השבוע חזרתי מפגישת ייעוץ עם ילדיה של רבקה. רבקה בת 85, וילדיה שמו לב שחלה מעט התדרדרות במצבה, גם מבחינה פיזיולוגית וגם מבחינה מנטלית. בשיחת הייעוץ הילדים התלבטו יחד איתי האם זה נכון יהיה עבור אימם לעבור לדיור מוגן או אולי לבית אבות? ראשית הסברתי להם את ההבדלים בין דיור מוגן לבית אבות, ומהם השיקולים בכל אחד מהם.
מאמרים נוספים באתר מקור ראשון:
הסגר בפעם השנייה: שעתם הקשה של הקשישים
די לטהרנות: המחריבים את העולם בשם נאמנות אידיאולוגית
מלחמת דת בין סעודיה והפלסטינים: היכן ממוקם אלאקצא?
בישראל קיימות מספר אפשרויות מגורים לאוכלוסיית הגיל השלישי, כאשר גם בית אבות וגם דיור מוגן מספקים פתרון מגורים לאוכלוסיית הגיל השלישי עם זאת, הם עונים על צרכים שונים. הדיור מוגן מיועד לאוכלוסייה מבוגרת ועצמאית, שאינם זקוקים להשגחה צמודה. אלו הבוחרים לגור בדיור המוגן מעוניינים להמשיך את שגרת חייהם ולהנות מאורח חיים עצמאי, לבלות בקרב בני גילם בסביבה בטוחה ובמקום אשר מציע פעילויות פנאי וחברה. הדיור המוגן מציע דירות מאובזרות, פעילויות חברתיות, שירותי תחזוקה ושירותים רפואיים בסיסיים. קיימות גם מסגרות דיור מוגן בהן הוקמה גם מחלקה לדיירים שבריאותם התדרדרה, והם מתקשים בחלק מפעולות היומיום.

מנגד, בתי האבות מציעים שירותים הפונים לאוכלוסייה הנזקקת לסיוע בתפקוד היומיומי, והם פועלים תחת פיקוח ובקרה של משרד הרווחה ומשרד הבריאות. בתי האבות מסווגים על ידי סוגים שונים של מסגרות טיפול, בהתאם למצב תפקוד הדיירים. משרד הבריאות ומשרד הרווחה קבעו ארבעה מצבי תפקוד למי שפונה לבתי אבות: תשושים, סיעודיים, תשושי נפש וסיעודי מורכב. בתי האבות מחויבים לספק את כל השירותים הדרושים לדייר על פי מצבו, ואלה מהווים אפילו תנאי בחוזה שייחתם מול הבית אבות. ההחלטה למעבר לבית אבות אינה פשוטה, הן למשפחה והן להורה המזדקן. לעיתים גם ההחלטה במעבר לבית אבות עלולה להיות פתאומית, בשל שחרור מאשפוז או בעת החרפה פתאומית במצב ההורה. במצב כזה, רצוי להתנהל נכון בבחירת מקום מתאים עבור ההורה.
לפני קבלת ההחלטה, יש לשתף את ההורה בהחלטה, חשוב מאוד לשמוע את רצונו וצרכיו. שנית, יש לבדוק איזה בית אבות מתאים מבחינה תפקודית להורה. מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע, רופא, עובדת סוציאלית, אחות, והם יכולים לסייע בהכוונה והגדרת צרכים. בנוסף, ניתן להיעזר בחברת השמה המתמחה באיתור בית אבות. אין לקבל החלטה על השמת הורה בבית אבות בטרם שתבקרו בו, תוך היכרות עם אנשי המקצוע של הבית, תוך בחינת הטיפולים הפרא רפואיים במקום. בקשו סיור במחלקות השונות, זוהי זכותכם.
לאחר שקיבלתם החלטה, יש לדאוג להכין את ההורה למעבר, לצד ליווי צמוד בימים הראשונים, וביקורים תכופים בשבועות הראשונים.