עד שייגמרו לך המילים
נירה גל, זמרת ומורה לפיתוח קול, מאשימה את הצעקות ושיחות הטלפון הסלולרי בצרידותו של הישראלי. בספרה החדש, "קולי - זה אני, המדריך השלם לפיתוח קול ולדיבור", המבוסס על משנתה של לולה שנצר האגדית, היא מסבירה מה הסיגריות עושות למיתרי הקול, למה זמרות אופרה לא מופיעות כשהן במחזור, ולמה לא כדאי לחקות קול של מישהו אחר
עדי כץ
25/02/04
כולנו יודעים שהישראלים צעקניים. מה שפחות ידוע הוא, שהנוהג הלבנטיני עלול לגרום, חוץ מכאב ראש לכל שומע, גם לנזק בלתי הפיך למיתרי הקול של הצועק. נירה גל, זמרת ומורה לפיתוח קול, גורסת ש-75 אחוז מאוכלוסיית ישראל סובלת מצרידות בגלל הצעקות, הניסיונות לשוחח במקומות רועשים והשיחות האינסופיות בטלפון הסלולרי.
"אין כאן תרבות דיבור", אומרת גל. "אנשים לא מדברים בטון הטבעי שלהם. הם נפגשים לנהל שיחה בבית קפה הומה אדם או בדיסקוטק וצריכים לצעוק כדי להתגבר על הרעש. כשצועקים, מיתרי הקול משנים את הטונוס הטבעי שלהם. אנחנו מתחילים להשתמש בשרירים נוספים בגרון, מיתרי הקול מטיחים את עצמם זה בזה והנזקים בלתי נמנעים".
גם המתח והעצבים בארצנו לא תורמים למצבם של מיתרי הקול. "מחקרים מראים ש-90 אחוז מהצרידויות נגרמות מלחץ נפשי. אנשים פה עצבניים, וזה גורם להשתנקות ולצרידות. במצב של עצבנות, אין שליטה על מיתרי הקול, וכך נוצר לחץ על השרירים, נכנס רוק למיתרים, שגורם לשיעול ולאספקה לא סדירה של אוויר, מה שגורם לשינויים במתח שרירי מיתרי הקול".
את כל מה שרציתם לדעת על הקול, פיתוחו ואחזקתו, תוכלו למצוא בספר חדש שגל מוציאה בימים אלה, תחת השם "קולי - זה אני, המדריך השלם לפיתוח קול ולדיבור" (הוצאת "יוזמות הייליגר" ). הספר הוא סיכום מפעל חייה של לולה שנצר, הגברת הראשונה של פיתוח הקול בישראל. לפני מותה בבית אבות בשנת98', כשהיא בת 96 אבל עדיין צלולה, ציוותה שנצר על תלמידתה נירה גל, בנוכחות עדים שזימנה במיוחד, להשלים את הפרויקט שעבדה עליו שנים, אך לא הספיקה לסיים. גל (55) החלה ללמוד פיתוח קול אצל שנצר בהיותה בת 14 ונשארה לצידה במשך שנים.
שנצר, בת למשפחה וינאית עשירה וילידת סופיה, אישה צבעונית וטמפרמנטית, פסנתרנית, דוברת 8 שפות ובעלת השכלה בפסיכיאטרייה, זמרה, מחול, פונטיקה וקלינאות תקשורת, עלתה ארצה ב-51', כשהיא כבר בת 48. היא החלה ללמד פיתוח קול, ועד מהרה הפכה לדמות המובילה בתחום. שנצר עבדה עם שחקני ה"קאמרי" ו"הבימה" וחברי להקת "בצל ירוק", לימדה ב"בית צבי" וב"סמינר הקיבוצים". בהמשך החלה לעבוד בדירת הגג שלה בתל אביב כמורה פרטית לארגון גופני, פונטיקה והיגוי. ברשימה חלקית של תלמידיה אפשר למצוא את אורנה פורת, זהרירה חריפאי, חוה אלברשטיין, חיים טופול, אורי זוהר, עופרה חזה, אלכס אנסקי, נורית גלרון ונתנאלה. "היא היתה גאון, אבל גם אישה קשה ותובענית, מאוד קנאית לדעותיה ולשיטתה", מספרת גל על שנצר. "היא לא הקימה משפחה ולמעשה, הקדישה את חייה לעבודתה. אני שמחה על כל רגע שהייתי איתה, למרות שאכלתי הרבה מרורים".
