נאום אבו מאזן במטה האום בניו יורק בשבוע שעבר, היה מופע אימים. גם מי שלא נהג לעקוב אחרי יושב ראש הרשות הפלסטינית הבחין במשהו שונה. את הדיבור הקולח החליפה לשון כבדה ואיטית, המילים נדבקו זו לזו ובמקומן אבו מאזן הרבה להשתמש בתנועות ידיים והבעות פנים.
הנאום ההוא, הצטרף להופעות נוספות בהן יושב ראש הרשות בן ה-83 נראה עייף, בעל דיבור כבד ולא במיטבו. בנוסף לנראות החיצונית, אבו מאזן לא מסתיר מחשבות אובדניות. אחת מהן הוא הכניס בנאום שנשא מול חברי אש"ף בינואר האחרון, בו האריך בניסיונו הפוליטי הרב תוך שהוא מוביל לסיכום הקריירה הפוליטית שלו.

מקורות פלסטינים בכירים גילו כי עם שובו לרמאללה, נועד אבו מאזן עם חברי המועצה המהפכנית של פתח והתבטא בצורה ישירה באשר לעתידו. הפגישה האחרונה התקיימה בראשון בלילה, ועל פי המקורות אבו מאזן ביקש שתהיה ללא נוכחות תקשורתית. במהלך הפגישה, בה היה אמור לעדכן את החברים בביקוריו האחרונות בארה"ב, אמר אבו מאזן לחברי פתח: "יכול להיות שזוהי הפגישה האחרונה שלי אתכם".
מצבו הרפואי של אבו מאזן בן ה-83, לא פשוט. הוא מעשן באופן קבוע ובעבר נטען שהוא סובל ממחלת הסרטן. אחרי נאומו בניו יורק, היו דיווחים לפיהם אבו מאזן עבר אירוע במהלך הביקור ולכן נשלח לבדיקות בבית חולים במרילנד. ברשות הפלסטינית מיהרו להכחיש וציינו כי מדובר היה בבדיקות תקופתיות שתוצאותיהן היו משביעות רצון.
אבו מאזן מרבה לנסוע, ולמרות גילו המתקדם והדיווחים על מצבו הרפואי הוא ביקר באחרונה בארה"ב, באירופה, במדינות ערב ואפילו באפריקה. העומס ומצבו הנפשי, כפי שמעידים גורמים פלסטינים ששוחחו עם "מקור ראשון", מובילים לתשישות" "המדיניות של הממשל האמריקני בראשות דונלד טראמפ, וההצהרות האחרונות של ההכרה בירושלים כבירתה של ישראל והעברת השגרירות לא תרמו לתחושותיו בנוגע לעתיד הפלסטינים", אמרו הגורמים. "התקווה של אבו מאזן להירשם בספרי ההיסטוריה כמי שהוביל למדינה פלסטינית הולכת ונעלמת".

אם מישהו חשב שמצבו הרפואי וגילו המתקדם של יו"ר הרשות יובילו אותו להגמיש עמדות, המצב, כך מסתמן, שונה. אולי מחשש שייזכר כמנהיג שנקט בוויתורים כבדים של הפלסטינים לטובת ישראל.
אבו מאזן לא נבהל מעימות ישיר מול הממשל האמריקני ונלחם נגד "עסקת המאה" שמבקש לקדם טראמפ. בנוסף לעמידה בלחצים מול וושינגטון, הוא מתמודד גם עם לחצים ממנהיגי ערב שמבקשים לראות את ה"עסקה" האמריקנית מיושמת.
במאי הקרוב, יתכנסו חברי אשף לבחור לאבו מאזן סגן, שכנראה יהיה זה שיחליפו בתפקידו כאשר יידרש לכך. ההנחה שמטרתם היא לא להוביל לכאוס הנהגתי ברשות הפלסטינית, כאשר מי שיאחזו במושכות יהיו קבוצת בכירים שיחלקו בסמכויות הרבות שיש כיום בידיו.