קרובים לצלחת
עשרה דברים שכדאי לדעת לפני שקונים מערכת כלי אוכל
הראלה סטוצקי
09/04/01
בין אם הם מיועדים לחג ובין אם ליומיום, נגזר דינם של הסרוויסים של פעם, שהיום מכונים מערכות כלי אוכל, להימאס מתישהו או ללכת לעולמם כוס אחרי צלחת. ומכיוון שהמגוון עצום והמחיר לא זול, הנה עשרה דברים שכדאי לדעת לפני שרצים לקנות, בעזרת ד"ר צבי קרן, ראש המעבדה לכימיה וטקסטיל במכון התקנים הישראלי ומאירה חבקין, קניינית רשת "ביתילי".1. יש שני סוגים עיקריים של כלי אוכל: כלים קרמיים מזוגגים (עם גלזורה) וכלים מפורצלן, המחויבים באישור מכון התקנים. כלי זכוכית לא מחויבים בבדיקה או בסימון של מכון התקנים.2. כלים קרמיים מזוגגים עשויים כך שנותרים בהם %3­%20 מים. ככל שאחוז המים נמוך יותר, הכלי חזק ועמיד יותר לאורך זמן. 3. כלים מפורצלן נחשבים לכלים יבשים שאינם סופגים. כלי פורצלן איכותי הוא דק אבל גם חזק מאוד. כדי להבחין בין פורצלן איכותי לחרסינה, צריך לבדוק את שקיפות הכלי. אם אפשר לראות בבירור את השתקפות היד מבעד לפורצלן, הוא איכותי.4. יש שתי דרכים להבחין בין פורצלן לקרמיקה: א. השוליים של כלי הקרמיקה הם על פי רוב עבים יותר מהשוליים של כלי הפורצלן. אין פורצלן עבה, אבל יכול ה להיות קרמיקה דקה (אם כי זה יוצא דופן). ב. הפכו את הצלחת. אם רואים רגלית או מעין בליטה קטנה בקוטר הפנימי של הצלחת זהו פורצלן. לכל צלחות הפורצלן בעולם יש רגלית כזאת שבדרך כלל איננה מזוגגת, כי היא המשטח עליו עמד הכלי בתהליך הייצור. אם המשטח המרכזי של תחתית הצלחת מעוגל וחלק למעט שלוש שקערוריות זעירות, זוהי קרמיקה. 5. כלים מפורצלן ומקרמיקה מסווגים כסוג א' או כסוג ב': אם בכלי יש יותר מדי בליטות ושקערוריות ­ הוא סוג ב'. כלים שמגיעים מאירופה הם על פי רוב בעלי איכות טובה יותר מאשר אלו המגיעים מהמזרח (בעיקר מסין). מכיוון שהתקן דורש לציין את ארץ הייצור בהטבעה, זו דרך אחת לדעת. יצרנים רציניים מוסיפים גם את שמם ואת הלוגו שלהם. כלים שהצבע שלהם אחיד ושווה לחלקים אחרים במערכת, הם מאיכות טובה. הפכו את הצלחת והניחו אותה על משטח ישר. אם היא ישרה היא סוג א', ואם עקומה, סוג ב'.6. תווית סימון היא בדרך כלל ערובה לכך שהכלים עברו את בדיקת מכון התקנים לרעילות, כלומר, שהם לא מפרישים עופרת וקדמיום, שתי מתכות רעילות. שימו לב, הבעיה לא קיימת בכלים לבנים אלא רק בכלים צבעוניים. מדבקה או תוו ית סימון בעברית (על כל כלי בנפרד או על המערכת כולה), הכוללת בין השאר את שם היצרן, שם היבואן וכתובתו המלאה, פירושה שהמערכת עברה את הבדיקה. כלי זכוכית נחשבים לכלים בטוחים מבחינה זו.7. פרט להטבעה ולתווית סימון, מומלץ לרכוש מערכות כלי אוכל ברשתות הגדולות ובחנויות המוכרות, הן משום שהן נותנות אחריות, והן משום שגם אם הן מחזיקות סחורה סוג ב', זו סחורה בטוחה שנבדקה.8. מערכת כלי אוכל בסיסית מיועדת לשישה סועדים ומורכבת מ­18 כלים: 6 צלחות למנה ראשונה, 6 צלחות למנה עיקרית ו­6 קעריות מרק.9. מותגים מובילים בכלי פורצלן: רוזנטל, הוצ'ן­רויטר, קאלה, באושר. מותגים מובילים בכלי קרמיקה: גוססקס, בודום, צ'רצ'יל, ג'ון טאמס, סטרפורדשייר, בילטונס, מרציאה, צ'יפה, תאודרופולין, טיפאני, בוהמיה ועוד.10. טווח מחירים: מערכת בסיסית מקרמיקה ­ 99­1,400 שקל, ומפורצלן ­ 400­2,000 שקל.
העציץ המזמר
אילו עציצים היו דוברים כבני אדם או לפחות משמיעים קול, היינו זוכרים להשקות אותם בזמן. חברת "טיימונד" מציעה פתרון: מד לחות מזמר ומהבהב. מדובר במכשיר אלקטרוני ידידותי למראה, שכל מה שצריך הוא לתקוע אותו בעציץ. מד הלחות פועל על בסיס מגע חשמלי בין שתי מתכות. המגע נפסק ברגע שהאדמה מתייבשת, והוא פוצח ב"לדוד משה היתה פרה" ו"גשר לונדון". קצהו מתחיל להבהב באור אדום כשהוא "חש" כי חסרים מים. שניים מהעציצים שלי חזרו לחיים בזכותו. 49 שקל, טל' להזמנות: 5536721­03.
