מאות השתתפו בשבוע שעבר בחגיגות השחרור של המחבל המשוחרר מוחמד מחאג'נה, תושב אום אל־פאחם. מחאג'נה, ערבי ישראלי שזכה באזרחותו הישראלית על תקן "איחוד משפחות" גויס לחמאס בימי האינתיפאדה השנייה. בשנת 2003 הוביל מחבל, איש חמאס מאזור ג'נין, לבצע פיגוע בקניון בחדרה. הפיגוע סוכל על ידי שב"כ ועל מחאג'נה נגזרו 18 שנות מאסר.
רבים מתושבי אום אל־פאחם הלכו לחגוג את שחרורו של מחאג'נה. הודעות על שחרורו התפרסמו ברשתות החברתיות. גם מנהיגים בכירים בהנהגת הציבור הערבי עלו לחזק את ידיו. חברי ועדת המעקב העליונה עלו לביתו של המחבל המשוחרר. בין המבקרים היה יו"ר ועדת המעקב העליונה ויו"ר חד"ש לשעבר, מוחמד בארכה וגם יו"ר הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, השייח כמאל חטיב.
وفد لجنة المتابعة ولجنة الحريات المنبثقة عنها في زيارة تهنئة للأسير المحرر محمد محاجنة من أم الفحم والذي أطلق سراحه يوم أمس بعد 18 سنة في سجون المؤسسة الإسرائيلية..
Posted by الشيخ كمال الخطيب on Friday, April 30, 2021
באירוע נכח גם יו"ר ועד ראשי הרשויות בישראל עו"ד מודר יונס, שמשמש גם כיו"ר מועצה מקומית ערערה. רק לפני חודש התראיין יונס לעיתון גלובס וקבל שם על היחס של מדינת ישראל, הרשויות והמשטרה לעבריינים במגזר הערבי.
"אנחנו בפוביה אמיתית בחברה שלנו, מהעבריינים, מהנשק, מהאלימות – פחד מתמיד כל הזמן, ואנחנו לא יכולים להתמודד לבד, זו בעיה של המדינה כולה, והיא לא נשארת בתחומי הרשויות הערביות, הזליגה לערים היהודיות תהיה לשיטפון".
בנוסף לאותו אירוע, ארגנה ועדת המעקב סעודת איפטר ביישוב ערה למען בני משפחות מחבלים, ומחבלים משוחררים מקרב ערביי ישראל. באירוע השתתפו שוב בכירי ועדת המעקב העליונה, ביניהם, בארכה והשייח חטיב ועו"ד יונס. לאירוע הגיעו מספר אסירים משוחררים ביניהם סאמר סרסאווי שישב 30 שנה בכלא על זריקת רימונים על אזרחים ישראלים ומספר אסירים לשעבר הקשורים לפלג הצפוני של התנועה האסלאמית.
תאופיק ג'בארין, חבר ועדת המעקב, ביקש להצדיע באותו מעמד לשייח התנועה האסלאמית הפלג הצפוני, ראאד סלאח, היושב היום בכלא הישראלי. כמו כן, הוא ביקש להצדיע למחבל המשוחרר מוחמד מחאג'נה. גם יו"ר ועדת המעקב העליונה מוחמד בארכה ביקש לברך את השייח ראאד סלאח ואת האסיר המשוחרר, "האח מוחמד מחאג'נה".
חגיגות שחרורי מחבלים בחברה הערבית הינה תופעה ידועה. לפני מספר שבועות שוחרר המחבל רושדי אבו מוך שישב בכלא על רצח החייל משה תמם ז"ל. גם אבו מוך זכה לביקורים רבים מצד פוליטיקאים ואנשי דת בחברה הערבית.
יו"ר ועדת הרשויות הערביות, מודר יונס, סרב להגיב לדברים וביקש להעביר שאלות לשייח' כמאל חטיב מוועדת המעקב העליונה, שלדבריו עומד מאחורי היוזמות הללו. השייח כמאל חטיב אומר למקור ראשון כי "כל אסיר שנמצא בבית כלא ומשתחרר, אנחנו הולכים לבית הוריו. ככה תמיד אנחנו עושים. זה דבר אנושי. אדם שנמצא בבית כלא יש לו אבא ואמא אחים ואחיות ואנחנו באים לביתו. אין בזה עידוד או תמיכה למעשיו אנחנו לא שואלים אותו אפילו מה עשה. כל מי שמשתחרר אנחנו באים אליו. אותו אדם נשפט הוא שילם את המחיר ועכשיו כשאנחנו הולכים אליו כשהוא יוצא אנחנו אומרים לו שיש לו דרך חדשה לצאת לחברה. זה מה שאנחנו אומרים לו".