מזייפים גבריות - ומצטרדים
גל החלה את הקריירה שלה כזמרת בלהקת פיקוד מרכז. בהמשך השתתפה בכמה הצגות, סרטים ופסטיבלים והוציאה 5 תקליטים. בשנים האחרונות היא מתרכזת בהוראת פיתוח קול באופן פרטי וב"בית צבי", ועובדת עם מגוון רחב של אנשים שקולם הוא מלאכתם, בהם זמרים, שחקנים, אנשי רדיו וטלוויזיה, פוליטיקאים, מורים, גננות ואפילו חזנים. לדבריה, השמירה על מיתרי הקול והיכולת לעשות בהם שימוש נכון הן קריטיות. אחד התנאים הבסיסיים להוצאת הקול הנכון הוא יציבה נכונה. "לימדו אותנו לעמוד בגב זקוף, עם הראש מתוח למעלה כמו חייל, וזה לא נכון. עמוד השדרה שלנו הוא לא דבר ישר. יציבה נכונה עם תנוחת ראש טבעית, חשובים מאוד לנשימה נכונה שמביאה להפקת הקול הנכון", מסבירה גל. "בשביל להוציא קול נורמלי לא צריך הרבה אוויר, אבל צריך לדבר בפה פתוח. הקול נוצר בפה, עם הפונטיקה. לאנשים כאן אין היגוי בכלל, לא העיצורים ולא התנועות. במקום להגות את עיצורים בעזרת השפה העליונה ושרירי הפנים העליונים, אנשים שומרים על ארשת פנים קפואה ומדברים מהגרון".
הישראלים , בעיקר אלה הנגועים במצ' ואיזם, נוטים לעתים גם לאמץ קול לא להם, דבר הפוגם אף הוא במיתרי הקול. "כל אחד נולד עם קול שייחודי רק לו", אומרת גל. "זה כמו טביעת אצבע. לא ניתן לשנות את הקול, אבל אפשר לפתח אותו ולהגדיל את התהודה והמנעד. התדר הבסיסי של כל אחד מאיתנו נובע ממבנה הגרון, אורך המיתרים, עוביים והזווית שלהם. לגברים יש מיתרים עבים יותר ולכן קולם עבה יותר, ולנשים יש מיתרים דקים יותר. הבעיה מתחילה כשאנשים לא מדברים בטון הטבעי שלהם. לגבר הישראלי יש נטייה לעבות את קולו, כדי להעצים את גבריותו. דיבור בטון הלא נכון גורם להצטרדות מיידית. שחקנים וחקיינים לומדים ומתאמנים הרבה מאוד כדי להפיק קול שונה משלהם. אם הם לא מחממים את הגרון היטב לפני כל הצגה שבה הם צריכים לעוות את קולם, נוצרת שחיקה מתמדת, שעלולה לגרום לנזקים, עד גידולים סרטניים במיתרי הקול".
גם השיחות האינסופיות בטלפונים, עולות, לדבריה, יותר ממחיר השיחה. "דיבור בטלפון כרוך במאמץ ובחיכוך יתר של המיתרים שגורם ליבלות. כדי לצמצם את הנזק, חשוב קודם כל לשמור על צוואר ארוך, בשום אופן לא להחזיק את השפופרת בין הראש לכתף, מה שיוצר מתח על שרירי הגרון והנשימה. צריך לבדוק מהי תנוחת הראש שהכי נוח לבלוע בה רוק, זוהי התנוחה שהכי נכון לדבר בה".