80 צלצולים
שום דבר כנראה כבר לא יוציא לנו את הסלולרי מהאוזן, אלא רק סלולרי משוכלל יותר. ואת זה בדיוק מציע ענק התקשורת הסלולרי SK, שמתחיל לפעול בארץ (במקביל לארצות­הברית). מדובר בדגם SK­1400, שמשווק בשני צבעים: טיטניום ולבן שנהב. הוא מאופיין במספר תכונות בלעדיות שמעבר לסטנדרד. למשל, רמקול פנימי גדול, המאפשר דיבור ללא אחיזה במכשיר או צורך לקרבו לאוזן; אפשרות להעברת תקשורת נתונים בין המכשיר למחשב וממכשיר למכשיר באמצעות גלי אינפרא אדום; מגוון של 80 צלצולים יוצאי דופן, כולל אפקטים קוליים מיוחדים; מגבר מיקרופון רגיש, המגביר את קול הדובר כך שאפשר ללחוש ועדיין להישמע רגיל בצד השני; תצוגת אנימציה ועוד. המכשיר משווק רק ברשת פלאפון במחיר של 727 שקל (או 36 תשלומים חודשיים) ללקוח חדש, כולל התחייבות ל­36 חודשים; 636 שקל ללקוח "פלאפון" המבקש לשדרג את מכשירו וללקוחות "סלקום" או "פרטנר" המבקשים להחליף את מכשירם ולהצטרף לחברה, כולל התחייבות ל­36 חודשים; 1,499 שקל ללקוח קיים או חדש שלא רוצה להתחייב ל­36 חודשים. להשיג במרכזי השירות של "פלאפון", ב"אופיס דיפו" ואצל משווקים מורשים.
גילוח יבש
יש גברים של סכין ויש של מכונה. סדרת מכונות הגילוח Syncro של "בראון", המושקת בימים אלה, עשויה לשנות את גישת אנשי הסכין. ראשית, משום שהיא מעניקה גילוח ממש קרוב ומהיר בזכות ראש הגילוח שיכול לנוע ל­4 כיוונים ולגלח שיער רב יותר בכל תנועה של המכשיר. שנית, משום שחלק מהדגמים כוללים ערכה מיוחדת לניקוי עצמי וטעינה, המשחררת את המשתמש מהפעולות האלה. כל שצריך לעשות הוא להניח את המכונה במתקן, לנעול אותו והוא כבר מטעין, מנקה, מחטא, משמן, מייבש ומותיר את המכשיר (לאחר 15 דקות) עם ריח לימון נעים, מוכן לפעולת הגילוח הבאה. תגובותיהם של כמה גברים מרובי זיפים היו "וואו", "לא מגרה את העור", "ממש כמו עם סכין". ערכת הניקוי בכלל הרסה אותם. כדאי לקרוא את ההנחיות במקור כי התרגום לעברית לא תמיד מדייק. מחיר מומלץ לצרכן ­ 655 שקל, 865 שקל עם ערכת הניקוי והטעינה, ללא צג, ו­1,099 שקל עם צג אינפורמציה, ערכת הניקוי והטעינה. מחיר מיכל הנוזל לניקוי (שיש להחליף אחת לחודש) 39 שקל. להשיג בחנויות.
רדיו חזק
רדיו עמיד למים של רשת "רדיו שק", AM/FM, בגודל חביב ובצבעים כחול­לבן, הפועל על סוללות מגיע אלינו מרעננה. אומנם לא הטבענו אותו, אבל הוא שידר בקול רם על אף שנתלה על ראש מקלחת, עמד על שפת בריכה, שהה בסאונה ועבר המון התזות ושפריצים. יופי של רעיון וחומד של מתנה. 99.90 שקל, להשיג ב"רדיו שק", קניון רננים, רעננה.
מטבח פתוח
עד שלא מתנסים במגירה החדשה של "רגבה", לא מבינים כמה אי נוחות יש בצורך הבלתי פוסק להרים ערימת צלחות אחת כדי להגיע לשנייה. יתרון אחד של המגירה הוא שחלוקתה לגדלים הרצויים מתבצעת בהתאם לצרכיו הייחודיים של הלקוח ובהתאם לגודל הצלחות שלו וסוגיהן. יתרון שני הוא שאפשר להתקין אותה בכל מטבח. רוחבה של המגירה ­ 60 או 90 ס"מ, והיא עומדת בעומס של עד 60 ק"ג. המחיר ­ החל ב­640 שקל. להשיג ברשת סוכנויות רגבה.
מיני בר
מגירות הקירור האינטגרליות של SUB­ZERO אומנם מפנקות, אבל גם יקרות. זוהי יחידה אחת הכוללת שתי מגירות קירור, שיכולות להשתלב בכל מקום (אפילו בסלון, כדי לחסוך את ההליכה למטבח) ובכל סוג של ריהוט. רוחבן 70 ס"מ, והן נראות כמו מגירות רגילות, אבל מתפקדות כמקרר לכל דבר. כ­20,000 שקל, להשיג בבית בולטהאופ.
מדריך מפה
כמה עולה מפה לבנה בגודל 2.50X1.50 מטר?הזולה ביותר, עשויה %100 פוליאסטר, עולה ב"משביר לצרכן" 54.90 שקל. אחריה בהפרש ניכר צועדות מפות הפשתן, שמחירן ב"משביר לצרכן" וב"כיתן" כ­150 שקל. מפה עשויה משילוב של פוליאסטר וכותנה עולה ב"משביר לצרכן" 159.90 שקל, מפה %100 כותנה עולה ב"כיתן" 199 שקל (לפני הנחה של %30), ומפה הודית ארוגה עולה ב"חוויה" 300 שקל.