יום שני, אפריל 21, 2025 | כ״ג בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ד"ר יוכי סימן-טוב

מנהלת היחידה להתמודדות במצבי משבר, חירום ואובדנות במשרד החינוך ויועצת במכללת "אפרתה"

מותר להיאנח, אסור להישבר: כך תתמודדו עם הילדים בהסגר

התקופה הנוכחית יכולה להיות הזדמנות לחיזוק משפחתי או לפגוע מאוד בילדים. חשוב מאוד אף פעם לא לתת להם את החושה שהם מטרד

"יופי. יופי הם נרדמו", אמרה הדודה, כאשר שני ילדיה הקטנים נרדמו בשעת צהריים. לפתע נשמע קולה של הילדה הגדולה בת ה-10 שאמרה בהתרסה: "בשביל מה רוצים ילדים? רק שיישנו?" תמונה זו חרוטה אצלי מילדותי, ומאז ומעולם הרגשתי שהיא מבטאת משהו מהדיבור הפנימי שלי.

הילדים כרגע בבית, לפחות עד לאחר הפסח, ומצב כזה הוא אכן אתגר עבור הורים. איך מעסיקים אותם, במיוחד כאשר היציאה החוצה מאוד מוגבלת? ומה עושים כדי למנוע מריבות? ואיך מסתדרים עם מקום העבודה? אין ספק שההתמודדות אינה פשוטה.

כיתה ריקה בנתניה. צילום: AFP

עם זאת, הדרך בה יגיבו הורים למצב, הנה קריטית לחוויה שתעצב את המציאות של ילדיהם. האם הילדים ילמדו שמצבים קשים הנם חלק מהחיים, והם ניתנים להתמודדות? או חלילה יראו בהם תקלה חמורה הגורמת לשבר בלבד?

האם הילדים יראו הורים המוצאים פתרונות יצירתיים למורכבות שנוצרה, מתוך גמישות? או ישמעו רטינות חוזרות ונשנות שיגרמו להם לחוש מכבידים או חלילה אף מיותרים, לחוויה בעלת השלכות חמורות?

להתנהגות ההורים יש השפעה מכרעת על אישיותו של הילד ועל עיצוב השקפת עולמו וחוסנו הנפשי. הדברים נכונים ליום-יום ועוד יותר בעת משבר וחירום.

מותר להורים להיאנח לפעמים, להביע קושי, להגיד בכנות לילד, גם אם הוא צעיר, "סליחה שהייתי היום כעסן, יש כמה בעיות לא פשוטות עם העבודה בעקבות זה שאין לימודים". כמו תמיד: הרוב קובע. אם הרוב טוב, אז גם מעידות מדי פעם לא ישברו את הילד, אבל שימו לב לא לתת לילד אף פעם להרגיש שהוא מטרד. להיפך, חפשו תפקידים מועילים שיוכל למלא וגם אם הוא מבצע תמורת פרסים מדי פעם, זה בסדר.

אל תתמקדו עכשיו במה שחלש אצל הילד. זה לא הזמן הנכון למלא את כול מה שחסר לו באנגלית, במיוחד אם הוא ממש לא אוהב אנגלית. נצלו את התקופה לחזק ולהדגיש את הצדדים החזקים שלו: מוסיקה? אומנות? בישול? ללמוד עם אבא?

זוהי תקופה שיכולה להיות הזדמנות לחיזוק הלכידות המשפחתית, אך כמו כול דבר, כדי להשיג אותה, יש צורך בהשקעה ותכנון.

לסיכום:

– אל תתנו לילדכם תחושה שהוא נטל.

– גלו גמישות מחשבתית ותפקודית כדי למצוא פתרונות למצב הייחודי.

– למדו את הילד דרך דוגמה אישית כי מצבי משבר הנם חלק מן החיים וניתנים להתמודדות.

– בקשו סיוע אם אתם בתקופה קשה במיוחד.

– הכינו עצמכם לתקופה ארוכה של התמודדות. ינצח מי שידע לרוץ למרחקים ארוכים.

אם אתם בתקופה קשה במיוחד, פנו לקווי הסיוע הרבים הקיימים, ער"ן 1201, הקו הפתוח של משרד החינוך: 073-3931111 או 1-800-2500 או פנו לשיחה עם איש מקצוע מוסמך.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.