שלום לכם, בוגרי הסדנה "כללי זהב בהירים, נאורים, עובדים יפה מתוך עונג; לחולל התרגשות חיובית – יופי יצירתי מעצים", ובקיצור: כז"ב נעי"ם ע"ל החיי"ם. הסדנה שלנו התקיימה, כזכור, לפני שנה בדיוק, וכמה מן הבוגרים פנו אלינו והעירו שאולי כדאי לעדכן מעט את המסרים בעקבות שנת הקורונה שעברה עלינו. לאחר חשיבה משותפת – חשיבה חיובית מעצימה, כמובן – הגענו למסקנה שהם צודקים, ולנוכח ההתפתחויות החדשות כדאי לשייף מעט כמה מהמסרים. נשמח אם תכניסו לאוגדן שקיבלתם בתום הסדנה את התיקונים הבאים:
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– אפי איתם, שהגן על יהודים, ראוי להוביל את זיכרון רדיפתם
– מפשיעה ועד קורונה: להכללות יש תפקיד חיוני בחיים של כולנו
– מדד איכות החיים: כפר סבא בראש, ירושלים בתחתית
* בעמוד הראשון של האוגדן, כתוב באותיות גדולות: "תחשוב טוב – יהיה טוב". אנא הוסיפו בכתב יד את המילה "לפעמים". השנה הזו לימדה אותנו שלפעמים אנחנו חושבים הכי טוב שאנחנו יכולים, ובכל זאת המציאות לא כל כך טובה. כדאי להיות מוכנים לאפשרות הזו.

* בעמוד 3 מופיע המשפט: "אם החיים נותנים לך לימון, תעשה ממנו לימונדה". מתחתיו אנא הוסיפו: "אבל לפעמים החיים נותנים לך לימון מקולקל, שאי אפשר לעשות איתו הרבה. לכן כדאי לשמור במזווה עודפים לעת צרה, ולא לסמוך על מה שנקבל מהחיים מחר".
* כותרתו המוזהבת של פרק ב' היא: "לך עם הלב שלך". אנא הוסיפו מתחת לכותרת הערת כוכבית: "בתנאי שהלב לא מושך אותך לעשות שטויות, ובתנאי שיש לך חסכונות ליום סגריר". כמה סיפורים עגומים שהגיעו לידיעתנו לימדו אותנו שכאשר לא מתקיימים שני התנאים האלה, עלול להיות די מסוכן ללכת עם הלב.
* כמה עשרות פעמים מופיעים באוגדן הביטויים "זכותך" או "מגיע לך". למשל: "זכותך להגשים את כל החלומות שלך", או: "מגיע לך לקבל אהבה". אנו מציעים למחוק את כל הביטויים הללו בקו עבה. בגרסה הדיגיטלית של האוגדן תוכלו להשתמש באפשרות של "חפש והחלף", כדי להחליף את הביטויים האלה בניסוח המדויק יותר: "כדאי לך לעבוד קשה". למשל, במקום "מגיע לך שיעריכו אותך" – "כדאי לך לעבוד קשה כדי שיעריכו אותך"; במקום "זכותך לממש את עצמך" – "כדאי לך לעבוד קשה כדי לממש את עצמך", וכן הלאה.
* בעמוד 23, מופיעות מילות השיר "לוקח ת'זמן" של יהונתן גפן: "יש טיפוסים שמתייחסים אל החיים / כמו אל טיול מאורגן. / אבל אני לא נוסע, / אני לוקח ת'זמן". אנו ממליצים להחליף אותן במילים מתוך שיר של רוברט פרוסט (בתרגומה של סבינה מסג): "עמוק היער ורב הוד, / אך עבודה נותרה לי עוד. / ודרך ארוכה מאוד, / ודרך ארוכה מאוד".
* בעמוד 60, בין ציורים של לבבות, מופיע המשפט: "הכי חשוב: תלמד לאהוב את עצמך!!!". במקומו יש לכתוב: "חשוב שתלמד לאהוב את עצמך, חשוב שתתאמץ להיות ראוי לאהבה הזו, וחשוב גם שתעניק אהבה לאחרים". כפי שהעירו לנו בוגרים רבים, בשנה האחרונה הם למדו שאין די באהבת עצמם, והם סבלו מאוד אם לא היו סביבם עוד אנשים שאוהבים אותם ואהובים עליהם. מי שזוכה לסביבה אוהבת, צריך להכיר על כך טובה בכל יום. זה אינו מובן מאליו. אם נשאר מקום בעמוד, כדאי להוסיף: "טוב לאהוב את עצמך, אך לא טוב להתאהב בעצמך. מי שמאוהב בעצמו – לא יזכה למתחרים".
* במקום הכותרת של עמוד 64, "תאמין בעצמך!", יש לכתוב: "אל תאמין בעצמך עד יום מותך" (אבות, פרק ב).
* הכותרת של פרק ד' היא "אל תדאג, הכול יסתדר". אנו ממליצים לתלוש את כל דפי הפרק הזה מתוך האוגדן. במקרה שזה בלתי אפשרי, אנו ממליצים לפחות לתקן את הכותרת באופן הבא: "תתפלל שהכול יסתדר, ותתכונן גם לאפשרות שתפילתך לא תיענה".
* בסוף האוגדן מופיע נספח, "מן המקורות", ובו ציטוטים משמחים ומחממי לב. אחרי הפסוק "ומתוק האור וטוב לעיניים לראות את השמש", אנא הוסיפו: "חזק ונתחזק בעד עמנו ובעד ערי א־לוהינו, וה' יעשה הטוב בעיניו". אחרי הציטוט: "אם אין אני לי – מי לי", אנא הוסיפו את סיומו: "וכשאני לעצמי – מה אני".
לסיום, גם אם הרעיון המעצים הכללי של הסדנה נותר כמובן בעינו, ייתכן שהיינו מעט קיצוניים מדי בתחום ההעצמה האגוצנטרית, בהשוואה לסדנאות אחרות, ובעיקר בהשוואה לחיים עצמם. בסופו של דבר, ייתכן שאם אדם מתמקד רק בטיפוח עצמי, לא תמיד העולם ימהר להתיישר לפי רצונותיו. ואל תשכחו – כולם מוזמנים לסדנת ההמשך החדשה שלנו: "התבוננות חשובה יחסית, ידועה מאוד, המפרשת מקרים עגומים: ביחד ולחוד, דרושה התמסרות קשוחה שלא הכרנו". ובקיצור: החיי"ם ה"ם עבוד"ה קש"ה.