יום רביעי, אפריל 23, 2025 | כ״ה בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ד"ר גיל מאור

מרצה באשכול לקויות למידה של החוג לחינוך באקדמית גליל מערבי

ימי חנוכה: 5 צעדים לאיתור קשיים התפתחותיים אצל הילד

חופש חנוכה מתקיים לאחר שליש שנה שעברה על ילדינו במסגרות החינוכיות וזהו שלב טוב להורים לבדוק האם הילד סובל מקשיים תפקודיים ולימודיים. כך תכינו את ילדיכם להמשך שנת הלימודים

תקופת חג החנוכה מגיעה לאחר שליש של שנת לימודים בגני הילדים. בשלב זה של השנה איתור קשיים תפקודיים ולימודיים בגילאי טרום חובה וחובה חשובים מאוד, שכן הם מאפשרים להורים לטפל בקשיי הילד, לצמצם פערים ולבצע הערכה תוך כדי השנה עם אותו צוות חינוכי שיכול להצביע על ההתקדמות בשלבי הטיפול.

חנוכה. צילום: מרים צחי

החינוך הקדם יסודי עוסק בעיקר בהכשרת והכנת הילדים לתקופת בית הספר. בתקופה זו הילדים רוכשים ומתרגלים את היסודות הקוגניטיביים בתחומי השפה, הלמידה, התפקוד הפסיכו-מוטורי והתפקוד החברתי, כבסיס לרכישת מיומנויות הלמידה. בסביבה אינטימית ומכילה, נוצר מרחב משותף שבו הילדים והצוותים החינוכיים ממוקדים בהקנייה והטמעת התהליכים הקוגניטיביים. הקשר הקרוב מאפשר לצוותים החינוכיים לאמוד את צרכיו הלימודיים של הילד ולאתר מבעוד מועד מוקדי קושי איתם ניתן להתמודד בסיוע התערבויות פרא-רפואיות. התערבות מוקדמת זו מסוגלת לקדם את הילד ולצמצם את הפער, בטרם הוא מתחיל להשפיע על תדמיתו. להלן חמישה צעדים מעשיים לאיתור קשיים התפתחותיים אצל ילדינו:

1. רצוי בימים הללו לערוך תצפית על הילד על ההתמודדות שלו עם קשיים, ועל האופן שבו הוא פותר בעיות עם האחים ו\או החברים שלו. רצוי בתצפית זו לערוך רשימה של התמודדויות מוצלחות כנקודות להעצמה וחיזוק, וקשיים שאותם תבדקו מול הילד, האם הם גם מפריעים לילד והאם הם מוכרים לו מסביבות אחרות, כמו הגן.

2. בימים הראשונים של חופשת החנוכה כדאי להורים לשבת עם הילדים לשיחה נינוחה, ולעשות ביחד הערכה של התקופה שעברה. רצוי שההורה ינווט את הילד לדבר על האופן שבו הוא חווה את הגן. לאפשר לו לדבר באופן כללי ובהמשך למקד אותו על הצלחותיו, וקשיים שאולי כמשפחה נלמד לעזור לך בהם.  את השיחה כדאי לעשות לפי עקרונות הריאיון המעצים או הריאיון המוטיבציוני, שברשת יש כלים מעשיים טובים כיצד לעשות זאת. חשוב מהשיחה עם הילד ללמוד את קשייו וצרכיו.

3. לצרף את המידע מהתצפית ומהשיחה עם הילד ולהגיע לפגישה עם הגננת וללמוד ממנה מה ההתרשמות שלה מהנושאים שראיתם, ולבדוק האם היא רואה דברים נוספים. הורים רבים חוששים משיחה שכזו שמא הגננת תתייג את הילד שלהם כבעל קשיים, אבללאמיתו לגננת יש את היכולת לראות את הילד בהשוואה חברתית לבני גילו.

4. במידה שהכול כפי שמצופה משכבת הגיל, בודקים עם הגננת נושאים לחיזוק. במידה שיש עיכובים בתחומים מסוימים, רצוי להגיע עם המידע לרופא המטפל שלכם. הוא יכול להתחיל מבדיקות כלליות כגורם אפשרי לקושי, כמו מיקוד ראיה, נוזלים באוזניים וחסרים בדם (ויטמינים, מינרלים, ברזל וכדומה).

5. טיפול בקשיים בהתאם לגיל הגיל ולצרכים שלו שהועלו בפגישה.

בגן טרום חובה: קשיים בתחום השפה רצוי לטפל באמצעות קלינאית תקשורת.  קשיים בתחום הקשב רצוי לבצע התערבות בריפוי בעיסוק בשיטת cog-fun, שיטת טיפול בריפוי בעיסוק שמכוונת לשיפור תפקודים ניהוליים.  גם בתחום המוטורי רצוי הערכה וטיפול של ריפוי בעיסוק. קשיים בתחום הרגשי או החברתי, רצוי לבצע הערכה באמצעות פסיכולוגית הגן – בתצפית ולבחון את הסתייעות בהדרכת הורים.בשכבת גיל זו, הילדים לרוב לפני גיל 6 וכל הטיפולים הללו ניתנים במסגרת ציבורית.

בגן חובה – מוכנות לכיתה א': אבחון הקשיים יכול להיעשות על ידי גורם פרא-רפואי כמו מרפא בעיסוק, או פסיכולוגית חינוכית. בחירת הגורם להערכה תלוי בצרכים של הילד. במידה שיש חשד להפרעת קשב, בגן חובה כבר ניתן לזהות אותה. בארץ תחומי הרפואה האמונים על אבחון קשב הינם  מתחום- נוירולוגיה, פסיכיאטריה ורופאי קהילה שעברו הכשרה לאבחון וטיפול בהפרעת קשב.  בהתאם לאבחנה נבנית תוכנית הטיפול שיכולה לכלול גם התערבות בריפוי בעיסוק, בשיטת cog-fun. ולשלב הדרכת הורים בשיטת –poet, שאף היא ניתנת במסגרת ציבורית. במידה שהקושי לא חד משמעי, רצוי לבצע אבחון פסיכולוגי-חינוכי, שבסמכותו להצביע על קושי בתחומי הלמידה קשב והתחום הרגשי, ולהציע המלצה לעזרה מסל השילוב.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.