מאחורי גבו של רב־אלוף אביב כוכבי, בלשכתו בקריה, תלוי תצלום צבעוני ענק של פסל אלכסנדר זייד רכוב על סוסתו, משקיף אל עמק יזרעאל. השומר הידוע משייח'־אבריק היה ממייסדי כוח המגן העברי בתחילת המאה העשרים. כוכבי הוא המפקד התורן של כוח המגן הזה בעומק המאה העשרים ואחת. שיטות ההגנה השתכללו מעט בינתיים, אבל גם הרמטכ"ל ה־22 מעדיף את עמדת הפרש. כבר בטקס מינויו התחייב להקדיש את כל מרצו ל"הגדלת כושר הפגיעה באויב, והעמדת צבא קטלני, יעיל וחדשני".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– עסקאות במיליוני דולרים: התעשיות הביטחוניות פורחות בקורונה
– האם טראמפ יספיק להביא להסכמי נורמליזציה נוספים?
– המכשול של נתניהו: מדוע סירבה ש"ס לחתום עם הליכוד?
אפילו רפול לא דיבר כך בטקס שלו. אלא שמקץ שתי מלחמות לבנון, שתי אינתיפאדות ושלל מבצעי צוק איתן שלא הסתיימו בהכנעה צלולה של האויב, חשוב לכוכבי להנחיל לגייסותיו את ערך הניצחון. שוב ושוב הוא מציין כי אמנם תמו ימי ההכרעות המהירות בסגנון ששת הימים, "אין עוד אבו־עגילה" כלשונו, אך גם מבהיר כי פניו לניצחונות. "עלינו לראות בניצחון ערך", אמר לפני שבועיים, אחרי שלוחם גולני היסס לירות על מחבל, "עלינו לראות בו מצפן המכוון אותנו כל העת ובכל נושא".

להצהרות הכוכביות הללו יש חשיבות גדולה שבעתיים בימים אלה, כשמדינת ישראל עסוקה בקורונה בלבד ונוטה להדחיק את האיום האיראני. לרמטכ"ל אסור להדחיק. איום הטילים המוכוונים בידי טהרן הוא מוקד עשייתו, הדבר הראשון שבו עוסקות מחשבותיו עם יקיצתו בבקרים. זה לא איום קיומי, אולם בהחלט איום אסטרטגי. מדי יום הוא עלול להתממש, מדי לילה צריך להשגיח שלא יתעצם. ההערכה השגורה מדברת על למעלה ממאה אלף טילים שמסוגלים לפגוע בתל־אביב. צה"ל אמור לדאוג שרובם יושמדו או ייורטו בעוד מועד, ולעשות ככל יכולתו כדי למנוע את פקודת שיגורם. כלומר, להרתיע את האויב.
"אם איראן ושותפיה, חברי הציר הרדיקלי במעגל המדינות הראשון או השני, יבצעו פעולה נגד מדינת ישראל – הם יגלו שהם חברים בשותפות יקרה ביותר", הזהיר בתחילת החודש הרמטכ"ל הרהוט ביותר מאז אהוד ברק, אולי אף מאז משה דיין. בנאום אחר הכריז שבסבב הלחימה הבא לא יוענקו עוד הנחות הומניות לתשתיות הטילים שחיזבאללה ממקם בתוך מרחבים מאוכלסים. דברים ברוח דומה השמיע באוזני חניכי קורס הטיס של חיל האוויר, במאמץ חינוכי שנועד לסכל מראש סירובי פקודה ביום פקודה. "נזהיר את האוכלוסייה שחיה שם בצד השני, נאפשר לה להתפנות ומיד אחר כך נתקוף בעוצמה", הסביר בכנס לזכרו של אמנון שחק, "אני לא מתכוון להיות ברוטלי, אבל כן מתכוון להגן על העם היושב פה". כל עוד הדברים תלויים בו, צה"ל לא יאפשר לערכאות האג לכבול את ידיו במערכה הבאה, אפילו אם הדבר יהיה כרוך בוויתור על הטיול בג'ינס לחו"ל שהוא מתכנן אחרי השחרור.
