על בטן מלאה
צמרת 2000
מאת אביטל ענבר
18/01/00
בימים אלה מתפרסם מדריך גומיו 2000, ובו 330 מסעדות ו­116 בתי­אוכל קטנים בכל רחבי הארץ. לאחר יותר מ­600 בדיקות סמויות שנערכו במהלך השנה, צורפו למדריך כ­100 מסעדות, וכ­100 אחרות נפלטו ממנו. במדריך 2000 יש 23 מסעדות שזכו לציונים 13, 14 ו­15, לעומת 24 בשנה שעברה, אך התחלופה בצמרת מגיעה לכ­%50. קבלו את השביעייה הפותחת של גומיו ישראל 2000:
15 ושתי מצנפות: קרן
התואר 'מסעדת השנה' מוענק לקרן התל­אביבית, בזכות מטבחו האישי מאוד והמתחדש בלי­הרף של השף חיים כהן, ועשר שנות פעילות בלתי­נלאית בצמרת המסעדנות בישראל. מדובר במטבח המאמץ יותר ויותר סממנים מזרח­תיכוניים וים­תיכוניים ומושתת על שילובים ייחודיים של מוצרים טובים, ברובם פשוטים, שכולם מכאן. תרבות יין שהתפתחה לבלי הכר בשנתיים האחרונות בזכותם של אירית שנקר והסומלייה פיליפ הנדריק, היקנתה למסעדה את פרס תרבות היין של גומיו 99' וציון­לשבח מכתב­העת Wine Spectator. המקום ­ בית­עץ משופץ ומשומר מהמאה שעברה ­ יפה ומרשים. אילת 12, תל­אביב. טל: 5181358­03
מול ים
מול ים שומרת ­ זו השנה הרביעית ברציפות ­ על איכות גבוהה, שהיקנתה לה ב­1999 את תואר "מסעדת השנה" של גומיו ישראל. היא מצויינת כשהיא במיטבה, ובארוחת ערב אחת טועמים כמה מנות ברמת ניקוד של 17­16 ­ הישג לא פשוט בישראל. התענגנו על גלידת קפה עם רוטב אספרסו ושבבי שוקולד (18), על סיגארים מבצק פילו עם קינמון (17), על פסטה שחורה עם פירות­ים, צדפות סן­ז'אק עם פטריות מורל, רביולי גבינות צאן עם חסילונים ברוטב לובסטר, ועוד (כולם זכו לציון 16). העסקית הלא­מלאה ב­90 שקל, המוגשת בצהרי כל ימות השבוע, היא עיסקה טובה מאוד למי שידו אינו משגת ארוחת ערב מלאה (קרי: רוב רובנו). נמל תל­אביב, טל: 5469920­03
14 ומצנפת: אורי בורי
המסעדה הטובה ביותר בצפון הארץ, לדעתנו, שוכנת בטיילת של עכו העתיקה. חמש בדיקותינו באורי בורי הביאו אותנו למסקנה חד­משמעיות: המסעדה הצנועה הזו היא מהטובות ביותר בישראל. טעמנו כעשרים מנות, כולן טעימות מאוד, רובן מעוצבות יפה. בייבי קלמרי צרובים על האסכלה ומוגשים עם חסה, רימונים ואשכולית ורודה ­ היו באיכות יוצאת­דופן (15). שד הים בחרדל ודבש, ושמך בקדרה עם ריזוטו מצויין זכו לציון 14.5. אנשובי טרי וחסילונים בנוסח קרפצ'ו, חסילונים במנגו, שמך מעושן ברוזמרין, בייבי סול מאודים (כולם 14), הם רק חלק מהתפריט. בקיצור, יופי של אוכל במחירים סבירים, ושירות מצויין שהמלצותיו קולעות למטרה. התענוג ­ עד 350 שקל לזוג ­ מהווה תמורה מצויינת לכסף. רח' ההגנה, רחבת המגדלור בעכו. טל: 9552212­04
ארקדיה
מסעדת ארקדיה שוכנת בסימטה צרה בין רחוב יפו לרחוב אגריפס, בבית ירושלמי ישן ונאה עם חצר יפה. השנה בדקנו את המסעדה בשתי ארוחות צהריים, שכן העסקיות בארקדיה הן ברמתו של התפריט הרגיל. בביקורנו הראשון האוכל היה רובו ככולו טעים: עגל חלב ברוטב חומץ בלסאמי ויין אדום מלווה בירקות שלא נפלו מהבשר (15), סלט קלמארי משובח, פירה בטטה ותפוחי­אדמה מצויין, נוגטין עשיר (14) ועוד. השירות היה החלק הצורם בחוויה. גם בביקור שני השירות לא הלם מסעדת צמרת, אך האוכל טוב מבשאר מסעדות ירושלים, ולפיכך הותרנו את הציון על כנו, אך על תנאי. המחיר הוא מעל 500 שקל לזוג. העסקית המלאה, ב­100 שקלים, היא הטובה בעיר.אגריפס 10, ירושלים. טל: 6249138­02
כפות תמרים
