עוגת השמרים הכי טעימה בעולם
(איך מכינים ''פרסבורגר'', וכתובת של וטרינר חירום תורן. לגזור ולשמור)
אודטה שוורץ
19/11/03
אהלן חברים,
לכל אישה ישראלית שמבשלת טרף למשפוחע יש ארבעה מתכוני קציצות וארבע מאות מתכוני עוגות, כי הבשלנית הישראלית - כבר אמרה את זה נירה רוסו - אופה היא. כן-כן, עדיין, למרות תרבות קניית העוגות המוכנות. בהיי צ'וצייטי ובקרב עמך, בקיבוצים ובערים - כולם מחליפים במרץ מתכוני עוגות. אז בטח יו-יו גם. תמיד אני מחפשת את העוגה האחרת הזו, ששוברת הצדה, את הלייבדיקע הזו שמשמחת את הנשמה בעושר טעמיה. ומה לעשות שעם שובל כל כך ארוך של טעימת עוגות קצת קשה להפתיע אותי? אבל זה בדיוק מה שקרה לי כשנתתי ביס בסהרון השמרים האישי הזה, שהכין דודו אוטמזגין (קונדיטוריית ''אוטמזגין'', החשמונאים 15, קרית-מוצקין, או שד' וודג' ווד 3, מרכז הכרמל. טל' 04-8713917 ). כל ביס ממנה פיצץ בפה עושר טעמים של בית חם, של טוב ונוחם.
היא עשויה מבצק הונגרי מיוחד המכונה ''פרסבורגר''. מכינים אותו מחומרים של בצק שמרים, אבל בטכניקה של בצק פריך. והתוצאה? בצק שהוא קלי קלוטו להכנה, לרידוד, לעבודה, וכל ביס ממנו - אושר שמיימי שלא יתואר. כן, עד כדי כך. בעיני, הכי בעולם זו גרסת מילוי האגוזים, אבל גם מילוי הפרג וגם מילוי השוקולד הם אלוהיים. אל תוותרו על אף אחד מהם. מה שכן, מכמות הבצק הזו מתקבלים ארבעה כדורי בצק במשקל של כ-300 גרם כל כדור. מכל 300 גרם (כדור אחד בצק) יוצרים רולדה אחת, וכל מתכון של מילוי מספיק לשלוש רולדות. אז כדור בצק אחד מקפיאים לפעם הבאה. מה לעשות, זה מה שקורה כשמתרגמים כמויות תעשייתיות לכמויות ביתיות. בעיקרון, זה 300 גרם מילוי על 300 גרם בצק. חוץ מאשר במילוי השוקולד, ששם זה רק 200 גרם מילוי על 300 גרם בצק. שימו לב. ועוד דבר שיש לשים אליו לב: קנו את הפרג רק בחנויות התבלינים של השווקים, היכן שטוחנים לכם את זה מול העיניים. חס ושלום לא לקנות אותו מהשקיות בסופר, כי הוא ישן ומר! ! ! כל טוב טעמו של הפרג הוא בטריות שלו. אפשר לקנות אותו טחון במקום ולהקפיא ממנו מנות בפריזר, לשמירת הטעם. את הבצק הקל הזה מתפיחים רק פעם אחת, לחצי שעה, לא מכוסה, אחרי מילוי הרולדות במילוי שלהן, כשהן כבר בתבנית, לפני האפייה. וככה מכינים את הפלא הטעים והקל הזה:
* עוגת שמרים - פרסבורגר לבצק: (מודדים נוזלים בעזרת כלי מידה מדויק וזול: בקבוק תינוקות) 200 גרם חמאה 75 גרם סוכר 180 מ''ל חלב 3 ביצים 30 מ''ל מים 500 גרם קמח רגיל 5 גרם מלח (זה חצי כפית מחוקה + רבע כפית מחוקה) 25 גרם שמרים טריים אופן ההכנה 1. שמים את כל חומרי הרשימה במיקסר יחד עם קרס לישה, ולשים (מלשון ללוש) אותם במהירות נמוכה במשך 6 דקות. 2. מחלקים את הבצק ל-4 כדורים שווים, ומניחים אותם לצינון במקרר למשך 3 שעות, כל כדור (300 גרם ) עטוף בניילון נצמד. אחד מהכדורים מיותר לפעם הזו, אז מקפיאים אותו. מילויים שונים לבחירה כ-900 גרם מילוי אגוזים 200 מ''ל חלב 200 גרם סוכר 50 גרם חמאה 400 גרם אגוזים טחונים דק 2 וחצי כפות מחוקות פירורי לחם גרידה מחצי לימון רגיל, ועוד קצת אופן ההכנה 1. מביאים את החלב והסוכר לרתיחה, מוסיפים את החמאה, ומבשלים עד המסתה. 2. מוסיפים את האגוזים ופירורי הלחם. מערבבים על האש פחות מדקה, רק עד שהכל מתאחד, ומכבים אש. 3. מצננים , ורק כשזה פושר מערבבים פנימה את גרידת הלימון. כשהעיסה מתקררת לדרגת פושר היא מתקשה לדרגת פלסטלינה רכה, ואז אפשר לעבוד עם המילוי הזה בנוחיות. כ-900 גרם מילוי פרג 225 מ''ל חלב 225 גרם סוכר 55 גרם חמאה 400 גרם פרג טחון טרי גרידה מחצי לימון רגיל ועוד טיפה אופן ההכנה 1. מביאים את החלב והסוכר לרתיחה, מוסיפים את החמאה, ומבשלים עד המסתה. 2. מוסיפים את הפרג הטחון ומערבבים על האש בערך 30 שניות, רק עד שהכל מתאחד, ומכבים אש. 3. מצננים , ורק כשזה פושר, מערבבים פנימה את גרידת הלימון.
