שנינו ביחד, וכל אחד לחוד
עמרי שרון ואורי שני מכחישים קיומם של סדקים ראשונים בזוגיות
שלום ירושלמי
22/03/02
למשפחת שרון יש קרקע חקלאית בכפר מל"ל. מדובר בעשרה דונם על שלוש חלקות בתוך גוש פרדסים גדול, ששייך גם לתושבים אחרים מהכפר. השטח נמצא בתקופה האחרונה בתהליכים של שנוי ייעוד. אם הכל יילך כשורה, ויחצה בהצלחה את כל הוועדות, ניתן יהיה לבנות על האדמה היקרה קרוב לעשרים קוטג'ים חדשים, 700­800 מ"ר היחידה, כולל בריכות שחייה פרטיות. אם מדד הצפיפות יירד, אומרים היזמים, אפשר יהיה לדחוף עוד חתיכה או שתיים. הרווח הצפוי נאמד בכ­10 מיליון דולר.לפני כמה חודשים פנה המתווך והיזם שלמה סלומון מהוד השרון, העיר השכנה, שהוא חבר מרכז הליכוד, לעמרי שרון, והציע לו עיסקת קומבינציה. סלומון ידאג לאישורים, לפיתוח ולבנייה תמורת אחוזים. "עמרי אמר לי שאין בעיה, ואפשר להתחיל לעבוד", מספר סלומון. "עשינו פגישה ועוד פגישה, פתאום הכל נפסק. אחר­כך נודע לי שעמרי הלך לעבוד על השטח עם טל בנימיני, שהשתלט כאן מזמן על כל הקרקעות".טל בנימיני הוא צעיר מוכשר וחרוץ, מתווך ועוסק בנדל"ן, בנו של ראש העיר הוד השרון עזרא בנימיני. עמרי שרון אומר כי הוא שוחח עם טל, אך לא סיכם איתו על העיסקה. "אני לא פועל בנפרד על החל קות שלי. אני עובד עם כל בעלי הקרקע. מדובר באיחוד וחלוקה מחדש. התהליך ייקח הרבה זמן ולא מעסיק אותי במיוחד", טוען שרון.כך או כך, החיבור הזה בין בנימיני ושרון ג'וניור עורר כנראה כעסים במקומות אחרים. בנימיני, ראש העיר המצטיין, איש הליכוד, הוא דמות שנויה במחלוקת פוליטית. בעבר הוא היה אחד מנאמניהם הבולטים של בנימין נתניהו ואיווט ליברמן, ואפילו נשלח מטעמם למשימות פנים­מפלגתיות שונות. לאחרונה הוא התחבר לשרון, אבל לאורי שני, מנהל לישכת ראש הממשלה, דווח כי הוא לא ניתק לגמרי את הקשרים הטובים עם נתניהו. "אורי התקרר ממנו", כפי שהגדיר אחד ממקורבי שני.בנימיני, שהיה בן­בית בלישכת שרון, נחסם בהדרגה. עד לאחרונה תיכננה הלישכה לסייע לבנימיני במאבק על תפקיד יו"ר הקרן הקיימת לישראל. הרעיון הזה קומם רבים, ביניהם בנימין נתניהו עצמו, שאמר למקורביו כי "אנשי שרון רוצים לעשות פוליטיקה פנימית על­חשבון קרקעות הלאום". בלישכה ויתרו על תוכנית הקידום של בנימיני, אחרי שהתברר גם כי תהליך ההתמודדות בסוכנות הוא ארוך ומסובך, והבוחרים הם ברובם תושבי חו"ל, כך שסיכוייו של ראש העיר להיבחר קלושים.עכשיו הגיע תורו של בנימיני להשיב מלחמה. לפני חודש יזמו מקורבי שרון ושני מכתב קשה נגד נתניהו, שעליו עוד ידובר בהמשך. "אנו סבורים כי פעילותך גורמת לפילוג הליכוד והעם, ומחלישה את המאמצים של כולנו ובמיוחד של ראש הממשלה בשעת מלחמה", נכתב בסעיף 7 במנשר הזה. אנשי שני, בעיקר איתן סולמי מתל­אביב ויצחק רגב מחיפה, הלכו להחתים ראשי סניפים רבים ופעילים מרכזיים על המכתב. בנימיני לא רצה לחתום. בנימיני סירב להתראיין לכתבה.
