לפני כשבועיים הוציא מִנהל התכנון הודעה חגיגית לתקשורת על כך שהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום, אישרה סופית את התוכנית לאזור התעשייה המיוחד שיוקם ברמת־בקע שבנגב. במסגרת התוכנית יועתקו מפעלי 'אלביט מערכות' (תע"ש בשמם הקודם) מרמת־השרון למתחם רמת־בקע, בהתאם להחלטת הממשלה להעביר את מפעלי התעשיות הצבאיות דרומה. העתקת התעשייה הצבאית דרומה היא בשורה טובה הן לתושבי השרון והן לתושבי הנגב. באזור השרון היא תשחרר קרקעות לטובת בניית אלפי יחידות דיור חדשות, ואילו הנגב ירוויח הזדמנויות תעסוקה חדשות ומוקד משיכה לתעשיות דומות.
הכול נראה טוב ויפה, אלא שבהודעה לתקשורת לא הוזכר פרט קטן וחשוב. בשטח שמתוכנן לקליטת מפעלי אלביט וסביב לו מתגוררים היום כ־8,500 בדואים ביישוב ואדי א־נעים, ועוד אלפים בפזורות אבו־קרינאת ואבו־תלול. המשרד להגנת הסביבה אמנם קבע כבר מזמן שיש להרחיק את הבדואים מהאזור בשל הימצאות חומרים מסוכנים באתרים נאות־חובב ורמת־בקע, אבל בשטח עוד לא זז בית אחד.

על פי תוכניות הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית, תושבי ואדי א־נעים אמורים להתפנות ליישוב חדש שיוקם בעבורם מדרום ליישוב שגב־שלום. תושבי שאר הפזורות בשטח המיועד לתע"ש אמורים לעבור לשכונות חדשות במערב שגב־שלום. התכנון של היישוב והשכונות החל כבר לפני שנתיים וחלק מהתב"ע כבר בתוקף, אבל הוא יושלם בתסריט האופטימי רק בתחילת 2021. רק אחרי סיום העבודות אפשר יהיה להתחיל לדבר על פינוי התושבים. בינתיים התושבים במקום מתנגדים, מה שמבטיח עתירות לבג"ץ והליכים משפטיים ארוכים.
בשבוע שעבר פרסמה הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית תוכנית להעתקת בתיהם של 36 אלף בדואים לשם הקמה של כמה מיזמי תשתית. מעֵבֶר לפינוי לטובת המעבר של אלביט/תע"ש, יש צורך לפנות עוד אלפי בדואים כדי להמשיך לסלול את החלק הדרומי של כביש 6, לאפשר כריית פוספטים בשדה־בריר ולשמור על שטחי אש.
מנכ"ל הרשות, יאיר מעיין, מודע לתגובות הציניות והסקפטיות שמעוררות כותרות על העתקת אלפי בדואים מבתיהם. ובכל זאת, שלוש סיבות גורמות לו להאמין שהפעם מדובר בתוכנית ריאלית. הסיבה הראשונה היא שמדובר בהעתקות שחייבות להתבצע לצורך ביצוע פרויקטים לאומיים. הסיבה השנייה היא הקמתן של שתי יחידות אכיפה חדשות, שבתוכנית העבודה שלהן כבר כלולים הפרויקטים המדוברים. הסיבה השלישית היא שבניגוד להצהרות בעבר, הפעם יהיו יישובים ושכונות להעתקת כל המפונים. "כל המיועדים להעתקה יודעים בדיוק לאן הם אמורים לעבור, ולמרות שכולם מתנגדים אנחנו לא שואלים אותם", אומר מעיין. "אנשים חיים באופן לא חוקי במקום לא מוסדר בשטחי אש ובשטחים המיועדים לתשתיות לאומיות, ולכן הממשלה תבצע את המשימות שלה. עד היום לא הציבו פתרונות הסדרה, ולכן לא יכלו לפנות. עכשיו המציאות שונה".
כבר ביולי 2016 החליט קבינט הדיור על הקמת היישוב החדש, אבל התוכניות עדיין לא הושלמו. השר אורי אריאל אמנם הורה לפני כמה ימים להיערך להעתקת אלפי התושבים בתוך שנתיים אבל התושבים במקום מתנגדים, וכרגע פינוי כפוי בהיקף שטרם נעשה בהתיישבות הבדואית לא נראה קרוב וגם לא כל כך ריאלי. אלביט מערכות מתמחה בייצור מערכות לחימה בלתי־מאוישות, אבל גם היא עדיין לא מסוגלת להעלים עשרת אלפים תושבים.