שנת המילון
יש עדנה למילונים, הממשיכים לצאת במגוון כיוונים, זוויות וטעמים. בפני שלושה מהם שיצאו לאחרונה מסיר המדור את הכובע, יוצריו של הרביעי מתבקשים לערוך חשבון נפש
רוביק רוזנטל
28/11/03
המילון הקלאסי: אבן-שושן המעודכן
30 שנה חלפו בין המילון המקורי של אברהם אבן-שושן לבין המהדורה אדומת הכריכה שיצאה זה עתה. במהלך השנים נוספו תוספות מילואים והן הוטמעו במילון המשולב שיצא בשנת 2000. המהדורה החדשה פסעה צעד משמעותי קדימה, ולמילון נוספו אלפי ערכים חדשים.
בדרך כלל התחזק המילון באגף המוגדר ''לשון הדיבור''. התפישה של מעדכני המילון, בראשות משה אזר, היא לשלב במילון סלנג ''מרכזי'', ליבת הסלנג, הביטויים שאין עוררין על כך שנקלטו בשפה ושהשימוש בהם מקיף חלקים רחבים בחברה. גם בגרסאות הקודמות שולב סלנג, אבל כאמור הוא עודכן והורחב מאוד. וכך אפשר למצוא בין הערכים החדשים את ''קוץ בתחת'' ו''שמוק'' (הלו, זה אבן-שושן? ), ואת ''שנת תרפפו'', כולל ההסבר שמקור הביטוי בלדינו. אפשר למצוא את ''בוסטר'', כיסא התינוקות שהפך להיט אצל הורי הדור החדש. ''שלפשטונדה'' זכתה סוף-סוף להיכנס למילון, ''ביג דיל'' לצדה, ''בטיח'' גם כן. לאלוהים נוספו הביטויים ''אלוהים יודע'' ו''אלוהים גדול''. מדגם שערכתי על מילות סלנג מרכזיות העלה שבדרך כלל יוצרי המילון מעודכנים והחלטותיהם סבירות.
בהשוואה בין גרסת 2000 לגרסת 2003 יש מעט מילים חדשות רגילות, רובן כנראה עודכנו במהלך השנים. כמה מילים מתחום המחשב כמו ''תהלוך'' (Processing), '' שתחול'' (Restart) ו ''דיבוג'' מצאו את מקומן. חלק מהמקורות עודכנו, ויש מקום להעמקה נוספת בחיפוש מקורות מתקופות קדומות לערכים מהעברית החדשה.אבן-שושן יישאר המילון הקנוני, מפני שהוא בנה נוסחה קנונית: שילוב של הגדרה מדויקת עם מקורות ספרותיים מגוונים והערות אטימולוגיות. ל''רב-מלים'' הנקי ממקורות ומאטימולוגיה אין בעיני כל יתרון יחסי. ''מילון ספיר'' יצר אלטרנטיבה עדכנית, אבל הוא מדדה אחרי אבן-שושן בתחום המקורות ויש לו בעיות נוספות. לקנות? מהר, או לחכות לגרסה המרוכזת, אם אין מקום על המדף.
המילון השימושי: קורא בשם
איתאב היא ההוצאה המובילה בייצור מילונים בישראל. לא את כל המילונים שלהם אהבתי באותה מידה, אבל אני ממליץ מאוד על מילון הניבים מן המקורות ''לשון ראשון'' ועל ''קורא בשם'' שיצא השנה ועונה על צורך פשוט ונפוץ: יש לך הגדרה, ואתה מחפש לה מילה, או בגששית - איך קוראים לצ'ופצ'יק של הקומקום.
למשל, איך קוראים לכלי לשים בו מפיות נייר? מפיון. איך קוראים לחריץ שמתחת לאף? תלם. ואיך קוראים למי שעובד בסלון תמרוקים? יפאי. איך קוראים לכל מיני כובעים? ראו בהמשך. ציורים כאלה יש רבים בספר, והם מוסיפים לו מאוד.