"אורי לא יתמודד לכנסת"
עמרי שרון אומר שבנימיני הוא "חבר אמיתי שלנו, חבר יקר", אבל אורי שני לא קונה בקלות את הסחורה. עד כמה שזה יישמע משונה, השניים הללו, שני ועמרי, לא משדרים תמיד על אותו גל. קו מתח סמוי וגלוי משבש לאחרונה את התדר.שני התאומים הסיאמיים, שהבינו אחד את השני בשלל תנועת ידיים מוסכמות, שאחד מהם מתחיל משפט והשני מסיים, שהביאו את אריאל שרון להישג המרשים בחייו, מתקוטטים עכשיו על אותה משבצת, גם אם שניהם לא יודו בכך בפה מלא. הסקרים האחרונים שפורסמו, שדוחקים אותם לסוף התור, עם סיכוי קלוש להיבחר לכנסת במרכז הליכוד, הגבירו את תחושת הכישלון הפנימי ואת היריבות המתפתחת.התגובה הקבועה של השניים לפיה "היחסים בינינו מצוינים", ו"החברות היא מעל לכל", וש"אנחנו תמיד צוחקים ושואלים אחד את השני על מה אנחנו רבים עכשיו", לא משכנעת את המקורבים. גם לא הסיפורים היפים על ביקורי הבית ההדדיים, הבילויים המשותפים, שהצטמצמו בהדרגה, וגם לא העובדה הסמלית שאורי שני מתגורר ברחוב עמרי בתל ברוך.שניהם, שני ועמרי, עדיין לא הודיעו במפורש על הכוונה שלהם להתמודד לכנסת. עמרי עושה את הכל כדי לגייס לעצמו קולות. שני, כך נראה, עושה הרבה כדי להרחיק ממנו בוחרים, והכל במסגרת המאמצים הידועים שלו לארגן לראש הממשלה סביבת עבודה נוחה וסטרילית. אבל מבחינת עמרי, כך אומרים בלישכת שרון, האיום של שני נראה שריר וקיים. עמרי מכחיש, כמובן. "אורי לא יתמודד לכנסת. הוא לא רוצה להתמודד, ואם היה מתמודד זה לא באותו אזור ולא על אותה משבצת. הכל קשקוש. חבל לכם על הזמן".מקורבי שני טוענים שהוא יתמודד, ועוד איך.
"אף אחד בלישכה לא מרים את הראש"
שני ועמרי לא עובדים כבר באורח צמוד, כמו בעבר. בתחילת הקדנציה של שרון ניסה עמרי להתברג בלישכה בתפקיד בכיר או זוטר, אבל הקירבה המשפחתית היתה בעוכריו, והוא הוגלה לביתו הפרטי של ראש הממשלה, ברחוב בלפור. בדרך היו כמה נסיונות מקוריים, ביניהם להפוך אותו ליועצו של השר דני נוה, שיושב במשרד ראש הממשלה ונושא בתפקיד לא ברור, אבל גם האפשרות הזו נפלה. במהלך השנה החולפת הסתובב שרון ג'וניור תכופות בלישכת ראש הממשלה ועבר על חומר ומסמכים. לפעמים הוא ישב מאחורי הדלת בישיבות קבינט חשובות. בחודשים האחרונים הוא כמעט ולא מגיע ללישכה. מקורבי שני מספרים כי המצב החדש נוח לו הרבה יותר. "עמרי התחיל להכביד עליו, והוא לא אהב את זה. עכשיו הוא די ממדר אותו", הם אומרים.לפעמים מסע התככים והחשדות הזה, שנע סביב לישכת ראש הממשלה, יורד מהמסלול השקט ומאבד שליטה. ב­1 בינואר השנה הצליח דורון שמואלי, ח"כ לשעבר, שנושא בתואר "יועץ ראש הממשלה לענייני חקלאות", להגיח ללישכת שרון לפגישה אישית עם ראש הממשלה. שמואלי אומר כי ניסה לשוחח עם שרון במשך חודשיים, אך נבלם "עד שמצאתי דרך עוקפת". במהלך הפגישה שפך שמואל י אש וגופרית על אורי שני ועל כל מה שנעשה בלישכה. מקורבי שני משוכנעים כי הוא בא לשרון בשליחותו של עמרי.