אויב העם: מי אתה, סער סקלי?
האם סער סקלי, שנוכחותו בבית האח הגדול גררה קבוצות נאצה בפייסבוק, תכנון הפגנה ואיומים בחרם, הוא אכן איש שמאל קיצוני או סתם פרובוקטור?
יום אחרי כניסתו לוילה, כבר נפתחו נגדו שלושה עמודי מחאה. "לא ניתן לשמאלני הרדיקלי סער סקלי מהאח הגדול שתומך ברוצח כמו מרואן ברגותי ובמרגל מרדכי ואנונו, וכותב גרפיטי בסגנון 'לשחרר את האסירים הפלסטינים' שהם מחבלים שרצחו ופצעו אלפי יהודים, להישאר בבית. לא ניתן לו להפיץ את שנאתו לישראל ואהבתו למחבלים ערבים רוצחים", נרשם באחד העמודים. בעמוד אחר נכתב: "יש גבול לשמאלניות של בן אדם".
קצפם של המפגינים יצא גם על האמירה של סקלי נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "ימח שמו וזכרו". אחד ממארגני המחאה מאיים: "אנחנו מקווים שההפגנה תעזור. במידה שלא, נחרים את התוכנית ונתחיל להריץ קמפיין עוצמתי ברשת כנגד האח הגדול".
יונתן לוי, חברו של סקלי וגם מי שכתב וביים את המחזה שבו כיכב סקלי לאחרונה בפסטיבל עכו, "סדאם חוסיין", לא מתרגש. "ראיתי את דפי המחאה האלו בפייסבוק", הוא אומר. "לעיתים אנחנו, כחבריו, רושמים כל מיני הערות מעצבנות לימניים. אם תהיה הפגנה נגדו זה רק יעלה את הרייטינג לסער ויגרום לתוצאה הפוכה".
ההנאה ששואבים חבריו של סקלי מהסיטואציה מעלה את השאלה אם מעבר לפרובוקציה מסתתרת גם אידיאולוגיה. אלא שמקורביו של סקלי בן ה-27 מספרים שבמציאות הוא קיצוני אפילו יותר. אחרי שפנתה אליו הפקת "האח הגדול" והציעה לו להשתתף בתוכנית הוא נרתע והתלבט קשות, מאחר שלא רצה לשרת את תעשיית הבידור. אחרי חיזורים של ההפקה החליט סקלי להשיב בחיוב, בעיקר בגלל שחשב שהפלטפורמה הזו, בעלת הרייטינג העצום, יכולה לספק הזדמנות פז להביע את דעותיו. סקלי ניהל משא ומתן ממושך עם ההפקה ודרש סכומי כסף גדולים. מהפקת "האח הגדול" נמסר: "איננו נוהגים להתייחס לחוזים והסכמים אישיים שנחתמו בינינו לבין הדיירים".
עם זאת, כרגע לא נראה שסקלי מספק את הסחורה. ויכוחים כמעט לא נראו על מסך הטלוויזיה בזמן שידור התוכנית. הדייר שהיה אמור להיות היריב הגדול של שונא הערבים, ערן טרטקובסקי, דווקא מיודד איתו, והמריבות היחידות שהיו לסקלי בבית הוצתו בינו לבין ברי סימון וזיוה כהן בהנם, שממילא מבלות את מרבית זמנן במריבות עם דיירי הבית.

סקלי, יוצא יחידת מודיעין מובחרת, עובד כשכיר או כפרילאנס בחברות הייטק לתקופות קצובות, שבהן הוא מרוויח סכומים שמאפשרים לו להתפנות לעסוק במה שהוא אוהב באמת: מהפכות אומנותיות. סער לומד לתואר שני בתיאטרון באוניברסיטת תל אביב וכמה ממוריו מגדירים אותו כעילוי. שמעון לוי, מרצה של סקלי, מספר: "סער היה אצלי בהדרכה אישית בקורס כתיבה אקדמית, והדרכתי אותו לקראת המאסטר שלו. אחת העבודות הראויות והמבריקות שהוא עשה בתיאטרון הפוליטי היא 'החדר', שבה תיאר קבוצת אנשים שהיא בעצם קבוצת פליטים שנפגעו בהתקפות של צה"ל בעופרת יצוקה. בעקבות העבודה הזאת הזמנתי את סער לכנס בינלאומי שנערך בפורטוגל והוא הציג את עבודתו מול מומחים באגודה הבינלאומית. העבודה היא מלאכת מחשבת של עבודת תיאטרון אינטליגנטית וצנועה ביותר. סער עוסק בתחום האסתטיקה הפוליטית".