''קורא בשם'' יוצר מידור וקיטלוג של תחומים רבים בשפה ומרכז יחד מונחים הנותנים תמונה שלמה פחות או יותר של התחום. הערה: לא תמיד ברור מקורן של המילים, ולעתים יש תחושה שהן הומצאו לצורך המילון על פי נוסחה, כמו למשל בתחום בעלי המקצוע.
המילון היצירתי: המילון הערום
''המילון החסר'' של יובל ירח הוצג במדור לפני כשנה, ובימים אלה יצא כספר בהוצאת אסטרולוג בשם ''המילון הערום'', כשעל מאות הערכים נוספו מאות. הוא מצחיק, חכם, מביך לעתים, ועוסק בלי חשבון במכלול חיינו, מפוליטיקה ותקשורת ( ''יצפינית: ציפייה של פוליטיקאי מתחיל לקבל חיקוי בידי אלי יצפאן'' ) ועד לבית השימוש ולחדר המיטות ( ''זרבירה: הבחנה בהרגלי השתייה של בן זוג מזדמן על פי טעם נוזל הזרע, יכולת המתפתחת אצל מי שעוסק/ת רבות במין אוראלי'' ). כמעט בכל ערך במילון יש המצאה לשונית מעניינת, לעתים קרובות ההגדרה מצחיקה יותר מהמונח. דוגמאות, ראו בהמשך.
המילון הבעייתי: מילון סלנג והומור
ב''מילון סלנג והומור'' מאת משה יהלום בהוצאת דור הושקעה עבודה רבה, אבל לצד ערכים ראויים ומוגדרים היטב הוא עמוס בעיות שאינן מכבדות את המחבר ואת ההוצאה.
מילים וביטויים רבים שמביא יהלום - אין בינם לבין סלנג דבר. דוגמאות: הכפשה, אמצעי מניעה (המוגדר ''לשון נקייה לקונדום'' ), סנטר כפול, טבילת אש, הומור, טבע שני, וטו, הוי, דרקוני, זכר צדיק לברכה, נופת צופים (ביטוי מתהילים המצוי כבר אצל עגנון וברנר במשמעות המושאלת), יש ''ע (יהודה שומרון ועזה, ראשי תיבות רשמיים). לעומתם חסרים במילון ערכי סלנג חשובים, חלקם חדשים וחלקם כבר בעלי ותק. דוגמאות: כאילו דה, סוף הדרך, סרט (במשמעות חוויה רעה), בשאנטי , שרלילה, מתרומם ועוד.
ההגדרות שמביא יהלום מרושלות לעתים קרובות מבחינה לשונית. למשל, בעמוד 218 מופיעים ארבעה שמות פועל ולכל אחד מהם הגדרה באמצעות חלק דיבר אחר: להסתנב: שהפך לסנוב; להעביר: ללמד; להפגיז: בלא סוף; להפליץ: נפיחה.
הניקוד הוא אסון ממש. המילון מרופד בשגיאות ניקוד, ואין מדובר בניקוד תקני שאינו דרוש בהכרח בניקוד סלנג אלא בניקוד בסיסי. דוגמאות: ע' בראשית מילה מופיעה בקמץ כשיש צורך בחטף פתח (עצבים, עשירייה) ובחטף פתח כשיש צורך בפתח (עגבניות). צורות בבניין קל מופיעות בהיפוך לצורה המקובלת: מרח במקום מרח, עקץ במקום עקץ. אותיות מן השורה זוכות משום מה לדגש קל (לנקנק, נצטלצל). מילים מנוקדות מופיעות בכתיב מלא (חיוור). איך אומרים דיאטה, איך צועקים וואוו, ממתי בדיחות זה דחקות, ומי זה לעזאזל "בוק ג'ונס"?הספר נקרא ''מילון סלנג והומור''. ייתכן שסלנג זה דבר מצחיק, אבל אחרי קריאת המילון יצא לי החשק לצחוק.
אמרו את זה קודם
משה שפרבר, ידען גדול במקורות ישראל, ערך קובץ גדול של מובאות למילים ולביטויים שמילון אבן-שושן מייחס לעברית החדשה, אבל על פי מה שגילה שפרבר הם הופיעו במקורות קודמים. להלן כמה דוגמאות.