שמואלי מכחיש בכל תוקף, ומשחזר: "אמרתי לשרון: 'כמו שהעסק שלך מתנהל, ראש ממשלה לא תהיה. אני לא דן אותך ברמה הלאומית. אתה מבין בזה טוב. כן תיכנס בפלשתינים, או לא תיכנס בהם. אני מדבר ברמה הפוליטית והיומיומית. אתה צריך להראות שאתה ראש ממשלה וגם מנהיג מפלגה. תקבע יעדים, תקבע ועידה, תעשה מיפקד חברים, תוכיח מנהיגות. אתה לא זז. בדרך­כלל שרים, ח"כים ופריימריסטים רוצים להיות ליד ראש הממשלה. שיהיה כתוב ליד השם שלהם 'מקורב לראש הממשלה'. זה עוזר להם בבחירות. אצלך זה הפוך. כולם בורחים ממך".שרון שמע את הדברים בעניין, ומדי פעם כתב הערות בפנקסו. היועץ שמואלי חש שמתייחסים אליו ברצינות והמשיך: "אורי שני בנה סביבו חבורה של גמדים, אף אחד בלישכה לא מרים את הראש. לאף אחד אין סמכות לטפל בעניינים. אין לך אנשי מקצוע רציניים ולא שרים או יועצים פוליטיים בעלי משקל. לכן זה נראה כך. אם ראש עיר מבקש לדבר עם אורי, המזכירה שלו חוזרת אליו אחרי יומיים. אנשים מתייאשים. הם אומרים לי 'תעזוב אותנו מהעניין הזה'. יש כאלה שפונים לעמרי, אבל הם מרגישים שאין לו כוח. שום דבר לא קורה"."לפעמים", צחק שמואלי השבוע, "אין אפשרות להגיע גם לעמרי. אם אתה רוצה לדבר איתו, תשאיר הודעה בערבית. הוא מדבר רק עם יאסר ערפאת".
"הוא יגרום לעצמו נזק עצום בליכוד"
עמרי שרון התמקם, כאמור, בבית ראש הממשלה בירושלים, ומנהל משם את העסקים הפוליטיים והאחרים. מדי יום הוא נפגש עם עשרות חברי מרכז ופעילים, ומהדק איתם את הקשר. בכל הזדמנות טוען שרון ג'וניור כי הוא מסייע לאביו, אבל יריביו אומרים כי הוא פועל גם לטובת עצמו. עמרי שותף גם במפגשים וארוחות ערב של ראש הממשלה עם פעילים ברחבי הארץ, שבהם הוא תמיד יושב ליד שרון, או שהוא נועד עם חבורות קטנות של חברי מרכז. גם אורי שני, אגב, מקפיד להגיע לאירועים הללו, שבהם האווירה חמה ואוהדת.מדי פעם יוצא עמרי שרון גם לפעילויות חוץ, ומנסה לגייס ציבורים רחבים יותר לטובת ראש הממשלה. לפני חודשיים הוא נפגש בחיפה עם ראשי ועדים של 'אגד', וחילק להם טפסי התפקדות רבים לליכוד. ראשי הוועדים דרשו בתמורה ששרון הצעיר יעכב את תהליכי ההפרטה של הקואופרטיב. עמרי אומר בתגובה כי "הליכוד צריך להיות בית לכל אחד. החברים ב'אגד' אכן העלו את נושא ההפרטה, אבל אני לא יכול להבטיח להם משהו שאין לי שליטה עליו. אני יכול רק לבדוק את הנושא".אגב, עמרי מכחיש כאילו הוא עומד מאחורי ההתפקדות לליכוד של מאות אנשי שמאל, שמתכוונים לבחור בשרון וכך לבלום את נתניהו. השבוע פורסם ב'מעריב' כי תמיר גל מכפר ויתקין, בנו של הח"כ לשעבר גדליה גל מהעבודה, מנהל את מבצע ההצטרפות לשעה. שרון אומר כי גל הוא חבר שלו מהמילואים, אך לא מעבר לכך. יריביו של שרון טוענים, שאסור לו להודות בשיתוף פעולה עם השמאל נגד נתניהו, "כי כך הוא יגרום לעצמו נזק עצום בליכוד".
