הניתוק המוחלט של האמריקנים מהמציאות הביטחונית במזרח התיכון מוכיחה שוב כמה ישראל חייבת להמשיך לשאוף לעצמאות מוחלטת בכל הקשור לאסטרטגיה שלה בתחום. מה בדיוק עבר בראשו של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, כשהחליט להעניק לארגון הטרור האסלאמי הקיצוני מדינה מחומשת במתנה ליום השנה ה־20 לאסון הגדול ביותר שידע העם האמריקני?
אפשר לכתוב רבות על הטרלול של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, וייתכן שחלק מהביקורת תהיה מוצדקת, אבל ארצות הברית מעולם לא תרמה כל כך ליציבות במזרח התיכון, לחיזוק הדמוקרטיות ולאינטרס הביטחוני של מדינת ישראל כמו שקרה בתקופת כהונתו.
מה שעשה ביידן באפגניסטן צריך להדאיג את ישראל מאוד. מי שחושב שלא תהיה לכך השלכה על האזור כולו לא מבין דבר – לא בביטחון ולא במזרח התיכון. "מהירות הקריסה של ממשלת אפגניסטן ושל הצבא שהקימו האמריקנים, על 300 אלף חייליו וציודו המתקדם, מול כוחות הטליבאן, היא סיבה לדאגה מהיבטים רבים", מסביר תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. "המהלך מלמד עד כמה חסר שורשים תרבותיים ופוליטיים היה הניסיון האמריקני להנחיל לאפגנים תפיסת עולם ליברלית ועד כמה מוטעית הייתה הגישה הזו מלכתחילה. והיא עדות נוספת לקושי שיש למערב בכלל, ולמודיעין האמריקני בפרט, להבין את העולם האסלאמי".
אין פרשן ביטחוני אחד שיכול להסביר את ההיגיון מאחורי המהלך האמריקני מעבר לרצון העז שלהם להחזיר חיילים הביתה, אבל זו חולשה שתעלה להם ביוקר בעתיד, וגם לנו. אל תיפלו מהכיסא אם בשנים הקרובות האסלאם הקיצוני ירים את ראשו שוב בעוצמה. שנים, אלפי הרוגים ומיליארדי דולרים נצרכו כדי לחסל את הרעיון הנורא הזה שנקרא דאעש. מה הייתה המחשבה מאחורי ההחלטה האמריקנית להציג את החולשה הזו לראווה מול כל העולם?
"הנסיגה תיחקק כביטוי נוסף לחולשה האמריקנית, הנובעת מחוסר הנכונות לשלם את המחיר בחיי אדם ובכסף הכרוך במאבק מתמשך באסלאם הקיצוני. היא עלולה לחזק גורמים אסלאמיים קיצוניים דוגמת איראן, אל קאעידה ודאעש ולעודד אותם לאתגר את ארה"ב ובעלות בריתה, ובהן ישראל", מסביר קופרווסר. "מנגד, גם גורמי האסלאם הקיצוני נתונים כעת במצוקה קשה ודווקא ישראל, המבססת את הסכמי אברהם שעמדו במבחן, עשויה להצטייר כמשענת יציבה יותר מאשר ארה"ב".
השאלה היא האם יש אור בקצה המנהרה הזאת, ומה זה אומר לגבי המשך הנסיגה האמריקנית מהמזרח התיכון. יתרה מזו, אפגניסטן, שתהפוך להיות הציר הקיצוני באזור, תגרום לאיראן להיראות כמעין ישות מתונה. אולי כל המהלך נועד כדי לטשטש את הריצה האמריקנית, למרות ההקצנה, אל עבר הסכם הגרעין.2021 לא היטיבה עם המזרח התיכון בהיבט הביטחוני, 2022 כנראה תשבור שיאים נוספים.