שבת, אפריל 19, 2025 | כ״א בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

שירית אביטן כהן

הכתבת הפוליטית של 'מקור ראשון'. שימשה בעבר ככתבת חינוך ורווחה בעיתון ובאתר nrg. בוגרת תואר שני ביחסים בינלאומיים באוניברסיטת בר-אילן. ילידת העיר שדרות

שיחה ממתינה: מפלגות הימין מעלות הילוך

באיחוד הימין מתכוונים לבלום ריצה נפרדת של בנט, פייגלין מקשיח עמדות, ורבנים מבקשים למנוע משקד להגיע להנהגה

גם את הפינה הקלה לכאורה בחיבור בין מפלגות הציונות הדתית, לא מצליחים בבית־היהודי־האיחוד־הלאומי לסגור כבר כמה שבועות, בעיקר בגלל חילוקי דעות על הנתח של עוצמה יהודית בחיבור. ועם זאת, שתי המפלגות כבר מאוחדות (לפחות בדעתן) על הצעד הבא מבחינתן: מאבק באפשרות שבנט ושקד ירוצו שוב במפלגה משלהם.

בשבוע שעבר החלו שתי המפלגות בנפרד בקמפיין שקורא לעצור את הפיצול בציונות הדתית ולאחד שורות. אפילו מריבת טוויטר קטנה כבר התגלעה בין בנט לסמוטריץ', אחרי ששר התחבורה החדש קרא ליו"ר הימין החדש שלא לצאת שוב לפלרטוט הרפתקני עם אחוז החסימה. בכירי הבית היהודי והאיחוד הלאומי הבהירו השבוע כי הפעם לא יחבקו את בנט מבחוץ, אלא ייאבקו בכל הכוח נגד ריצה נפרדת שלו. בעיניהם, פיצול חוזר בקולות הציונות הדתית במערכת הבחירות הזו יקבע לצמיתות את היפרדות הדתיים הליברליים מהבית היהודי.

צילום: גדעון מרקוביץ
נפתלי בנט בכנס הרצליה. צילום: גדעון מרקוביץ

"בנט צריך לדעת שבמערכת הבחירות הזו או שהוא רץ איתנו או שהוא יושב בבית", פסק בשבוע שעבר אחד מבכירי הבית היהודי. לא רק הגדלת הייצוג הימני מול עיניהם כי אם טובת הבית היהודי, ומכאן הניסיון לצמצם אלטרנטיבות בעבור הבוחר בקצה. בנט לא מתרגש מהניסיונות ללחוץ אותו לספק תשובות. הוא ממשיך לנקוב בתאריך "15 ביולי" כתשובה למי שמבקש לשמוע קצת יותר על תוכניותיו, ובינתיים מנסה לבנות את כוחו בנפרד.

בנט עדיין חושב שכדי להגדיל את האלקטורט יש לרוץ בשתי רשימות נפרדות. לא רק השותפים לשעבר טיווחו אותו השבוע, אלא גם השותף לעתיד פייגלין, הדורש פריימריז פתוחים על ראשות הרשימה המשותפת אם תקום. השיחות בין השניים לא מצליחות להמריא, כתוצאה מחוסר אמון בסוגיית ההובלה. כל אחד מהם משוכנע שהוא צריך להיות היו"ר ושבכוחו להביא מספר קולות רב יותר. ואם לא די בכך, הם לא ממש יכולים לרוץ קדימה בעודם נאלצים להמתין להחלטתה של איילת שקד. היום, שישי, פג האולטימטום שהציב בנט לפייגלין להכרזה על פריימריז פתוחים. בזהות הבהירו השבוע שאם בנט לא יסכים לפריימריז הם ירוצו בנפרד, אלא אם יו"ר הימין החדש ינסח פשרה מוסכמת אחרת בסוגיית הובלת הרשימה המאוחדת. בינתיים בנט עדיין לא עוסק בבניית הרשימה שלו, אבל השניים שהחזיקו מעמד לצידו במדבר האלקטורלי, מתן כהנא ורוני ססובר, צפויים להיות הראשונים לקבל מקום.

צילום: יוסי זליגר
משה פייגלין. צילום: יוסי זליגר

למרות הלחצים מימין, בנט דבק בהחלטתו להמתין ולא לתת תשובות. לא לפייגלין וגם לא לשליחים מטעם ראש הממשלה שמבקשים לגשש איתו ועם פייגלין היכן הדברים עומדים. העדיפות של נתניהו היא לראות את פייגלין, בנט ושקד רצים יחד במסגרת איחוד מפלגות הימין, גם כדי לא לראות שוב מאות אלפי קולות על רצפת חדר העריכה של המשא ומתן הקואליציוני הבא, ובעיקר כדי שאם יידרש לכך יוכל לנגוס בעודפיה של המפלגה מימין, בתחרות על המפלגה הגדולה מול כחול־לבן.

ועוד בביצה הימנית. בעודה מבלה חופשה משפחתית בחו"ל, ספגה איילת שקד "גילוי דעת" של רבנים במגזר, לאמור: אישה חילונית ברשימה זה טוב ויפה, אבל ממש לא בהנהגה. בזמן פרסום המכתב עוד לא היה ברור מי הזמין אותו, שהרי הוא שירת את הרב רפי פרץ ("מחזקים את ידיו") מחד גיסא, והעניק לו חיבוק דוב חרד"לי רבני מאידך גיסא.

בסביבת שקד מסרבים להתרגש מהמהלך. גם היא, כמו בנט, לא מתכוונת להשתלב בתוך הבית היהודי אלא כבלוק טכני בלבד. שרת המשפטים לשעבר שואפת לבוא עם מפלגה נפרדת וממנה להוביל את איחוד מפלגות הימין. מבחינתה, אם רבני החרד"לים מבקשים שהיא תישאר מחוץ לבית היהודי יחד עם המנדטים שהיא מביאה, זו כוונתה מלכתחילה. אגב, לצורך הקמת מפלגה נפרדת שקד בונה על אח"י, ששירתה בבחירות האחרונות את אלי בן־דהן בחיבור עם הליכוד. כדי לקבל את האישור המיוחל לעמוד בראשה היא תידרש לפנות בין היתר למנכ"ל הבית היהודי ניר אורבך, החבר (גם) במזכירות מפלגת אח"י.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.