"בסוף הכל ייפול עליך"
אורי שני מגלה, מן הסתם, עניין רב בפעילות הפוליטית של עמרי. העיסוק המדיני והביטחוני, והנוכחות הצמודה לצדו של ראש הממשלה, לא מאפשרת לו הרבה עיסוקים ברמה המפלגתית. לצורך העניין יש לו איש קשר מקורב ונאמן, שגם מתאם את הפעילות הפוליטית עם עמרי. זהו משה גליק, קבלן חיפני בן 53, פעיל ותיק במחנה שרון, אחד הבודדים שיוצא ונכנס בלישכת שני, גם בתוקף אישור ביטחוני מיוחד שהונפק לו. לפעמים גליק גם מייעץ לעמרי שרון. "עמרי הולך על החבר'ה הצעירים יותר במרכז, ונוטש את הוותיקים. אמרתי לו שהוא טועה", אומר גליק.גליק בונה בסיס כוח לשני בתוך מרכז הליכוד. הוא משוכנע כי שני יתמודד לכנסת בהצלחה, והוא עצמו לא מבזבז את זמנו לריק. בינתיים פועל גליק המנוסה כמו חיישן פוליטי, מאתר תנודות בשטח ומעביר את רשמיו לשני על בסיס יומיומי. גם לגליק יש ביקורת שגרתית על כל מה שמתנהל בלישכה, עם מוסר השכל בצידה. "אמרתי לאורי שני שיפעיל לידו אנשים רציניים, לפחות ברמה הפוליטית, שיחברו בין הלישכה ובין השטח. בעניין הזה הוא לא שמע לי, ולצערי הגענו להידרדרות הזו מול נתניהו. לא מזמן הזהרתי אותו שוב. אמרתי לו: 'בסוף הכל ייפול עליך'. שרון יגיד שהוא עשה מה שצריך ומה שאמרו לו. עמרי יספר שהוא נפגש עם פעילים, ואורי יחטוף את הכתם. אמרתי לו שהוא מבחינתם נטע זר".
שני ועמרי איימו לטרפד את המינוי
בשני נושאים, שהם בעצם נושא אחד, יש בין אורי שני ועמרי שרון תיאום עיוור. שניהם רוצים לראות את אריאל שרון (שאותו הם מכנים ה"קווקזי"), יושב על כסאו לאורך זמן, ומשום כך הם גם מוכנים לעשות כמעט את הכל כדי למחוק את נתניהו ממפת ההתמודדות. הנחת היסוד של השניים היתה, ועודנה, כי המדיניות האחראית שמפגין ראש הממשלה תקרין על הרחוב, והפופולריות שבה הוא יזכה תגרוף אליו בוחרים ממרכז המפה, שישפיעו על מתפקדי הליכוד. בפועל זה לא קורה, ובסקרים שרון מאבד מכוחו והפער בין נתניהו ובינו רק הולך ומתרחב, נתונים שגורמים לתיסכול רב בלישכת ראש הממשלה ובמעונו הפרטי.לפעמים התיסכול, המלחמה בנתניהו והמאבק על כל קול במרכז הליכוד מזמינים תגובות היסטריות. קחו למשל את משה דולגין, חבר מרכז בן 73, מקורבו לשעבר של בנימין נתניהו. דולגין היה חבר ותיק בדירקטוריון החברה הממשלתית 'ערים', ובסוף 2001 החליטו אריאל שרון ושני לקדם אותו לתפקיד יו"ר החברה. על המינוי חתם שר השיכון, נתן שרנסקי, אבל דולגין נזקק לחתימה נוספת של ראש הממשלה.