- מה צריך לעשות כשמופיעה צרידות?
"לגשת מיד לרופא אף אוזן גרון, כדי לאתר את הבעיה. רצוי גם להיבדק מדי פעם אצל רופא שיניים כדי לאתר בעיות בפה. ריקבון בשיניים יוצר חיידקים שמזהמים את הלוע ודרכי הנשימה".
- כשהקול נצרד, כדאי לדבר בלחישה עד יעבור זעם?
"זה מה שאנשים עושים בדרך כלל, אבל כשלוחשים, נוצרת זרימת אוויר בחלק האחורי של מיתרי הקול, שכרוכה במאמץ. עדיף לדבר בשקט, אבל בקול. דבר נוסף שכדאי להימנע ממנו, הוא הכחכוח המלווה בהוצאת קול. הוא גורם לשפשוף ומתח במיתרי הקול ומגדיל כל נזק או בצקת הקיימת בהם. אם יש גירוי, עדיף להשתעל, לשתות או לבלוע רוק. אם חייבים לכחכח, עדיף בלי קול, כדי לא להטיח את המיתרים זה בזה".
כשלגל מגיעים אנשים הסובלים מצרידות, היא מצליחה לאבחן את הגורם לכך על פי צליל קולם בלבד. "מתוך סקרנות מקצועית, אפילו השתתפתי בכמה נתיחות שלאחר המוות", היא מספרת. "רציתי לראות מקרוב את כל האיברים שקשורים למערכת הקול. היום אני יכולה לדעת לפי קולו של אדם מה הבעיה שהוא סובל ממנה, מה מצב הרוח שלו והרבה על האופי שלו. על פי הקול אני יכולה גם לדעת למשל אם אישה במחזור".
- מה קורה לקול במחזור?
"בגלל השינויים ההורמונליים המערכת הקולית גדושה בדם, יש התעבות וגודש של הריריות והמיתרים מאבדים את יכולתם להימתח, הם עצלים והקול הופך ל'מלוכלך'. זמרת אופרה במחזור לא יכולה לעלות לטונים גבוהים, פעה אחת במצב כזה יכולה להרוס קריירה שלמה. בבתי רה בעולם יש רשימות מסודרות של מועדי המחזור של רות. אף אחד לא חושב אפילו להעלות לבמה זמרת מצאת במצב כזה". - למה לנשים מעשנות יש קול יותר נמוך? "העישון גורם ליצירת עודף של רירית, מיתרי הקול כים רפויים ומאבדים את יכולתם להימתח והקול שה עבה". אבל לבד מעיבוי הקול, הסיגריות יכולות לעשות עוד ה דברים איומים לפה ולגרון. "בניקוטין יש חומר דביק את השערות הקטנות שבתוך קנה הנשימה, והן בדות את הכושר לסלק את הפסולת החוצה, מה שעלול ביא לחנק. כתוצאה מהגירוי המתמיד שהעישון גורם, רת נפיחות של הרקמה, תנועת מיתרי הקול הופכת ות גלית ועל חלקם הפנימי מופיעה גבשושית של ר שקוף. אין ריפוי לזה, הדבר הכי טוב שאפשר שות, זה להפסיק לעשן ".
אלכוהול עם שמן זית לגרון
הרגלי הדיבור המגונים של הישראלים יכולים, כאמור, להביא לתוצאות חמורות, כמו דלקות, בצקות, יבלות, ציסטות ופוליפים על מיתרי הקול, שבאים לביטוי כלפי חוץ בצרידות. הפתרון המומלץ על ידי גל לבעיות הללו - שרופאים מציעים בדרך כלל לחסל אותן מיידית בניתוח - הוא תרגילים ושינוי הרגלים. "אני מתנגדת לניתוחים במיתרי הקול, אם הם לא ממש הכרחיים. בניתוח תמיד יש סיכון מסוים ותמיד תישאר צלקת. אם לא משנים את ההרגלים, הפוליפ יחזור. צריך ללמוד לדבר בטון הטבעי, לנשום נכון, והבעיות ייפתרו. אבל צרידות היא לא רק תוצאה של הרגלים לא נכונים. היא יכולה להיגרם גם מתופעות כמו'רפלוקס הוושט' (עלייה של חומציות מהקיבה לגרון), שמורגשת כמו גוף זר בגרון ונגרמת בין השאר ממזונות חומציים, שמנים וקפה".
