בתי- ספר תיכוניים / סיימו בהצטיינות
בעידן שבו בתי- ספר מנסים למשוך תלמידים באמצעות פרסום בטלוויזיה, כדאי אולי להזכיר את המטרה הרשמית של התיכון - תעודת בגרות
אילאיל שחר
27/03/02
בשנים האחרונות מתחרים ביניהם בתי­הספר התיכוניים בארץ על לב התלמידים, ומתהדרים כל אחד במעלותיו: במגמות החדשניות, במעבדות המשוכללות, בחוגים המגוונים ובמשלחות הרבות לחו"ל. בתוך כל המולת הפרסום ויחסי הציבור, נראה שהמטרה המקורית של התיכונים ­ תעודת הבגרות ­ נשכחה קצת.גם משרד החינוך לא שש לשתף פעולה בתחום זה, ושמר עד השנה בסוד את הנתונים על אודות אחוזי הזכאות לבגרות בבתי­הספר השונים, מחשש לתחרות ולנשירת תלמידים. מעריב חושף כאן לראשונה את שיעור הזכאות לתעודת בגרות בבתי­הספר ברחבי הארץ, אם כי מדד זה אינו משקף גורמים חשובים, כמו אלה שהוזכרו קודם. רשימת הנבחרים מוכיחה, שבתי­הספר הנחשבים מובילים אכן הגיעו למקומות הראשונים, ועדיין ­ ישנן גם כמה הפתעות.לפני שנעבור לזוכים, ראוי להזכיר כמה בתי­ספר מפורסמים, שדווקא לא הצליחו להתברג לעשרת הגדולים: תיכון בליך ברמת­גן ­ מקום 11 (עם %87.27 זכאות לבגרות), ביה"ס להנדסאים בתל­אביב ­ מקום 14 (%84.62), תלמה ילין ­ מקום 17 (%83.23), תיכון דה­שליט ברחובות ­ מקום 18 (%82.73), הריאלי בחיפה ­ מקום 19 (%82.09), הגימנסיה רחביה בירושלי ם ­ מקום 20 (%80.88) והתיכון שליד האוניברסיטה בירושלים ­ מקום 33 (%77.36)
1. ביה"ס למדעים ואומנויות בירושלים
זכאות לבגרות: %96.92שכר לימוד שנתי: כ­20 אלף שקל בשנה, כולל פנימיהלראש רשימת המוסדות החילוניים הגיע אחד מבתי­הספר היוקרתיים והיומרניים בישראל. רק 220 תלמידים לומדים בתנאי פנימיה במוסד, שנפתח לפני 9 שנים, ומתהדר בתנאי קבלה נוקשים ביותר. לאחר מבחני קבלה, ראיון אישי וסדנה בת שלושה ימים, יכולים התלמידים ללמוד באחד משלושה מסלולים: אמנות, מוסיקה או מדעים. במבנה דמוי מבצר, מוקף מדשאות, נהנים התלמידים ממעבדות משוכללות שלל קורסי בחירה: אסטרונומיה, אסטרופיסיקה, חקר המוח, מכניקת הקוואנטים, פילוסופיה, אתיקה של המדע ולוגיקה. הלימודים נמשכים עד שבע בערב, כשבשעות הלילה יכולים התלמידים להשתתף בחוגים כמו יוגה, דרמה, טניס וכדור­עף. בנוסף מחויבים התלמידים לשעתיים של פעילות קהילתית בשבוע: סיוע לעיוורים, קשישים ונכים, או רכיבה על סוסים עם ילדים אוטיסטים, ועוד. לומדים כאן יהודים וערבים, דתיים וחילוניים, עשירים ועניים. שכר הלימוד בבית הספר הוא 2,000 שקל לחודש (כולל מגורים ומזון), אולם רק %15 מהתלמידים משלמים אותו במלואו, והשאר נהנים ממלגות שמגייסת ההנהלה בחו"ל.
2. תיכון אליאנס בתל­אביב
זכאות לבגרות: %94.88שכר לימוד שנתי: 1,200 שקלכבר יותר מ­40 שנה חותר בית­הספר, הממוקם בצפון תל­אביב, למצוינות תלמידיו. בית­הספר, שלומדים בו כ­1,600 תלמידים, פתוחות כמעט לכל נרשם בכיתה ז', אבל בכל שנה נערך סינון קפדני, ומי שצובר מספר שליליים בתעודה ­ מודח. גולת הכותרת של המוסד הן המגמות למשפטים, תקשורת, כלכלה ומינהל עסקים. המוסד, השייך לרשת אליאנס, מחייב לימודי צרפתית ברמה של 5 יחידות.התלמידים מתנדבים מדי שבוע בגנים לילדים כבדי­שמיעה, ובתחנות מד"א ומכבי­אש. לאחר הפיגוע בדולפינריום יצרו התלמידים קשר עם תלמידי בית­הספר 'שבח מופת', וסייעו למשפחות להתמודד עם האסון.בין בוגרי בית­הספר יעל בר­זוהר, רמי קליינשטיין, פרופ' יולי תמיר, ח"כ אברהם פורז וברי סחרוב.