בדצמבר האחרון, בעקבות ההצהרה של שרון בלטרון, לפיה הוא מוכן להעניק לפלשתינים מדינה, דרשו חברים במרכז הליכוד, רבים מהם תומכי נתניהו, כינוס דחוף של המרכז, לצורך דיון אידיאולוגי. דולגין, בעוונותיו, היה אחד החותמים על העצומה. אורי שני ועמרי שרון השתוללו מזעם ואיימו לטרפד את המינוי. דולגין המסכן אולץ ללכת לפרקליטו, עו"ד יונתן מילר, ואחרי שהוזהר כי הוא צפוי לעונשים אם לא יאמר את האמת, חתם על תצהיר לפיו הוא אמנם נגד מדינה פלשתינית, אך הוא לא דרש את כינוס המרכז.ב­28 בינואר פיקסס משה גליק את התצהיר לאורי שני ועמרי שרון. כעבור כמה ימים חתם ראש הממשלה על המינוי. היום דולגין הוא יו"ר חברת 'ערים', כדת וכדין.
"תבין את חומרת מעשיך ותביע התנצלות"
דולגין אינו המקרה היחיד. ח"כ איוב קרא הופיע בכנס של בנימין נתניהו בתל­אביב, ונדרש שלא להגיע לאירוע שאמור היה שרון לקיים עם חברי מרכז בני מיעוטים בצפון; חבר מרכז בשם מרדכי טאוב, שהפגין בתחילת דצמבר האחרון מול לישכת שרון נגד המדיניות של ראש הממשלה, קיבל מכתב אזהרה מאריק ברמי, מנכ"ל הליכוד, עושה דברו של אורי שני. "אני תקווה כי תבין את חומרת מעשיך ותביע התנצלות, שאם לא כן ניאלץ לנקוט נגדך באמצעים משמעתיים, עד כדי הרחקתך מהתנועה".בלישכת ראש הממשלה קלטתי השבוע סימנים של אי­נוחות מההיטפלות הזו לכל בודד, שרק מלמדת על החשש מנתניהו, וגורמת לתסיסה מיותרת בליכוד. אבל התופעה לא נפסקת. בימים אלה, כפי שצויין, מנסים מקורביהם המשותפים של שני ועמרי שרון, להחתים ראשי סניפים על מכתב נגד נתניהו. "מה שחשוב ברגע זה הוא האיחוד בעם והליכוד הפנימי, ואילו נתניהו רואה את האינטרס האישי שלו לפני טובת המדינה", התבטא רובי ישראלי, יועצו הפוליטי של שרון, אחד ממפיצי המכתב.אלא שגם העניין הזה לא נוחל הרבה הצלחה. לא כולם חתמו, וגם מי שחתם דואג לשמור על קשר עין עם נתניהו. ריקוד הפעילים על שתי הח תונות גורר לפעמים תופעות משעשעות. מיכה גבאי, למשל, שהיה עד לאחרונה מ"מ ראש העיר קריית­גת, ואירח את שרון בביתו לארוחת ערב, חתם על המכתב, אבל הוא רודף אחרי נתניהו ומגיע לכל כנס שלו, בעיקר בדרום. בכנסים הללו תוקף נתניהו את המחתימים על המכתב, ונוזף בהם. "אף פעם, לא בימי בגין, לא בימי שמיר ולא בזמני, היתה תופעה כזו של איומים ולחצים על אנשים כדי שיעשו דברים בניגוד לדעתם", אמר נתניהו.ומה שלא הולך בכוח, הולך לפעמים בטוב. אורי שני עצמו מוכן לעשות סולחות מרחיקות לכת, היכן שרק אפשר לקדם את העניינים הפוליטיים של שרון, ואולי גם שלו עצמו. איתן סולמי, יו"ר סניף הליכוד בתל­אביב, אחד מיוזמי המכתב נגד נתניהו, עשה לשני את כל הצרות בקריירה (ר' מסגרת). סולמי שימש בתחילת שנות ה­90' כמנכ"ל חברת 'עמידר', והוא שהגיש נגד שני את התלונות למבקרת המדינה, שהתגלגלו לחקירות משטרה וכתב אישום.