יופי ירושלמי אינטימי
בתקופה זו של תחילת הקיץ, כשבשפלה ובמישור החוף כבר חם מאוד, יש אלטרנטיבה קרירה. הקסם המיוחד של עיר הבירה טמון בשכונות הקטנות עם בתי האבן העתיקים
נילי פרידלנדר
29/05/03
הקסם של ירושלים הוא בשכונות המגורים הקטנות עם הסימטאות האינטימיות ובתי האבן העתיקים, שלהן חצרות ירוקות ובערבי שישי­שבת שומעים כאן את השקט. כבר בתחילת הקיץ, כשמזיעים בשפלה ובמישור החוף, טוב לדעת שיש אלטרנטיבה. במרחק 50 דקות נסיעה מנתב"ג מגיעים בלי דרכון לעיר שבה קריר ונעים.
בערב קיץ ירושלמי צריך סוודר קל ונעלי הליכה נוחות כדי לצעוד לאט ביופי, בשכונות קטנות ועתיקות, כמו הנחלאות שמתחבאות בין הרחובות בצלאל ואגריפס, או אלה שממערב לציר קינג ג'ורג'­קרן היסוד. עוד פנינים ­ רחוב עמק רפאים והמושבה הגרמנית, שמגיעים אליהן מקצה השכונות רחביה וטלביה. אגב, כבר מהכניסה הראשית לירושלים מומלץ להגיע לרחוב הנביאים ולגלות את סימטת החבשים העתיקה ששמה רחוב אתיופיה.



הכי טוב לחנות בתחילת המסלול המומלץ ולהסתובב ברגל בסימטאות. מאחורי הגדרות חבויות חצרות פנימיות. כדאי להציץ כאילו אתם חתול רחוב סקרן שהלך לאיבוד. עצות קטנות לקראתהטיול: בירושלים האוויר יבש לכן לא לשכוח להצטייד במים. לטיול בנחלאות לא לשכוח לבוש הולם וצנוע, לגברים
גם כיפה. להלן רשימת המקומות המומלצים לטיול של תחילת קיץ.



* גן
הוורדים מול בניין הכנסת: פתוח חינם ללא הפסקה. עוד אפשר לתפוס שם את זנבה של פריחת האביב. המקום רומנטי גם בגלל הסוכות לשניים עם הפרחים המטפסים. יש כאן ערוגות ורדים מטופחות, כיאה לאוהבי ירושלים שהבטיחו לעיר גן של ורדים. זהו פארק וואהל ובו 12,000 שיחי ורדים מ­450 זנים שונים. שביל מהפארק מוביל לבית המשפט העליון.



איך מגיעים: מהכניסה לירושלים פונים לשדרות שז"ר ולשדרות בן­צבי. פונים ימינה לרחוב רופין וממשיכים עם השילוט לבניין הכנסת.



* הנחלאות, בין רחוב בצלאל לרחוב אגריפס: כאן מצויות השכונות הקטנטנות והצפופות במערב העיר, עם גגות הרעפים: אוהל משה, זכרון יוסף, נחלת אחים ושערי חסד. השכונות נבנו משנות השבעים של המאה ה­19 עד ראשית המאה העשרים. בשבת בבוקר או בשעות אחר­הצהריים המאוחרות כדאי לטייל כאן בשקט הכפרי, בין בתי האבן הישנים ובתי הכנסת הקטנים, בסימטאות ובחצרות הפנימיות. בשכונות עתיקות אלה גדלו יצחק נבון, שכתב את "בוסתן ספרדי", ויוסי בנאי של "אני וסימון ומואיז הקטן". עד היום גרים שם יחדיו דתיים וחילונים, מזרחים ואשכנזים, ירושלמים ותיקים וסטודנטים.



מרחוב אגריפס הולכים לאורך שורת
בתי אבן בני קומה אחת, לרחוב שומרון ויוצאים לרחוב תבור. בפינת רחוב מזכרת משה נכנסים לשכונת בתי ברוידא, שזו
שכונה חרדית. חוצים אותם, עוברים סימטה ומגיעים לחצר של שכונת כנסת ישראל. מהשער המערבי ­ שעליו מתנוסס שלט המבקש מהמטיילים "לבוא בלבוש צנוע" ­ פונים לרחוב זכרון טוביה ומשם לרחוב שילה. מגיעים לבית­הכנסת משנת 1901. זהו בית­הכנסת "עדס" של יוצאי חלב בסוריה. קיר המזרח שלו עשוי עבודת אמנות דמשקאית עתיקה ובעץ משובצים צדפים. לעזרת הנשים עולים במדרגות מבחוץ. זה מרכז שכונת נחלת ציון.