3. תיכון בויאר בירושלים
זכאות לבגרות: %94.76שכר לימוד שנתי: 2,000 שקלבבית­הספר לומדים ירושלמים, לצד תלמידים מעיירות­פיתוח ומשכונות מצוקה, שמתגוררים בפנימיה במקום.לומדים בו כ­700 תלמידים בכיתות י'­י"ב, כשמדי שנה מבקשים להתקבל כ­270 תלמידים חדשים, לכ­170 מקומות פנויים. כדי להתקבל, על התלמידים להוכיח יכולות גבוהות במבחני האבחון של מכון הדסה, כשלאחריהם מתקיים ראיון אישי. בויאר מקיים פעילות הדוקה עם תיכון הימלפרב הדתי הסמוך, שנמצא בראש רשימת התיכונים הדתיים המצטיינים.מסלולי לימוד יחודיים: קולנוע, תקשורת, תיאטרון, אמנות ומשפטים. בית­הספר גם מפעיל מסגרת של שיעורי­עזר לתלמידים מתקשים. "אין לנו תלמידים גאונים, אבל אנחנו עושים עבודת הכוונה, ולא נותנים לילדים לקחת חופש מהלימודים, וזה מוכיח את עצמו", אומרת חנה סורקיס, מנהלת בית­הספר, שמפעיל גםתוכנית הכנה לצה"ל. פעם בשבוע, בשעות הבוקר, מחויבים התלמידים ליטול חלק בפעילות קהילתית. תלמידי בויאר מאמצים תלמידים מגרמניה, ויחד הם יוצאים לסיור במחנות ההשמדה בפולין.בין בוגרי בית­הספר הזמרת אחינועם ניני, השחקנית חנה אזולאי­הספרי, שמעון פרנס והעיתונאים אריה גולן ויוסי לוי.
4. עירוני ד' בתל­אביב
זכאות לבגרות: %92.18שכר לימוד שנתי: 1,200 שקל"אנחנו בית­ספר מחמיר, קפדן והישגי. מי שיש לו שליליים, או שהוא חסר מוטיבציה, אין לו מקום אצלנו: הוא ירגיש שלא בנוח", אומרת המנהלת נעמי טיסונה. מאפשרים פה לתלמידים לשלב את כל החלופות הקיימות כיום לבגרות, ומחייבים אותם להיבחן באנגלית ברמה של חמש יחידות.מגמות מיוחדות: גרמנית וספרדית, פילוסופיה, תקשורת, מוסיקה, אמנות ומגמה טכנולוגית. כחלק מההתמודדות עם הדרישות המחמירות, משתתפים התלמידים בסדנאות הרפיה מלחצים.לאחר שעות הלימודים התלמידים משתתפים בחוגי ימאות, קולנוע, טלוויזיה וספורט.בוגרים מפורסמים: אברהם בייגה שוחט, יהודה וילק, מני פאר, יגאל ודן שילון, שלמה ארצי, אריק איינשטין וגלי עטרי.
5. עירוני ה' בחיפה
זכאות לבגרות: %91.95שכר לימוד שנתי: 1,700 שקל270 תלמידים מתקבלים לכיתה ז' בכל שנה, וכ­%20 מהם לא עומדים, בסופו של דבר, בדרישות ונושרים עוד לפני התיכון. בשנה הנוכחית מתכוון בית­הספר להגמיש את הדרישות, כדי שהמתקשים יוכלו להמשיך וללמוד במוסד. "לא אכפת לנו ששיעור הזכאות יירד במקצת, ואנחנו מעדיפים להשאיר את כולם אצלנו", אומר מנהל בית­הספר, עקיבא בר­יוסף.בבית הספר 700 צירופים אפשריים למגמות לימוד, והתלמידים יכולים לבחור עד ארבעה מקצועות לימוד מוגברים. בית­הספר מנהל קשר רציף עם תלמידי בית­הספר היהודי בבוסטון, שאיתו מנהלים התלמידים שיחות ועידה בווידיאו וחילופי משלחות. בית הספר קלט 30 מילדי צד"ל, ששולבו בכיתות ז'­י"ב.בין הבוגרים המפורסמים ניתן למצוא את מודי בר­און.