600 גרם מילוי שוקולד
400 גרם שוקולד מריר
400 מ''ל שמנת מתוקה
אופן ההכנה
מבשלים את השמנת עד כמעט רתיחה, מוסיפים את השוקולד ומערבבים היטב. מקררים במקרר, אבל לא עד דרגת גוש קשה, רק עד מרקם קרמי כמו שוקולד למריחה. אם התקשה מדי, מחזירים לכמה שניות על האש. כאמור, רק פה, זה 200 גרם מילוי, על 300 גרם בצק.
הכנת הרולדות
מקמחים מינימלי, דקיק, את משטח העבודה, ומרדדים כל כדור בצק לעלה מלבני של 35 על 25 ס''מ, בעובי 2 מ''מ. מורחים אחיד את המילוי (300 גרם ) על עלה הבצק (300 גרם ). משאירים על עלה הבצק שוליים ימניים ושמאליים של ס''מ אחד נקיים ממילוי, ומקפלים את השוליים האלה פנימה לכיוון המילוי על המילוי בקיפול של ס''מ. ככה ''סגרנו'' את הצדדים, שהמילוי לא ייזל. ואז מגלגלים את הכל לגלילה, כמו אגרול, מהצד הקרוב אליכם לקדימה. עושים ככה עוד שתי רולדות, ומעבירים לתבנית תנור שטוחה מרופדת בנייר אפייה. מורחים למעלה ביצה שלמה (חלמון חלבון) מקושקשת, נותנים לזה לנוח בחוץ 30 דקות התפחה, בלי לכסות, מורחים שוב ביצה לצבע יפה, ואופים בתנור טורבו עם המאוורר, בחום של 180 צלזיוס (356 פרנהייט ) למשך 20 דקות. אם מדובר בתנור רגיל, אופים 40 דקות.
זה מחזיק מעמד בחוץ בתוך כלי סגור, לא במקרר, עד שבוע. מחממים 20 שניות במיקרו כל חתיכת עוגה לפני האכילה. יאאאאאאאאאאמי! ! !
וטרינר תורן גוש דן, מוקד למקרי חירום
כולנו מכירים את חוסר האונים הזה. חיית המחמד שלנו או חיית רחוב נמצאת במצב הדורש טיפול רפואי דחוף בלילה או בחג או בשבת, ואנה נפנה אם הווטרינר שלנו לא זמין?
לווטרינר תורן גוש דן (המנוהל על ידי ד''ר אמיר זאבי וד''ר זיו שטיפמן), אשר נועד לשרת את הווטרינרים הפרטיים, את בעלי חיות המחמד וחיות הרחוב. הוא נותן פתרון למקרי חירום המתקבלים לאחר שעות העבודה המקובלות. הם לא מתחרים שם בווטרינרים הרגילים בהיותם נייטרלים ולויאלים לווטרינרים המפנים, שרבים מהם הם לקוחות טובים של המרכז, ומקבלים את המקרים המופנים לשם להמשך הטיפול. 1. שעות העבודה של וטרינר תורן גוש דן הן כל יום משמונה בערב עד שבע בבוקר המחרת, ובסופי שבוע וחגים משלוש בצהריים עד שבע בבוקר של יום העבודה הראשון שלאחר סוף השבוע או החג. 2. המקום פועל במתכונת בית חולים חירום, עם חדר ניתוחים חדיש ביותר, המוכן לניתוחים מסובכים (ניתוחי בית חזה, פריצת דיסק, ניתוחי גב, וכו') בכל שעות הפעילות. הוא מצויד ברנטגן, אולטרסאונד, אנדוסקופיה, פולס אוקסימטר, מעבדת דמים, ואל הרופא התורן מצטרפים במקרה הצורך עוד רופאים ואסיסטנטים. 3. המוסד ממוקם בצומת גהה (בין פתחתקוה לרמת-גן). הוא נגיש מכל הכיוונים בשעות הפעילות (שהן שעות עם תנועה דלה) כעשר דקות מאזור רעננה-כפר-סבאהרצליה מצפון, וחולון-בת-ים מדרום, וכ-15 דקות מתל-אביב. 4. דואגים שם לחיות הרחוב (הטיפולים לאלה, ניתנים בהנחה של שני שלישים ממחיר המחירון), מבצעים שם אשפוזים והמשכי טיפול במידת הצורך, ומסייעים בחוות דעת נוספת במקרים לא שגרתיים. ובעצם, גם במקרים שגרתיים רופא נותן שם תשובות לשאלות ומידע רפואי בשעות הפעילות. 5. בעל חיים אבד במהלך הלילה, סוף השבוע, או החג? אם בעל החיים נפצע, סביר שהוא הגיע לשם. תתקשרו לברר, אולי הוא קיבל שם טיפול רפואי. 6. לא מתבצעים שם טיפולים שוטפים מכל סוג (חיסונים, תולעים, עיקורים, סירוסים וכו'), ו לא נמכרים שם מזון ומוצרים לחיות מחמד.
כל אוהב בעלי חיים צריך את המספר הזה בנייד שלו, למקרה חירום: 03-9232020 או לצלצל ל-144 ולבקש ''וטרינר תורן גוש דן''.
אבי געזונט.
odetta@maariv.co.il