זה התחיל כבר לפני שנה, עם פרוץ מגפת הקורונה. בזמן שכולנו הסתגרנו פנימה הם דילגו בין בית לבית ברחוב מגורינו על מנת לוודא שאין קשיש ערירי שנותר רעב או בלי תרופות, או שהילד של השכן לא נשאר לבד בבית כי אבא ואימא הם עובדים חיוניים ואין מי שיעשה בייביסיטר.
גם באירועי מירון, הוא היה שם. הרכז המסור שבילה שבת שלמה עם משפחה שנודע לה כמה דקות לפני כניסת השבת כי בנה נהרג באירוע הטראגי.
גם היום. בין אזעקה לאזעקה הם נמצאים שם, בחמ"לים, במוקדים העירוניים, במחלקות הרווחה, עם אין ספור טלפונים ומיזמים לעידוד מצב הרוח והעלאת המורל הלאומי. אירוח משפחות מהדרום, חבילות למשפחות ולילדי המקלטים, אירועי הפגה למשפחות תושבות רמלה-לוד, וגם בתוך ביתם פנימה- עוזרים למוחלשים ולאוכלוסייה בעיר מגוריהם.
יש משמעות אדירה לכל מה שהם עושים. אם תרצו, תוכלו לקרוא להם מלאכי החוסן. במעשים הקטנים, כמו גם הגדולים, הם שומרים על הרוח הישראלית ועל העורף איתן, ודואגים שמצב הרוח לא יישבר בין אזעקה לאזעקה.

במחוז תל אביב והמרכז שבמשרד הרווחה פועלים מסביב לשעון, עם תחילת מבצע 'שומרי החומות', עשרות רכזים שלנגד עיניהם מטרה אחת- האזרח. מרגע הכרזת מצב מיוחד בעורף הם עלו על מדים לבנים, יחד עם הכנפיים וההילה מעל הראש, והתחילו לעבוד.
תושבי העוטף רוצים הפוגה מהרקטות? רק תבחרו בית מתוך עשרות בתים בקרית אונו שביקשו לפתוח את בתיהם בלי הגבלה ובלי חשבון. חבילות לחיילים? לוחמי גדוד 12 של גולני מספרים שלא נתקלו בכזו אהבת ישראל כמו זו שזכו אליה ממתנדבי קריית עקרון שהגיעו אליהם לשטחי הכינוס בשבוע שעבר. גם בשבועות, הילדים המתוקים של העוטף זכו לפינוקים מתוקים מהמתנדבים של גני תקווה, שבעצמם נמצאים תחת אש.
מעבר לכך, גם בימות שגרה, הרכזים עובדים מסביב לשעון יחד עם העובדים הסוציאליים במחלקות הרווחה כדי להבטיח את הביטחון הסוציאלי הכל כך חשוב של האזרח הוותיק, ושל המשפחה שנקלעה למצב משברי.
מה מניע את מלאכי החוסן, זו שאלה מתבקשת, ובהחלט שאלה טובה.
יש שיאמרו שהסולידריות והעזרה לאחר. אני חושב שזה הרבה מעבר לכך. מלאכי החוסן מאופיינים בהרבה מאוד אהבה. אהבת אדם ואהבת הבריות. הם לא ילכו לישון אם ידעו שיש קשיש חסר עורף משפחתי שנשאר רעב, ובטח שלא אם יש משפחה שאין לה יכולת לחגוג את חג הפסח כהלכתו. מעבר לאהבה, יש בהם אחריות גדולה לקהילה שלהם ולסביבה בה הם גרים. אחריות לכך שהקהילות בישראל יישארו חסונות ויעמדו באתגרים החברתיים והביטחוניים שעומדים לפתחה של ארצנו הקטנטונת.

בנוסף, מלאכי החוסן לא יאפשרו מצב שילד שיושב במקלט יסתכל על שכניו המבוהלים- הם יאבזרו את המקלטים השכונתיים במשחקים ובבובות, ויאפשרו מרחב נעים, עד כמה שניתן במציאות הישראלית הכל כך משוגעת.
אלו מלאכי החוסן, הם נמצאים בכל עיר ועיר, ונגישים לכל אחד ואחת. משימתם העיקרית היא להבטיח את החוסן הקהילתי בערים, בשכונות וביישובים, תאפשרו להם לסייע ולהיכנס לכם ללב. אבל רק שתדעו- זה מדבק. הסכנה המרכזית היא שתהפכו למלאכי חוסן בעצמכם.
הכותב הוא מפקח התנדבות, מחוז תל אביב והמרכז, משרד הרווחה