האייטם הבא נועד לאלו שאיתרע מזלם, ובמקום לגור קרוב לשמיים ולאדמה באזורי לב הארץ, מצאו את עצמם בבית דירות גבוה עם מעלית בעיר צפופה. מנכ"ל 'מקור ראשון' לשעבר שגיא הראל, המכהן בתפקיד בכיר בחברת אלקטרה, הסב את תשומת ליבי לנתונים הבאים:
בארץ פועלות כ־100 אלף מעליות, מתוכן 20־30 אלף מעליות שבת. בשל המורכבות הטכנולוגית שלהן, הסבירות לתקלות בהן גבוהה ממעלית בהפעלה רגילה. בבניינים מעורבים קורה לא פעם שמעלית השבת מפסיקה לפעול, ואחד הדיירים שולף טלפון ומזמין טכנאי. נקודת תורפה משמעותית היא מלונות גדולים שלעיתים מחזיקים טכנאי במקום במשך כל השבת לצורך תיקון התקלות. הראל מציג נתונים שמהם עולה כי בחברת אלקטרה לבדה מתוקנות בשבת ממוצעת מאות מעליות ברחבי הארץ. מספר התקלות עולה דרמטית בימי מזג אוויר קיצוני או בימי החגים הסמוכים לשבתות.

עוד מתברר שהטכנאים בכל החברות, רובם ככולם, הם יהודים. הקריאה עוברת דרך מוקדנים ונשלחת לטכנאים והם מגיעים למקום ברכבם. מלבד הטיפול החשמלי־אלקטרוני שהדעות ההלכתיות בנוגע לחומרתו חלוקות, חלק מנוהלי הטיפול כולל פירוק והרכבה של גלגלים ורכיבים מכניים (תולדות מלאכת בונה, וסותר על מנת לבנות).
על פניו, שימוש במעלית שתוקנה בשבת אסור משום 'מעשה שבת', אלא שברוב המקרים הציבור הנסמך על תעודת הכשרות של מכון צומת כלל לא יודע שהוא נכשל במעשה שבת כתוצאה מתיקונים הכרוכים באיסורי דאורייתא או דרבנן. לא פעם מתקשר נציג חברת ניהול בשבת בבוקר למוקד ומבקש שהטכנאי יגיע מהר כדי שהדתיים בבניין יוכלו להגיע לבית הכנסת.
שני מכונים מעניקים תעודות כשרות למעליות שבת בשוק הישראלי: 'מכון צומת' ו'המכון הטכנולוגי להלכה'. מנגנוני השבת מהווים מקור הכנסה עיקרי למכונים, אולם כאשר הראל פנה אליהם לפני יותר משנה, הוא נתקל בגרירת רגליים והדבר נותר ללא מענה. ייתכן שהבעיה החדשה־ישנה לא עושה להם טוב לעסקים והם מעדיפים לא לעסוק בה. גם הרב לאו, שקיבל משגיא מכתב מפורט בנושא לפני שנה, טרם התפנה להציע מענה.
שגיא מציע פתרון – שנבדק הלכתית – בדמות בקרי שליטה אוטומטית מרחוק המסוגלים לנטר תקלות, לאתחל את המערכת במקרה של שיבוש אלקטרוני פשוט או להשבית את פיקוד השבת במקרה של תקלה מכנית, ואז להפעיל מעלית אחרת במקומה. אלא שבהעדר עניין למכונים כל ועד בית צריך לדאוג לעצמו.