עושה זאת בעצמה
נראה שההימור שלקחו עובדי מחקר אלגוריתמים הצליח
מאת דרור גלוברמן
18/02/02
יש בה משהו מיוחד, בחברה הזו. זה לא רק השם שלה, מחקר אלגוריתמים, שמשדר מקצועיות וענייניות יבשה משהו, בניגוד לכל מיני ניראגונגו אקזוטיות. ב­15 שנות קיומה, היא עברה כל­כך הרבה גלגולים וסלטות, חלקם מסוכנים ממש, ואיכשהו שרדה תמיד.היום, כחצי שנה לאחר הגלגול האחרון ­ רכישת החברה על­ידי מנהליה ועובדיה ­ אפשר לחתום בהצלחה גם את הפרק האחרון (בינתיים) בחיי החברה. מחברה מפסידה וכושלת, ללא זרוע שיווקית וערוצי הפצה, היא חזרה שוב להיות חברה רווחית. ממש תחיית המתים.מחקר אלגוריתמים Algorithm Research() הוקמה ב­1985 על­ידי יוסי טולפן, עמוס פיאט ויוסי כהן. היא התמקדה באבטחת מידע, ופיתחה אמצעי הגנה מסוגים שונים. החברה הורכבה מאנשי אקדמיה רבים, ונחשבה ועדיין נחשבת לאחד מצוותי הפיתוח המובילים בעולם. ב­1997 נרכשה מחקר אלגוריתמים על­ידי חברת סיילינק האמריקנית, גם היא מתמחה באבטחת מידע. למרות שהמיזוג התברר ככישלון כבר בחודשים הראשונים, לקח לשני הצדדים ארבע שנים כדי לפרק את הנישואין הלא מוצלחים.המגעים להפרדת החברות התנהלו כמעט שנה, כאשר משקיעים פוטנציאליים הולכים ובאים, ובינתיים שוק ההיי­טק מתכווץ במהירות. בסופו של דבר, קיבלה סיילינק הצעה מעובדי מחקר אלגוריתמים עצמם. בחוזה, שנחתם בין הצדדים באוגוסט, קיבלה סיילינק אחזקה בחברה והשאירה בה השקעה של למעלה ממיליון דולר. אחד הלקוחות השקיע גם הוא, והעלה את סך המזומנים בקופתה ל­3 מיליון דולר.
"הסתובבתי כמו קבצן"
בנקודה זו, לקח ד"ר גדי אהרוני, מנכ"ל החברה, את העניינים לידיים. הוא פיטר כמחצית מ­80 העובדים בחברה, וחתך כרבע ממשכורותיהם של היתר. "לפני חצי שנה לא ידעתי אם החברה חיה או לא, הסתובבתי כמו קבצן וחיפשתי השקעות", אומר ד"ר אהרוני. "עכשיו אני לא יודע אם אעמוד בהזמנות. אנחנו פועלים היום כמו לוחמי קומנדו. לעובדים רבים יש כמה תפקידים. והאמת היא, שיצא לנו יותר טוב מהתוכניות. הצלחנו למכור לבנקים הגדולים בישראל, וזכינו בפרויקטים שלא חשבתי שנזכה בהם".מאז שהחברה החלה מחדש בפעילותה ועד לאמצע ינואר 2002, הגיעה סך מכירותיה ל­2 מיליון דולר, כלומר 400 אלף דולר בממוצע לחודש. ההוצאות, לעומת זאת, עומדות על ממוצע של 300 אלף דולר בחודש.המוצרים הנמכרים הם Private Server­ה, שרת המאפשר לחברה לנהל מערכות של חתימה דיגיטלית עבור הבנקים בישראל, המסלקה המרכזית של לוקסמבורג, וגם למערכות בנקאות במזרח הרחוק. "שם הולך לנו יותר מדי טוב", אומר ד"ר אהרוני, בלי להקיש על השולחן. החברה מוכרת גם את MiniKey­ה, שבב אישי המתחבר למחשב באמצעות יציאת USB­ה ומאשר כי בעליו משתמש במחשב.אהרוני: "אם נזכה בח צי מהמכרזים שניגשנו אליהם, אנחנו בבעיה. אנשים אוהבים להתבכיין כשהמצב לא טוב, אבל גם ברגעי משבר יש דברים טובים. למשל, אני יכול לגייס כוח אדם ברגע האחרון. בשבוע אחד, אני יכול למצוא אנשים סופר מצוינים".
חיסכון של %98
כיום, אחרי הפרידה מסיילינק, מתמקדת מחקר אלגוריתמים בתחום שנחשב עד כה למאכזב יחסית ­ החתימה הדיגיטלית. מדובר באוסף של טכנולוגיות אבטחה, שמאפשרות לשלוח מסמכים באמצעות הרשת בתוספת חתימה אישית אלקטרונית של השולח, המאשרת לנמען את זהותו. הטכנולוגיה משחררת את מחסום האבטחה בעיסקאות מקוונות, ואמורה לאפשר גן לאזרחים לנהל את ענייניהם מול השלטונות. כך למשל, בישראל, ארה"ב ומדינות רבות נוספות, התקבלו חוקים הנותנים לחתימה הדיגיטלית תוקף זהה לחתימה ידנית.מדוע תחום מאכזב, אם כן? משום שהציפיות ליישום נרחב שלו ולתוצאות כלכליות מבטיחות לא התגשמו, וזאת בשל עלויות הטמעה אדירות ­ כך, לפי ארגוני מחקר ואנליסטים. "הבעיה היא בתחום ניהול תשתית החתימות הללו PKI()", קובע אהרוני. "הטמעת מערכת כזו בארגון בריאות אמריקני גדול, למשל, ארכה שנתיים, והצריכה 600 אנשי תוכנה שיתאימו את הטכנולוגיה לצורכי הארגון".לדברי אהרוני, מחקר אלגוריתמים מפתחת מערכת שעלותה תהיה עשרות אלפי דולרים בודדים, ותוכל לחסוך %98 מהוצאות ההטמעה. המערכת תושק בעוד שלושה חודשים והיא מיועדת, בין השאר, לאיחסון מידע רפואי בבתי­ חולים, ייעול תהליכי העבודה של טלרים בבנק ועוד.לפני חצי שנה הסביר יוסי טולפן, ממייסדי החברה, את ה"סוד" שלה: "הנכס של מחקר אלגוריתמים הוא כוח­האדם, ואי אפשר היה למכור אותה ללא הסכמה של האנשים. את האנשים שהועסקו בחברה בחרתי בראש ובראשונה לפי תכונותיהם האישיות, לפני המקצועיות. אלה אנשים שהולכים באש ובמים, ואנשים מדהימים מקצועית".אהרוני: "כשהתחילה הטלטלה קיבלתי טלפונים מחברות רבות שרצו את צוות העובדים, בלי לרכוש את החברה. גם מריוס נכט (משלישיית מייסדי צ'ק פוינט, ד.ג) התקשר, ובירר פרטים. אחת השאלות הראשונות היתה כמה אנשים איבדנו. הוא הניח שאיבדנו עובדים, כי הטלטלה התחילה כבר בנובמבר 2000. אבל לא איבדנו אף אחד. הוא שאל איך זה יכול להיות. אמרתי לו, תקנה אותנו ואני אספר לך איך עושים את זה".