איך מגיעים: מהכניסה לירושלים פונים לשדרות שז"ר ולשדרות בן­צבי. ברחוב בצלאל פונים ימינה ונוסעים לרחוב מסילת ישרים. חניה יש ליד רחוב אגריפס.



* אבן ישראל ו"ארקדיה" ברחוב אגריפס: רחוב אגריפס היה ונשאר מרכז עירוני תוסס כל ימי השבוע, עם חנויות זולות ומסעדות עממיות כמו "סימה". בשבת הכל סגור, חוץ מ"ארקדיה", המסעדה היוקרתיות היחידה שלא עזבה את ירושלים. האחרות ירדו לתל­אביב. בשבת הרחוב רגוע ויש בו ציור קיר ענק לאורך בית גבוה.



מרחוב אגריפס 10 נכנסים דרך מבוא צר לשכונת אבן ישראל, שנבנתה ב­1872. הסגנון הוא
טיפוסי לעיר: טור של בתי אבן בני קומה אחת מסביב לחצר מרובעת. החצר הזו עברה שימור וניקוי על­ידי עזרא קדם, שפתח כאן את "ארקדיה".



נכנסים לגינה עם מרצפות אבן ישנות ובוהקות, עצים וכדי חרס עם גרניום. במסעדה, בתוך קמרונות האבן, מוגשת ארוחה עסקית ב­125 שקל, גם בשבת. היא כוללת אפריטיף, מתאבנים וארוחה מלאה. השף קדם מקפיד על מטבח שכולו על טהרת תוצרת הארץ ­ צמחי התבלין והראשד, הירקות, הדגים, פירות הים
והבשר, גבינות העזים ומרק הפסיפלורה. טל' 6249138­02.



העניין הוא שהעסקית היא רק בצהריים ולכן מומלץ לכוון את הטיול בנחלאות בבוקר, או בשעות אחר­הצהריים המאוחרות, כשרוח מערבית קלה נושבת בסימטאות והאור רך ונעים יותר.



* רחוב הנביאים ורחוב אתיופיה: הטיול הנינוח ברחוב הנביאים והסימטאות היוצאות ממנו מקפיץ אותנו לסימטאות של עיר אירופית מהמאה ה­19, במרחק 50 דקות נסיעה מתל­אביב.



איך מגיעים: בכניסה לירושלים נוסעים ישר לשדרות שז"ר וממשיכים ישר לרחוב אגריפס. ברמזור השני, רחוב כי"ח, פונים שמאלה עד כיכר החירות ("הדוידקה"), ממשיכים ישר ברחוב הנביאים ומחפשים חניה. הולכים ומסתכלים סביב. מגיעים לרחוב
הנביאים 58. זהו "בית תבור" שנבנה בשנים 1882 עד 1889
על­ידי האדריכל הגרמני קונרד שיק. יפות במיוחד שתי החצרות הפנימיות. בקטנה, בין חומות האבן, יש גן קטן של צמחי תבלין, עם עצי ער אציל (עלי דפנה) גבוהים וספסל למנוחה. פשוט ויפה. הבית שכור על­ידי המכון השבדי ופתוח לביקורים כל יום בשעות 09:00­13:00.



קצת אחריו פונים שמאלה לסימטת החבשים הישנה, ששמה היום רחוב אתיופיה. זו שכונה קטנה וקסומה בין הסימטאות חזנוביץ ובני ברית. הרבה גדרות אבן עתיקות וגבוהות, עם שערים ופתחים לחצרות עם עצי אורן וברוש. בחצר הכנסיה האתיופית (רח' אתיופיה 10) מבחינים בבתים קטנים בתוך גן, שנזירותאתיופיות חולפות בו בצעדים איטיים וגמישים. ללכת לאט ולשים לב לבתים מספר 3, 5, 7, 9, 11, 13. עוברים לאט לאט לרחוב חזנוביץ ולסימטת בני ברית, שמחזירה אותנו לרחוב הנביאים. פונים שמאלה והולכים ישר עד רחוב מונבז, רחוב הפאבים הירושלמיים שפוגש בפינה את רחוב הלני המלכה. בית מספר 13 הוא "אכסניית הנסיך סרגיי" הרוסי, ובחצר שלו יש מגדל ובריכת מים קטנה עם פרחי שושני­מים.