אתה צופה בו באח הגדול?
"אני עוקב מעט, אבל רק בגלל סער, כי אחרת הייתי מת משעמום. אני מניח שהמוטיבציה של סער להיכנס לבית הייתה כדי לנסות לעשות נפשות לדעותיו".
במחזה "סדאם חוסיין", שזכה במקום השני בתחרות ההצגה הטובה ביותר בפסטיבל עכו, גילם סער את התפקיד הראשי. "המחזה עוסק בסדאם שמסתגר עם שלושה כפילים שלו בערב הפלישה האמריקאית", מספר יונתן לוי. "הוא עתיד לעלות שוב כשסער ייצא מהבית. בחרתי בסער כי הוא אדם מוכשר, מבריק, יפה, בעל קול מצוין ותנועתיות".
סער משחק גם בבית האח הגדול?
"אני חושב שסער משחק את המשחק יפה מאוד, מצד אחד הוא לגמרי פתוח ואומר את אשר על ליבו ומשתמש בקסם האישי שלו, מצד שני הוא מודע לאיפה שהוא נמצא ולכן הוא מתנהג באופן מחושב ושומר על קור רוח. הוא הקריא לדיירים את השיר של המשורר אלן גינסברג וכולם היו מרותקים חוץ משתי דיירות, אז זה אומר שמשהו עבר שם. לפני כמה זמן הוא עשה ערב הקראת שירה בשם נהמת הפניקס באנה לולו בר ביפו, שחלקו המרכזי היה השיר אותו הקריא לדיירים בבית".
עם זאת, גם אם הדעות הפוליטיות הקיצוניות שסקלי מביע הן אותנטיות, ספק אם הוא מתכנן קריירה פוליטית. "זה ממש לא הכיוון שלו", אומר לוי, "הוא נוגע לפעולות אמנותיות שנוגעות למרחב הציבורי. מושכים אותו ניסויים חברתיים, הוא מהפכן בנשמתו".
ואכן, סער מתרכז כרגע בפעילויות שמשלבות בין חשיבה חתרנית לבין פעילות אמנותית. הוא הקים עם קרן שפי את "ההגרלה", ניסוי חברתי שבו נסגרים המשתתפים לחמש שעות בחלל סגור, בשעה שמחשב מחלק להם הוראות. מטרת ההגרלה היא לבדוק מה יכול
סקלי גם היה פעיל דומיננטי במחאת האוהלים, אבל כיוון את חציו לא לתחום הכלכלי, אלא למדיני. הוא היה שותף להקמת אוהל בשדרות רוטשילד, שם ישב לצידם של ערבים מיפו ויהודים ומחה נגד הנכבה ב-1948, כהגדרתם. הוא גם פעיל נמרץ ב"תנועה ציבורית", קבוצה אמנותית שהקימו שדרן גל"צ לשעבר, עומר קריגר, שעורכת מיצגים ציבוריים פרובוקטיביים. הקבוצה קיימה עשרות מיצגים ציבוריים, לרבות בימוי סצינת פיגוע ותאונת דרכים.
למרות האידיאולוגיה, שהיא ככל הנראה כנה, נדמה שסקלי אוהב לא פחות לזרוע תעתוע ובלבול סביב דמותו. אף שיש לו בת זוג, שעליה אף דיבר בבית האח הגדול, הוא שינה סטטוס בפייסבוק זה לא כבר ל"במערכת יחסים עם בן זוג". סתם , כדי לבדוק איך מגיב הסביבה. זה בדיוק מה שהוא עושה גם בימים האלה, מול למעלה ממיליון ישראלים. אלף מתוכם, כך מתברר, בלעו את הפיתיון.