היום שני וסולמי הם חברים טובים, פוליטיים ואישיים, ואפילו מבקרים האחד בשמחות המשפחתיות של השני. ביום חמישי לפני שבועיים נועדו שני, סולמי ויצחק רגב בתל­אביב. בפגישה סגרו השלושה על מינויו של סולמי לתפקיד יו"ר מזכירות הליכוד, במקומו של יהושע מצא, פונקציה חשובה ויוקרתית שעד היום החזיקו בה רק שרים בליכוד, או חברי­כנסת בכירים ונחשבים.shalom@maariv.co.il
המשטרה חוקרת, החברות יורדת
מי שמכיר היטב את מערכת היחסים של שני ועמרי, טוען כי הם ירדו עוד מדרגה כאשר החלו החקירות בנושא חברות הקש. לפני חודש וחצי, ב­3 בפברואר, נחקר עמרי שרון במשטרה במשך חמש שעות, אך לא שיתף פעולה עם חוקריו. על­פי החשד, הוא ניהל בחשאי את חברת 'אננקס מחקרים', שהוקמה בסוף שנות ה­90 וגייסה לכאורה כספים מחברות ומתורמים מחו"ל, לטובת המירוץ של אריאל שרון בפריימריס ולראשות הממשלה. עמרי חשוד גם בניהול חברת קש נוספת, 'מכון לשלום וביטחון בע"מ', ששימשה לגיוס כספים שלא כחוק.מאז החלה החקירה אומר אורי שני למקורביו ש"עמידר לא תחזור". הרמז ברור. בתחילת שנות ה­90 ניהל שני את חברת 'עמידר', והוביל אותה להישגים מרשימים, אבל הסתבך באי­סדרים חמורים שגררו משפט ארוך, בסופו זוכה מרוב סעיפי האישום. הדימוי הציבורי שלו נהרס, אנשים הוקיעו אותו כאוייב הציבור, וליכודניקים האשימו אותו בנפילת המפלגה בבחירות 92', שהיו בסימן "מושחתים נמאסתם". ברור שהעבודה שהשקיע שני ב'עמידר', בכלל זה שיקום הבתים שנפגעו בהתקפות הסקאדים במלחמת המפרץ, נשכחה לחלוטין. "לקח לי שמונה שנים לעמוד על הרגליים", סיפר שני.בניגו ד לעמרי שרון, שיתף שני פעולה עם חוקרי המשטרה. הוא ניער את חוצנו מכל חברות הקש, וטען כי לא היה מעורב בפרשה ולא ידע עליה דבר. הפעם הוא גם הציג מסמכים מפורטים. בלישכת שרון יש מי שתוהה כל הזמן האם עמרי שרון בנה מערכת כל­כך מסובכת וגייס מיליונים, מבלי ששני ידע על כך דבר. שני עצמו טען במשטרה, כי כאשר חש ששרון ואנשיו פונים לכיוונים לא חוקיים, הוא התריע בפניהם על הסכנה ומיהר לעזוב את חדרי הישיבות במצודת זאב ובמקומות אחרים.במהלך ימי החקירה, שעדיין לא הסתיימה, נאסר על שני ועמרי שרון לשוחח ביניהם בנושא חברות הקש, כדי שלא ייחשדו בתיאום עדויות ושיבוש הליכים. המצב הזה, מספרים, לא הוסיף הרבה חום ליחסים בין השניים. גם העדות של שני נתפסה אצל אחדים, באופן טבעי, כניסיון לחלץ את עצמו מהסבך, על­חשבון האחרים.שני ועמרי טוענים בקול אחד כי החקירה לא קילקלה דבר, הקשרים ביניהם מצוינים, וכל הטענות מסביב הן "קשקוש אחד גדול".