מסעדת כפות תמרים אינה מותירה את הסועד אדיש ­ יש לה חסידים מושבעים לצד מקטרגים עיקשים. אנו מחסידיה, וצר לנו על מעידותיה. השנה בדקנו אותה שש פעמים. בדיקה אחת התעלתה ל­16, שלוש הוכתרו בציון 15. שתי בדיקות נוספות איכזבו. במנות­השיא שלו אין כמו השף עופר גל לשילובים מפתיעים ונכונים. התפעלנו מקנלוני ירוק עם בשר בתבשיל זיתים וחומוס ­ 'גראנד קוויזין' ממש ­ מריזוטו פירות­ים ללא דופי ומקנלוני תרד עם חצילים בגריל וברוטב גבינת עזים (17). אהבנו מאוד את כבד האווז החם, החסילונים בגספאצ'ו עגבניות, עוגת סברינה במרק תות­שדה חם, ועוד. עם ציון ממוצע 14.5 ושלוש תלונות מנומקות על אוכל, שירות ותרבות יין, ערכנו לפני סגירת הגיליון בדיקה שביעית, שהיתה מאכזבת ואילצה אותנו לגרוע נקודה. העסקית ב­110 שקלים היא אחת הטובות בעיר. אחד העם 60, תל­אביב. טל: 5663166­03
משכנות שאננים
מסעדת משכנות שאננים משקיפה על הנוף הנפלא של מצודת דוד, הר ציון ופאתי מדבר יהודה. היא מארחת גדולי עולם, שתצלומיהם מעטרים את הכניסה, וקהל נבחר. האווירה נעימה וסולידית. בבדיקה הראשונה גילינו שמץ של רפיון במטבחה הצרפתי הקלאסי, שהוא בעל נופך ים­תיכוני צפון­אפריקני. ה'תאנים בנוסח רונית' היו טעימות מאוד (15), אך המנות האחרות לא התקרבו לרמתן. בביקור שני, בצהריים, טעמנו את העסקית ונהנינו יותר. הפטריות בנוסח פרובאנס היו מדהימות (15). הסטרוגנוף עם פטריות ­ מנה מצויינת ­ הוגש עם אורז בר מותקן לעילא, וברוטב לא ניכרו פגעי הפארווה. קינחנו בשרבט תות מעולה. הציון הממוצע הוא 13, אך הותרנו את הציון הקודם על­תנאי, בשל החוויה הכוללת, שהיא ייחודית מאוד בזכות הנוף, השירות המהוקצע ותרבות היין. גם אם נכון הדבר שמרבית היינות במרתפו המהולל של מואיס פאר אינם בהישג ידו של סועד מן המניין, עצם קיומה בלבאנט מקנה למסעדה יתרון שאין לכל מסעדה אחרת בארצנו. עסקית מלאה וכדאית: 28 דולר.ימין משה, ירושלים. טל: 6254424­02
תמוז ביסטרו בר
תמוז שבנווה­צדק בתל­אביב היתה ההפתעה הטובה ביותר של גומיו בבדיקות למדריך 2000: זינוק נחשוני מ­11 ל­14. בדקנו אותה שש פעמים ­ עד שהיינו בטוחים באיכותה. המקום, האווירה, השירות ­ הכל היה ללא דופי. טעמנו מבחר גדול של מאכלים, שהשיגו ניקוד גבוה מאוד. אחדים ­ כמו פילה פלמידה בצלפים ורוטב חמאה לימוני, פאטה כבד עוף כפרי, אגסים מאודים ביין אדום הממולאים במרציפן ומצופים שוקולד לבן נסקו ל­15. בצהריים, במחיר השווה לכל נפש, אכלנו לא פחות טוב מבערב. בסתיו 1999 פרש השף והוחלף על­ידי טבח ששב מצרפת. שבנו ובדקנו את תמוז עוד ארבע פעמים ונהנינו מאוד. מדובר באחת המסעדות הטובות ביותר בישראל, והלוואי שתתמיד בכך, אך המנות קטנות משהיו, המחירים גבוהים משהיו, וחבל. העסקיות מעניקות תמורה טובה מאוד לכסף. אחד העם 6, תל­אביב. טל: 5167888­03
הבאות בתור:
* 16 מסעדות מעכו ועד אילת זכו לציון 13 ומצנפת. בתל­אביב מדובר ב: קימל, דגים, יקימונו, מיקה וטאבון. בירושלים אלה הן: אוקינוס, פרימאוורה, דליה רנו ומיכאל אנדרו. בהרצליה: ארז והרצליה. באילת: טריקולור. באשדוד: אידי. בנצרת: זיתונה. בבית­לחם הגלילית: פרובנס בגליל. בנטף: המטבח של רמה.* 10 מסעדות קרובות למצנפת: בארוד (בירושלים), דיקסי, מארי אנטואנט, קופי בר, פסטהלינה ובליני (בתל­אביב), פיצ'וטו (בזכרון­יעקב), בקתה בקדיתא (בקדיתא), ואפרה­סקי (בנווה אטי"ב).מדריך מסעדות רציני מתעדכן פעם בשנה. אך השינויים בנוף המסעדנות מהירים יותר. במסעדות הכלולות בגומיו 1999 חלו מאות שינויים במהלך השנה שבה היה המדריך בתוקף. את גומיו ישראל 2000 נעדכן באורח שוטף לצורך הכנתו של גומיו 2001, ואת השינויים שייוודעו לנו נביא לידיעת הקוראים באמצעות מדור זה. על­מנת למנוע אי­הבנות, נדגיש שביקורות של מסעדות שיתפרסמו במדור במהלך שנת 2000 יתייחסו כולן למדריך 2001, ולא תהיה להן השפעה­בדיעבד על הניקוד במדריך 2000.
עדכונים
* טקטוק בשדרות וחזי בירושלים נסגרו בסוף דצמבר 99', ולא היה סיפק בידינו לנפותן מהמדריך.* בעקבות ביקורתנו על המחירים ושערי הדולר במסעדת יקימונו שבמלון הילטון תל­אביב, הודיעונו מהמלון שהערותינו הובאו בחשבון, הן באשר לשערים והן באשר למחירים: המלון מציע לסועד הישראלי מחירים נוחים יותר ­ וטוב שכך.