נראה כי הזעזוע ממראות ההתפרעויות והמתקפה על הקונגרס האמריקני חצה מפלגות וצדדים פוליטיים בישראל. תגובות של גינוי, הגיעו מכל עבר. המגנים הדגישו את היותה של הדמוקרטיה האמריקנית מקור השראה לעולם, דיברו על הסתה ושקרים שמביאים להתפרעויות ועל הסכנות בהידרדרות של הדמוקרטיה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– אמריקה תשרוד את המבוכה, לרפובליקנים יש הרבה הריסות לשקם
– מכה כפולה: "זיהיתי את הרכב המנופץ, ידעתי שהוא של רבקה"
– ספקנות ניטרלית היא תבלין מוצלח, אבל מנה עיקרית עלובה
טראמפ ותומכיו התנהלו באופן פוגעני; הסתה ושקרים הם אכן מסוכנים מאד, במיוחד כשהם מגיעים היישר מהמנהיג עצמו, אולם גם הפעם שוכחים לדבר על מרכיב חשוב ומשמעותי ביותר לחיזוק הדמוקרטיה ויציבותה: החינוך האזרחי, שאת פירות חסרונו בעשורים האחרונים, קוטפים כעת בארה"ב, וגם בישראל.
מחקר שנעשה בארה"ב לפני כשנתיים, על ידי מכון Red and Blue Works ביוזמה ומימון של שתי קרנות אמריקניות, קרן היולט וקרן קוך, האחת מזוהה עם השמאל הליברלי והשנייה עם הימין השמרני, בדק את מצב החינוך האזרחי בארה"ב, וקבע כי יש צורך לבנות מחדש את החינוך האזרחי עבור המאה ה-21. במשך כמה עשורים החינוך התמקד בהכנת אנשים צעירים לעולם העבודה, ולא בהכנתם להיות אזרחים מתפקדים בדמוקרטיה. בינתיים החברה נהיית מפולגת, ומשוסעת מה שמעורר דאגה לגבי היכולת להסכים על טוב משותף ולגבי התפיסות הדמוקרטיות של האזרחים.

במסגרת המחקר נסקרו מחקרים מובילים ונבדקה מדיניות החינוך האזרחי בכל 50 המדינות. התקיימו כנסים וסמינרים בנושא ורואיינו יותר מ-100 מומחים מכל רחבי ארה"ב. נייר העמדה שכתב ראג'יב וינקוטה בעקבות זאת, פורסם לפני מעט יותר משנה וקבע כי הכנת האדם הצעיר להיות אזרח במדינה דמוקרטית, מחייבת גישה רב ממדית וארוכת טווח הכוללת לא רק ידע, אלא גם פרקטיקות והתנסויות במיומנויות אזרחיות, לאורך כל שנות הלימודים. המחקר לא התעלם מהמכשולים שבדרך: אתגרים פרקטיים בפיתוח מערכת של חינוך אזרחי המגיעה לכל הצעירים, אך בעיקר הדעות הקדומות של מרבית מעצבי המדיניות והחשיבה המפלגת.
מהו אותו חינוך אזרחי אשר מניח יסודות לדמוקרטיה יציבה? מדובר בחינוך ל"דמות בוגר" של אזרחים בעלי ידע פוליטי, המעורבים בחתירה לטוב משותף (איש איש על פי הגדרתו) דרך אקטיביזם, מחויבים לערכים דמוקרטים של חירות, וצדק שוויוני וחותרים למימושם. החינוך האזרחי הוא אבן בניין של ההון החברתי שלנו, הוא מחזק את הסולידריות החברתית, ומסייע בהפחתת שנאה, אלימות וגזענות.

חינוך אזרחי כולל אפוא את הערכים הדמוקרטים ליברלים של שוויון, חירויות וכבוד, מקנה מיומנויות אזרחיות כגון תודעה ביקורתית וחשיבה מורכבת שאינה דיכוטומית, מחנך לאקטיביות אזרחית ובהקשר הישראלי גם לחברה משותפת החותרת לטוב משותף בין הקבוצות השונות המרכיבות אותה.
ישראל היא דמוקרטיה צעירה יחסית לדמוקרטיה האמריקנית, אך שתיהן, מסתבר, נמצאות במצב קונפליקטואלי ומתמודד לגבי החינוך האזרחי שלהן.
גם בישראל אין תכנית מקיפה, רב שנתית, מעמיקה לחינוך אזרחי, ותקציבים מועטים עד גיחוך מושקעים במרכיביו שנמנו לעיל. כתוצאה מכך, גם בישראל אנו עדים לכרסום תפיסת הדמוקרטיה כקונצנזוס, לפגיעה מתמשכת בשומרי הסף ובעקרון הפרדת הרשויות, ובקיטוב הולך ומחריף.
הערכה אסטרטגית לישראל 2021-2020, שפרסם לאחרונה המכון למחקרי בטחון לאומי, מתייחס לאיום שמהווה הפיצול והקיטוב החברתי על הביטחון הלאומי שכן הם משפיעים על אופי היחסים בין הקבוצות השונות ועל רמת הסולידריות בחברה. קיטוב חברתי אף הוא פרי של הזנחת החינוך האזרחי. קבוצות שמתחנכות בנפרד ללא חתירה להכרות, כבוד ומגע ביניהן, יהפכו למקוטבות כברירת מחדל.
אנו רואים אפוא כי היעדרו של חינוך אזרחי, מוקפד וארוך טווח עלול לפגוע גם ביבטחון הלאומי, וגם ביסודות הדמוקרטים, אשר למרות הכול, מהווים עדיין את הבסיס לחיים חופשיים ומשגשגים במדינה.
הזעזוע שחווינו מול המתרחש בארה"ב עלול להגיע גם לפתחנו. עלינו להתחיל להניח היום את הזרעים שיאפשרו לנו לקצור את הפירות בעוד שנים – פירות של דמוקרטיה יציבה ושל חברה מלוכדת ובריאה.
כציבור עלינו לתבוע ממנהיגינו ומכל המתמודדים הפוטנציאלים בבחירות הקרובות, לשים את החינוך לאזרחות ודמוקרטיה בראש סדר העדיפויות, ולהבהיר באופן רם וברור מה הם מתכוונים לעשות בעניין.
הכנס השנתי של פורום דב לאוטמן ייערך השנה במתכונת מיוחדת בחודש מרץ 2021
בשביל הדמוקרטיה- מסע בחברה הישראלית בעקבות החינוך לדמוקרטיה ולשותפות