קטנה וממזרית
כבר 40 שנה הן בשוק, ולמרות זאת סובלות הגלולות למניעת הריון מחוסר מודעות מפתיע לקיומן. מחצית מנשות ישראל בכלל לא משתמשות בהן, וחבל - כיוון שלגלולות למניעת הריון, בניגוד לכל הדעות הקדומות, יש גם תופעות לוואי טובות
גבי בר-חיים
10/12/03
מי בכלל זוכרת את המרשם הראשון שלה לגלולות? סביר להניח שאף אחת. נכון להיום, מדובר בסממן כל כך טריוויאלי המלווה את התבגרותן של נשים בישראל, עד שאף אחת לא טורחת להתעכב על המשמעויות הנלוות לו. הטקס הוא פשוט: כשמגיעים לגיל שרוצים להתחיל, פונים לגינקולוג, מקבלים מרשם, רוכשים - וגמרנו. לכאורה, מהלך בנאלי, אבל בפועל, ממש לא. גיל ההתבגרות מזמן רגעי מפתח למכביר. החבר הראשון, הנשיקה הראשונה, גילוי המיניות. אבל גם אם נדמה לכם שהילדות של היום מתבגרות מהר - ואף מבינות ומודעות הרבה יותר ממה שהאמהות שלהן היו בגילן-תסתכלו שוב. מקרוב. לא על הכל אפשר לדבר; או, יותר נכון, כמעט על כל מה שקשור במין לא מדברים. בטח לא עם ההורים, ולמרבה הצער - גם לא עם רופא הנשים. מסתבר שגם בעידן שאמור להיות אולטרה-מודרני ונטול כל עכבות, לא מעט נשים בישראל מתביישות לשאול בקול רם את כל השאלות החשובות. אותה אילמות משונה המופיעה מול רופא הנשים בגיל ההתבגרות, מלווה גם נשים רבות אחרות, שעברו אותו כבר מזמן.
ד"ר יאיר דניאל, מומחה לרפואת נשים בבית הרופאים "לסקוב" בתל אביב, מסביר כי חלק מחוסר הידע לגבי השימוש בגלולות נובע מנטייתן של נשים להתייעץ דווקא עם האנשים הלא נכונים. "בשביל נשים, הרבה פעמים חברה קרובה היא יותר מרופאה, ומקשיבים למה שהיא אומרת", הוא אומר, "בנוסף, נשים גולשות באתרי אינטרנט לא מוסמכים ומקבלות רושם לא נכון. בסופו של דבר, הדרך היחידה לדעת מהם המיתוסים, היתרונות והחסרונות של הגלולה לפני השימוש - היא רק באמצעות רופא".
הסברה הגורסת כי נשות ישראל סובלות מחוסר מודעות לגבי השימוש בגלולה, מתחזקת עקב הנתונים שפורסמו במאי האחרון בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת. לפי הנתונים הללו, מחצית מהנשים בגילאי 44-25 בישראל אינן משתמשות כלל באמצעי מניעה. מבין אלו שכן משתמשות, רבות מהנוטלות נכנסות להריון כתוצאה משימוש לא נכון. אחת הסיבות לכך היא אותו קשר שתיקה, שמונע מנשים לשאול ולדעת כל מה שצריך.
בניסיון להתיר את הקשר ולפזר את הערפל, להלן כמה נתונים שכדאי מאוד לדעת על גלולות למניעת הריון. לא הבנתן משהו? רוצות עוד הסבר? בפעם הבאה, אל תתביישו לשאול את הרופא.
חדוות הסיקסטיז
הגלולות למניעת הריון נכנסו לשימוש בשנות השישים. עד אז נאלצו להסתפק בקונדום, משגל נסוג ותפילה חרישית כדי למנוע הריון בלתי רצוי.
"רוב הגלולות בנויות משני הורמונים - אסטרוגן ופרוגסטרון", מסביר ד"ר דניאל, "האסטרוגן זהה בכל הגלולות, והפרוגסטרון משתנה בכל אחת. ההבדל בין הגלולות של היום לאותן גלולות משנות השישים הינו שכמות האסטרוגן ירדה מ-50 מיקרוגרם ל-20-15 מק "ג. כתוצאה מירידה זו ושינויים נוספים, העלות של הגלולות ירדה, ויש להן היום יותר תופעות לוואי חיוביות מאשר שליליות ".