מתי ישתחרר? בשבוע הבא ימלאו שנתיים לתחילת כהונתו כחייל מספר אחת. הממשלה שתוקם אחרי הבחירות – אמן סלה – תצטרך להחליט אם הכהונה תוארך לארבע שנים או שייאלץ לפרוש כבר בינואר 22'. סביר להניח שהיא תחליט להאריך גם אם בנימין נתניהו יעמוד בראשה. כוכבי אמנם לא היה המועמד המועדף עליו להחלפת גדי איזנקוט, אלא אלוף אייל זמיר, אבל את יחסי העבודה בין השניים מאפיינת אווירה טובה. הרמטכ"ל מגדיר אותה לפעמים במילת לע"ז אחת: "FIX". הוא לא נפגע כשנודע כי נתניהו נמנע מלשתף אותו בסוד נסיעתו לסעודיה. "אנחנו מדינה שיש לה צבא, לא צבא שיש לו מדינה", הזכיר למי שנעלבו בשמו, ומיד העיר בחיוך כי מוזר שדווקא הרמטכ"ל צריך להזכיר את זה.
בניגוד לדימוי הנוקשה שנוצר לו בשל התיווך התקשורתי וצמרת דרגותיו, הוא מרבה לחייך. אזרחים שאינם מחויבים בהצדעה זוכים ממנו לממשק מרפקים חביב. לא סחבק, אבל גם לא מתנשא. מקשיב, לא רק משמיע. "הפחד מפני 'התערטלותו' של המפקד בעיני פקודיו הוא מוגזם", כתב בספר לזכרו של יגאל אלון, "אם אמנם חדל־אישים הוא, מוטב שתתגלינה חולשותיו בעוד מועד, כדי שיורחק מתפקידו האחראי. אבל אם איש סגולות הִִנהו, אין לוותר על השפעתו המחנכת הבלתי אמצעית, המושגת, בין שאר האמצעים, על ידי קירבה חברתית בלתי אמצעית".
בצעירותו נמשך לציור ואהב לשוטט עם אביו ברובע האמנים בצפת. כרמטכ"ל יש לו יכולת התבוננות יסודית על הזירה הבלתי אפשרית שעליו לנהל. "אנחנו צבא של 360 מעלות", הוא מתמצת בסקירותיו המקיפות את מצב הכוננות השגרתי של צה"ל מול שלל אויבינו, ואז מרשה לעצמו תוספת אנחה וגאווה קטנה: "אין עוד צבא כזה בעולם".
לאחרונה נפגש עם עמיתו הבריטי, ושמע בקנאה שתקציבו הטרי מגיע ל־280 מיליארד דולר. צה"ל, צבא גדול מצבא הוד מלכותה, נאלץ זו השנה השנייה ברציפות להתנהל עם תקציב קטן, ועוד בשיטת אחת חלקי שתים־עשרה. התקציב הרב־שנתי שעליו סוכם בתקופת בוגי־כחלון, תר"ש תנופה, נכנס להקפאה עמוקה בגלל המשבר הפוליטי האינסופי. יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, צבי האוזר, מזהיר בימים האחרונים כי היא תגרור אסון כבד שיצריך פעם הקמת ועדת חקירה. מטבע הדברים והצנזורה אי אפשר לרדת פה לפרטים. כוכבי עצמו נמנע מלהשתמש בתיאורים כה קודרים. הוא מנחה את צבאו להסתדר עם מה שיש ומשתדל "לעשות מכל שקל ארבעה", אך הוא בהחלט מודאג.
בעוד כשבועיים נכנס דייר חדש לבית הלבן, איראן כבר מעשירה לכבודו את האורניום שלה, וזאת עילת דאגה נוספת של בכיר קציני צה"ל. תוכניות התקיפה המפורסמות שנגנזו בעשור הקודם יעברו מן הסתם הברשת אבק נמרצת בשנת העבודה הקרובה שלו.