- קיימת תזונה מומלצת לשיפור הקול?
"זה מאוד אינדיבידואלי. אומרים שחלב ומוצריו גורמים לליחה, אבל לא אצל כולם. כשיש ליחה דווקא כן כדאי לשתות חלב חם, לא רותח מדי, עם מי סודה וקצת דבש. יש שיגידו שגוגל מוגל עושה להם טוב, ואחרים לא. הסינים אומרים שחלבון ביצה, חי או מבושל מעט, טוב לגרון. מאכלים חומציים כמו עגבניות או תפוזים, שוקולד ומזון שומני ומטוגן, גורמים לצרידות; ומאכלים כמו לימון, אקליפטוס, גרעינים שחורים, מלח ומנטה מייבשים את הגרון. גם האלכוהול, שחושבים שהוא מחמם, רק עושה נזק".
מתוקף עיסוקה בפיתוח קול, מגיעים אל גל ילדים רבים הרוצים להשקיע ולשפר את קולם, אבל גל טוענת כי לפני גיל ההתבגרות - אין בכלל על מה לדבר. "יש אמהות שדוחפות את הילדים ורוצות מהר פיתוח קול, אבל צריך לחכות. בת יכולה להתחיל ללמוד שנתייםשלוש לאחר תחילת המחזור, ובן רק בגיל 18, כי עד אז יש שינויים במיתרי הקול ובמבנה התיבה הקולית. אצל ילדי הפלא המסכנים, רוצים לנצל את הקול לפני שהוא משתנה וגורמים לו נזק בלתי הפיך. חוזליטו, ילד הפלא הידוע, לא יכול היה לשיר יותר כשהתבגר, זה קרה גם לרוברטו לורטי, זמר איטלקי משנות החמישים, שהיה טנור נפלא, עד שבגיל ההתבגרות איבד את קולו. במאה ה-18 נהגו לסרס את הילדים הזמרים, כדי שמיתרי הקול שלהם יפסיקו להתפתח. השילוב בין מיתרים קטנים לתיבת תהודה גדולה של גבר, יוצר קול נפלא. פרינלי
÷ הוא הדוגמה הידועה ביותר לנוהג האכזרי הזה s i g n o n @ m a a r i v . c o . i l
שומרים על קול
טיפים נוספים שנותנת גל, לשמירה על הקול:

* כדאי לשתוק מדי פעם למשך שבוע, בפרט לאחר מאמץ קולי ממושך.
* אחרי מאמץ קולי, יש לכסות היטב את כל חלקי הגוף, בעיקר כשיוצאים החוצה.
* לאנשים מבוגרים מומלץ להתאמן בשירה ולשיר במקהלה. השירה הנכונה מפעילה בצורה הטובה ביותר את מיתרי הקול ושומרת לאורך זמן על גמישותם.
* רצוי לא להרים משקולות ומשאות כבדים. זה גורם למתח בשרירי מיתרי הקול ומביא לצרידות מיידית.
* משקאות חמים או קרים מדי מגרים את הריריות ומגבירים את המתח בגרון.
* כש"נגמר הקול", כדאי להחזיק את הלשון בחוץ בעזרת האצבעות, עם מגבת למניעת החלקה, ולדבר כך במשך 5 דקות.
* לפני הופעה, לא לעשות סקס. הפעילות המינית שואבת את האנרגיה מהגוף, בעיקר אצל גברים, וזה לא טוב לקול.