אבל לפני הכל, איך בעצם עובדת הגלולה? ד"ר מוטי קרפמן, מומחה לרפואת נשים מתל אביב, מפרש: "שני ההורמונים האלו, אסטרוגן ופרוגסטרון, פועלים בסימביוזה. הם יוצרים ברירית ובצוואר הרחם סביבה עוינת לזרעים. הרירית הופכת לדקה ולא ספוגית, מה שלא מאפשר לזרע לחדור אליה וליצור הריון".
- מה הסיכון בשימוש בגלולות?
ד"ר דניאל: "הסיכון הגדול - אם כי הנדיר, חשוב להדגיש - הינו יצירת קריש דם עם תסחיף לריאות, ללב או למוח. הדבר נובע מעלייה בקרישת הדם בזמן השימוש בגלולות, היות שהאחראי על הקרישה הוא האסטרוגן. התסחיף יכול להיווצר באחת מ-10,000 או 100 אלף נשים, תלוי בשיטת המחקר ובאוכלוסייה הנבדקת. במרבית המקרים בהם מתפתח קריש, מסתבר כי נשים אלו סובלות מפגם תורשתי במערכת הקרישה. זאת הסיבה שהגינקולוג מתשאל את הפציינטית לגבי ההיסטוריה הרפואית והתורשתית שלה ומחליט על המשך הטיפול".
- מה הסיכוי להיכנס להריון עם גלולות?
"קטן, אבל אנחנו יודעים כי במציאות קיים לעתים שימוש לא נכון בגלולה, ולכן יוצאים מכלל הנחה של שלושה אחוזי כישלון".
כשנכנסה הגלולה לשוק, זה היה, כאמור, בסיקסטיז. הנשים היו כה אסירות תודה על המהפך, שלא טרחו לשאול במה בעצם מאכילים אותן - רק תנו אהבה חופשית ועזבו אותנו מרמות סיכון ומרכיבים. כיום מצויים בשוק התרופות מספר גדול של מותגי גלולות, שההבדל ביניהם הוא אניגמה עבור הדיוטות שמחוץ לברנז'ה הרפואית.
"כיום, כל הגלולות בישראל הן מונו פאזיות, כלומר גלולות שבהן האסטרוגן והפרוגסטרון נמצאים במינון אחיד לאורך כל המחזור", מפרט ד"ר דניאל, "בעבר היו גם גלולות תלת פאזיות, שבהן המינון השתנה בין הגלולות, אך השימוש בהן בישראל היום הוא נדיר ".
- אז מה יש היום בשוק?
"ישנם מספר סוגים עיקריים.'דיאנה', המכילה 35 מק"ג אסטרוגן ופרוגסטין בעל תכונות אנטי אנדרוגיניות חזקות, שמסייע לטיפול בבעיות כמו אקנה ושיעור יתר, ומומלצת גם על ידי רופאי עור. ה' אורטו-סיקלן' מכילה גם היא כ-35 מק "ג אסטרוגן ופרוגסטין, המתאפיין גם הוא בפעילות אנטי אנדרוגינית בינונית. גלולת ה' מיקרודיול' מונה 30 מק"ג אסטרוגן וממנה נגזרת ה'מרסילון', שהיא בעלת מינון אסטרוגן נמוך. גלולות'גינרה' ו' מינולט' זהות ומכילות שתיהן 30 מק"ג אסטרוגן, ומהן נגזרו גלולות בעלות מינון נמוך -'הרמונט' ו'מליאן', שאף הן זהות ומכילות 20 מק"ג. מינון אסטרוגן נמוך יש גם ב' פמונט', הזהה ל' יסמין', וב' מינס'. ' מינס', לדוגמה , היא גלולה חדשה שמכילה את כמות האסטרוגן הקטנה ביותר, רק 15 מק"ג, אבל בחפיסה יש 28 כדורים, מתוכם 24 פעילים. היתרון הוא שהורדנו בסך הכל את מינון האסטרוגן ב-15 אחוז ".
- מה ההבדל בין כל הגלולות עם מינון אסטרוגן נמוך?
"במרבית המחקרים שנעשו בעולם לא נמצא הבדל בין כל הגלולות במינון נמוך. בנוסף, לא נמצא הבדל משמעותי במקרים של קרישי דם או תמותה. מכיוון שאין גלולה עדיפה, לכל הגלולות יש גם אותן תופעות לוואי. מה כן ההבדלים? כל אחת מהחברות טוענת שיש בה משהו ייחודי.'יסמין' למשל טוענת כי יש פחות צבירת נוזלים. לכל אחת יש משהו שהיא מתייחדת בו, אבל ההבדלים באמת קטנים".
קודם כל תסתגלי
כל אישה יודעת מה נכון לה: איזה בגד, איזה צבע לשיער, איזה קרם לפנים. אבל כשזה מגיע לגלולות, אין חוקים. כמו עם גברים, השיטה היחידה המתקבלת על הדעת היא אלימינציה: טוב לך? תישארי; לא טוב לך? קחי את הרגליים ולכי.
"להתאים גלולות זה כמו להיות חייט", מתפייט ד"ר קרפמן, "מנסים עד שמוצאים את המתאים. חברות תרופות מגמתיות בכך שהן טוענות'אצלנו יש פחות תופעות לוואי מאשר אצל האחרים'. אין גלולה טובה ואין גרועה. יש אישה שתגיב לגלולה ספציפית טוב, ואחרת תודיע ש'כמעט הרגו אותה'. אין כאן תורה חקוקה בסלע. מי שעובד בשטח עובד המון עם ניסיון".
ד "ר דניאל: "מאחר שההבדלים בין הגלולות קטנים, השיקולים הם אופי האישה - אם היא שכחנית, למשל, זה נתון שצריך להביא אותו בחשבון; כמו כן צריך להתחשב ברצונה של האישה ובבעיות הרפואיות הפרטניות שלה. לדוגמה, בעיית אקנה או שיעור יתר הדורשת טיפול מיוחד. לנשים צעירות ובריאות ניתן להתאים את כל סוגי הגלולות".
- מהן תופעות הלוואי של שימוש בגלולות?
"חלק מתופעות הלוואי ספציפיות לאישה מסוימת - יש כאלו שיסבלו מהן ואחרות לא. מה שחייבים לדעת הוא ששלושת החודשים הראשונים לשימוש הם תקופת הסתגלות לגלולות. לכן יכולות להופיע תופעות לוואי כמו דימומים (שאינם פוגעים ביכולת הגלולות למנוע הריון ),בחילה, גודש בשדיים, כאבי ראש ובטן תחתונה. למרות זאת, אני לא ממליץ להחליף את הגלולה למשך שלושה חודשים, אלא לחכות ולראות אם התסמינים עוברים. לפעמים יש נשים שדווקא מחפשות את תופעות הלוואי ומבקשות בכוונה גלולות עם מינון גבוה מאוד של אסטרוגן, כדי שיגדיל להן את החזה ויחסוך ניתוח פלסטי. לעומת זאת, יש בחורות רזות מאוד שמחפשות גלולות במינון גבוה כי הן מאמינות שנטילתן תסייע להן לעלות במשקל".
- מה קורה אם שוכחים לקחת גלולה במהלך החודש?
"אם עברו פחות מ-12 שעות מהזמן בו היית אמורה לקחת את הגלולה, אפשר לקחת אותה. אם עברו יותר מ-12 שעות , תזרקי אותה ותמשיכי בחפיסה כרגיל. השאלה היא באיזה שלב של החודש זה קורה. בשבועיים הראשונים לחפיסה יש ירידה בהגנה, ולכן רצוי להשתמש באמצעי מניעה נוסף. בשבוע השלישי הסיכון כבר קטן יותר". זהירות , כתם
כמו מיתוסים אחרים בתחום המין, גם הגלולות מרכזות סביבן ערימות של מידע לא מדויק, אגדות ואמונות תפלות, המסרבות לפנות את הבמה לעובדות. הזוכה בתואר המיתוס המתמיד היא האמונה ש"צריך לעשות הפסקה בגלולות מדי פעם". יש נשים שנשבעות כי הגינקולוג אמר זאת במפורש לשכנה שלהן, וגורמות לעצמן סחרור פיזיולוגי מיותר. "אין צורך בשום הפסקה", אומר ד"ר דניאל, "מה שקורה הוא שברגע שהפסקת עם הגלולות והחלטת לחזור, כל תהליך ההסתגלות של הגוף לגלולות מתחיל מחדש. בנוסף, בזמן ההפסקה - יותר נשים נכנסות להריון".
- האם גלולות אכן גורמות להשמנה?
ד"ר קרפמן: "בשום פנים ואופן לא. הן אולי מגבירות את התיאבון, בגלל האסטרוגן שמפעיל אזור כלשהו במוח שגורם לפעמים לתיאבון מוגבר. אני תמיד מחנך את הנשים שמטופלות אצלי להישקל לפני הגלולות, כיוון שהשמנה, לדעתי, אינה חלק מהעניין".
ד "ר דניאל: " לא. אם נבדוק נשים לאורך זמן, מתברר שמרבית הנשים מעלות כמות קטנה במשקל, וחלק מהעניין הוא צבירת נוזלים. יש מקרים ספציפיים, בהם שימוש בגלולה גורם לצבירת נוזלים. יותר משמעותית ולגודש בחזה, ויש מקרים שעלייה במשקל נובעת מתיאבון יתר".
- אבל יש גלולות שמתגאות בכך שכשלוקחים אותן, לא צוברים נוזלים.
ד"ר דניאל: "זה בדרך כלל גימיקים שיווקיים ולא המציאות בשטח".
- הגלולות פוגעות בפוריות?
"לא, אין להן שום קשר לזה. רוב הנשים שלוקחות גלולות לא ניסו להרות קודם לכן. אחרי שהן מפסיקות עם הגלולות, יש כאלה שנתקלות בבעיות פוריות, כמו שיש לכלל האוכלוסייה. הגלולה בסך הכל מדכאת את המערכת. כשמפסיקים, ייתכן שלמערכת לוקח יותר זמן לחזור לפעילות, אבל אין פגיעה בפוריות".
- מעשנות יכולות להשתמש בגלולות ללא דאגה?
ד"ר קרפמן: "בהחלט, אבל במקרים כאלו הייתי מתחיל בטיפול עם מינון נמוך, כיוון שידוע שיש יותר אירועים לנשים מעשנות. מסיבה זו, מעבר לגיל 35 לא מספקים גלולות לנשים מעשנות".
- גלולות מגדילות את הסיכון לחלות בסרטן השד או ללקות באוטם שריר הלב?
ד"ר דניאל: "ממש לא. על פי המחקר האחרון, גלולות לא מעלות את הסיכון לאף אחת מהמחלות האלו. אישה בריאה שאין לה היסטוריה גנטית בתחום, לא צריכה לדאוג. בכלל, ככל שאנו לומדים יותר על גלולות אנחנו לומדים שהן עושות הרבה דברים טובים. גלולות מורידות ב-50 אחוז את הסיכוי לחלות בסרטן שחלות. בנוסף, נשים שמשתמשות בגלולות לאורך זמן גם מפחיתות את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס. יתרונות נוספים הם בכך שהן גורמות ליצירת פחות מיומות - ציסטות שחלתיות שפירות - ושומרות יותר על מאסת העצם".
- האם גלולות גורמות לשינויים בעור, כמו פצעונים או כתמים?
"אחד הטיפולים באקנה הוא גלולות. בהתחלה עלול להיווצר מצב בו יש יותר אקנה, ואולם במרבית המקרים אחר כך זה משתפר. לגבי הכתמים, זה קורה, וזה תלוי בעיקר ברגישות של האישה לאסטרוגן. את זה אפשר לגלות רק אחרי שמשתמשים בגלולה ולצערי, ברוב המקרים זה לא עובר אחרי שמפסיקים את השימוש בגלולה".
- מה עלול לפגום ביעילות של הגלולות?
"אם האישה משלשלת או מקיאה קרוב לזמן נטילת הגלולה, ייתכן מצב שהגלולה לא הספיקה להיספג בגוף. במקרה כזה, מומלץ לקחת גלולה נוספת, או להשתמש באמצעי מניעה נוסף. ישנם גם סוגי אנטיביוטיקה שעלולים לפגוע ביעילות של הגלולה, או תרופות נגד אפילפסיה. במקרה של לקיחת אנטיביוטיקה חדשה, כדאי להתייעץ עם הרופא. אחד הסימנים המראים על ספיגה פחותה של הגלולה הוא הופעת דימום למרות נטילה סדירה ".
- כיום מפתחים גלולות לגבר. יש סיכוי שהן יחליפו את הגלולה הנשית?
"בעיניי, יש משהו מאוד יפה בזה שהאישה לוקחת את הגלולה. זה מאפשר לה להחליט ולהיות אחראית. אני לא מאמין שאישה תסכים לסמוך על גבר בנושא. הבעיה הגברית עם הגלולה, לכשימצאו אותה, היא שתיתכן ירידה בכושר המיני. לכן אני סקפטי לגבי הסיכוי שלה להחליף את הגלולה הנשית. חוץ מזה, כמו שאת יודעת, הגברים קצת בעייתיים עם כל הסיפור".
- לסיכום, האם בעיניך הגלולה היא אמצעי המניעה האופטימלי?
"רחוק מאופטימלי, אבל כאמצעי מניעה לנשים צעירות בהווה היא הכי מתקרבת לזה. מה שכן, לאט לאט מתפתחת מגמה של נשים שלא רוצות הורמונים בגוף ומתחילות להשתמש בהתקן תוך רחמי, כי הוא לא תלוי הורמונים, וגם לא צריך לזכור מתי לקחת גלולה".
ד "ר קרפמן: "לקיחת גלולות זה עניין של שיקול דעת. אם זו אישה פעילה ובריאה, היא מקבלת איכות חיים מאוד גבוהה. מובן שצריך להיות במעקב אצל הגינקולוג, אבל אם הכל בסדר, הניסיון מלמד שזה בטוח. אנשים פשוט שוכחים כמה החיים יותר טובים עם הגלולות. לגבי הסיכונים הקיימים, סיכון הרבה יותר גדול זה להיכנס לאוטו או לצאת מהבית. זה פי מאה יותר מסוכן מלקיחת גלולות".
s i g n o n @ m a a r i v . c o . i l
לא כולן אותו דבר
* לגבי הטענה כי אין הבדל בין הגלולות שמכילות 20 מק"ג אסטרוגן לבין אלה המכילות 15 מק"ג, נמסר מחברת "ניאופארם", המשווקת את הגלולות "מינולט", " הרמונט" ו"מינס":

" בשנת78' הכריז ארגון הבריאות העולמי, כי יש להשתמש בגלולות למניעת הריון עם המינון ההורמונלי הנמוך ביותר האפשרי. קביעה זו נבעה מהבנה כי ככל שהמינון ההורמונלי עולה, ישנה נטייה גדולה יותר לתופעות לוואי ולבעיות בקרישת הדם. עמדה זו חוזרת מאז ועד היום בפרסומות של ארגוני הבריאות השונים. הסיבה שיצרנית הגלולה, חברת WYETH, ראתה לנכון לצאת עם גלולה המכילה 15 מק"ג אסטרוגן ו-60 מק "ג פרוגסטרון נובעת מההכרה בחשיבות ההמלצה".

* לגבי הטענה כי במרבית המחקרים שנעשו בעולם לא נמצא הבדל בין כל הגלולות במינון 20 מק"ג אסטרוגן ומטה, מוסרת גילה שפרינגר, מנהלת תחום גינקולוגיה ב"שרינג-אגיס", משווקת "גינרה", " מליאן" ו"יסמין":

" הגלולות האלו דומות, לא זהות לגמרי. הזהה הוא 20 מק"ג אסטרוגן, ומה ששונה, באופן מינורי, הוא המרכיב הפרוגסטיני. אני מסכימה עם האבחנה הזו. אין מחקרים שמראים כי'מליאן' טובה יותר מ' מרסילון' (של חברת אורגנון). הגלולות כיום דומות ויעילות במניעת הריון פחות או יותר באותה מידה. אפשר לרדת במינונים בגלולות וזו גם המגמה, אבל חייב להיות גבול מסוים, אחרת זה גורע מהגלולה. לכן, החלטנו להישאר עם מינון השומר על הגנה גבוהה מפני הריון ועל מחזוריות דימום תקינה, שחשובה במיוחד אצל יהודים. אם אישה מסורתית סובלת מדימומים בין וסתיים, היא צריכה לחכות עוד שבעה ימים עד קיום יחסי מין".

* לגבי הטענה כי יתרון אי-אגירת הנוזלים של הגלולה "יסמין", הוא "גימיק שיווקי", אומרת שפרינגר: "המחקרים על מניעת אגירת הנוזלים ב' יסמין' אושרו על ידי ה-FDA ( רשות המזון והתרופות האמריקנית). הייחוד שלה הוא בפרוגסטין שלה, המונע אגירת נוזלים ונפיחות בבטן וברגליים ומקטין את התסמונות הקדם וסתיות, וזה הוכח".

* לגבי הטענה כי לא נמצא הבדל בין כל הגלולות במינון נמוך מגיבה גם אוריה דסברג, מנהלת מוצרים גינקולוגיים ב"אורגנון", המשווקת את "מיקרודיול" ו"מרסילון":

" נכון שאין הרבה הבדל בין הגלולות האלו, אבל הפרוגסטין שונה. ב' מרסילון' יש פרוגסטרון אחר מבשאר הגלולות במינון הנמוך, והוא היחיד מבין המינונים הנמוכים שמאושר על ידי ה-FDA. הפרוגסטרון הזה יותר סלקטיבי מאחרים בפעילותו על גוף האישה וגורם לפחות תופעות לוואי אנדרוגיניות, כאקנה ושיעור יתר.'מרסילון' היא גם הגלולה היחידה שמספקת את המזכירון, שמצפצף כל 24 שעות ומזכיר לך לקחת גלולה ".