יום רביעי, אפריל 23, 2025 | כ״ה בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

מאבק על הזיכרון: הנכבה לא משכנעת את הצעיר הפלסטיני

למרות הצהרות לוחמניות מצד חמאס, הרשות והח"כים הערביים, את הצעירים הפלסטינים מעסיקה יותר העובדה שמנהיגיהם לא ממש ממלאים את תפקידם ומתעשרים באופן מושחת על חשבונם

אירועי יום הנכבה עברו בשקט יחסי, כאשר תחושת הנמנום או חוסר העניין הייתה בולטת. הרשות הפלסטינית נאבקת כדי להעביר את רוח הלחימה וחלום השיבה לדור הצעיר שמוטרד יותר מענייני פרנסה, חתונה ומימוש עצמי, אפילו באירופה או בארה"ב.

ברצועת עזה, מוקד ההפגנות העיקרי, התאספו כעשרת אלפים פלסטינים בקרבת הגדר מול חיילי צה"ל שהיו ערוכים מראש לעימותים בסדר גודל משמעותי יותר. בחמאס שיגרו כמובן איומים והצהרות בומבסטיות לרגל המאורע והדגישו את התוכנית האמריקנית כמוקד הבעיה הנוכחית. "אנחנו מסרבים לעסקת המאה שמהווה המשך לנכבה ונועדה לפגוע בזכויות העם הפלסטיני. אנחנו נחושים להמשיך את ההתנגדות בכל הדרכים כדי להשיג את זכויותינו", אמרו בארגון והמשיכו לפמפם במשך היום כולו את אירועי "צעדת המיליון לרגל יום הנכבה", שכאמור השתתפו בה עשרת אלפים איש בלבד.

גם ברשות הפלסטינית התקשו לאסוף מפגינים. למרות ההכרזה על יום שביתה כללי, במרבית הכפרים והערים הפלסטיניות החנויות היו פתוחות וגם במחנות הפליטים, שהרשות הפלסטינית ממשיכה לשמר כדי להנציח את המציאות של לפני 71 שנה. החיים נמשכו כרגיל.

צילום: AFP
אירועי יום הנכבה בגבול עזה. צילום: AFP

המסר העיקרי שהרשות ניסתה להעביר במהלך אירועי היום היה לדור הצעיר שממעט להגיע להפגנות מחאה ולא כל כך מתחבר לאירועים ההיסטוריים שברשות מנסים להנחיל. כרזות כמו "הקטנים לא שוכחים" הונפו באירוע המרכזי שהתקיים ברמאללה, כרזות שמהוות המשך ישיר לחינוך שמתבצע במוסדות הלימוד של הרשות הפלסטינית ושל אונר"א לפיו ישראל איננה קיימת ומדובר בישות ציונית שיושבת על אדמות פלסטיניות גזולות.

ראש הממשלה הנכנס, מוחמד אשתיה, שהשתתף באירועים ברמאללה, פתח את האירועים בהנחת זר על קיברו של יאסר ערפאת, ושיגר מסר חינוכי נוסף לילדים הצעירים: "ביום הזה אנחנו מזכירים את השהידים ואת האסירים שלנו אנחנו מבטיחים למשפחות הגולות כי הן ישובו לביתם".

כמו חמאס, גם אשתיה דיבר על עסקת המאה כזו שרוצה לפגוע בזכויות הפלסטיניות: "אמריקה רוצה לשנות את ההיסטוריה שמלמדת כי הארץ הזו היא הארץ שלנו. רק פתרון של הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים ושיבת הפליטים מקובל עלינו".

צילום: AFP
מזכיר להם אולי את המאבק הפרטי שלהם. פלסטינים מניפים את מפתח הנכבה. צילום: AFP

מי שניסה להעיר את הציבור הפלסטיני המנומנם ולהרים את הדגל של אירועי יום הנכבה היו חברי הכנסת הערביים. ח"כ אחמד טיבי השתתף באירוע ברמאללה לצדו של ראש הממשלה הפלסטיני. "לא חוק הלאום ולא התוכנית של טראמפ יכולים לבטל את הנרטיב ואת המאבק העממי למען חירות וחופש", אמר ח"כ טיבי, והוסיף "כל ילד פלסטיני שאומר לא לתוכנית טראמפ וכל לא שאומר הנשיא הפלסטיני היא הנשק החזק ביותר".

חברי הכנסת הערביים קיימו טקס לציון יום הנכבה באוניברסיטת תל אביב וציינו את העובדה שהיא בנויה על אדמות הכפר שייח' מוניס. "הדרך לשוויון מוכרחה לעבור דרך ההכרה באסון הלאומי של העם הפלסטיני. אין חוק ודחפור שיכול להשכיח את הטבח והאסון שפקד אותנו", אמר איימן עודה.

יו"ר בל"ד, ח"כ אמטאנס שחאדה, השתתף גם הוא בטקס בתל אביב ודיבר על ישראל כאל מדינת אפרטהייד שמפרה החלטות בינלאומיות: "מפתחות הבתים עדין שמורים בידי הפליטים והעקורים, אנחנו נאבקים להקמת מדינה פלסטינית.

ההצהרות של ראשי חמאס, הרשות הפלסטינית וחברי הכנסת הערבים, פחות ופחות מדברות לדור הצעיר. בסקרי דעת קהל שנערכים בקרב החברה הפלסטינית, חלום שתי המדינות וזכות השיבה הולך ומתמוסס. את הצעירים הפלסטינים מעסיקה יותר העובדה שנושאי התפקידים לא ממש ממלאים את תפקידם ומתעשרים באופן מושחת על חשבונם. האבטלה הגואה וחוסר האופק של הצעירים היא זו שמטרידה אותם, המפתח הסמלי של הנכבה מזכיר להם אולי את המאבק הפרטי שלהם להשיג דירה כדי לאפשר חתונה וילדים.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.