ותרני. ''והשי''ת עשה עמהם יותר מהצורך בדרך ותרנית'' (אברבנאל, זבח פסח, פירוש להגדה).


חמדנות . ''מיד נכנסה בהן ערמומיות. . . וחמדנות '' (ר' יוסף בכור שור, המאות ה-13-12).


כלי בית. ''. . . לא בית לא כלי בית לא תשמישי בית. . .'' ( שטר, שנת 1026).


לפי ראות עיניו. ''והתשובה היא לפי ראות עיניך'' (לקט יושר, המאה ה-15).


מגזר. ''נטע כנתך למגזר ברזל חרוצים'' (שלמה הבבלי, המאה העשירית).


עוקם . ''לסתם את עוקם האבן'' (ר' יוסף קרא, תלמיד חבר לרש''י).


צימוד . במשמעות הומונימים. ''עיקר לשון צימוד, זיווג דברים זה לזה ודיבוקם'' (תשובות גאונים קדמונים).


רגשה. ''וקיבל שיחי וחתן מעני וצעקת רגשתי ושפך חנוני'' (מגילת אחימעץ, נכתבה באיטליה במאה ה-11).


תגרן . ''לא בסחרנין ולא בתגרנים'' (ר' יוסף נחמיאש, המאות ה-14-13).
מקבץ המילון העירום


אספלטית. נבלת חיה המוטלת על הכביש בשלב פירוק מתקדם.


גימגור. חיפוש מביך אחר מקום לזרוק בו קונדום משומש לאחר קיום יחסים בפעם הראשונה בבית שלה.


הוהים. סוג אנשים המדברים על עצמם בגוף שלישי בכל הרצינות הראויה.


חריץ היינץ. אזור במוח האחראי להעדפת טבילתו של הצ'יפס בקטשופ במקום במיונז או בחרדל.


טרמינלית. סבתא שהלכה לאיבוד בשדה התעופה לאחר ששלחו אותה לטוס לבד אל קרוביה בארץ רחוקה כדי שיטפלו בה.


להתלחלץ. ללכת לאיבוד במבוכיו של מענה קולי אוטומטי.


מונחת. ידו השמאלית של נהג מונית התלויה אדנותית מעבר לחלון.


מתתיהו. צאצא מזן נדיר ונכחד שנקרא פעם ''יורם''. צופה בתוכניות
טלוויזיה מדעיות בשבת אחר הצהריים ומקלף קלמנטינה בסכין מיוחדת.


סמטת פיש. אזור חשוך ומוסתר בסביבה עירונית בליינית, המנקז אליו את כל המבקשים להשתין.


פיגית. אשה שעשתה ניתוח אף מוצלח מדי.
קורא בשם ''כובעים''

שולי הכובע: אוגן.


כובע הצמוד לחולצה ולמעיל: ברדס, בלועזית קפוצ'ין.


מטפחת ראש של פלחים ובדואים המוחזקת על הראש בעזרת עקל: חטה.


כובע בעל שוליים מעל המצח להגנת העיניים: כובע מצחה, בלועזית קסקט.


כובע גברים בעל שוליים וכיפה מעוגלת: מגבעת. בלועזית: קפלוש.


כובע פרווה שטוח ומעוגל שיהודים חרדים נוהגים ללבוש בשבת וחג: מזנבת או כובע דרבנן. בלועזית: שטריימל.


כובע העשוי מרצועת בז הכרוכה סביב הראש: צנפה. בלועזית: תרבוש.


שוליים בולטים של כובע: תיתורה.


ruvik@maariv.co.il