שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

הלקח מחמאס ואל-קאעידה: עדיף לא לשנות את הכתובת

במסגרת ביקורו של השליח המיוחד של טראמפ למזה"ת הוא קרא למציאת חלופה לשלטון חמאס בעזה, בניגוד לעמדה הישראלית של השנים האחרונות. כדאי לו ללמוד את הלקח מהאירועים שהביאו ליצירתו של הארגון שביצע את הפיגוע ב-9.11

מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב פולי מרדכי, נפגש עם 28 שגרירי מדינות האיחוד האירופי ועשרות דיפלומטים נוספים. הוא תדרך אותם על הנעשה במזרח התיכון ובזירה הפלסטינית ותמה בפניהם על חוסר ההתייחסות לפתרון הסוגיה ההומניטארית של חללי צה"ל והנעדרים ברצועת עזה.

"אני יושב מול כל הנוכחים בפורום המכובד הזה ונדהם כי במשך שנים איש אינו פוצה פה ואף אחד באיחוד האירופי לא התייחס לסוגיה ההומניטרית הישראלית. ישנם  שני חללי צה"ל, שאול אורון וגולדין הדר, שגופותיהם טרם הוחזרו למשפחותיהם כמו גם שני אזרחים ישראלים. בעוד אנו פועלים לסייע במישור ההומניטרי לאוכלוסייה הפלסטינית, אין זה אלא טבעי כי אנו מצפים ללחץ בינלאומי שיביא לפתרון הסוגיה ההומניטרית הישראלית", טען האלוף בפני השגרירים והוסיף: "אני דורש מכם לחתור לכדי לחץ אפקטיבי על הישות החמאסית הטרוריסטית ועל הרשות הפלסטינית, שמאז הפיוס עם חמאס נושאת אף היא באחריות. אני אומר לאיחוד האירופי ולקהילה הבינ"ל: 'נאה דורש, נאה מקיים' – גם בהיבט כיבוד החוק הבין לאומי".

צילום: EPA
פעילי חמאס בעזה. הם הכתובת. צילום: EPA

האלוף מרדכי מרבה באחרונה באמצעות עמוד הפייסבוק המשפיע שלו 'אלמונסק – המתאם',  לשקף לפלסטינים תושבי רצועת עזה, את פעילותו של ארגון חמאס. הוא מדגיש שוב ושוב כי הפעילות הזאת באה על חשבון איכות חייהם.

השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט נחשף השבוע גם הוא למציאות הקשה המתחוללת בעוטף עזה והצטרף לסיור יחד עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים. בתום הסיור צייץ בחשבון הטוויטר: "חמאס מחבל באפשרות של רצועת עזה לשקם את עצמה. הוא בונה מנהרות טרור מתחת למעבר לישראל שמסייע לכלכלה טובה יותר. לבנות מנהרת טרור עולה 5.9 מיליון דולרים, ששייכים לתושבי רצועת עזה ובנוסף 30 אלף דולרים ביום של הכנסות אבודות כאשר המעבר סגור". גרינבלט חתם את הציוץ באמירה ברורה: "עזה זקוקה לאפשרות אחרת מלבד חמאס ופעיליה. זה הזמן לעצור את הזרמת הכסף לאלימות ושנאה ולהתחיל להשקיע בעתיד אמיתי לפלסטינים בעזה".

אמירתו של השליח האמריקאי, שמשמעותה לייצר חלופה לשלטון חמאס ברצועה, נשמעת הגיונית ופשוטה לכאורה. אבל למרבה האירוניה היא נוגדת את המדיניות הישראלית בשנים האחרונות.  מקבלי ההחלטות בירושלים מתייחסים לחמאס כאל הישות השלטת ברצועת עזה. ארגון הטרור הוא הכתובת להשגת הסכם רגיעה ברצועת עזה והוא גם הכתובת לחריגה ממנו בדמות ירי ממנה. גם אם הירי מבוצע על ידי ארגונים שמאתגרים את שלטון חמאס וגם אם אותם הארגונים יורים בכוונת מכוון לכיוון ישראל, בעיקר בשביל לעורר תגובה ישראלית נגד חמאס, ארגון שהם רואים בו כופר.

צילום: יונתן זינדל, פלאש90
שליח טראמפ למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט. צילום: יונתן זינדל, פלאש90

ישראל מודעת לפעילות התת-קרקעית של חמאס שמתנהלת כבר יותר מעשור, מודעת לניסיונות של חמאס לייצר עוד ועוד כלים התקפיים נגד ישראל כמו יכולות רקטיות, מנהרות, כוח קומנדו ימי ואפילו הפעלת רחפנים. היא פועלת בכל דרך להמעיט את הסיכון כלפי אזרחי ישראל ובאחרונה מצליחה באופן מרשים להשיג הישגים נגד מערך המנהור. אבל עם כל הידע הזה, ושוב, בניגוד לדבריו של השליח גרינבלט, התפיסה הביטחונית הישראלית היא שעדיף אויב מוכר כמו חמאס ששולט ברצועה, מאשר פלגים שונים חסרי אחריות והנהגה שפועלים על דעת עצמם וללא שום היגיון וסדר.

הולדתו של ארגון חמאס הולך אחורה לשנת 1987, לימיו של השיח אחמד יאסין. גם אז מדיניות ה'הפרד ומשול' הישראלית הייתה על פי חוקרים רבים זו שסיפקה ליאסין את האפשרות להקים את מערך הדעווה, העוסק בבסיסו בצדקה למען הפלסטינים. המטרה הייתה להחליש את ארגון אש"ף, שהיה אז אויבה של ישראל ולייצר אלטרנטיבה, כפי שגרינבלט כתב בציוצו.

התוצאה כמובן הייתה חמורה הרבה יותר. חמאס הפך לארגון טרור בינלאומי וגרם לקורבנות רבים בקרב תושבי ישראל. שנה לאחר הולדתו, גם ארה"ב הולידה מקרבה ארגון טרור בינלאומי בשם אל-קאעידה. חמושים שארה"ב אימנה וחימשה כדי שילחמו בברית המועצות באפגניסטן, נותרו ללא עבודה אחרי התפרקות המשטר הקומוניסטי ובחור בשם אוסמא בן לאדן אסף אותם לחיקו. ארה"ב שילמה באסון התאומים ובפיגועים נוספים שביצע הארגון.

מההיסטוריה צריך ללמוד לקח לעתיד. לפני שמכריזים על חלופות לארגונים כאלו ואחרים, יש צורך לחשוב כמה צעדים קדימה על ההשלכות.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.