המציאות בלבנון ממשיכה להעסיק את צה"ל ואת מערכת הביטחון כולה. בישראל מעריכים כי המצב במדינת הארזים לא ישתפר בשנים הקרובות, וכי אם תצליח לצאת מהמשבר שפקד אותה, יימשך הדבר שנים. ההבנה היא כי כל תרחיש במדינה השכנה ישפיע בצורה כזו או אחרת על ישראל. בעוד חלק מבכירי מערכת הביטחון סבורים כי התפרקות לבנון תרחיק מערכה מול חיזבאללה ותהפוך את המדינה לתלויה במדינות העולם הערבי, יש הסבורים כי הדבר יהווה הזדמנות גדולה עבור איראן ונסראללה שיהפכו לגיבורי המדינה בהזרמת דלק, תרופות ומזון לאזרחי לבנון.
"קשה מאוד לנבא את תרחישי לבנון", אומר גורם ביטחוני למקור ראשון. "הכי קל להגיד שמדינות ערביות מתפרקות זה טוב לישראל. בעוד הם עסוקים בהישרדות קיומית אנחנו חיים בשפע וביציבות וזה משרת אותנו, אבל מבט אל ההיסטוריה הלא רחוקה ועל מדינות ערביות, בדגש על שכנות של ישראל, מראה שהתפרקות לא עשתה טוב לישראל".
הגורם מצביע על שתי מדינות שכנות אחרות – מצרים וסוריה. "מצרים עברה הפיכה שלטונית, נפילתו של נשיא מצרים מובארק ועליית האחים המוסלמים. ומה זה הביא לנו? את חמאס מחוזק ומחומש עם מנהרות הברחה לעזה, שהציפו את הרצועה בנשק וכוח והפכו את ארגון הטרור לריבון ברצועה. סוריה, שהיו פה כאלו שניבאו על התפרקותה ונתנו לנשיא אסד זמן קצר להישאר בשלטון, הצליחה לשרוד בזכות האיראנים שנכנסו לסייע, רוסיה שעברה לגור פה במזרח התיכון וכמובן ברית אחים עם נסראללה ששלח אלפי לוחמים", הוא אומר. "כל זה לא משחק לטובתנו. למרות שהתפרקות של מדינת אויב אמורה לשרת אותנו. היה שקט מוחלט בגבול הזה ואז האיראנים עושים בסוריה מה שהם רוצים, אנחנו עסוקים בלהדוף אותם ואסד נשאר בשלטון בסיוע הטרור".
התפרקות לבנון בימים אלו מביאה את ישראל להיערך לכל מצב אפשרי. זה התחיל בהיערכות להמשך השיחות על הגבול הימי ועל משאביו והמשיך בהצעה חריגה של שר הביטחון בני גנץ לסיוע הומניטרי למדינה מצפון.
בינתיים הצעות הסיוע מגיעות רק מצד צרפת וקטאר. צרפת – בגלל השייכות ההיסטורית וקטאר –כיוון שהפכה למעין מטריה הומניטרית עבור מדינות ערב במזרח התיכון. עם זאת, ההצהרות לא מגיעות לכדי מעשים, והלחץ מהרחוב הלבנוני רק הולך וגובר.