מכאן ממשיכים ישר להלני המלכה 21, שם שוכנת רשות השידור, ולשע
בר בית הקיסרית האתיופית טאיתו. ברחוב צר וירושלמי מאוד יורדים לרחוב שבטי ישראל ופונים שמאלה, חזרה לרחוב הנביאים. שם מפתיע אותנו בניין בית החולים האיטלקי שנבנה בשנים 1912 עד 1919 על­ידי האדריכל בן טוסקנה, אנתוניו ברלוצי, שבנה גם את הכנסיות בפסגת הר תבור ובהר האושר (בין צומת עמיעד לצומת כפר נחום בגליל). ליד הבניין, בסגנון של ארמון בפירנצה, חוזרים לרחוב הנביאים לחניית הרכב.



* אלחריזי ברחביה: ברחוב המלך ג'ורג' פינת רמב"ן, ליד מלון "המלכים" ו"טחנת הרוח", נכנסים לסימטאות היפות של שכונת רחביה. כאן עוד נשמר האופי של השכונה העברית ההיסטורית, שבה גרו וגדלו פרופסורים של האוניברסיטה העברית, רופאי הדסה, שופטים עליונים וראשי ממשלה. פונים ימינה לרחוב אלחריזי, שמול בית מספר 6 ("בית רוקח") פוגש את רחוב אברבאנל, שבו כדאי לשוטט עד אוסישקין וחזרה.
סטודנטים שגרו כאן בשנות השישים ראו את בן­גוריון מגיע לישיבות הממשלה בבית שבפינת רחוב קרן קיימת, ואת הנשיא השני, יצחק בן צבי, צועד ברחוב.



היו ימים שנשיא ישראל, שהיה אהוב מאוד על הירושלמים, גר כאן בצריף צנוע. עכשיו נשיאי ישראל גרים בבית מפואר בשכו
נת טלביה (רח' ז'בוטינסקי). ברח' אלחריזי 17, בשני צריפים שבדיים שוכן "יד יצחק בן צבי", המרכז החשוב לחקר תולדות ארץ­ישראל.



* בין טלביה למושבה הגרמנית: מכאן מומלץ לנסוע דרך רחוב קרן היסוד לגן הפעמון. המלצה לחניה: בתחילת דרך בית לחם, מאחורי תחנת הדלק, ליד גן הפעמון. מכאן יורדים ברגל בדרך בית לחם, פונים ברחוב גרץ ימינה ועולים קצת לגן השושנים ברחוב פינסקר, ימינה לרחוב אלקלעי, שבו שיח בוגנוויליה
סגולה. פונים לרחוב ד'ישראלי וימינה לבית מספר 3, שבו התגורר הפילוסוף מרטין בובר.



מכאן חוזרים דרך רחוב צבי גרץ לרחוב עמק רפאים, לטיול רגלי במושבה הגרמנית. חוצים את הכביש בפינת הרחובות גרץ ועמק רפאים וממשיכים ישר לרחוב פטרסון. מחפשים את הסימטה הצרה לרחוב כרמיה. פונים לרחוב סמטס שחוצה אותו. נכנסים לכל סימטה ורואים כל חצר בדרך. לשים לב לבית העתיק ברחוב לויד ג'ורג' 6, עם תריסי העץ ועליית הגג. חוזרים לעמק רפאים ולחניית הרכב.



טיול זה אורך שעה נינוחה. תמיד מפתיע המעבר משכונת טלביה למושבה הגרמנית, שתי השכונות הקרובות. את הווילות המפוארות בטלביה בנו עשירים ערבים בשנות השלושים של המאה העשרים
. את המושבה הגרמנית בנו כפריים גרמנים בני כת הטמפלרים בשנות השבעים של המאה ה­19. הגרמנים גורשו מהארץ על­ידי השלטונות הבריטים בעת מלחמת העולם השנייה.



סיורים מיוחדים בירושלים ניתן לתאם בטלפון 5398855­02, בשעות 08:00­.16:00