מבצע החיסונים הישראלי הוא בהחלט מקור לגאווה לאומית. ישראל מצליחה לעקוף את כל מדינות העולם בקצב ההתחסנות של אזרחיה, והיא ככל הנראה תשלים את מבצע ההתחסנות חודשים רבים לפני שאר מדינות העולם, כולל המפותחות ביותר, ואפילו אלה שבהן פותחו החיסונים. יותר מחצי מיליון ישראלים התחסנו אחרי שבוע וקצת מתחילת המבצע, ובתום שבועיים נגיע קרוב למיליון. מדובר בקצב חסר תקדים וראוי להערכה בכל קנה מידה, אבל יש מי שבוחר להסתכל דווקא על עשירית הכוס הריקה וטוען כי שילמנו מחיר מופקע בעבור החיסונים הללו.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הקורונה הוכיחה: החוסן התעסוקתי של גברים חרדים נמוך
– דעה: רוצח ההמונים מדמשק מתלונן על "טרור" ישראלי
– דעה: הריאיון עם אמא של ינקלביץ': צהוב תמיד מוכר, אבל למה למכור?
החוזים עם חברות התרופות אינם פתוחים לציבור הרחב מסיבות מסחריות של החברות, אבל הערכות ישנן. על פי ההערכות שהושמעו בחדשות 12, ישראל משלמת 30 דולר למנת חיסון, מחיר כפול מזה שמשלם האיחוד האירופי, וגבוה מזה שמשלמת ארה"ב – כ־20 דולר למנה. לא זכינו בחיסונים בזכות הלב היהודי החם, צקצקו המצקצקים, אלא בגלל בצע כסף. ישראל נאותה לשלם סכום גבוה בעבור החיסונים, ויש מי שחושש שיצאנו פראיירים ואולי נתניהו שילם יותר מדי.

האמת היא שאפילו מבחינה כלכלית גרידא קשה לחשוב על סכום שלא שווה לשלם בעבור החיסונים הללו. כל ניתוח פשוט של עלות מול תועלת יגיע לאותה תוצאה בדיוק. ישראל רכשה עד כה כ־3.8 מיליון מנות חיסון, והמספר הזה כנראה יעלה בקרוב ל־6 מיליון, ובסופו של דבר ליותר מעשרה מיליון. גם בהנחה ששילמנו מחיר עודף של כ־15 דולר יותר לכל מנה, הרי שמדובר בתוספת של כ־57 מיליון דולר, שהם כ־180 מיליון שקלים. לשם השוואה, שבוע של סגר במתכונתו הנוכחית עולה למשק הישראלי 2.5־3 מיליארד שקלים, וההוצאות של מדינת ישראל סביב משבר הקורונה כבר הגיעו לכמאה מיליארד שקלים, כולל הוצאות בריאות, מענקים ותשלומי אבטלה. גם אם חסכנו רק יום של סגר בזכות התשלום הגבוה, יצאנו ברווח עצום, שלא לדבר על החיסכון בסבל ובייסורים של אזרחי ישראל. הפגיעה בכלכלה, האבטלה הגבוהה, המחירים החברתיים וכמובן הנזקים הבריאותיים – אם נצליח לשים את כל אלה מאחורינו אפילו חודש מוקדם יותר בזכות תשלום גבוה על החיסונים, אין שאלה בכלל על הכדאיות הכלכלית.
אפילו המבצע הזה הפך לחלק מוויכוח כן־ביבי לא־ביבי הנפוץ כל כך בפוליטיקה הישראלית, ולמען האמת גם לו יש יד בדבר. אפשר להתווכח אם זו האסטרטגיה הנכונה, אבל זו אכן אסטרטגיה: להרוויח זמן באמצעות מדיניות האקורדיון שפותחת וסוגרת את המשק לחלופין עד לפיתוח החיסון, ובינתיים לוודא שכולם מצליחים להחזיק את הראש מעל המים באמצעות תשלומים ממשלתיים. נתניהו הימר שהחיסון הוא הדרך הטובה ביותר לצאת מהמשבר, והיה מוכן להשליך את יהבו על גיוס מהיר של כמה שיותר מנות עם פיתוחו. אם ישראל אכן תקדים לצאת מהמשבר בזכות כך, נוכל לומר שההימור הצליח.