6. עמל ליידי דייויס תל­אביב
זכאות לבגרות: %90.58שכר לימוד שנתי: 1,500 שקלאחד השמות המפתיעים בדירוג שלנו. לפני שבע שנים עוד היה ליידי דייויס תיכון של מגמות מקצועיות, שלא בהכרח מסתיימות בבגרות. לאחרונה הוא הפך לתיכון עיוני, ולמרות שהוא מוסיף לקלוט תלמידים בלי מבחני קבלה ­ הגיע לשיעור זכאות גבוה.בית­הספר מקיים מסלולים מואצים לתלמידים הטובים, ומתגבר את המתקשים. "אנחנו לא מוותרים על אף תלמיד. כשתלמיד לא מגיע לבחינת בגרות, מגיעה מורה לביתו, ומוציאה אותו מהמיטה", מספרת המנהלת, אילנה בר. מגוון המגמות גדול, וכולל מגמה ביוטכנולוגית.בית­הספר הוא קהילתי, ומקיים קשר הדוק עם הורי התלמידים, וגם עם שבט הצופים הסמוך.בין הבוגרים ­ הסופרת עירית לינור.
7. עירוני א' חשמונאים בת­ים
זכאות לבגרות: %90.36שכר לימוד שנתי: 1,200 שקלבכיתה ט' פונים לביה"ס 200 צעירים, המתמודדים על 160 מקומות. דרישות הקבלה הן ציון 80 ומעלה בלשון, מתמטיקה ואנגלית. בבית­הספר מגמת ספרדית גדולה, ומגמות כדורעף, מחול, יזמות וחשיבה תעשייתית. בשנה הבאה תיפתח גם מגמת ספורט ימי. בבית הספר פועל חוג סלסה, שזוכה לביקוש עצום.בית­הספר מנהל קשרים רציפים עם בית­ספר בלימה, פרו, ובקרוב יחל פרויקט משותף עם בית­ספר בצ'ילה, כשהתלמידים מתכתבים באי­מייל ­ וכך מתרגלים את הספרדית. בבית­הספר פועל פרויקט משותף עם האגודה ההומו­לסבית למניעת הומופוביה ולקבלת הזר והשונה.בין בוגרי בית הספר: כרמית גיא, יעל אבקסיס, סמנכ"ל משרד החינוך איציק כהן, דוד ד'אור, ומלכת היופי לשעבר איבונה קרוגליאק.
8. עלה תיכון מקיף למדעים בלוד
זכאות לבגרות: %90שכר לימוד שנתי: 2,500 שקלרק %50 מהפונים לבית הספר מתקבלים, ופועלות בו רק מגמות מדעיות: כימיה, פיסיקה, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, מחשבים ואיכות­סביבה. תוכניות העשרה מיוחדות נערכות בשיתוף עם מכון ויצמן ואוניברסיטת תל­אביב, כמו­גם סדנת אמנות, בשיתוף מוזיאון ישראל. לבית­הספר יש שלושה הרכבי תזמורת, שני הרכבי דרמה, שני הרכבי ג'ז, נבחרת טניס שולחן ונבחרת דיבייטינג.
9. עירוני ע"ש שזר בבת­ים
זכאות לבגרות: %88.48שכר לימוד שנתי: 1,300­1,600 שקלהעובדה שתיכון שזר התברג לעשיריה הפותחת הפתיעה אפילו את המנהלת, חנה דלאון: "אני מופתעת, אך גאה מאוד בהישג הזה". בבית­הספר פועלות מגמות מינהל עסקים, רוסית ברמה של 5 יחידות, תוכניות משותפות לעולים וותיקים, תערוכות כשרונות צעירים ונשפים. ריצת הבגרות של בית­הספר הוסבה למרוץ לזכרם של בוגרי המוסד שנפלו, שבו מחויבים כל התלמידים ליטול חלק.בוגרים מפורסמים: גאולה אבן, ברוך דרור וניצב משה קראדי.
10. גימנסיה הרצליה בתל­אביב
זכאות לבגרות: %87.71שכר לימוד שנתי: 1,400­1,900 שקללבית­הספר מספר מסלולים מיוחדים, כמו רובוטיקה, תקשורת דיגיטלית, בשיתוף עם חברת מוטורולה, והחל משנת הלימודים הקרובה גם מסלול קדם­רפואה, בשיתוף עם ביה"ח איכילוב.הקבלה היא על בסיס 'כל הקודם זוכה', לאחר שבשנה האחרונה בוטלו כל דרישות הקבלה. בבית­הספר פועלים חוגי בישול, ספרדית, אמנות פלסטית וכדור­יד. בית הספר שם דגש מיוחד על לימודי זהות יהודית וערכי מגילת העצמאות.מדי שנה יוצאת משלחת תלמידים לתחרות רובוטיקה בקונטיקט. משלחת בית­הספר לפולין היא מהגדולות בארץ, ומונה כ­200 תלמידים. התלמידים המצטיינים משתלבים בלימודי האוניברסיטה הפתוחה, ו­20 מהם הצליחו לסיים את לימודי התואר במהלך התיכון.בוגרים מפורסמים: משה שרת, דן מרגלית, יוסי ביילין וירון לונדון.בתי הספר החילוניים:1. ביה"ס למדעים ואומנויות בירושלים ­ %96.922. תיכון אליאנס בתל­אביב ­ %94.883. תיכון בויאר בירושלים ­ %94.764. עירוני ד' בתל­אביב ­ %92.185. עירוני ה' בחיפה ­ %91.956. עמל ליידי דייויס תל­אביב ­ %90.587. עירוני א' חשמונא ים בת­ים ­ %90.368. עלה תיכון מקיף למדעים בלוד ­ %909. עירוני ע"ש שזר בבת­ים ­ %88.4810. גימנסיה הרצליה בתל­אביב ­ %87.71בתי­הספר הדתיים:1. הימלפארב, ירושלים ­ %95.932. אולפנא תורנית חורב,ירושלים ­ %95.833. אמי"ת גוש דן, גבעת שמואל ­ %95.4 4. אולפנא בהר"ן, גדרה ­ %95.155. תורני ניסויי לבנות 'פלך', ירושלים ­ %90.91* (הוכנסו לרשימה רק בתי­ספר שהגישו מעל 50 תלמידים לבגרות בשנת תש"ס)בתי­הספר הלא יהודיים:1. נזירות סנט גוזף בנצרת ­ %97.52. נזירות נצרת בחיפה ­ %95.163. אורתודוכסי ערבי בחיפה ­ %90.634. נזירות פרנסיסקניות בנצרת ­ %88.035. תיכון בפטיסטי נצרת ­ %84.81
כך בדקנו
דירוג עשרת בתי­הספר התיכוניים המובילים מתבסס על המדד הקובע גם במשרד החינוך ­ שיעור הזכאות לתעודת בגרות. בתי­הספר המצטיינים חולקו לשלושה: תיכונים חילוניים, תיכונים דתיים ותיכונים לא יהודים.למדד שנבחר מספר חסרונות ­ בראש ובראשונה העובדה שהוא אינו מתחשב בממוצע הציונים, ואינו מבדיל בין תעודת בגרות הכוללת יחידות לימוד רבות, לתעודה המבוססת רק על המינימום הנדרש. כמו כן, המדד אינו מבחין בין בתי­ספר שקולטים מלכתחילה תלמידים בעלי יכולות גבוהות, וקובעים תנאי מעבר נוקשים משנה לשנה, לבין בתי­ספר שמשקיעים גם בתלמיד החלש, ומסייעים לו לזכות בתעודת בגרות. בשנה האחרונה עומלים במשרד החינוך על­מנת למצוא מדדים נוספים, כמו שיעור נשירה מועט ורמת אלימות נמוכה, אולם עד עתה לא הסתיים מיפוי כל בתי­הספר על­פי מדדים אלה.הרשימה מתבססת על נתוני משרד החינוך לשנת הלימודים תש"ס, וזאת בשל העובדה שבמשרד החינוך עדיין לא סיימו לעבד את נתוני תשס"א.
המספרים
בשנת 2000 חולקו בישראל קרוב ל­44 אלף תעודות בגרותמספר המקצועות הממוצע בתעודת בגרות הוא 8.8בשנת 1999 נשרו מביה"ס %7.3 מהתלמידים בכיתות ט'­יא', %5.8 בחינוך העברי ו­%14.1 בחינוך הערבילא ייאמן כי יסופר, אולם כ­%91 מהניגשים לבגרות במתמטיקה, עוברים. כ­%44 אפילו טורחים להצטייןאך אפשר להירגע, משום שרק כ­%79 מהניגשים לבגרויות, ניגשים גם למתמטיקה.%77 מתוך הבנים הניגשים לבגרויות ו­%80.1 מתוך הבנות, ניגשים גם לבגרות במתמטיקה. מתוכם עוברים %90.2 מהבנים ו­%92 מהבנות, כשכמעט %41 מהבנים ו­%46.5 מהבנות עושים זאת בהצטיינותהשנה לומדים כ­1,334,000 תלמידים ב­3,700 מוסדות לימוד בישראל, שבהם 50,200 כיתות