גם התמימות להאמין שהכול עוד אפשרי. אני קורא לכל תלמידי התיכון והסטודנטים לצאת למאבק, כי זה המאבק שלנו, למען דור העתיד של המדינה. למען תהיה כאן חברה תומכת, אמינה ולא חברה דורסנית וכוחנית, דוגמת בית הדין שמוציא צווים למורים".
מה אתה מצפה מהמורים?
"אני מצפה מהמורים כאנשי חינוך, שלא יגיעו ללמד בבתי הספר, למרות הצווים. הם שמלמדים אותנו לפעול לפי צו המצפון, לא יכולים לבטל את כל ההישג של ימי השביתה ולהגיע ללמד, רק בגלל שהוציאו להם צווים שמורים להם להגיע לבית הספר בכפייה".
לסיום מצהיר הצעיר הצנום, כי הצליח להוציא לפחות חלק מבני גילו מאדישותם, להפגין ברחבי הארץ ולקיים משמרות הזדהות עם המורים השובתים. הנער, שהבעיר בקרב מאות ואולי אלפי בני נוער את אש הסולידריות והתקווה לעתיד ורוד יותר, מסכם: "נמאס לי לחיות בחברה המקדשת את אלוהי הכסף, הממון והשררה. אני רוצה לחיות במדינה בה החינוך הוא בראש סדר העדיפויות, במדינה בה הכסף לא יהיה פונקציה או ערובה לחינוך טוב ושילדי הפריפריה לא יהיו מקופחים".
ויש לו גם חלום: "אני חולם על שמדינת ישראל תהיה מדינת רווחה נאורה ומפותחת באמת. שהחינוך יהיה שוויוני, איכותי ובחינם לכולם".
תמיכת הסלב / אודיה שווץ
רותם סלע, דוגמנית בת 24 תושבת תל אביב וילידת קרית חיים, מספרת כי היא תומכת מאוד בשביתת המורים ואף זוכרת מורה שהשפיעה על חייה וגרמה לה לאהוב את מקצוע הגיאוגרפיה המשעמם.
"למדתי בתיכון קרית חיים ולא אשכח את לאה רוביטצ'ק, שלימדה אותי גיאוגרפיה בכיתה י'א וי'ב. גיאוגרפיה, למי שלא יודע, זה מקצוע מאוד משעמם, אך היא העבירה אותו בצורה מעניינת ויצירתית. היא סיפרה סיפורים והייתה נחמדה ולבבית. רוביטצ'ק הצליחה לגרום לי להתחבר למקצוע ולהתאהב בו. היא נכנסה לי חזק ללב".
ומהי עמדתך במאבק המורים?
"אני תומכת בהם. אני בת לאם מורה וכל חיי ראיתי כמה היא עובדת קשה. אמנם כולם חושבים שעבודת מורה היא קלה, אך ממש לא. יש המון עבודה אחר הצהריים, ישיבות, בדיקת מבחנים ועוד הרבה דברים שאנשים לא יודעים. בשביל חינוך טוב, שמשפיע על התנהגות הנוער, צריך מורים איכותיים. בשביל לקבל מורים ברמה גבוהה, צריך לשלם להם משכורות מכובדות. אין ספק שמגיע להם".

רותם סלע לא שוכחת את המורה לגיאוגרפיה צילום: אמיר מאירי
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה