אפצ'י
עונת הפריחה בפתח ואיתה גם ההתעטשויות, הגירודים והנזלת. אפשר לפתח אלרגיה כמעט לכל דבר: מהכלב בבית, דרך החלב שבקפה ועד לבדים כחולים. לכבוד פתיחת העונה, דן אבן מגיש את המדריך המלא לאלרגיות (לא כולל האלרגיה לחמותכם)
דן אבן
04/02/04
ההתעטשות מגיעה עם צמיחת השקדייה, השיעול מופיע יחד עם תות השדה והפריחה על הידיים מתפשטת במקביל לפריחת צמחי הבר. כל אלה מבשרים על בואו של האביב, וכן, גם על תחילתה של עונת אלרגיה נוספת. "האלרגיה היא תגובה לגורם חיצוני שאינו חיידק או וירוס, הגורם להפעלת מערכת החיסון", מסביר ד"ר שי כהן, מנהל מחלקת אלרגיה במרפאת "לין" של "שירותי בריאות כללית" בחיפה. 20 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה למוצרים שונים, וזו באה לידי ביטוי בפריחות, נזלת, הפרעות בעיניים ואסתמה, ועלולה להיות מסוכנת אם מדובר בהתקף חריף.
חורף מבורך בגשמים הוא מתכון בטוח לאלרגיות, בעיקר לתפרחת הזית, הברוש, האלון והפקאן. הרופאים יודעים לספר גם על אלרגיות לשיטה ולצפצפה, הפורחות באביב ולקזוארינה, הפורחת בסתיו. "הגורם האלרגני נמצא באבקנים שעפים ברוח, ולכן עצי הדר, שהאבקה מפריחתם עוברת דרך בעלי חיים, גורמים פחות לאלרגיה", מסביר כהן.
אפשר להיות אלרגי גם לשיבולים ולדשאים. "הדשאים הם חלק ממשפחת הדגניים. לסובלים מאלרגיה זו רצוי להימנע מכיסוח עצמי של דשא, ומומלץ להכיר צמחי בר כדי להימנע ממגע מיותר עימם", כך ממליצים בחוברת הנחיות של "קופת חולים כללית" בנושא האלרגיה. ניתן לפתח אלרגיה גם לחיות, בעיקר לחתולים ולכלבים. "בניגוד למה שחושבים, השערות של החיה הן לא אלה שגורמות לאלרגיה, אלא דווקא חדירת הקשקשת של החיה לדרכי הנשימה", מסביר כהן. אלרגיה יכולה להתפתח גם לחיות פרוותיות נוספות, כמו אוגרים, עכברים וארנבות.
האלרגיה לדבורים ולצרעות מפחידה במיוחד, משום שהיא אינה מסתיימת בעיטושים. עקיצה אחת יכולה להיות קטלנית ולהוביל למוות. הסובלים ממנה נושאים בקביעות מזרק "אפיפן" (EPIPEN), ומכירים את ההנחיות לשימוש והזרקה עצמית בעת הצורך. הפחד נובע מכך שאין דרך לבדוק מראש האם קיימת רגישות לעקיצות, והחיסון נגד אלרגיה לארס דבורים וצרעות אפשרי אחת ל-3 חודשים , תוך עלייה הדרגתית במינון.
אלרגיה טורדנית במיוחד, שרבים מכירים על בשרם, היא האלרגיה לאבק. "צורת המגורים בעולם המערבי השתנתה, ועברה'אמריקניזציה'. אנשים גרים בבתים סגורים, מחוממים וממוזגים, עם שטיחים מקיר לקיר. כל אלה יוצרים סביבה נפלאה להתפתחות אלרגיות", מסביר פרופ' זאב הנדזל, מנהל מרפאה לאימונולוגיה פדיאטרית במרכז הרפואי "קפלן". בין האלרגנים בבית מצויים קרדית אבק הבית וסוגי עובש שונים. כשהאבק הופך לאויב, מומלץ להתמיד בהנחיות: לצפות מזרנים, כריות ושמיכות, להימנע משטיחים מקיר לקיר, לנגב ספרים במטלית לחה, לפתוח את החלון בבית או לאוורר עם מסנן אוויר ביתי, לשאוב אבק, לנקות וילונות אחת לשבועיים ולכבס מצעים אחת לשבוע.
לפרוח מקיווי, להתעלף מטופו
גם מזון ואלרגיה הם צמד-חמד ידוע. אלרגיה נפוצה היא אלרגיה לחלב פרה ולחלב עיזים וכבשים, ממנה סובלים כ-2 אחוזים מהאוכלוסייה, כשאצל רובם היא חולפת עד גיל שנה. "יש אנשים שהאלרגיה באה אצלם לידי ביטוי בפריחה, בקשיי נשימה ולעיתים בהקאות". מפרט פרופ' יצחק כץ, מומחה לאלרגיות ב"מכבי שירותי בריאות" ומנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי "אסף הרופא". בישראל , מטעמי כשרות, מסומנים כל המוצרים המכילים חלב, ומקילים בכך על הסובלים מאלרגיה; אולם בחו"ל, המצב שונה. "בארצות הברית היה מקרה של אדם שאכל טופו והתעלף", מספר כץ. "הוא תבע את הארגון לשמירת כשרות באזור (ORTHODOX UNION), כיוון שהטופו סומן ככשר ואינו מכיל חלב. בבדיקה התברר כי הכלים שבהם הכינו את הטופו הכילו קודם לכן חלב. שרידים בודדים של חלב חדרו לטופו, והם אלו שגרמו להתקף".
גם ביצים גורמות לאלרגיה, בעיקר החלבון. "האלרגים סובלים מהביצים גם כשהם אוכלים מוצרים הכוללים ביצים, כמו עוגות, מוסים, גלידות, שרבטים ומיונז. הסימנים כוללים בעיקר התנפחויות, בעיות במערכת העיכול, אסתמה ופריחה", מפרטת אולגה רז, תזונאית ראשית ב"מרכז לרפואת המאה". מקור נוסף לאלרגיות הוא קמח. "לא משנה אם מדובר בקמח לבן או קמח מלא", מסבירה רז. "הסובלים צריכים להימנע מלחמים, דגני בוקר ואפילו מבירה, שעשויה מתבואה. הסימנים השכיחים הם כאבי בטן ומיחושי ראש, ובעיות במערכת העיכול".
אלרגיה שנשארת לרוב כ"מתנה" לכל החיים היא האלרגיה לדגים. האלרגיה יכולה להפציע לאחר אכילת דגים בכל מצב - טריים, חמוצים, מלוחים, משומרים ומעושנים - כמו כן גם לפירות ים דוגמת קלמארי ושרימפס. "בארץ יש מוצרים חלביים אליהם מוחדר ג'לטין, המיוצר מעצמות דגים. היה לי מטופל שהובהל כבר שלוש פעמים לחדר המיון, ואביו נלחם כדי לסמן מוצרים המכילים ג'לטין, בעיקר מוצרי חלב, למען האלרגים", מספר כץ.
בדוכן הפירות, כדאי לשים לב לקיווי. "בשנים האחרונות יש יותר דיווחים על אלרגיה לקיווי, ככל הנראה בגלל חדירת הפרי למדינות המערב. האלרגים לקיווי מפתחים לרוב גם אלרגיה לבננות ולאבוקדו", מסביר כץ. תגובה אלרגית נפוצה מכונה "פיטודרמטיטיס", כשקליפת הפרי נוגעת בגוף וגורמת לפריחה מקומית. "זו אינה תגובה מסוכנת, והיא מתרחשת בעיקר במגע עם תאנים, מנגו ואפרסקים. אם רוחצים את הפרי טוב, הבעיה בדרך כלל נפתרת".
בקטגוריית האלרגיות המסוכנות בתחום המזון, "זוכות" האלרגיות לבוטנים, אגוזים ושקדים. "זו האלרגיה עם הכי הרבה מקרי מוות", אומר כץ. "יש חברות טיסה בארצות הברית שהפסיקו לחלק בטיסות בוטנים, כי נמצא שאפילו האלרגים לבוטנים, שנמנעים מאכילה, לוקים באלרגיה כשהאנשים שיושבים לצדם בטיסה פותחים את השקיות". אלרגיה ישראלית מסוכנת אחרת היא לשומשום ותוצריו, בהם הטחינה והחלבה.
גם תרופות גורמות לאלרגיות, כשהמפורסמת שבהן היא האלרגיה לפנצילין, שיכולה לגרום לפריחה מיידית עד ל"שוק אנפילקטי" - ירידה בלחץ דם, קוצר נשימה ובמקרים קשים - מוות. עם זאת, יש צורך להבחין בין תגובה אלרגית לתופעת לוואי קלה. "קיימות תרופות אנטיביוטיות כמו'ריטרומיצין', הגורמות לכאבי בטן, אך זו אינה אלרגיה", מסביר ד"ר שי כהן. בנוסף, ישנן תרופות הגורמות להתפתחות הדרגתית של אלרגיה, כמו משחות לטיפול בעור פגום.
הרופאים מכירים גם כמה אלרגיות, שאולי נשמעות קצת מוזר, אך הן עדיין קיימות, כמו אלרגיה לבד כחול, לצבע אדום וצהוב ולמרק עוף. יש אנשים שאלרגים לעגילים ולפירסינג, וגם לכפתורים העשויים מפלסטיק. להיפוכונדרים שבינינו נספר, שקיימת גם אלגרופוביה, שהיא פחד מסוגי מזון שנחשדים כגורמים לאלרגיה, כשבמרבית המקרים החשש הוא חשש שווא.
חיסונים, דיאטה ודיקור
את הרגישות לאלרגיה מאתרים באמצעות דיקור בתבחין תוך-עורי. הדיקור פשוט: מסמנים על העור נקודות במרחק של 4 ס"מ אחת מהשנייה, מניחים את החומרים החשודים ודוקרים בקלות את העור, תוך החלפת הדוקרן מטיפה לטיפה. לאחר 20 דקות מודדים על העור את התגובה לחומר ומתעדים את המהלך. התוצאות מועברות להמשך טיפול אצל רופא מומחה. כשמדובר באלרגיה המתפתחת בהדרגה, כמו דלקת עור, האבחון מורכב יותר ומתבצע באמצעות מדבקות. "מניחים מדבקה על הגב עם החומר החשוד כגורם לאלרגיה, כמו ניקל למשל, מוציאים אותה רק לאחר 48 שעות ובודקים האם מופיעה תגובה לאחד החומרים", מסביר ד"ר שי כהן. בהמשך ממתינים 24 שעות נוספות. אם התגובה נעלמת - מדובר בגירוי בלבד; אם היא עדיין קיימת - זו אלרגיה.
הטיפול באלרגיה מתחיל בהפחתת החשיפה לגורמים אלרגניים. בהמשך, אם מתפתחת תגובה, ניתן גם טיפול תרופתי. "התרופות העיקריות הן אנטי-היסטמינים או סטרואידים מקומיים", מסביר ד"ר שי כהן. "בהמשך, אם אין תגובה לטיפול, קיימת אפשרות של חיסון אחת לשבוע, עד שמגיעים למינון הנכון, שאותו ממשיכים לתת כל חודש במשך 5-3 שנים ". הטיפולים כלולים בסל הבריאות.
בעבר, מסתבר, האוכל היה לא רק מקור לאלרגיה, אלא גם צעד בריפוי אלרגיות ובעיקר אלו הקשורות למזון. "פעם היו רושמים לאלרגים דיאטה מיוחדת לשבוע ימים המבוססת על אגסים, גזר, בטטות, כבש ואורז בלבד, שהם מזונות שלא מפתחים אליהם אלרגיה. בהדרגה היו מוסיפים פריטי מזון, כדי לאתר מהו הגורם לאלרגיה. היום כבר לא משתמשים בשיטה הזו, שהיא מאוד אכזרית וקשה לביצוע", מספרת אולגה רז.
ד"ר ענת גרינשטיין, ראש המחלקה לנטורופתיה הוליסטית במכללת "רידמן" עדיין ממליצה על הרחקה בשיטת האלימינציה של מזונות הנחשדים כגורמי אלרגיה. היא ממליצה להימנע ממזון מעובד וסינתטי כמו סוכר לבן, קמח לבן, קפאין, אלכוהול וצבעי מאכל, להיעזר בחומצות שומן לא רוויות לאוכל ובתוספי מזון כמו ויטמין C, קוורצטין קומפלקס, אבץ וצמח האסטרגלוס, הידוע ביכולתו לשפר את מערכת החיסון.
באלרגיות אפשר לטפל גם בשיטת ה"אייפק", המשלבת פסיכולוגיה, רפואה מערבית, רפואה סינית והומאופתיה. עדי שאנן, מומחה לרפואה סינית מהמרכז הרפואי "גימל" - מרפאת שאנן בתל אביב, מאבחן כמעט בכל תחושה גופנית לא נעימה אלרגיה לחומר כלשהו. "אנו משתמשים במבחן שרירים כדי לאבחן אלרגיות. המבחן מחבר אותנו ל-95 האחוז במוח שאיננו מודעים לו, וכך אנו דולים מידע. המטופל מושיט את ידו קדימה, אני לוחץ על היד ורואה אם היא חזקה או חלשה. לאחר מכן אני נותן לו לגעת בחומרים כמו אבק, ביצים או סוכרים. יש לי אלפי בקבוקונים שמייצגים את החומרים בעולם, ומאתרים את האלרגיה". לאחר האבחון, מתבצע הטיפול תוך "תכנות מחדש של המוח". " אנו מלמדים את המוח, דרך טיפול אנרגטי במגע, שהחומר ידידותי", מסביר שאנן. הטיפול משתנה מאדם לאדם, והוא כולל בממוצע 25 טיפולים. אבחון ראשון עולה 330 שקל וטיפולים עוקבים עולים כ-220 שקל . ניתן כיסוי בביטוחי בריאות פרטיים.
שני טיפולים נוספים לאלרגיות הם הדיקור וההומאופתיה. "על פי התפישה הסינית המסורתית, קיימת בגוף זרימת אנרגיה הקרויה צ'י, שמגינה עליו ממחלות. כשהשטח החיצוני של הגוף חלש, מתאפשרת פלישה של גורמים כמו רוח, חום ולחות. הצ'י הפנימי מגיב בצורה אלימה, ואז באים לידי ביטוי התופעות האלרגיות, כמו פריחות, נפיחות של העור או נזלת", מסביר ד"ר גלעד כהן, מנהל היחידה לרפואה משלימה בקופת חולים "מאוחדת". הטיפול מתמקד בנקודות הגורמות לפיזור הרוח והלחות. "כל אלה מבוססים על מסלולי אנרגיה שקשורים למעי הגס, הקיבה והטחול, ומצויים ברגליים, בידיים ובגב", מסביר כהן. ההומאופתיה פיתחה שלל תרופות למאבק באלרגיות. "הטיפול ההומאופתי מותאם לסוג האלרגיה", מסבירה ד"ר ילנה נודלמן, הומאופתית בקופת חולים "מאוחדת". " בין התרופות אפשר למצוא את'בלה דונה', ' אלומצפה', המורכבת מבצל ו' אלומפטיבוס', המורכבת משום". האם כדאי להדיף ניחוחות שום ובצל, או
÷ פשוט להמשיך להתגרד? זו כבר החלטה שלכם. s i g n o n @ m a a r i v . c o . i l