בנס פח השמן סופר לנו מה כוחו של כד קטן, כיצד הוא האיר את המקדש לשמונה ימים. מעבר לתפיסה הרוחנית של נס אלוקי זה, חכמים לימדו אותו כאן מה כוחו של כלי קטן שבמבט ראשון אינו מתאים למשימה המיועדת לו. כוחו בכך שאם נאמין בו, ניתן לו מקום ונבקש ממנו להאיר באורו – הוא יאמין בכוחו ויצליח לעשות זאת.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– דיסטל וברדוגו מוכיחים: הימין התחיל להפנים את משמעות השלטון
– השירים והפיוטים: שולי רנד וג'קי לוי בשידור מיוחד לחנוכה
– הפרי או הקליפה: המשמעות העמוקה של חנוכה
הנמשל לחיינו לקוח מתפיסת הגשטאלט בחינוך, תפיסה שמציגה טענה שהשלם הוא יותר מסכום חלקיו. בכל משפחה, כיתה או מסגרת חברתית, קיימת שונות בין אנשים. חלקם תורמים יותר וחלקם תורמים פחות ולכל אחד חוזקות וחולשות שאינן קיימות אצל חברו. הכוח של קבוצה הוא ביכולת של כל אחד מחבריה להרגיש שייך לקבוצה, בד בבד עם האמונה שלו לתרום לקבוצה משהו ייחודי ובכך להשלים את הקבוצה. זהו הבסיס להשוואה החברתית אשר ילדינו עושים בכל מסגרת.

על בסיס השוואה זו מעריך כל אחד מילדינו את יכולתו להשתלב בקבוצה, ומשפיע על הדימוי העצמי שלו. השוואה חברתית היא תהליך טבעי שקורה לכל ילד ולכל תלמיד בקבוצה. תלמידים נוטים להשוות את עצמם לעמיתיהם לפי דרישות המחנכים. מערכת שמעודדת אחידות תחליש את הייחודיות של כל התלמידים שלא מצליחים לעמוד בדרישה זו. מאידך, העיקרון המשלים בהשוואה חברתית מדגיש את כוחה של הקבוצה בהטרוגניות של התלמידים, וביכולת של כל אחד מהם להשלים את הקבוצה ולחזק אותה.
להורים ומחנכים אני ממליץ ברוח הדברים הללו להעצים ילדים. זהו את הילד השקט, המתקשה, הילד שלא מצליח להתקדם בסביבה לימודית בהשוואה לשאר חברי הקבוצה. הראו לו במחוות קטנות שאתם רואים אותו ושהוא חלק מהקבוצה, הדגישו בפניו במילים ובמעשה שהוא חלק מהקבוצה. תראו לו בבואו שהוא מבורך, ציינו בפניו את היעדרו ואת העובדה שהיה חסר לכם. בדקו איתו איזו יכולת, כישרון או תכונה ייחודית קיימת בו ושהוא בטוח בה. לאחר מכן חשבו יחד כיצד אתם יכולים להביא את תכונה זו לעבודה של הקבוצה בכיתה.
בפעולות הללו אנו נותנים לתלמידים קול נוסף לבטא את עצמם בחברה לפי עיקרון של השלמה – עיקרון חשוב בהשוואה חברתית. בניגוד לעיקרון הדומה שבו אנו מנסים לדמות לחברים כנושאי השוואה. בפעולה זו אנו מדגישים את ההשלמה שהפרט מביא איתו לקבוצה. ברוח החנוכה ניתן להשתמש במשל פח השמן ולעבוד עם ילדים בעלי לקויות למידה, הפרעת קשב, או ילדים יותר שקטים לתרום לקבוצה גם בכוחו הקטן והייחודי.