מאז רצח הח'ליף הרביעי עלי אבן אבו טאלב בעירק בשנת 661, קיימת מתיחות גדולה ברחבי העולם המוסלמי בין הסונים לשיעים. דוגמה מובהקת לעימות הזה היא לבנון, שם הסונים אינם רואים בחיוב את חיזבאללה, שהוא ארגון טרור שיעי. אותו עימות קיים גם בתימן, שם נלחמים החות'ים הנתמכים על ידי איראן השיעית נגד הכוחות הסונים הנאמנים לסעודיה.
עם זאת, יש מדינה אחת על כדור הארץ בה אין מתיחות בין סונים לשיעים והיא מקדמת מדיניות רשמית של סובלנות דתית, רב-תרבותיות, ופלורליזם. מדינה זו היא אזרבייג'ן.
בביקורי שם לא מכבר, הגעתי למסגד היידר אלייב בבירה באקו (המסגד נקרא על שמו של מנהיג אזרבייג'ן בתקופה הסובייטית ולאחר קבלת עצמאותה, שהיה אביו של הנשיא הנוכחי, אילהם אלייב), שם נפגשתי עם אימאם סוני בשם חאפז ואימאם שיעי בשם ריפת, המנהלים יחד תפילות משותפות מדי יום שישי באותו מסגד מפואר מבלי לחשוש מההבדלים העדתיים ביניהם.
"אצלנו זה לא משנה אם אתה סוני או שיעי", אמרו לי שני האימאמים. "מה שחשוב הוא שמסגד היידר אלייב הוא בית אלוהים. אז יום אחד האימאם השיעי עומד קדימה והאימאם הסוני עומד מאחוריו, ולמחרת האימאם הסוני עומד קדימה והאימאם השיעי מאחוריו. לנו זה לא משנה כי כולנו מוסלמים”.
"הדבר העיקרי מבחינתנו הוא להאמין באלוהים", הדגישו שני האימאמים. "אם אתה מוסלמי, אתה יכול להתפלל במסגדים שלנו בכל מקום ובכל זמן. לכן לא משנה מי עומד קדימה ומי מאחור". לדבריהם, מסגד היידר אלייב בבאקו הוא המסגד הראשון בעולם שמקיים תפילות שיעיות-סוניות משותפות. "אפילו במכה לא תראה סונים ושיעים מתפללים ביחד", ציינו.
האימאמים הדגישו שבאזרבייג'ן לא משנה אם אתה סוני או שיעי, למרות שרוב האוכלוסייה היא שיעית.
"באזרבייג'ן אנחנו מאמינים שאם אתה מאמין באלוהים ורוצה להתפלל במסגד, אז כולנו אחים", אמרו לי. "אותו דבר תראה באזרבייג'ן גם בין מוסלמים לבני דתות אחרות. זה לא רק בין הסונים לשיעים. זה גם בין מוסלמים, נוצרים ויהודים".
מיליך יבדייב העומד בראש הקהילה היהודית ההררית באזרבייג'ן, הוסיף: "הרבה ילדים כאן נולדים למשפחות השומרות על מסורת מעורבת שיעית וסונית. ערכי הסובלנות והקבלה ההדדית כאן בין הדתות ובקרב כל דת שמרו עלינו כשהתמודדנו עם מלחמה וכיבוש. הם גם שמרו על מולדתנו מפני האלימות המחלחלת בכל כך הרבה מדינות לא הרחק מכאן".
"הקהילה היהודית כאן נהנית מחופש מושלם, וכך גם השיעים, הסונים, היוונים-אורתודוקסים, הקתולים, הלותרנים, המורמונים והאוונגליסטים", הוסיף יבדייב. "אצלנו המוסלמים הסונים והשיעים והמשפחות המעורבות הרבות, יחד עם היהודים והנוצרים, נפגשים בשלווה כקרובי משפחה, כידידים, כחברים לכיתה, כעמיתים בעבודה וכשכנים".
שר התקשורת לשעבר של ישראל איוב קרא שביקר באזרבייג'ן הקיץ התרשם מאד מהסובלנות הדתית שם ואמר לי: "אזרבייג'ן צריכה לבנות מסגדים במדינת ישראל. היום יש מדינות מסוימות שבונות מסגדים בארץ ממניעים שליליים. אבל אם אזרבייג'ן תבנה כאן מסגד, הוא ייצג את ערכי הסובלנות שהיא מקדמת וזה ישפיע לטובה על הקהילה הערבית בישראל, כמו גם על הפלסטינים".
אלא שאזרבייג'ן לא נוהגת לבנות מסגדים מחוץ לגבולותיה מכיוון שהיא רואה בעצמה מדינה חילונית.
עם זאת, לאור האלימות שהיינו עדים לה במהלך מבצע שומר החומות, כאשר השנאה בין מוסלמים ליהודים הגיעה לשיאה בישראל תוך התפרעויות חסרות תקדים בערים המעורבות, הגיע הזמן שאומה מוסלמית סובלנית ומתונה כאזרבייג'ן תשמש מודל לחיקוי למוסלמים הישראלים, ותסייע לתושבי הערים המעורבות בישראל לחוות את הסובלנות והפלורליזם שהם חלק ממציאות היום-יום באזרבייג'ן.