חברי "מועצת החירום הציבורית" החליטו להעלות על נס מספר מדינות דוגמה חדשות ל"מודל התמודדות ראוי עם מגפת הקורונה", שעד עכשיו לא שמענו עליהן הרבה: סרביה ובלרוס. לפי פרופ' רצף לוי, חבר המועצה – שבניגוד לשמה, היא קבוצה עצמאית שמינתה את עצמה – אלו מדינות ששיעורי התמותה בהן "נותרו דומים ואף נמוכים יותר מאלו של ישראל". איך הן עשו זאת? "הגיעו לתחלואה נמוכה למרות שלא בחרו בהטלת סגרים… כולן נקטו בגישות המבוססות על תקשורת טובה עם הציבור ורכישת האמון של האזרחים". שיעור התמותה מקורונה לכל מיליון תושבים, שעומד בישראל על 532, עומד בסרביה על 581 ובבלארוס על 182.
יש רק שתי שגיאות בתזה המוצגת: הסיבה והתוצאה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– דעה: נתניהו יכול לנצל לטובתו את מאמצי ביידן לפגוע בו
– היהדות האורתודוקסית מתקשה לעכל את מותם של רבניה הבכירים
– עברנו את פרעה: מה משברי העבר יכולים ללמד על הקורונה
נתחיל עם סרביה. לאחר סגר הדוק עם פרוץ המגפה במרץ-אפריל, לא נרשמה כמעט התפרצות של הנגיף בתחומי המדינה, בדומה למדינות מזרח אירופה אחרות שפעלו אז באותו אופן. אך, בדומה לישראל, החל הנגיף שב להרים את ראשו בספטמבר-אוקטובר. האזרחים התמרדו במגבלות והממשלה ירדה מהרעיון של הטלת סגר נוסף. התמותה שם מקורונה אכן לא זינקה. נס? מכרים סרבים מדווחים על חוסר אמון בנתוני התמותה מקורונה שהממשלה שם מדווחת מאז, אך אלו לא רק תחושות. לפני שבוע פרסמה הלשכה הסטטיסטית של סרביה נתוני תמותה מכל הסיבות לחודש דצמבר. אחרי שנובמבר 2020 היה קשה מקודמיו, היה זה הדצמבר הקטלני ביותר בהסטוריה של סרביה, כאשר מתו בו יותר מ-17 אלף איש. 82 אחוז יותר מהצפי של 9.5 אלף נפטרים. מחקר של ד"ר דמיטרי קובאק ושל כותב מאמר זה מעריך כי מספר הנפטרים האמיתי מקורונה בסרביה גבוה פי 4.9 מהמדווח, כך ששיעור התמותה מקורונה בסרביה אינו 581 למיליון, אלא 2,847.
בלארוס נושאת דגל משונה עוד יותר. לא ברור איך פרופ' רצף לוי או מי משומעיו לא התגלגלו מצחוק או פרצו בבכי כאשר חיברו בין "בלארוס" לבין "תקשורת טובה עם הציבור ורכישת האמון של האזרחים". בלארוס היא דיקטטורה, השריד האחרון של אימפריית הרשע הקומוניסטית שדיכאה את כל עמי מזרח אירופה. מדובר בשריד כה עיקש, שהמשטרה החשאית בבלארוס עדיין נושאת בגאון את השם ק.ג.ב. הדיקטטור של בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, זכה באוגוסט ב-80 אחוז מהקולות בבחירות מזויפות. המדינה נמצאת מאז במצב תמידי של הפגנות המונים שמאסו בשלטונו של לוקשנקו. ה-ק.ג.ב וכוחות ביטחון אחרים חוטפים, מענים ואף רוצחים מפגינים על מנת להרתיע אותם. לוקשנקו הוא גם חבר של כבוד במודל "הדבקה רחבה": ללא הגבלות על התקהלות (אלא אם זו הפגנה נגדו), ללא אמצעי זהירות, ללא מסכות. כלום.
ההאשמות בבלארוס על זיוף והקטנת ממדי הקורונה במדינה ידועות לכל, וגם כאן אלו לא האשמות סרק. הלשכה הסטטיסטית של בלארוס דיווחה (כנראה בטעות) נתוני תמותה חודשיים לאו"ם עד סוף יוני כך שבו בזמן שלוקשנקו מתרברב כי ניצח את הנגיף מבלי למצמץ ובלארוס דיווחה על פחות מ-400 נפטרים מקורונה, המספר האמיתי ככל הנראה גדול פי 15, כך ששיעור התמותה מקורונה בבלארוס אינו 182 למיליון, אלא 2,730 למיליון. הערכות אלה מחוזקות על ידי מגוון מקורות נוספים, כמו פרסום של מרשם האוכלוסין של העיר מוגילב (שהוסר מיד, אך נשמר בידי מתנגדי משטר בלארוסים) שהציג עלייה של 36 אחוז בתמותה בעיר בין מאי לסוף אוקטובר.
לפי אותו מדד של תמותה עודפת, ישראל, בדומה למדינות מפותחות אחרות, מדווחת באופן מדויק ביותר על נפטרי קורונה, כך שהנתון של 532 מתים למיליון הוא די מדויק – ונמצא הרחק מתחת לזה של הכוכבות החדשות של מודל "הדבקה רחבה".