השיקולים של פייזר
אלא שנתניהו והמחיר הגבוה הם רק חלק מהסיבה שחברת פייזר מעניקה לנו מספר גבוה של חיסונים. בעבור חברות התרופות, ישראל היא בחירה מוצלחת להוכחת הצלחתו של החיסון בסדר גודל של מדינה שלמה: ישראל היא מדינה קטנה ששיעור המבוגרים מגיל 65 נמוך בה יחסית, כך שאפשר להגיע לחיסון כמעט מלא בתוך תקופה קצרה ובמספר מועט של מנות חיסון. בניגוד לחששות שמא ישראלים רבים יעדיפו שלא להתחסן, בפועל הביקוש לחיסונים עולה מאוד על ההיצע הקיים, שכרגע מוגבל לאוכלוסייה בגיל 60 ומעלה ולמי שמצליח להתגנב למרפאות בסוף היום ולקבל עודפי חיסונים.
קופות החולים הן הכלי המרכזי להפצה של החיסונים לכל אזרח בכל פינה בארץ, והן עושות זאת ביעילות ומהירות מדהימות. הודות למידע שהן מחזיקות על המבוטחים ולפריסה הגיאוגרפית הרחבה שלהן, הן צפויות להגיע למרבית האוכלוסייה בסיכון תוך שבועות מספר. משרד הבריאות דרש מהקופות להגיע ל־100 אלף מחוסנים עד אמצע ינואר, ובפועל הן הגיעו לכך תוך מספר ימים. שיטת קופות החולים הנהוגה בישראל היא אכן אחד מהישגיה היפים והמוצלחים ביותר של מערכת הבריאות הישראלית. קופות החולים מטפלות במבוטחים שלהן בקהילה, טיפול עדיף לאין שיעור מבתי החולים וחדרי המיון. מערכת התמריצים שלהן מביאה אותן להשקיע ברפואה מונעת, מכיוון שהיא זולה בהרבה מטיפול במחלה בשלבים המתקדמים שלה, והתחרות ביניהן גם מביאה אותן לשיפור והתייעלות מתמידים.
היו מי שטענו כי מבצע החיסונים מוכיח את כוחה של מערכת סוציאליסטית. אבל המרכיב החשוב ביותר בהצלחתה של מערכת הבריאות הוא דווקא התחרות הקפיטליסטית
היו מי שביקשו לטעון בשבוע החולף כי זוהי הוכחה להצלחתה של מערכת ממלכתית סוציאליסטית שהוקמה כאן בימי מפא"י. הם שכחו שהם עצמם מרבים למתוח ביקורת נגד אותה מערכת כבר כמה עשורים בטענה שהורעבה, יובשה והופרטה. הם גם שכחו שכאשר הייתה כאן ממשלה סוציאליסטית על מלא היו פה קופות חולים פרטיות, וההסתדרות (עוד גוף פרטי) דאגה למקורביה לביטוח בריאות מפואר והתעלמה מכל מי שלא היה בברנז'ה. עוד הם שוכחים כי האלמנט החשוב ביותר להצלחתה של מערכת הבריאות הישראלית הוא דווקא התחרות הקפיטליסטית. המדינה מממנת את קופות החולים על פי מספר מבוטחיהן, ואלה יכולים לעבור מקופה לקופה אם השירות אינו מתאים להם. המערכת הזאת יוצרת תמריץ להתייעלות ושיפור תמידיים, והדבר בא לידי ביטוי גם במבצע ההתחסנות: מבוטח מחוסן יעלה לקופה הרבה פחות ממבוטח חולה קורונה, ומבוטח שלא יצליח לקבל חיסון בזמן ובאופן ראוי יעדיף אולי לעבור למתחרים. ההתגייסות של הקופות מוּנעת גם משיקולי עלות ותועלת ומתוך יראת התחרות. כן, ממש כמו בשוק חופשי.