לשכת ראש הממשלה אירחה כבר 21 טקסים של חילופי רמטכ"ל. הרמטכ"ל ה־22, שיקבל בשבוע הבא דרגות רב־אלוף מידיו של נתניהו (הפעם גם כשר ביטחון), יהיה שונה מקודמיו. הצנחן אביב כוכבי אינו ממשיך דרכו של הגולנצ'יק גדי איזנקוט. בתכונות האופי ובמסלול הקריירה הוא מזכיר לרבים בעיקר את הרמטכ"ל ה־15 אמנון ליפקין־שחק ז"ל, שכיכב בטקס הזה לפני 24 שנים.
עוד כותרות באתר מקור ראשון
–ממלכה במשבר: האפשרויות של תרזה מיי
–"החילונים חיים בהפקרות, התנועה הפמיניסטית צבועה"
–אם אין קמח: בשבח תרומות למוסדות חינוך
–"יצא המרצע מן השק": בני גנץ נגד חוק הלאום
כבר נכתב בעבר שאביב כוכבי סומן כנסיך וכמועמד לרמטכ"לות מתחילת דרכו. זה נכון, ותעיד על כך העובדה שכבר בהיותו מפקד גדוד בצנחנים היה מי שמצא לנכון לשלוח אותו ללימודים יוקרתיים בהרווארד מטעם קרן וקסנר. אבל על מה שצפוי בשנות כהונתו כרמטכ"ל מעידים בעיקר התפקידים הבכירים מילא, שבהם התבלט כוכבי כרפורמטור וכמי שחושב בדרך כלל מחוץ לקופסה.

כאשר היה מפקד חטיבת הצנחנים, בימי השיא של הלחימה בטרור באינתיפאדה השנייה, פיתח כוכבי שיטות ללוחמה אורבנית שנלמדו לאחר מכן בצבאות זרים. כאשר פיקד על אוגדת עזה בתקופה שלפני ההתנתקות, הוא דחף את התעשיות הביטחוניות ואת צה"ל לממש תפיסה שכינה "חופת אש". הרעיון היה לייצר מעל הרצועה רשת צפופה של אמצעי איסוף ותקיפה, שיוכלו לזהות אינספור מטרות ולטפל בהן כמעט בזמן אמת. ההצלחה הייתה חלקית ביותר, ועל הקדנציה של כוכבי בעזה העיבה פעולה שהחלה במנהרה והסתיימה בחטיפתו של גלעד שליט.
לימים, בהיותו ראש אמ"ן, הוטחה בכוכבי ביקורת על כך שהיה שקוע עד צוואר באיסוף מטרות ובלחימת שטח מבוססת מודיעין בזמן אמת (לקח ממלחמת לבנון השנייה), כך שאגף המודיעין החמיץ את תמונת הכוונות הרחבה של חמאס, ושוב – את חשיבות המנהרות מבחינתם.
בתוך אמ"ן היו לכוכבי לא מעט עימותים עם קצינים דעתניים, שלא חיבבו את השינויים הנרחבים שערך תחת הכותרת "מעשה אמ"ן", ושביססו את תדמיתו כרפורמטור. מטרת התוכנית הייתה להתאים את אגף המודיעין לשינויים הדרמטיים שחלו בעולם המודיעין, והיא כללה חידושים (שחלקם נכנסו לתוקף עוד קודם לכן) כמו הקמה של זירה חדשה בשם "זירה אזורית" בחטיבת המחקר של אמ"ן, ושתפקידה לעסוק בתופעות שלא היו קיימות בעבר, בהן תהליכי האסלאמיזציה במדינות שונות והתרבות לוחמי הג'יהאד, חלקם בקרבה לגבולות ישראל. אגף המודיעין תחתיו הוביל תוכנית מקיפה המכונה לוחמ"ם ("לחימה מבוססת מודיעין"), שמטרתה להזרים את המודיעין הטקטי עד לרמת המחלקה הלוחמת בשטח.
אולם גולת הכותרת של השינויים בתוכנית "מעשה אמ"ן" הייתה "אמ"ן רשתי": במסגרת השינוי הזה הודרכו כל גופי אגף המודיעין, שעד אז היו מנותקים כמעט לחלוטין זה מזה, לדבר ביניהם. בהמשך הורחבה ההדרכה הזו לכל זרועות הצבא, במסגרת תוכנית שאושרה בידי הרמטכ"ל בני גנץ וכונתה "צה"ל רשתי".
גם כמפקד פיקוד הצפון המשיך כוכבי בתוכניות להקמת "חופות אש" מתקדמות בקנה מידה רחב. בחודשים האחרונים, כאשר הוא כבר סגן רמטכ"ל, נערך לגיבוש התוכנית הרב־שנתית החדשה של צה"ל, שהוא צפוי להכריז עליה. כמו כל הרמטכ"לים האחרונים (אולי למעט גבי אשכנזי), כוכבי לא יהיה חסיד של תמרונים קרקעיים נרחבים בשטח האויב. תפיסותיו מימי אוגדת עזה רק הלכו והשתכללו, בזמן ששמות הפרויקטים שעומדים על הפרק השתנו (ומסיבות מובנות רובם עדיין חסויים).

אחד האתגרים הקשים הניצבים לפתחו של כוכבי הוא העובדה שלא רק הסביבה האזורית משתנה במהירות (עיין ערך סוריה ומצרים), אלא שגם הטכנולוגיה טסה בקצב מסחרר, מה שמקשה מאוד על התכנון ועל בניין הכוח. אמצעי הלחימה שקיימים היום עלולים להיראות מיושנים בתוך שנים ספורות, כאשר הקישוריות הרשתית תהיה באמת מוחלטת ומחשבים קוונטיים ייכנסו לפעולה ויפצחו קודים מתוחכמים כאילו מדובר בפעולות מלוח הכפל.
עם כל הצורך להשקיע בשיפור המוכנות של כוחות היבשה, לפי תוכניות בניין הכוח של כוכבי כסגן הרמטכ"ל, הוא מודע לכך שהמאפיין הבולט ביותר של הלחימה בעידן הסייבר טמון בטכנולוגיות המידע והקישוריות. אלה מאפשרות לייצר מודיעין בהיקפים עצומים ולתקוף באופן חסר תקדים, בממד הפיזי והקיברנטי.
סביר להניח שצה"ל בפיקודו של כוכבי ישקיע רבות ברובוטיקה צבאית, בלוחמת מנהרות ובחימוש בכל הגבהים, וגם בתקיפה באמצעות טילי קרקע־קרקע מדויקים ביותר, זאת במידה שתוכניתו של שר הביטחון הקודם אביגדור ליברמן להקים מערך טילים כאלה תצא לפועל.
הדגש יהיה על יצירת ה"ארכיטקטורה" שתסגור מעגלי אש מרחוק ("אש מנגד", במונחים הצבאיים). המל"טים יתפסו חלק גדל והולך בכל משימה, והרובוטים הקרקעיים יהפכו סוף־סוף לחלק משדה הקרב. רשת עצומה של חיישנים ואמצעי תקיפה יהיו תלויים כל העת באוויר, ואשר יהיה לדבר אפילו על "אוגדה רובוטית".
נשמע לכם כמו מדע בדיוני או חלומות הזויים? לפי המטען והתוכניות שמביא עמו אביב כוכבי ללשכת הרמטכ"ל, בהחלט לא.